Koti

Näitä vahinkoja korvataan kotivakuutuksesta – myös Airbnb-asujan aiheuttamat tahattomat vahingot korvataan

Tasapainoskootterin tai sähköpyörän akkua lataavassa pistorasiassa pitää olla vikavirtasuoja.

Sähköpyörät ja tasapainoskootterit ovat alkaneet näkyä vakuutusyhtiöiden korvausosastoilla. Ne ja muut ladattavat laitteet ovat todennäköisesti olleet jo muutaman omakotitalopalon taustalla.

Laitteen lataamisessa on sattunut oikosulku tai muu häiriö, kertoo Lähi-Tapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen.

”Toistaiseksi tapaukset ovat olleet yksittäisiä, mutta pientä huolta ne aiheuttavat silti.”

Ladattavia laitteita ei saisi jättää yksin latautumaan ja lataukseen käytettävässä pistorasiassa pitäisi olla vikavirtasuoja. Tasapainoskootterin akun kun olisi hyvä antaa jäähtyä ennen kuin sitä aletaan ladata.

Lehtijutuissa pelotellaan kotimurroilla mutta paljon todennäköisempää on, että aiheutamme vahinkoja kotonamme ihan itse.

Suomalaiskodeissa sattui viime vuonna Finanssialan keskusliiton mukaan 360 000 sellaista vahinkoa, joita vakuutusyhtiöt korvasivat kotivakuutuksesta.

Murtovahinkoja oli 34 000 eli alle 10 prosenttia. Suurinta tuhoa aiheuttavia palovahinkoja oli noin 5 000 ja vuotovahinkoja 24 000 kappaletta.

Vahinkojen kokonaismäärä on pienessä kasvussa. Osa kasvusta selittyy sillä, että suomalaiset ovat yhä tietoisempia siitä, mitä kotivakuutus kattaa, Korpelainen uskoo. Vakuutusyhtiöt ovat myös tehneet korvausten hakemisen helpoksi.

Suurin yksittäinen selitys lienee kuitenkin se, että kodeissa on yhä enemmän tavaraa. Varsinkin hajonneiden tai kadonneiden älypuhelinten, tablettien ja tietokoneiden korvausmäärät ovat kasvaneet nopeasti.

Vuosituhannen vaihteessa vakuutusyhtiöt alkoivat kiinnittää huomiota toisenlaiseen uuteen il­miöön: tulipaloihin, jotka näyttivät olevan yhteydessä taloon asennettuun kevythormiin.

Niitä asennettiin taloihin, joissa ei ollut tulisijaa. Ennen kuin viranomaiset ja vakuutusyhtiöt osasivat yhdistää tulipalot toisiinsa, kevythormit ehtivät aiheuttaa kymmeniä tulipaloja. Helposti asennettavat valmispiiput eivät kestäneet kiukaan kuumuutta ja syttyivät palamaan.

”Kevythormien ajateltiin olevan uusi ja edullinen tapa rakentaa, mutta niiden tekniikka ei sitten ollutkaan niin hyvä”, Korpelainen sanoo.

Palojen määrät ovat vähentyneet merkittävästi nyt, kun ongelman aiheuttaja tiedetään.

Perinteisesti Suomessa palaa sauna. Valistus on tehonnut vain osittain. ”Suomeen muuttaa ihmisiä kulttuureista, joissa ei olla totuttu saunaan. Ulkomaalaiset saattavat pitää saunaa pyykinkuivaustilana. Suomalaiset taas käyttävät saunaa usein varastona”, kertoo If:n korvauskeskusjohtaja Juha Virtanen.

Eniten tuhoa aiheuttavat kuitenkin vesivahingot. Yleisimmät vuotokohdat ovat viemäri, kylmä käyttövesi ja tiskikone.

Vuotovahinkoja tapahtuu yhä useammin vapaa-ajanasunnoilla, joita varustellaan kuin omakotitaloja. Mökillä vuotovahinko on paljon todennäköisempi kuin tulipalo. Riskiä lisää se, että mökki on pitkiä aikoja ilman valvontaa.

”Rikkoutuneesta putkesta on pahimmillaan tullut mökkiin metri vettä”, kertoo Lähi-Tapiolan Korpelainen. Hän suositteleekin sulkemaan pääsulut aina, kun mökiltä lähdetään kotiin.

Kotona kerrostaloasunnoissa naapuri voi yllättää sammumalla suihkuun. Joidenkin uusien opiskelija-asuntojen kylpyhuoneisiin rakennetaan siksi kaksi lattiakaivoa. Toinen ratkaisu on rakentaa kaivo pitkittäin seinän viereen.

Jos asukas aiheuttaa vahingon itse ja on humalassa, kotivakuutuksesta ei välttämättä korvata vahinkoja, ainakaan täysmääräisesti.

Korvauskäytäntö vaihtelee myös taloyhtiöiden ottamissa kiinteistövakuutuksissa: joissakin vakuutuksissa vuotovahingon korvaaminen edellyttää putken rikkoutumista.

Korkein oikeus on äskettäin ottanut kantaa vastuukysymyksiin. Oikeus totesi, ettei asunnon omistaja ole toiminut huolimattomasti eikä siten ole vastuussa siitä, että vuokralainen on aiheuttanut vesivahingon sammumalla lattiakaivon päälle.

Yhä useampi vuotovahinko johtuu kuitenkin paljon perinteisemmästä syystä: putket vuotavat, koska taloyhtiö ei ole tehnyt putkiremonttia ajallaan. Vakuutusyhtiöt ovat huolissaan kotien suuresta korjausvelasta.

Talojen kosteus- ja home­ongelmista aiheutuu niille yhä enemmän korvattavia vahinkoja. Siksi If alkoi viime kesänä testata erityistä omakotitalojen kuntopalvelua osana kotivakuutusta. Kokeiluun valitut asiakkaat saivat muun muassa neuvontaa rakennuksen kunnossapitoon ja korjauksiin liittyvissä asioissa. Palvelu otetaan käyttöön syksyn aikana.

Ympäristöministeriön mukaan Suomessa lähes joka neljännessä omakotitalossa on kosteus- ja homeongelmia.

Suomalaiset ovat tietoisia koti­vakuutuksen tarpeellisuudesta. Vaikka kotivakuutus ei ole edes pakollinen, 95 prosentissa kotitalouksista on vakuutus.

Kuka sitten ei hanki?

If:n Virtasen mukaan tyypillisesti jotkut opiskelijat tai eläkeläiset saattavat ajatella, ettei heillä ole kotonaan mitään niin arvokasta, että sitä kannattaisi vakuuttaa.

Tavallisen kerrostalokaksion kotivakuutus maksaa noin sata euroa vuodessa. Siihen sisältyy myös vastuuvakuutus ja oikeusturva.

Virtanen suosittelee hankkimaan jonkinlaisen vakuutuksen edes palo- ja vuotovahinkojen varalle, koska myös muut asukkaat voivat aiheuttaa vahinkoja, jotka oma kotivakuutus korvaa.

Nämä vahingot kotivakuutus korvasi

1. Köpelösti tasapainoskootterilla

Perheen isä testasi pojan uutta tasapainoskootteria pihalla, horjahti ja kaatui selälleen. Silmälasit ja takataskussa ollut älypuhelin menivät rikki. Tasapainoskootteri meni korjauskelvottomaksi.

Laaja kotivakuutus korvasi silmälasien ja älypuhelimen korjaamisen sekä uuden laitteen hinnan. Isän lääkärikulut menevät tapaturmavakuutukseen, jos hänellä on sellainen. If.

2. Lavuaari halkesi

Perheen tytär pudotti vahingossa hajuvesipullon kylpyhuoneen lavuaariin, johon tulee halkeama. Lavuaarin uusiminen korvattiin kotivakuutuksesta. Pohjola.

3. Vorot vierailivat

Perhe lähti lomamatkalle. Matkan aikana omakotitaloon murtauduttiin takaoven kautta ja sieltä varastettiin elektroniikkaa ja koruja. Oven korjaus korvattiin rakennuksen vakuutuksesta ja varastetut esineet irtaimiston vakuutuksesta. Pohjola.

4. Kevythormista tulipalo

Mökille oli asennettu uusi takka ja siihen kytketty kevythormi. Kun omistajat olivat jo matkalla kotiin, mökkinaapurit soittivat, että mökillä on tulipalo. Ilmeisesti kevythormi oli kuumentanut yläpohjan rakenteita, jolloin ullakko oli syttynyt palamaan.

Kotivakuutus korvasi vahingon mutta asiantuntijat selvittävät hormin asennuksia. Mikäli jotain määräysten vastaista ilmenee, vakuutusyhtiö hakee korvauksia vahingonaiheuttajalta. If.

5. Tiskikone vuoti

Astianpesukone päästi vedet ulos kesken ohjelman. Keittiön lattia ja alakaapisto vaurioituivat. Vakuutusyhtiö korvasi kosteuskartoittajan käynnin ja hankki remontin tekijät. Koska astianpesukone oli jo vanha, tilalle hankittiin uusi. If.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Vakuutus suojaa myös yhteistä omaisuutta

Fakta

Vuokraatko kotiasi Airbnb:n kautta? Ei huolta. Kotivakuutuksesi korvaa myös tilapäisen asujan aiheuttamat tavalliset vahingot, jos ne ovat tahattomia.

Entä jaatko ruohonleikkurin yhdessä naapurisi kanssa? Vakuutussopimuslain mukaan esine on vakuutettu aina, kun se on vakuutettu jossain vakuutuksessa. Näin leikkuri on vakuutettu molempien kotivakuutuksessa.

Airbnb on hyvä esimerkki siitä, miten kuluttajat ovat valmiita jakamaan asioita muiden kanssa. Jakamistalouden yleistyessä vakuutusyhtiöt ovat alkaneet miettiä, pitäisikö kehittää uusien vakuutustuotteita. Vakuutusehtoja olisi helppoa räätälöidä yksittäisen asiakkaiden tarpeisiin, koska kaikki tiedot ovat digitaalisessa muodossa.

Toistaiseksi vakuutusyhtiöt ovat lähteneet siitä, että uuden tarpeen syntyessä vanhan kotivakuutuksen ehdot joustavat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän romahti ja ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  5. 5

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  6. 6

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  7. 7

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  8. 8

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  9. 9

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvakooste Ophelia-myrskyn tuhoista – Kolme ihmistä kuoli ja yli 330 000 jäi ilman sähköä Irlannissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Lasikatto murtui Turussa: Minna Arve valittiin kaupunginjohtajaksi yhden äänen erolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. NBA-mestarivalmentaja haukkuu Donald Trumpin tämän valehdeltua Obaman ja muiden edeltäjiensä teoista: ”Tämä mies on sieluton pelkuri”
  3. Kuvakooste Ophelia-myrskyn tuhoista – Kolme ihmistä kuoli ja yli 330 000 jäi ilman sähköä Irlannissa
  4. Espanja vangitsi kaksi Katalonian itsenäisyysjohtajaa – ”Meillä on jälleen poliittisia vankeja”
  5. Patrik Laineelle tulokas ketjukaveriksi, Jesse Puljujärven kilpailija ykkösketjuun – 28-vuotias konkari meni suomalaisen ohi NHL:ään
  6. Chicago Bullsin valmentaja ei muistanut Lauri Markkasen ikää, mutta ylisanoja riittää: ”Hänellä on mahtava itseluottamus”
  7. Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän romahti ja ajautui asumaan rappukäytävissä
  8. Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä
  9. Maltalla autopommilla murhatun toimittajan viimeiseksi jääneet sanat: ”Roistoja on kaikkialla minne katsookin”
  10. Kiinnostavatko neandertalilaiset hautaustavat ja Kustaa Vaasan poikien seksielämä? – Juha Hurmeen ja teatteriopiskelijoiden iltamat kiertävät nyt Suomea ja sukeltavat historiaan
  11. Raatteen tie -sarjakuva kertoo talvisodan tunnetuimmasta taistelusta monesta näkökulmasta
  12. Näytä lisää