Koti    |   Kysy asumisesta

Miten saan lisää lämpöä asuntoon?

Huoneiston lämpötilan pitää olla vähintään 18 plusastetta

Taloyhtiö poisti käytöstä eteisen lämpöpatterin putkiremontin yhteydessä, eivätkä jäljelle jääneet patterit riitä tuottamaan riittävästi lämpöä. Ulko-ovi on yksinkertainen, eikä kaakeliuunia saa käyttää. Sisällä on nyt 18 plusastetta. Mitä tulisi tehdä, jotta asunnossani olisi miellyttävä asua?

Lämpöpatteria ei olisi tullut poistaa, jos se on ollut liitettynä lämpöverkkoon tai lämpimään käyttöveteen, sanoo rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne Matinkylän Huollosta.

Hänen mukaansa tällainen lämpöpatteri on huoneiston hoitovastikkeeseen sisältyvä pysyvä lämmönlähde.

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut lakimies Marina Furuhjelm on samaa mieltä. Hänen mukaansa yhtiö ei saa poistaa lämmönlähdettä, jos toimenpide heikentää huoneiston lämmitystä.

Taloyhtiön tulee asentaa poistetun lämpöpatterin tilalle korvaava lämmönlähde, jonka kulutuksen maksaa yhtiö.

”Jos itse olisin huoneiston osakas, pyytäisin taloyhtiötä asentamaan eteiseen sähköpatterin sijasta jonkin muun lämmönlähteen”, Päivärinne sanoo.

Jos yhtiö päätyy sähköpatteriin, sen täytyy maksaa sähköpatterin käytöstä aiheutuvat kulut.

Asunnon terveydelliset olosuhteet, kuten lämpötilat, on määritelty terveydensuojelulain perusteella annetussa asetuksessa. Se tuli voimaan viime vuonna. Aiemmin suosituslämpötilat määriteltiin asumisterveysohjeessa.

Lain ja sen perusteella annetun asetuksen mukaan asunnossa ei saa olla alle 18 eikä yli 26 plusastetta. Asumisterveysohjeen mukaan hyvä taso huoneilman lämpötilaksi oli 21 plusastetta.

”Hyvä lämpötila on varmasti yhä 21 plusastetta, mutta ehdottomat raja-arvot ovat 18 ja 26 plusastetta”, Marina Furuhjelm sanoo.

Jos asunto tuntuu liian kylmältä tai kuumalta, kannattaa Furuhjelmin mukaan olla yhteydessä kunnan terveydensuojeluviranomaiseen, joka voi tulla mittaamaan lämpötilat ja arvioimaan tilanteen.

”Taloyhtiö yleensä vastaa eristeistä. Jos asunnossa on esimerkiksi liian kylmä, viranomainen voi vaatia, että yhtiö ryhtyy tarvittaviin korjaustoimenpiteisiin”, Furuhjelm kertoo.

Saako viikkotiedotteessa olla huoneistojen tiedot?

Taloyhtiömme lähettää asukkaille viikkotiedotteen sähköpostitse. Jos tiedotteessa on maininta jotakin huoneistoa koskevasta tapahtumasta, mukana on myös huoneiston numero ja omistaja. Esimerkiksi, jos joku valittaa naapuristaan, viikkotiedote kertoo asiaa koskevien huoneistojen numerot ja omistajat. Tiedotteeseen ei voi vastata eikä siinä mahdollisesti olevia vääriä tietoja voi näin ollen oikaista. Onko toimintatapa hyväksyttävä?

Tutkimusten mukaan taloyh­tiöiden osakkaat kaipaavat lisää viestintää. Isännöintiliiton lakiasiantuntijan Jaana Sallménin mielestä viikkotiedotekäytäntö on erinomainen esimerkki asukasviestinnän parantamisesta.

”Jokainen osakas varmasti haluaa tietää, miten omalla yhtiöllä menee ja mitä siellä tapahtuu”, Sallmén sanoo.

Avoimuuden merkityksestä taloyhtiöviestinnässä muistuttaa myös päivitetty taloyhtiön hyvä hallintotapa -suositus. Sen ovat laatineet Isännöintiliitto, Kiinteistöliitto, Kiinteistöalan hallitusammattilaiset ja oikeusministeriö.

”Viestimisessä tulee toki huomioida henkilötietolain vaatimukset. Taloyhtiön tapahtumista on syytä kertoa enemmän yleisellä tasolla”, Sallmén sanoo.

Hänen mukaansa isännöinti­yritysten täytyy harkita tarkkaan, mitä tietoja viikkotiedotteissa voi mainita ja mitä ei.

”Yleensä olennaista eivät ole henkilöt tai huoneistot, vaan tapahtumat tai niiden vaikutus osakkaisiin. Esimerkiksi putkirikosta informoidaan siksi, että osakkaat tietävät, mihin menevät rahat, jotka on budjetoitu yhtiön korjauksiin”, Sallmén sanoo.

Pitäisikö vuokranantajan korvata tuhoutunut tuoli?

Asumme vuokrataloyhtiössä, jossa oli muutama vuosi sitten kattoremontti. Sen jälkeen makuuhuoneiden katoissa on ollut vuotoja. Kattoa on korjattu ja sisäpintoja maalattu. Nyt vettä on tullut samoista kohdista uudelleen, minkä takia nojatuolimme meni pilalle. Isännöitsijän mukaan vuokranantaja eli taloyhtiö ei ole korvausvelvollinen. Voiko olla näin?

Näin se on, sanoo Vuokranantajien neuvontalakimies Ville Hopsu.

Jos syynä kattovuotoon ei ole vuokrataloyhtiön eikä urakoitsijan huolimattomuus tai tahallisuus, ne eivät ole korvausvelvollisia.

Hopsun mukaan vuokralainen voi hakea korvauksia omasta kotivakuutuksestaan.

Samoilla linjoilla on Vuokralaisten toiminnanjohtaja Anne Viita. Hän sanoo, että taloyhtiön tai vuokranantajan vakuutukset eivät korvaa asukkaan irtaimistolle aiheutunutta vahinkoa.

Siksi kotivakuutus on tarpeen kaikissa asumismuodoissa, Viita sanoo.

Taloyhtiön vastuulla on, että kattovuoto ja sen aiheuttamat vahingot rakenteissa ja huoneistoissa tulee korjatuksi.

Korjaus 26.9. klo 16.10: Asunnossa pitää olla vähintään 18 plusastetta, ei 21. Lisäksi on kerrottu, missä säädöksessä huoneiston lämpötila määritellään sekä neuvottu, mitä voi tehdä, jos asunto tuntuu liian kylmältä tai kuumalta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  2. 2

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  3. 3

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  4. 4

   Jaguar-mies ei peittänyt kasvojaan oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä

  5. 5

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  6. 6

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  7. 7

   Kirja: Sipilä valehteli eduskunnalle väittäessään, ettei perussuomalaisten hajoamiseen varauduttu – Halla-aho lupasi haastaa Soinin salaisessa kokouksessa jo 2016

  8. 8

   Lapseni uskoo länsimetroon, pitääkö hänelle kertoa totuus? Ja kahdeksan muuta vitsiä länsimetrosta

  9. 9

   Härski varas hiipi takaovesta sisään asukkaiden ollessa kotona – Espoossa sattui viikonloppuna asuntomurtojen sarja

  10. 10

   Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  8. 8

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  9. 9

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  10. 10

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  11. Näytä lisää