Koti

Omakotitaloasukas voi säästää satoja euroja jätekuluissa

Tarkan kierrättäjän jäteastia täytyy tyhjentää vain muutaman kerran vuodessa

Omakotitalon jätekustannuksissa voi säästää satoja euroja vuodessa kierrättämällä ja kompostoimalla. Kun sekajäteastiassa ei ole tilaa vieviä pakkauksia tai haisevaa biojätettä, astia voidaan tyhjentää harvemmin. Samalla jätekustannukset pienenevät.

Helsingin seudun omakotitaloista jätteet noudetaan useimmiten kahden viikon välein. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto.

Innokas kierrättäjä voi hakea Helsingin seudun ympäristöpalveluilta (HSY) lupaa tyhjennyttää jäteastia jopa vain kahdesti vuodessa. Silloin maksetaan vain jätehuollon vuosimaksu, joka on 34 euroa.

Lupa voidaan myöntää yhden tai kahden asukkaan pienkiinteistölle, jossa jätettä syntyy poikkeuksellisen vähän: vain kaksi 140 litran astiallista vuodessa. Isommissa kiinteistöissä jäteastia on tyhjennettävä vähintään kahdeksan viikon välein.

Espoon Uusmäessä asuva Timo Vitikainen päätti laittaa omakotitalonsa jätehuollon uusiksi viime keväänä. Sekajätettä tuli kahden hengen kodissa todella vähän.

”Kierrätämme muovin, paperin, pahvin, lasin ja metallit. Kun lisäksi erotellaan vielä biojäte, jää sekajätettä vain pieni muovipussillinen viikossa.”

Perhe on asunut vuonna 1957 rakennetussa rintamamiestalossa neljätoista vuotta. Kevääseen 2016 saakka sekajäteastia tyhjennettiin joka toinen viikko. Nykyään jätettä syntyy paljon vähemmän kuin ennen, sillä perheen neljä lasta ovat jo muuttaneet omilleen.

Vitikaiset päättivät tyhjennyttää jäteastiansa vain kerran kuussa. Näin vuosittaiset jätehuoltokulut pienenivät heti yli sadalla eurolla.

Jätehuoltomääräysten mukaan jäteastian voi tyhjentää harvemmin kuin kerran kuussa, kunhan sekajäte ei haise tai pursuile ulos astiasta. Jos tyhjennysväliä haluaa harventaa, biojätteet on kompostoitava itse ja tehtävä siitä ilmoitus HSY:lle.

Timo Vitikainen hankki pihalleen kompostorin jo viime keväänä. Tänä syksynä hän sopi HSY:n kanssa, että sekajäteastia tyhjennetään enää kerran kahdessa kuukaudessa.

Nykyään jäteastian tyhjennys maksaa espoolaisperheelle 65,43 euroa vuodessa. Kahden viikon välein tapahtuvasta tyhjennyksestä kuluja kertyi 214,24 euroa vuosittain. Säästöä syntyy siis liki 150 euroa vuodessa.

Taloudessa käytetään 240-litraista vuokra-astiaa. Vuodessa voi säästää 13 euroa enemmän, jos hankkii oman jäteastian.

Vuosisäästö voi tuntua pieneltä, mutta Vitikaiselle sillä on merkitystä. Hän on tyytyväinen myös valintansa ympäristöystävällisyyteen.

Innokas kierrättäjä lajittelee jätteet ja vie ne kauppareissun yhteydessä kierrätyspisteeseen. Se käy kätevästi, sillä kodin lähettyviltä niitä löytyy kaksikin. Jätteiden vieminen niihin on ilmaista ja nopeaa.

Kompostorista Vitikainen maksoi nelisensataa euroa. Se on investointi, joka maksaa itsensä takaisin tulevina vuosina.

”Viime vuosina esimerkiksi vesi ja sähkön siirto ovat kallistuneet. Onneksi jätekustannuksia voi pienentää, jos näkee vähän vaivaa.”

Se, että jäteastian voi tyhjentää vain kahdesti vuodessa tuli Vitikaiselle yllätyksenä. HSY:n asiakaspalvelussa asiasta ei mainittu. Kaikkein mieluiten hän veisi itse sekajätteensä erilaisia jätteitä vastaanottavalle Sortti-asemalle, jossa yhden jätesäkin käsittely maksaa neljä euroa.

Jätesopimusta ei kuitenkaan voi jättää tekemättä, vaikka jätettä syntyisi kuinka vähän. Jätelaki edellyttää, että jokaisen asuinkiinteistön on liityttävä kunnalliseen jätehuoltoon.

”Näin pyritään varmistamaan, että kaikki jäte käsitellään asiallisesti. Jätteiden polttaminen tai hautaaminen on kiellettyä”, sanoo logistiikkapäällikkö Juho Nuutinen HSY:stä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Näin tyhjennysväliä voi muuttaa

  Helsingin seudulla pienkiinteistön sekajäteastia voidaan tyhjentää kerran viikossa, joka toinen tai joka neljäs viikko. Jätesopimukseen voi tehdä muutoksia osoitteessa: Hsy.fi/asiointi.

  Pidempään tyhjennysväliin on pyydettävä lupaa HSY:ltä. Pisin mahdollinen on kahdeksan viikkoa.

  Jos jäteastia täyttyy liian nopeasti, kannattaa pyytää isompi astia. Se tulee asukkaalle halvemmaksi kuin lyhentää tyhjennysväliä.

Lähde: HSY
Luetuimmat - Koti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää