Koti    |   Kirja-arvio

Arabian kuppien historia kiinnostaa, mutta uusi kirja on sekava

Helena Leppäsen ja Katri Lehtolan kirja esittelee yli 700 Arabian kahvikupin mallia ja koristetta.

Mikä?

Helena Leppäsen ja Katri Lehtolan Arabian kahvikupit 1916–2016 -kirja lupaa esitellä yli 700 Arabian kahvikupin mallia ja koristetta. Kirjassa kerrotaan, miten eri aikakausien tyylit, valmistusmateriaalit ja koristelumenetelmät ovat vaikuttaneet kahvikuppeihin.

Kirjan pääluvut etenevät kronologisesti. Niiden aiheina ovat esimerkiksi värikkäät kuviot, energiakriisin vaikutus ja Arabian mukit. Kirja sisältää myös muotoilijoiden esittelyjä.

Toimiiko?

Kirja on tymäkkä tietopaketti Arabian ja kuppien historiasta. Jos kuitenkin etsii haku­teoksen omaista kirjaa Ara­bian kupeista, tämä ei ole paras kirja. Teoksesta ei saa nopeasti selattua, olivatko mummolan kupit Herttaa, Isokukkaa vai Aamua, tai minä vuosina Faenzaa valmistettiin.

Tietoja kupeista on ripoteltu eri puolille kirjaa, aiheiden ja teemojen mukaan. Teeman mukainen käsittely sotkee aikakaudet: kun teema on esimerkiksi ”kuppien kukka­tarhat”, on kuvissa kuppeja useilta vuosikymmeniltä.

Yhtä kuppia saatetaan esitellä useassa paikassa, ja tiedot ovat hajallaan. Esimerkiksi Paratiisista kerrotaan, kun käsitellään astioiden värikkyyttä, uustuotantoa ja muotoilija Birger Kaipiaista.

Sekavuutta lisää, että samasta kupista kerrotaan keskenään ristiriitaisia eri tietoja. Yhdessä paikassa kerrotaan että Birger Kaipiaisen BK-malli oli Paratiisi-koristeella tuotannossa 1972–72 ja uudelleen 2000–2005. Toisaalla mainitaan vuodet 1969–74 ja uudelleen valmistus vuodesta 1988 lähtien. Kolmannessa paikassa kerrotaan, että kuppi syntyi 1968.

Myös hakemistoon on jäänyt virheitä.

Kuppien tunnistamista vaikeuttaa sekin, että osassa kuvista on niin paljon kuppeja. Kun kuvatekstikään ei luettele kuppien nimiä vasemmalta oikealle, vaan 14 kupin joukosta pitäisi löytää ”lysteriraita Kaleva” tai ”pitsimäinen, sininen Elisabet”, jää monelta Kaleva ja Elisabet tunnistamatta.

Kirja olisi selkeämpi, jos kuppeja olisi käsitelty vuosikymmen kerrallaan. Jos olisi otsikko ”1960-luvun kupit”, löytäisi nopeasti etsimänsä.

Myös kuvahakemisto olisi paikallaan. Silloin Myrnan kuvaa ei tarvitsisi etsiä seitsemältä sivulta, vaan tietäisi heti, millä hakemiston mainitsemista sivuista on kuva eikä vain tekstiä.

Testaa täältä, tunnistatko Arabian kupit – ja mitkä niistä käyvät kaupaksi

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat - Koti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää