Koti

Oikoradan päästä se löytyi: TONTTI

Kariston uusi asuinalue Lahdessa vetää pääkaupunkiseudun perheitä

Tilaajille

LAHTI. "Tässä on meidän tontti - 850 neliötä! Vielä aikamoinen ryteikkö, mutta kyllä se yhdessä viikonlopussa raivataan", myhäilevät luokanopettaja Hanna, 31, ja elektroniikkainsinööri Matti

Alava, 32.

Äidin sylissä ynisee tyytyväisenä neljäkuinen Johannes. Risujen ja kivien keskellä pyörii Joonatan, 4, ja perässä taapertaa Timoteus, 2.

Omakotitontti on se syy, miksi perhe on muuttanut Vantaan Martinlaaksosta Lahteen. Uuden talon rakentamisen aikataulu on selvä. "Talvella kaadetaan metsästä puut ja keväällä aletaan rakentaa käsivoimin perinnetaloa", Matti Alava kertoo.

"On hienoa, että kaupunki sallii talon maalaamisen myös puna- ja keltamullalla." Lähimaastoon Kariston uudelle asuinalueelle on nousemassa puutalojen runkoja sinne tänne. Rakennustyö on eri vaiheissa kymmenillä tonteilla. Tuolla miehet naputtelevat vesikattoa paikoilleen, tuolla taas pyörii betonimylly ja perustusten valu on käynnissä.

Alavien naapuritalo on jo lähes valmis.

"Naapuri aloitti rakentamisen heinäkuussa ja muuttaa syksyllä Espoosta Lahteen. Hän ryhtyy tekemään etätöitä", pariskunta tietää.

Pääkaupunkiseudulta on tulossa Karistoon myös Alavien kolme ystäväperhettä.

Muuttoon on kaikilla sama syy. Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta ei löydy sen hintaista tonttia, johon nuorilla koulutetuilla perheillä olisi varaa.

"Lahden kaupungilta sai varattua tontin 250 eurolla puoleksi vuodeksi. Sitä ei tarvitse edes ostaa, vuokrallakin voi olla", Matti Alava kertoo.

Tonttimaan neliöhinta Karistossa on 21 euroa.

Pariskunta tutki mahdollisuuksia hakea Vantaan kaupungin tontteja, mutta pisteet eivät riittäneet.

"Olin töissä Helsingin kaupungilla. Molempien työpaikkojen pitäisi olla Vantaalla", Hanna muistelee.

Matti Alava lisää, että minnekään Nurmijärven taakse ei tehnyt mieli. "Huonojen yhteyksien päähän emme halunneet. Pitää päästä kulkemaan julkisilla liikennevälineillä." Karistossa se onnistuu.

Vaikka noin 7000 asukkaan uuden kaupunginosan rakentaminen on aluillaan ja siellä asuu vasta parisen sataa asukasta, kaupunki on järjestänyt sinne jo bussilinjan.

Bussilla pääsee neljän kilometrin päähän keskustaan kymmenessä minuutissa. Se kiertää myös rautatieaseman kautta. Helsinkiin pääsee junalla kolmessa vartissa.

Oma piha ja lähimetsä tuntuvat kolmen pojan vanhemmista kullanarvoisilta. "Vaikka olen ollut vannoutunut kerrostalossa asuja, tajuan nyt, miten helppoa on panna lapset ulos." Kaiken tämän päälle kävelymatkan päässä on tarjolla parisen kilometriä Kymijärven vapaata rantaa. Rantaraittia reunustavat puiset valaisinpylväät. Ne on suunniteltu pelkästään Karistoa varten.

Kunnostettu uimaranta on houkutellut pari karistolaista naista veteen.

"On todella luksusta, kun vesi on näin lähellä", Hanna Alava hymyilee.

Sadan metrin päässä pitkospuut johtavat jykevälle laiturille. Sieltä pääsee järvelle veneellä tai kanootilla.

Rantapuistosta löytyy vielä laavu. Pikkupojat sohivat innokkaasti kepeillä tulipaikkaa.

Lasten tulevassa elinympäristössä on kohdallaan kaikki muu paitsi se, että vanhemmat eivät tiedä milloin päiväkodit ja alakoulut valmistuvat. Kaupunki ei ole päättänyt vielä korttelitalon rakentamisesta, tavoitteena on vuosi 2010.

Epätietoisuutta on myös äidin työpaikasta. "Olen ollut neljä vuotta äitiyslomalla. Ensi vuonna pitää ryhtyä etsimään töitä. Yritän tietysti ensin Lahdesta, vasta sitten katselen oikoradan varrelta vaikkapa Tikkurilasta tai Keravalta." Perheen isä löysi työpaikan entisestä kotikaupungistaan vajaa vuosi sitten.

Keikka pääkaupunkiseudulle kesti 11 vuotta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää