Koti    |   mitä vikaa asuntorakentamisessa? 2/2

Uusi asunto alennuksella!

Monissa uusissa kerros- ja rivitaloissa naapurihuoneistot ovat kuukausia tyhjillään kun kauppa ei käy

Tilaajille

Elävä pihapiiri ja virkeä asuinalue voivat jäädä haaveeksi, kun muuttaa vastavalmistuneeseen perheasuntoon pääkaupunkiseudulla.

Monissa uusissa taloyhtiöissä käy niin, että muuttopäivänä uusiin asuntoihin muuttaa vain muutamia perheitä, ja naapuriasunnot jäävät odottamaan ensimmäisiä asukkaita useiksi kuukausiksi.

HS Asuntosivut selvitti, kuinka kauan asuntoilmoitusten muuttovalmiit uudet asunnot ovat olleet myynnissä ja miten niiden hinnat ovat kehittyneet valmistumisen jälkeen.

Satojen ilmoitusten seasta löytyi kaksi asuntoa, joiden hintaa oli tarkistettu pitkän myyntiajan kuluttua alaspäin.

Reilussa tarjouksessa olivat 144,5-neliöiset, viime kesäkuussa valmistuneet rivitaloasunnot Espoon Laaksolahdessa. Syyskuussa, kolme kuukautta valmistumisen jälkeen hintapyyntö kummastakin asunnosta oli 460000 euroa, mutta kaksi kuukautta myöhemmin jo 10000 euroa vähemmän. Tammikuun lopussa hinta oli laskenut jo 35000 euroa alkuperäisestä.

"Väärä hinnoittelu", myöntää asunnot rakentaneen Lujatalo Oy:n markkinointipäällikkö Harry Strömberg. Hinnanlaskun jälkeen toinen asunnoista varattiin.

Kaikki rakennusliikkeet eivät lähde tarjouskilpailuun.

"Meillä ei ole dumppausmentaliteettia", toteaa Sato Oyj:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Monica Aro. Satolla on myymättä useita asuntoja Espoon Kauklahden asuntomessualueella sekä Helsingin Aurinkolahdessa.

Pitkään tyhjillään seisoneiden asuntojen kohdalla voidaan Aron mukaan neuvotteluissa joustaa.

"Jos vaikkapa varusteilla ja materiaaleilla voidaan vaikuttaa [ostopäätöksen syntymiseen]. Olemme kampanjaluontoisesti myyntineuvotteluissa tarjonneet kaupan yhteydessä lisävarusteita, esimerkiksi pesutornia tai taulutelevisiota." Useita uusia asuntoja myydään entistä pidempään.

HS Asuntosivujen selvityksen mukaan monissa yhtiöissä myyntiajat asunnon valmistumisen jälkeen ovat venyneet kuuteen, jopa yhdeksään kuukauteen.

Etelähaagalaisessa rivitalossa Ilkantie 2a:ssa ja Paroninpiha-kerrostalossa Jollaksessa osa asunnoista on odottanut asukkaitaan jo reilun vuoden. Viikissä Vanhankaupunginkosken tuntumassa Villa Galeijo -kerrostalossa ensimmäiset muuttajat ovat kaipailleet naapureitaan vieläkin pidempään, noin puolitoista vuotta.

Espoon Kaunokki -rivitaloyhtiö Fallåkerissa valmistui marraskuussa, mutta asunnoista on myyty vain neljännes.

Miksi rakennusliikkeiden on vaikeaa saada kaupaksi uudistuotantoaan? Ja miksi joskus joudutaan alentamaan hintoja?

Koko talon hinnan jyvitys huoneistojen kesken saattaa epäonnistua, kertoo Villa Galeijon rakennuttaneen YIT Rakennus Oy:n yksikönjohtaja Harri Isoviita.

Isoviidan mukaan kysyntää on nyt pienille asunnoille, ja siten isommat asunnot ovat ongelma.

Syytä nähdään hinnoittelun ohella myös siinä, että rakentaminen saattaa keskittyä samalle alueelle.

"Aurinkolahti on erikoisessa asemassa, sinne kun valmistuu niin paljon asuntoja", tuumii myyntipäällikkö Riitta Lehtomaa Asuntosäätiöstä. Saton Monica Aro vahvistaa näkemyksen, ja Lujatalon Strömberg kertoo Laaksolahden tilanteen olevan sama.

"Tarjonta on niin suurta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää