Koti    |   TUUNAA TUOREEKSI

Muovikasseista istuinaluset vappupiknikille

Tilaajille

Kotiin kertyneistä muovikasseista on moneksi: nyt ne pääsevät värikkäiksi istuinalusiksi kevätpiknikille. Keveistä kasseista sulatetaan silittämällä tiiviit, maan kylmyyttä eristävät ja kestävät muovikappaleet, joiden väliin tikataan lämmikkeeksi pehmeää huopaa.

Yhteen sulatettaviksi kannattaa valita samanlaatuisia ja -paksuisia muovikasseja. Ne kutistuvat silittäessä samaan tapaan ja kiinnittyvät parhaiten yhteen. Eripaksuiset muovit eivätkä välttämättä kiinnity toisiinsa.

Muovit asetetaan leivinpapereiden väliin, jonka päältä ne silitetään. Muovista tulee sitä paksumpi ja kestävämpi, mitä useampia kerroksia käytetään. Silittäminen aloitetaan miedolla lämmöllä, ja lämpöä lisätään tarvittaessa.

Raudan on oltava sitä kuumempi, mitä useampia kerroksia sulatetaan tai mitä paksumpaa muovi on. Sopiva lämpö löytyy kokeilemalla. Liian kuuma rauta sulattaa muovit piloille.

Päällimmäisen, näkyviin jäävän kerroksen sommittelussa voi päästää luovuuden valloilleen: se kootaan kasseista tilkuiksi leikatuista kuvioista, väripinnoista ja teksteistä oman maun mukaan.

Tarvitset värillisiä muovikasseja, leivinpaperia, silitysraudan ja -laudan, pehmikkeeksi (villa)huopaa, sakset, maalarinteippiä, ompelukoneen ja -lankaa.

Istuinaluset

muovikasseista

1.Valitse puhtaita, samanlaatuisia muovikasseja. Leikkaa kasseista pois kädensijat ja alasaumat.

2.Säädä silitysrauta yhden pisteen (110 astetta) lämmölle. Varmista, että höyrysäätö on pois päältä.

3.Leikkaa kasseista 1-3 yhtenäistä palaa (esim. noin 35x45 cm) ja aseta työtasolle.

4.Leikkaa päällimmäiseksi kerrokseksi kasseista kuviotilkkuja ja sommittele ne paikoilleen reunat hieman toistensa päälle.

5.Leikkaa leivinpaperista suuri pala, joka kaksinkertaisena yltää reilusti muovin yli. Aseta muovikerrokset leivinpaperin väliin ja silityslaudalle.

6.Huolehdi tuuletuksesta: avaa ikkuna. Silitä leivinpaperin päältä (10-20 sekuntia) rautaa melko nopeasti ja tasaisesti kuljettaen, silitä myös reunat ja kulmat.

7.Tarkista, että muovikerrokset ovat sulaneet toisiinsa kiinni. Jos tätä ei ole tapahtunut tai kerrosten väleissä on ilmakuplia, lisää raudan lämpöä hieman ja jatka silittämistä. Yhteen sulaessaan muovikerrokset tiivistyvät napakoiksi ja kappaleet pienenevät hieman mitoiltaan.

8.Leikkaa ja silitä alustan pohjakappale samaan tapaan.

9.Leikkaa huovasta mitoiltaan istuinalustan kappaleita muutamaa senttiä pienempi suorakulmio ja kiinnitä se päällisen alapintaan muutamalla teipinpalalla.

10.Langoita ompelukone ja säädä se 3 mm:n suoraompeleelle. Tikkaa huopa päälliseen muutamilla suoraompeleilla tilkkureunoja tai kuviomuotoja pitkin. Poista teipinpalat.

11.Aseta pohjakappale ja päällinen vastakkain ja kiinnitä reunat yhteen muutamalla teipinpalalla.

12.Säädä ompelukoneeseen siksakki. Tikkaa kappaleiden ulkoreunat yhteen, ohjaa paininjalkaa huopakappaleen kohoumaa pitkin.

13.Leikkaa ylimääräinen muovi pois ulkoreunoista aivan siksakin viereltä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää