Koti

Onko tässä maailman puhtaimmin palava takka?

Arkkitehdin 30 vuotta kestänyt suunnittelu palkitsee nyt: ekokylän tulisijoista lähtee vain vähän päästöjä.

Tilaajille

Reikiä. Olen tullut tuijottamaan Vihdin Nummelaan reikiä.

Enkä mitä tahansa reikiä, vaan toisioilmareikiä. Niihin sisältyy salaisuus, jota arkkitehti Heikki Hyytiäinen on jäljittänyt vuosikymmeniä: puun puhtaampi palaminen takassa.

Vuodesta 1980 lähtien Hyytiäinen on pohtinut, testannut, mitannut ja mittauttanut erilaisia ratkaisuja, joilla palo tulipesässä saataisiin mahdollisimman hyväksi. Oppia on otettu muun muassa isojen teollisuuslaitosten tulisijoista.

Nyt, yhdentoista prototyypin jälkeen, pitkä kehitystyö takkavalmistajien sekä kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen kanssa alkaa olla loppusuoralla.

Vihdin ekokylän kahteen taloon on muurattu uusimmat prototyypit tulisijoista, joissa puu palaa yhdysvaltalaisten ja saksalaisten tutkimusten mukaan erittäin puhtaasti.

"Sattui nyt olemaan paras, mitä Yhdysvalloissa on testattu", Hyytiäinen sanoo.

Katsotaan tarkemmin, mitä pesässä oikein tapahtuu.

Keskellä Lehtamon perheen kotia Vihdin ekokylässä loimottavat liekit takassa usein. Takka on muurattu Hyytiäisen ohjeiden mukaan Suomen tulisijayhdistyksen muurausleirillä viime vuonna. Talokin edustaa uutta aikaa: sen on suunnitellut suomalaisen ekorakentamisen pioneeri Bruno Erat.

Takan lasiluukun läpi näkee, kuinka tulipesän reunoilta halkojen vierestä puhaltaa liekkien keskelle toisioilmarei'istä toisioilmaa.

Tätä ilmaa tarvitaan puiden palaessa vapautuvien palokaasujen polttamisessa. Juuri tämän toisioilman määrää ja syöttökohtaa Hyytiäinen on haarukoinut pitkään tavoitteenaan mahdollisimman hyvä palaminen.

"Ilma pitää saada sekoittumaan hyvin", Hyytiäinen toistaa.

Itse puiden polttamiseen tarvittavaa ensiöilmaa tulipesään tulee raollisen arinan läpi tuhkapesän kautta.

"Vuonna 2000 tulipesän luukussa oli vielä ilmaraot, nyt luukku on täysin tiivis." Hyytiäinen kuitenkin muistuttaa, että mahdollisimman hyvällä puun poltolla saadaan vähennettyä vain orgaanisia päästöjä, kuten hiilivetyjä.

"Epäorgaaniset päästöt eli hiukkaspäästöt täytyy vain hyväksyä, jotta puun tuottamasta mukavasta lämmöstä voidaan nauttia." Päästöihin vaikuttaa ilmanohjauksen lisäksi myös kaksi muuta merkittävää asiaa. Ensinnäkin se, kuinka kuivia poltettavat puut ovat.

Puut tulee säilyttää ulkona suojaisessa ja ilmavassa paikassa. Hyytiäinen kehuu Lehtamoiden ulko-oven pielessä sijaitsevaa puuvarastoa, josta halot on kätevä kipaista.

"Niitä ei saa tuoda sisälle kuivumaan." Kuivuvat halot ovat oivallisia kasvualustoja homeitiöille.

Vaikka tulisija olisi maailman paras ja puut kuivistakin kuivimmat, kaiken ratkaisee se toinen tekijä: tulisijan käyttäjä. Jos pesän tunkee liian täyteen, latoo puut väärin tai lisäilee puuta kesken polton miten sattuu, päästöjä lähtee ilmoille moninkertaiset määrät.

Oppi on mennyt perille Reetta Lehtamolle, joka säätää tuhkaluukkua soukemmalle, kun puut palavat pesässä vinhasti. Liika ilma jäähdyttää palamista turhaan, joten ilman määrä ja tarkka ohjaus ratkaisevat, miten puhtaasti puut palavat.

Maailman puhtaimmin palava tulisija näyttää laatikolta. Takan ei tarvitse olla tietyn muotoinen tai kokoinen, vaan siihen voi liittyä esimerkiksi leivinuuni, puuhella ja vesivaraajan kiertoputkisto, kuten Lehtamoilla. Tai takka voi olla kahden kerroksen korkuinen monumentti marmorihiekalla ja appelsiininkuoriöljyllä viimeisteltynä, kuten Lehtamoiden naapurilla Jostein Aarbakkella.

Hyytiäisen kehitystyön tulos on tulossa sarjavalmistukseen tämän vuoden aikana. Toimitusjohtaja Jari Valtonen Narvi Oy:stä arvelee, että tulipesä luukkuineen tulee maksamaan hieman alle tuhat euroa.

Myös polttopuiden säilytys on tärkeää.

Puu kuivataan aina ulkona, ei sisällä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää