Koti    |   Kysy asumisesta

Voiko taloyhtiön jakaa kahtia?

Nykyisestä taloyhtiöstä on tarkoitus perustaa kaksi eri yhtiötä, joista toiseen kuuluu asuinhuoneistot ja autopaikat ja toiseen liikehuoneistot.

Taloyhtiöömme kuuluu asuntoja, autotalleja, parkkipaikkoja ja muutama liikehuoneisto. Tähän asti on eletty sovussa, mutta nyt asuin- ja liikehuoneistojen osakkaiden välillä on skismaa.

Voidaanko nykyisestä taloyhtiöstä perustaa kaksi eri yhtiötä, joista toiseen kuuluu asuinhuoneistot ja autopaikat ja toiseen liikehuoneistot? Mitä muutos edellyttää?

Taloyhtiön varallisuus on mahdollista jakaa kahdelle tai useammalle perustettavalle yh­tiölle, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan jakautumiseen vaaditaan osakkaiden yksimielinen päätös yhtiökokouksessa. Lisäksi tarvitaan suostumus niiltä osakkailta, jotka eivät osallistu kokoukseen.

Vaikka laki mahdollistaa jakautumisen, Huplin mukaan niitä toteutetaan verovaikutusten vuoksi vain harvoin.

Jos jako toteutetaan esimerkiksi niin, että jakautuvan yhtiön osakkaat saavat vastikkeeksi perustettavien uusien yhtiöiden osakkeita, osakkaiden tulee tehdä osakeryhmistä kauppoja. Kustakin kaupasta ostaja maksaa varainsiirtoveron.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jakautumisen verovaikutukset kannattaa selvittää tarkasti sekä yhtiön että osakkaiden kannalta jo ennen päätöksentekoa.

Miksei taloyhtiö auta remontin kuluissa?

Haluaisin remontoida kylpyhuoneeni, mutta rakennuttaja on tehnyt asunnostani muita huoneistoja tasokkaamman. Kylpyhuoneessani on lattia­lämmitys ja laattalattia, kun muissa on pelkkä muovimatto.

Isännöitsijän mukaan minun pitää maksaa remontti itse. Eivätkö rakenteet kuulu aina yhtiön vastuulle?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvat rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät, kuten vesi- ja viemärijohdot.

Jos yhtiön kunnossapito­vastuulla olevissa osissa ei ole vikaa ja osakas ryhtyy remonttiin vapaaehtoisesti, hän vastaa lähtökohtaisesti itse kaikista kustannuksista, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Heidi Vitikainen.

Hän muistuttaa remontoijaa siitä, että lain mukaisesta kunnossapitovastuun jakautumisesta voi olla poikkeuksia yhtiöjärjestyksessä. Tällöin noudatetaan yhtiöjärjestyksen määräyksiä.

Saako kellarivaraston vuokrata talon ulkopuoliselle?

Taloyhtiömme asukkaat ovat saaneet yhteydenottoja, joissa kysellään kiinnostusta vuokrata kellarivarasto yksityiselle yritykselle. Saavatko asukkaat vuokrata taloyhtiössä olevia varastoja ulkopuolisille?

Riippuu siitä, ovatko kellarivarastot yhtiön vai osakkaiden hallinnassa, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Jos varastot ovat osakashallinnassa, yhtiö ei voi estää varastojen vuokraamista ulkopuolisille samalla tavalla kuin se ei voi rajoittaa asuinhuoneistojen vuokraamisesta matkailijoille esimerkiksi Airbnb-palvelun kautta.

Käytännössä yhtiö voi vain muistuttaa osakkaita siitä, ettei yhteisten tilojen, kuten kellarin avainta ole järkevää luovuttaa ulkopuolisille, koska siihen liittyy turvallisuusriski, Sallmén sanoo.

Vuokrattuun huoneistoon kuuluvan varaston luovuttaminen kolmannelle osapuolelle vaatii suostumuksen vuokranantajalta.

Yhtiön hallinnassa olevien ja asukkaiden käyttöön annettujen varastojen osalta hallitus voi sen sijaan päättää, että varastot ovat vain talon asukkaiden käytössä.

Jos yhtiö on poikkeuksellisesti tehnyt vuokrasopimuksen varaston käyttäjän kanssa ja sopimuksessa on kielto varaston edelleen luovutuksesta, yhtiö voi päättää vuokrasopimuksen sopimusta rikottaessa.

Pitääkö äänestystulos näkyä pöytäkirjassa?

Yhtiökokous äänesti kahdesta asiasta. Molemmissa päätettiin asioiden toteuttaminen enemmistöpäätöksellä. Pöytäkirjassa lukee, että asiat toteutetaan. Pitääkö pöytäkirjassa mainita, että asioista äänestettiin? Tuleeko äänestyksen tulos kirjata?

Pöytäkirja on virheellinen, jos siitä on jäänyt äänestysten tulokset pois, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan tehdyt päätökset ja äänestysten tulokset täytyy mainita kokouspöytäkirjassa.

Pöytäkirja tulisi nyt korjata, jotta siitä kävisi ilmi äänestysten tulokset. Muuten kokouksesta poissa olleille voi jäädä käsitys, että asioista on päätetty yksimielisesti.

Pöytäkirja on näyttödokumentti. Jos taloyhtiössä esimerkiksi syntyy riitaa, pöytäkirjasta voidaan katsoa, mitä on päätetty. Silloin on merkitystä, että pöytäkirja pitää paikkansa, Sallmén sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta
 • Taloyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  4. 4

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  5. 5

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  6. 6

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  7. 7

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää