Omakotitalossa ensi kertaa asuva pärjää rohkeudella ja maalaisjärjellä, vakuuttaa vantaalainen Auli Kinnunen

”Tosi söötti”, ajatteli vantaalainen Auli Kinnunen lenkkeillessään keltaisen talon ohi. Ja pian hän osti sen. Mutta mikä yllätti tyttärensä ja kissansa kanssa asuvan naisen?

Auli Kinnunen ihaili Vantaan Leppäkorvessa vuosia erästä pientä, ”kauhean sööttiä” keltaista taloa. Tuossa talossa minä joskus haluaisin asua, hän ajatteli lähistöllä lenkkeillessään. Koti oli silloin rivitalossa kivenheiton päässä.

Nyt Kinnunen, 54, avaa oven ja toivottaa peremmälle sitruunankeltaiseen taloon, jossa hän asuu kolmatta vuotta 14-vuo­tiaan tyttärensä kanssa. Pelakuut talvehtivat verannalla, kuten 50-luvun taloon perinteisesti kuuluukin.

Unelma omasta, vanhasta talosta oli elänyt pitkään Kinnusen mielessä. Hän on asunut koko ikänsä kerros- tai rivitaloissa.

Kesäkuussa 2014 Kinnunen oli lomalla Ruotsissa siskonsa luona ja seikkaili tapansa mukaan huvikseen netin asuntomyyntipalstoilla.

Ja siellä se oli, keltainen talo.

”Sanoin siskolleni, että tässä on meidän talo”, Kinnunen kertoo.

Alkoi jännittävä ja kiireinen kesä. Heinäkuussa Kinnunen meni ensimmäisen kerran katsomaan taloa. Hän teki heti ehdollisen ostotarjouksen ennen kuin tytär oli ehtinyt edes käydä talossa. Rivitalokoti meni myyntiin. Pian oli kuntotarkastuksen ja paperihommien vuoro.

”Olin niin monta kertaa mennyt tästä ohi ja katsonut taloa ulkopuolelta, että se tuntui sisälläkin tutulta.”

Tuolloin kehitysvammaisten luokanopettajana työskennelleen Kinnusen kesäloma oli lähestymässä loppuaan. Nyt Kinnunen on opintovapaalla.


”Myin vanhan kodin lopulta tappiolla, ja käänsin kaikki kivet tämän rahoitusta varten. Halusin tänne niin kovasti”, hän nauraa nojatuolissaan. Pörheä ragdoll-kissa Lilli valtaa sohvannurkan ja yrittää tunkeutua toimittajan laukkuun.

Talo on sisustettu vanhoilla huonekaluilla. Olohuoneessa ­violetti lampunvarjostin, torkkupeitto ja tyynynpäälliset paljastavat emännän lempivärin. Kodissa on tuuheita mattoja, pitsiliinoja ja Arabian seinälautasia.

 

”Pelkäsin, että saan hometalon.”

Keltainen talo oli Kinnuselle riittävän vanha mutta kuitenkin tarpeeksi uudistettu. Esimerkiksi keittiö oli remontoitu 2000-luvulla.

Noin 110 neliön talo ei ole kahdelle liian iso. Alakerrassa on olohuone, keittiö ja wc, yläkerrassa tilava aula ja kaksi pientä makuuhuonetta. Kellarikerroksessa on kodinhoitohuone, pesutilat ja sauna.

Tonttikin oli juuri sopiva, 800 neliötä.

”Pelkäsin kyllä kovasti, että saan hometalon. Niitä hirveitä juttuja tapahtuu niin paljon”, hän sanoo.

Katso, mitkä ovat vanhan omakotitalon todennäköisimmät kosteusvauriokohdat:Kinnusella on ollut myös pieni 50-luvun kesämökki Porvoossa. Se oli harjoitusta omakotitalossa asumiseen.

Paikka oli rakas, mutta Kinnunen luopui siitä kun alkoi kokea sen muuttuneen työleiriksi, eikä teini-ikäinen tytär enää innostunut mökkilomista.


 

”Remonttifirma tuputti väkisin tarjousta uudesta katosta.”Omakotitalo lämpiää sähköllä. Kovilla pakkasilla olohuonetta lämmittää kiertoilmatakka. Kerran pihaan tupsahti korjausmiehiä, jotka halusivat tehdä hormin kuntotutkimuksen. He yrittivät aggressiivisesti painostaa kalliiseen korjaussopimukseen.

”Heidän mielestään hormi oli käyttökelvoton ja pitäisi muurata uudestaan. Nuohooja oli eri mieltä. Naisia yritetään höynäyttää remonttiasioissa. Palveluja saatetaan tarjota ylihintaan.”

”Lopulta teetin hormin korjauksen toisella firmalla ja maksoin ensimmäisen tarjouksen hintaan verrattuna hommasta vain kolmasosan.”

Kesällä Kinnunen oli tehnyt sopimuksen talon ulkoseinien ja katon maalaamisesta.

”Toisen remonttifirman mies vain tuli pihaan ja tuputti väkisin tarjouksen uudesta katosta. Hän ei meinannut uskoa millään, että kattoa ei tarvitse uusia ja että olin jo sopinut sen maalauksesta. Tiukkana saa olla”, Kinnunen kertoo.

Jos aiot teettää kattoremontin, lue neuvot siihen täältä.


Kinnusella on ollut kivoja taloyhtiöitä ja mukavia naapureita. Mutta omassa talossa ei tarvitse neuvotella yhtiökokouksissa eikä osallistua muiden korjauksiin.

”Päivääkään en ole katunut, enkä kertaakaan ole ajatellut, että olisipa kiva jos voisi soittaa huoltoasiassa isännöitsijälle. Olen selvinnyt hyvin ihan tyhjästä lähtemällä.”

Taloa ei kannata ostaa pelkällä intuitiolla. Talon menneisyys ja nykykunto pitää selvittää huolella. Lue täältä, miten löydät hyvän kuntotarkastajan.

Vanhaa taloa pitää jatkuvasti huoltaa ja väistämättä välillä myös remontoida. Mittavin remontti tehtiin viime kesänä, jolloin talo sai entistä kuulaamman sitruunankeltaisen värin ja katto maalattiin.

Sisällä Kinnunen on itse maalannut ja tapetoinut. Kellarikerroksen kodinhoitohuoneeseen on laitettu vedeneristys ja laatoitus. Kylpyhuoneremontti alkaa pian.

Katso täältä, miten voit välttää virheet vanhaa taloa remontoidessa. Lue myös, miten omin päin remontoimalla voi pilata talonsa lopullisesti.

Auli Kinnunen suhtautuu kunnossapitoon rennon järkevästi. ”Taloon saa uppoamaan niin paljon rahaa kuin haluaa.”

Peruskulut ovat Kinnusesta aika edulliset. ”Luon lumia sen verran, että pihaan pääsee hyvin kulkemaan. Nurmikko on parista kohtaa sammaloitunut, mutta ei se haittaa. Haravoinnista en pidä.”

Rivi- ja kerrostalossa ei tarvinnut putsailla rännejä. Nyt Kinnusta mietityttävät sala­ojien tilanne ja ilmalämpöpumpun hankinta. Mutta eivät taloasiat yöunia vie.

Aina pitää miettiä, mistä saa luotettavaa tietoa. Selvittelyyn menee aikaa. Neuvoja Kinnunen kysyy naapureilta tai sukulaisilta.

Jos rahaa olisi enemmän, Kinnunen rakennuttaisi isomman verannan. Hän on teettänyt siihen jo piirustuksetkin. ”Tee se itse -naiselle oma koti on ihanteellinen. On kiva viritellä kaikenlaista. Sohvaperunoille oma talo ei sovi.”

Parasta on oma rauha. ”Loppujen lopuksi omakotitalossa on helppo asua. Kannattaa olla rohkea ja toteuttaa unelma, jos sellainen on. Oma tupa ja lupa on ihana.”


 

Lukijat kertovat omakotitalon hankkimisesta:

Haave omakotitalosta vei Pohjois-Karjalaan

Lea Lukkarinen, 49: ”Halusin kokeilla, millaista olisi asua omakotitalossa. Yksin asuvalle ja terveydenhoitoalalla työskentelevälle ihmiselle talon ostaminen Uudeltamaalta ei ollut mahdollista. Muutin Pohjois-Karjalaan ja löysin Kontiolahdelta 16 vuotta vanhan hirsitalon.

Mielestäni en ole kovinkaan käytännöllinen, mutta tässä sitä oppii. Olen opetellut talon kunnossapitoa huopakaton huollosta alkaen.

Kun ei ole huoltoyhtiötä, kukaan ei tule korjaamaan vaikkapa hajonneita pistorasioita. Olenkin pikkuhiljaa kartoittanut turvaverkkoa yllättävien tilanteiden varalle. Sähköasioista tietävälle soitan ja naapurin kirvesmieskin neuvoo.

Pihatöiden määrä ja puulämmitykseen menevä aika yllättivät. Toisaalta on kivaa, kun on tekemistä. Myös pintaremonttien suunnittelu on mukavaa.

Parasta omakotitalossa on hiljaisuus ja se, kun ei tarvitse neuvotella kenenkään kanssa.”

 

Yllätyksiä on tullut yksi toisensa jälkeen

Raija Jukarainen, 59: ”Aloimme 2004 etsiä suurelle perheellemme omakotitaloa Helsingin Puistolasta. Pari vuotta kierrettyämme löysimme unelmamme, hyväkuntoisen rintamamiestalon.

En välittänyt anoppini varoituksista, että älkää sitten koskaan ostako omakotitaloa. Miehestäni ei kuulemma olisi sellaisen hoitajaksi.

Yllätyksiä on tullut yksi toisensa jälkeen. Ensimmäisenä keväänä tulvivat vedet kellariin. Seuraavana kesänä asennettiin salaojat myyjän piikkiin. Kolmen viikon remontti venyi kolmeen ja puoleen kuukauteen.

Senkin jälkeen vedet ovat syystä tai toisesta tulleet kellariin. Tottuneesti irrotamme muovimaton ja käymme vuokraamassa kuivauspuhaltimen.

Kun vaihdatimme ulkovuorauksen laudoitukset, paljastui lahovaurio. Urakoitsija ilmoitti, että tässä on lahottajasieni, ja talo joko pitää nostaa kivijalasta kokonaan ylös tai vaihtaa kaikki tukirakenteet.

Hänen mielestään kuitenkin paras vaihtoehto oli polttaa koko talo. Onneksi emme uskoneet, vaan pyysimme toisen arvion. Tukirakenteiden avulla talomme on yhä pystyssä.

Viime kesänä asennutimme maalämpöjärjestelmän. Silloin meille selvisi, että öljylämmitys­järjestelmässämme olisi ollut sähkövarajärjestelmä, jonka olimme autuaasti unohtaneet.

En vaihtaisi taloa mihinkään. Voimme kesällä viettää aurinkoisia päiviä pihapatiolla ja kuunnella suihkulähteen solinaa.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  2. 2

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  3. 3

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Kansliapäällikkö Päivi Nerg jättää sisäministeriön ja siirtyy sote-johtajaksi – ”Tuli olotila, että kipinä alkoi sammua”

  6. 6

   Saksan nykyisen hallituskriisin tausta ulottuu natseihin asti – Nykyjärjestelmä tähtää siihen, ettei tapaus Hitler toistu

  7. 7

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  8. 8

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  9. 9

   Kauppoihin tulee perjantaina leipää, johon on jauhettu hyönteisiä – yhdessä ciabattassa on 70 sirkkaa: ”Ne eivät ole siellä katsomassa silmästä silmään”

  10. 10

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  7. 7

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  8. 8

   Jo yksi tuoppi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  9. 9

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  10. 10

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat Tilaajille
  3. Köyhät ammattikoripalloilijat sopivat ottelujen lopputuloksista – ”Jos joku varastaa rahaa, koska hänellä ei ole varaa ostaa ruokaa, kutsutko häntä viattomaksi?”
  4. Lasipalatsin Bio Rex aukeaa uudestaan toukokuussa – Elokuvateatteria tulee pyörittämään Korjaamo Kino
  5. ”Pääasia, että on suurempi kuin norjalaisilla” – Suomen uudessa suksihuoltorekassa on myös yläkerta urheilijoita varten
  6. Ruotsalainen indiebändi käänsi kappaleensa kolmelle eri kielelle Google-kääntäjällä ja tekee ”Käännöskiertueen” Euroopassa – Olisiko suomalaisista hittibiiseistä samaan? Kokeilimme
  7. Kaikki lähti Alvar Aallon rakennuksista ja puutarjottimista – Kari Virtasesta kasvoi Suomen ykkösarkkitehtien puuseppä
  8. Lehti: Luhanskin ”kansantasavallan” johtaja pakeni Venäjälle
  9. Kansliapäällikkö Päivi Nerg jättää sisäministeriön ja siirtyy sote-johtajaksi – ”Tuli olotila, että kipinä alkoi sammua”
  10. Jo yli 20 asuntoon murtauduttu Hämeessä – poliisi epäilee ulkomaalaisia ammattirikollisia
  11. Saksan nykyisen hallituskriisin tausta ulottuu natseihin asti – Nykyjärjestelmä tähtää siihen, ettei tapaus Hitler toistu
  12. Näytä lisää