Kamalia vai tsemppaavia? Eeva Aaltonen hakee tekstitauluista voimaa

Kannustavat tekstit auttavat tekemään työt loppuun, kertovat Eeva Aaltonen ja Sofia Heinonen.

Miltei jokaisessa tavaratalossa ja sisustuskaupassa myydään sisustustauluja, jotka on koristeltu erilaisin aforismeihin. Moni ostaa niitä koristeeksi, tekstien sisältöä sen tarkemmin miettimättä. Toiset eivät ottaisi tällaisia tauluja kotiinsa mistään hinnasta.

Myös Eeva Aaltosen, 25, kotia hallitsevat erilaiset tekstitaulut. Hän on saanut niitä lahjaksi tai ostanut tavarataloista. Muuten 20-neliöinen yksiö Helsingin Ullanlinnassa on minimalistisesti sisustettu.

Lattialle ei mahdu paljoa tavaraa, joten muistot löytyvät seinältä. Eri tekstejä sisältävät taulut limittyvät toistensa viereen. Seiniä koristaa myös Killers-bändin Mr Brighside -kappaleen ääniraidasta tehty taulu ja pienet valokuvat ystävistä.

”En ole ottanut sisustusta niin vakavasti. Tämä on opiskeluajan asunto, enkä tule asumaan täällä montakaan vuotta”, kertoo markkinointia opiskeleva Eeva Ahonen.

Siksi häntä ei ei haittaa, vaikka tilaa ei ole paljon ja seinällä olevat taulut ovat valikoituneet vähän satunnaisesti.

Yksi tekstitauluista on kuitenkin Aaltoselle ylivoimaisesti tärkein ja poikkeaa muista.

Se on taulu, jossa lukee ”There cannot be a crisis this week, my schedule is already full”.

Aaltonen törmäsi tauluun sattumalta sisustuskaupassa, ja teksti puhutteli häntä niin paljon, että taulu lähti mukaan.

”Teksti tuntui sopivan hyvin arkeeni. Se on hauska ja tsemppaava. Stressaannun helposti, jos kalenteri täyttyy opiskelu- ja työkiireistä.”

Silloin Eeva Aaltonen ajattelee, että hänellä on liian kiire, eikä hän enää kykene hoitamaan kaikkea.

”Hektisistäkin tilanteista kuitenkin selviää ja asiat saa lopulta tehtyä”, Aaltonen kertoo.

Hän on huomannut, että ihmiset päivittelevät kiirettä ikään kuin lämpimikseen. Välillä hän itsekin tekee niin.

”Kun katson taulua, tajuan että liika stressaaminen on aivan turhaa. Elämä on arvaamatonta. Koska vain voi sattua jotain hyvää tai huonoa.”Seinällä on useita muitakin tekstitauluja, joita hän on joko saanut lahjaksi tai löytänyt tavarataloista tai kaupoista.

Tekstejä käytetään niissä dekoratiivisesti samaan tapaan kuin printti T-paidoissa.

Sanat ovat kuitenkin Aaltoselle tärkeitä. Hän on kiinnostunut copywriterin ammatista ja kerää lausahduksia Twitteristä ja Tumblr-palvelusta.

”Olen kirjoittanut muisti­kirjaani myös kavereiden lentäviä lausahduksia. Parhaimmillaan inspiroiva lause voi toimia ikään kuin taustalla niin, ettei sitä aktiivisesti mieti. Niistä voi hakea kuitenkin voimaa silloin kun tarvitsee.” Aaltonen sanoo.Bloggari Sofia Heinonen, 29, muistuttaa suosikkitekstien avulla itseään tavoitteista. Lahtelaisnainen pitää Frutti Di Mutsi -blogia ja keskittyy siinä ­ruuanlaittoon, perhe-elämään, askarteluun ja käsitöihin.

Heinosen kodin peilissä on sisustustarra, jossa lukee Walt Disneyn sitaatti ”If you can ­dream it, you can do it”.

”Kuulin sitaatin ensimmäistä kertaa kymmenen vuotta sitten. Se tuntui heti osuvalta ja jäi päähän. Ajattelin, että tätä sanomaa haluan kuljettaa elämässäni mukana tavalla tai toisella, joten tein siitä itselleni tarran. Myös mieheni pitää siitä.”

Heinonen on liimannut tarran sängynpäädyssään olevaan peiliin. Siinä se muistuttaa häntä unelmien tärkeydestä – heti heräämisen jälkeen ja illalla ennen nukkumaanmenoa.

Teksti toimii hänelle ennen kaikkea motivaattorina.

”Aloitan paljon erilaisia käsityö- ja askarteluprojekteja, ja välillä iskee voimattomuus, kun en saa niitä etenemään. Silloin Walt Disneyn viisaat sanat muistuttavat minua siitä, että olen kuitenkin haaveillut valmiista työstä. Jos olen päässyt niin pitkälle, että olen voinut kuvitella jotain, voin saada haaveeni toteutumaan”, Heinonen kertoo.


Tekstitauluilla halutaan kertoa itselle tärkeistä arvoista myös muille

Tekstejä sisältävien sisustus­taulujen ja -tarrojen suosio on kasvanut viiden viime vuoden aikana. Suosio liittyy maalaisromanttiseen, nostalgiseen tyyliin, mutta myös kuva­sivustoihin, kuten Pinterestiin ja Tumblriin. Niissä inspiroiva sitaatti yhdistetään kauniiseen kuvaan.

Yksi maailman ikonisimmista teksti­tauluista, ”Keep calm and carry on”, oli aikanaan Ison-Britan­nian hallituksen toisen maailmansodan aikana 1939 julkaisema propagandajuliste. Se luotiin sekä kansalaisten kannustamiseksi että rauhoittamiseksi siltä varalta, että kaupungit joutuisivat ilmapommitusten kohteeksi.

Keep calm -tekstiä on painettu paljon myös sisustus­esineisiin, ja se on vääntynyt erilaisiksi huumori­versioiksi.

 


Brittiläisen kirjailijan ja journalistin Owen Hartherleyn mukaan julisteen uusi suosio perustuu nostalgiaan. Mutta yhtä lailla britit tarvitsevat kannustusta nykyäänkin, jotta selviäisivät maan hallituksen asettamasta rajusta säästöohjelmasta.

Niin ikään kuuluisa iskulause toisen maailmansodan ajalta on ”We can do it”. Sitä julisti propagandahahmo Rosie the Riverter, joka kannusti naisia auttamaan Yhdysvaltojen sotaponnistuksissa. Myöhemmin feministiset liikkeet ovat käyttäneet tätä iskulausetta.

Arjen estetiikkaa tutkineen Ossi Naukkarisen mukaan teksti­tauluilla ja -tarroilla halutaan alleviivata omia arvoja ja myös kertoa niistä kylään saapuville ystäville.

Toisaalta taulut heijastelevat ihanteita ja niillä muistutetaan siitä, mihin halutaan pyrkiä, mutta ei olla vielä päästy.

Naukkarisen mukaan taulut liittyvät itsensäkehittämiseen eli self-help-kulttuuriin.

”Taulut ovat lähteneet liikkeelle uskonnosta. Uskonnolliset perheet keräsivät pitkään Raamatun lauseita muistuttamaan tärkeistä arvoista. Nykyään suositumpaa on urheilusta tuttu käsittelytapa, jossa itseä valmennetaan erilaisten tavoiteiskulauseiden avulla avulla. Yksi lajityyppi on hauskat vitsit, joilla kerrotaan muille, ettei tässä ihan tosissaan olla,” Naukkarinen kertoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

  6. 6

   Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  7. 7

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  8. 8

   ”Olen ollut ajattelematon ja harkitsematon”, sanoi veljensä firmaa markkinoinut valtakunnansyyttäjä – Jutun todistajista luovuttiin, ja se voi tehdä tahallisuuden arvioinnista vaikeaa

  9. 9

   Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielenosoituksiin voi saapua satoja ihmisiä lauantaiksi Tampereelle – poliiseja tulossa ympäri maata ”isolla orkesterilla”

  10. 10

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – motiivi on vielä arvoitus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  9. 9

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää