Koti    |   Kysy asumisesta

Kuka korvaa kosteusvaurion aiheuttaman haitan?

Osakkaan pitää huolehtia, että pesukoneen letkut ovat kunnossa.

Pesukoneen letku aiheutti vesivahingon yläkerran huoneistossa, ja kylpyhuoneeni kattoon tuli kosteusvaurio. Jouduin asumaan muualla korjausten ajan.

Vakuutusyhtiö ei korvaa vedeneristyksen läpi tullutta vuotoa. Asumishaittaa ei korvaa myöskään naapuri. Edes taloyhtiö ei katso olevansa velvollinen palauttamaan vastikkeita. Miten tämä voi olla mahdollista?

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén sanoo, että osakkaan pitää huolehtia pesukoneensa letkujen kunnosta. Taloyhtiön tulee puolestaan varmistaa, että vedeneristys on kunnossa.

Sallménin mukaan sekä yläkerran asukkaan että taloyhtiön olisi pitänyt toimia huolimattomasti, jotta ne olisivat vahingonkorvausvastuussa alakerran asukkaalle.

Jos alakerran asukkaan mielestä jompikumpi on toiminut huolimattomasti, hänen pitää pystyä todistamaan se.

Asumisen keskeytyskulujen korvaaminen kotivakuutuksesta edellyttää, että myös itse vahinko voitaisiin korvata kotivakuutuksesta, sanoo vakuutusasiantuntija Hanna Salo Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kotivakuutukset korvaavat yleensä erilaisia vuotovahinkoja, mutta vakuutuksissa on myös rajoitusehtoja. Salon mukaan kotivakuutuksista ei yleensä korvata esimerkiksi vahinkoja, jotka johtuvat vedeneristyksen puutteista.

Jos pesukoneesta vuotaa paljon vettä, se päätyy helposti rakenteiden kautta alakerran asuntoon, vaikka vedeneritys olisi kunnossa, Sallmén muistuttaa.

Ellei vakuutuksenottaja ole tyytyväinen vakuutusyhtiön korvauspäätökseen, vakuutusyhtiöstä kannattaa pyytää perusteluita ja tarvittaessa hakea ratkaisuehdotusta esimerkiksi kuluttajariitalautakunnasta.

Vastikkeita taloyhtiön ei tarvitse eikä edes pidä palauttaa, Sallmén sanoo.

”Vastike ei ole korvausta asumisesta, toisin kuin vuokra on. Se on osakkaan osuus yhtiön yhteisistä kuluista. Jos jollekulle osakkaalle palautettaisiin vastike, muut joutuisivat maksamaan vastiketta enemmän.”

Sallménin mukaan osakkaalla on oikeus saada hyvitystä siltä osin kuin yhtiön kustannukset pienenevät. Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi henkilölukuun perustuvaa vesimaksua ajalta, jolloin osakas on ollut evakossa.

 

Onko lattian lämpötilaksi +8 normaali?

Kerrostalokotimme makuuhuoneet ovat osittain jalkakäytävän päällä tolppien tukemana. Huoneissa lattioiden pintalämpötila laskee pakkasella 8–17 plusasteeseen. Meille on sanottu, että se on normaali lattioiden pintalämpötila lipan päällä olevissa huoneissa. Onko todella näin? Voimmeko tehdä asunnossa jotain lattioiden kylmyyden vähentämiseksi?

Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntijan Arto Kemppaisen mielestä huonelämpötilojen ei pitäisi olla näin alhaisia.

Samaa mieltä on Matinkylän Huollon rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne. Asunnon lattiapinnan alin keskiarvolämpötila saa olla 18 plusastetta ja alin niin sanottu pistemäinen pintalämpötila 11 plusastetta. ”Se, että huoneisto on lipan päällä, ei ole riittävä vastaus lämpötilaongelmaan.”

Taloyhtiön tulee selvittää mahdolliset lämpö- ja ilmavuodot esimerkiksi lämpökamerakuvauksella ja korjata lattiarakennetta niin, että huoneistossa on riittävän lämmin.

Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jari Hännikäisen mukaan rakenteita voitaisiin lisäeristää tai alkuperäiset lämmöneristeet korvata nykyaikaisilla, kuten solupolyuretaanilla.

 

Pitääkö yhtiön korvata osakkaalle remontissa aiheutuvia lisälämmityskuluja?

Yhtiöjärjestyksen mukaan osakas korjaa asunnon sisäpuoliset kosteusvauriot, samoin vesi­kalusteiden uusimiset sekä sähkö-, ilmanvaihto- ja viemärityöt. Osakas vastaa myös perusparannuksen yhteydessä uusittavien vesikalusteiden sekä sähkö-, ilmanvaihto- ja viemäritöiden kustannuksista.

Kylpyhuoneremonttien yhteydessä vesikiertoinen lattialämmitys vaihdettiin sähkölämmitteiseksi. Pitääkö taloyhtiön korvata osakkaalle sähkölämmityksestä koituvia kuluja?

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo, että ratkaisevaa on se, kenen aloitteesta ja mistä syystä lattialämmitys on vaihdettu vesikiertoisesta sähköiseksi.

Jos lattialämmitys on vaihdettu osakkeenomistajan aloitteesta ja se on toteutettu tämän omana muutostyönä, vastaa osakas itse tekemistään valinnoista ja niistä syntyvistä kustannuksista.

Jos taloyhtiö on vaihtanut lattialämmityksen ja yhtiö aiheuttaa näin lisäkuluja osakkaalle, tulee yhtiön korvata ylimääräiset kulut osakkaalle. Pynnösen mukaan yhtiöjärjestysmääräys on tulkinnanvarainen, ja se on hyvä päivittää selkeämmäksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta
Luetuimmat - Koti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  3. 3

   ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  6. 6

   Venäjä paljasti puolustusministeriön Pohjois-Korean-matkan tarkoituksen: keskustelu ”vaarallisten sotilastoimien ehkäisystä”

  7. 7

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  8. 8

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  9. 9

   Tuomittu sotarikollinen opettaa sotilaita Serbiassa, myrkkyä oikeudessa juonut sai sankarin jäähyväiset Kroatiassa – Miksi sotien hirmu­päälliköt ovat Balkanilla yhä ihailtuja?

  10. 10

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää