Koti

Lauri Lyly nousee ryvettymättömänä miehenä Tampereen pormestariksi – visioissa tunnin juna Helsinkiin ja suora yhteys lentokentälle

Lauri Lyly pääsee aloittamaan Tampereella ryvettymättömänä pormestarina ja on yhä häkeltynyt äänistään.

Tampere. Ohikulkija katsoo ehkä sekunnin pidempään kuin pitäisi. On helppo huomata, että nimi ja kasvot yhdistyvät.

Lauri Lyly on nyt entistä tunnetumpi mies Tampereella, kun hänestä tuli keskiviikkona demareiden pormestariehdokas.

Lylyn, 64, etuna on se, että hänet tunnetaan jo usean vuoden takaa. Uutisista tuttu ay-mies on pian todennäköisesti Tampereen uusi pormestari. Kadulla moni nyökkää.

”Minä aina tervehdin kaikkia takaisin, vaikka en heti tuntisikaan”, hän sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaikki suomalaiset poliittiset ja muut keskeiset päättäjät hän sanoo tuntevansa, ja siksi hänet demarien valinnaksi nostettiinkin. Pormestarilta vaaditaan hyvää suhdeverkostoa, jotta asioita saa eteenpäin.

”Uskon, että työ on neuvottelua ja yhteen sovittamista. Siitä on tullut kokemusta vuosien varrelta.”

Tunnelmat tuntuvat olevan odottavat ja suopeat. Lylyn nimeäminen ei ole kerännyt kovin kärkevää kritiikkiä.

Kun Lyly oli vuosia SAK:n puheenjohtajana ja näkyi Helsingin politiikan piireissä, moni luuli, että hän myös asui siellä pysyvästi. Ei asunut.

Lyly on maksanut veronsa Tampereelle viimeiset 28 vuotta. Hän tuli kaupunkiin suoraan Loviisasta, jonka ydinvoimalan pääluottamusmiehenä hän oli 1980-luvulla.

Lyly on siis tamperelaisen kunnallispolitiikan kannalta ryvettymätön mies, joka tulee kaupungin korkeimpaan virkaan täysin ulkopuolisena. Se on Lylynkin mielestä pelkästään hyvä juttu: ei ole painolastia eikä vihamiehiä.

Lyly jäi eläkkeelle vuoden alusta ja remontoi tamperelaisen rintamamiestalonsa sisäpuolelta kauttaaltaan mutta ei malttanut pysyä poissa kevään kuntavaaleista, ”koska aina pitää olla jotain aktiviteettia”.

Tulikin kolmanneksi eniten ääniä, mikä näyttää olevan Lylylle yhä hieman hämmentävä tulos. Ihan kuin häntä lähes nolottaisi.

Vaikka taustat ja puolueet ovat hyvin erilaiset, Lylyssä on helppo nähdä samaa kuin Helsingin tulevassa pormestarissa Jan Vapaavuoressa, jonka Lyly luonnollisesti tuntee. Vielä tosin ei kuulemma ole ehditty jutella tuoreista pormestarikuvioista, Lyly sanoo.

”On meissä samaa. Ollaan sellaisia päämäärätietoisia mutta samalla vähän kärsimättömiä miehiä. On tahtoa viedä asioita eteenpäin.”

Nyt tehtävänä on saada valtuustoryhmien enemmistö Lylyn pormestariohjelman taakse.

”Itse näen, että pitää olla kunnon enemmistö, ei vain yli puolet. Ketään ei ole suljettu pois, eikä kukaan ole vielä sisällä. Neuvottelut alkavat viikon kuluttua.”

Käsiinsä Lyly saa kaupungin, jossa on tehty aiemmalla kaudella valtava määrä isoja päätöksiä mutta jota samaan aikaan riivaa vaikea työttömyys.

Tampere on Suomen vetovoimaisin kaupunki, mutta sen ongelmia ovat rakennemuutoksen jälkeinen työpaikkapula ja vuosia jatkunut miinustase. Lylyn ohjelman ykköskohtia on juuri työllisyyden parantaminen ja yritysten saaminen Tampereelle, koska ne tuovat työpaikat.

Tästä on myös tarina: ”Yritys oli kysynyt tonttia Pirkkalasta ja saanut sen parin päivän päästä. Tampereelta oli soitettu samalle firmalle puolen vuoden päästä ja kysytty, vieläkö on tarvetta. Tällaista keskustelua en halua enää kuulla. Kunta on kuin tori, joka tarjoaa alustan, jolle tuodaan omia tuotteita mahdollisimman helposti.”

Yksi sana, jota Lyly toistaa, on saavutettavuus. Sitä Tampereella pitää olla.

Lyly haluaisi kolmannen raiteen ja tunnin junan Helsinkiin. Eikä vain Helsinkiin vaan myös suoraan Helsinki-Vantaalle. Lennon check-in tehtäisiin junassa. Hän haluaa päätöksentekoon visioita.

”Jos pitäisi rakentaa Näsinneula nyt, kuinka moni kannattaisi sitä? Nyt se on kuitenkin meidän maamerkkimme. Päätöksenteossa on vaikeaa se, että että päättäjät elävät siinä hetkessä mutta päätösten pitäisi viedä kauas tulevaisuuteen.”

Vastikään Suomessa on nähty, miten Turku ja koko Varsinais-Suomi ovat alkaneet ponnistaa ulos laman syövereistä telakan ja autotehtaan avulla. Mistä samaa meininkiä saisi Tampereelle?

”Tällaista teollisuuspohjaa, matkailukohteita ja koulutuspotentiaalia kuin meillä on, ei ole monessa maakunnassa. Se on meidän etumme. Erilaisilla infraratkaisuilla päästään hakemaan kasvua. Hyvä esimerkki on eteläinen ohitustie, joka on nyt erilaista teollisuutta täynnä. Se kertoo yhteyksien merkityksestä.”

Demareista tuli vaaleissa Tampereen isoin puolue, mutta voitto oli erittäin täpärä sekä valtaosin kansanedustaja Sanna Marinin valtavan suosion ja Lylyn äänten ansiota. Muuten olisi tullut takkiin kuten monissa muissa kaupungeissa.

Lylyn mukaan mistään Sdp:n romahduksesta ei silti ole kyse.

”Meidän pitäisi pystyä tuomaan esiin kansalaisten arjen asioita paljon selkeämmin, ja pitää olla myös selkeä näkemys, mihin halutaan mennä. Sieltä se suosio tulee takaisin hiljalleen. Mitään hokkuspokkuskeinoja ei ole. Luottamus on yhä 20 prosentin luokkaa. Poliittisessa kartassa ylipäänsä näkee nyt nopeita vaihteluita, kuten perussuomalaisten pudotus ja vihreiden nousu.”

Tampereella on useasti ihmetelty, miten pormestarin palkka voi olla niin suuri, yli 14 000 euroa kuussa – siis ministeritasoa tai ylikin. Lyly ei selvästi halua puhua palkasta.

”On se riittävä. En minä tähän palkan takia lähtenyt. Kun lähdin ehdolle, sanoin, että menen täysillä enkä jäähdyttele. Otan vastaan ne tehtävät, mitä porukka antaa, ja tässä sitä ollaan.”

Lauri Lylyn Tampereen top 5:

1. Suomen toinen metropoli. ”Tampere on kasvava, dynaaminen koulutuskaupunki, joka uskaltaa tehdä tulevaisuuteen suuntautuvia päätöksiä.”

2. Keskustamiljöö ja koskenranta. ”Niiden ansiosta syntyy viihtyisä ja kompaktin kokoinen keskusta.”

3. Tamperelaiset. ”Olemme jäyhiä, leppoisia ja ystävällisiä hämäläisiä.”

4. Urheilukaupunki. ”Täällä ollaan Suomen parhaita muun muassa jääkiekossa, salibandyssä, koripallossa, lentopallossa ja yleisurheilussa.”

5. Kotikaupunki ja oma koti, joissa on hyvä olla.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tampere
 • Sdp
 • Pormestari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys: HS astuu ensimmäisen länsimetron kyytiin – ihmisiä alkoi tulla Matinkylässä metrolaiturille jo ennen kello viittä aamulla

  2. 2

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  3. 3

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  6. 6

   Jos ostat vahingossa vääränlaisen television jouluksi, voit saada hyvitystä – Uusi lähetystekniikka otetaan käyttöön vuonna 2020 ja silloin osa vanhoista televisioista pimenee

  7. 7

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi

  10. 10

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suora lähetys: HS astuu ensimmäisen länsimetron kyytiin – ihmisiä alkoi tulla Matinkylässä metrolaiturille jo ennen kello viittä aamulla
  3. 2 tuntia sitten
  4. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  5. Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi
  6. Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan Tilaajille
  7. Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”
  8. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  9. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  10. Arkkitehtuuridebateissa on samoja piirteitä kuin ruoasta käytävissä väittelyissä: yhdellä on mielessä makaronilaatikko, toisella huippukokin huippuannokset
  11. Vain harva nuori tupakoi
  12. Republikaanien veromalli ajaisi vajeisiin ja säästöihin
  13. Näytä lisää