Koti

Helsingin Jätkäsaareen rakentuvan 100 miljoonan euron Wood Cityn puukerrostaloista on löytynyt hometta – Mikrobivauriot ovat olleet tiedossa jo puoli vuotta

Peliyhtiö Supercell ilmoitti lokakuussa ostavansa Wood Citystä toimistotalon uudeksi pääkonttorikseen. Wood Cityssä sovelletaan ensimmäistä kertaa Suomessa menetelmää, jossa monikerroksisia massiivipuurakennuksia rakennetaan esivalmistetuista elementeistä. Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professorin mukaan elementtien liitoksissa on ollut puutteita.

Helsingin Jätkäsaareen rakentuvan Wood City -puukerrostaloalueen taloissa on ilmennyt kosteuteen liittyviä ongelmia, jotka voivat olla vakavia. Puuelementtien liitoskohdista on löytynyt mikrobivaurioita.

”Rakennusaikaisen kosteudenhallinnan osalta kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan”, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori Juha Vinha.

Rakennusfysiikan oppiaineessa tarkastellaan rakenteiden ja rakennusmateriaalien lämpö- ja kosteustekniseen toimintaan sekä rakennusten energiankulutukseen ja sisäilman laatuun vaikuttavia fysikaalisia ilmiöitä eri olosuhteissa.

Vinha on tarkistanut yhden Wood Cityn kosteudenhallintaprosessiin liittyvän diplomityön, ja toinen työ on parhaillaan tarkastuksessa. Molemmat diplomityöt perustuvat työmaahavainnointiin. Niiden perusteella Wood Cityn kosteudenhallinta on ollut puutteellista, ja puuelementtien liitosalueille on syntynyt homekasvustoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puutteellisesta kosteudenhallinnasta on tullut HS:n toimitukseen myös lukijavinkkejä.

Wood City -kortteliin on rakenteilla kaksi Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston rakennuttamaa puukerrostaloa, toimistotalo, hotelli ja pysäköintitalo. Kahdeksankerroksisten asuintalojen ensimmäisten massiivipuuelementtien asentaminen aloitettiin tämän vuoden tammikuussa. Niihin on tulossa yhteensä noin 100 Ara-rahoitteista vuokra-asuntoa.

Rakennuttaja on SRV ja puuelementit tulevat Stora Ensolta. Rakentaminen tehdään ilman sääsuojaa. Puukorttelin arvo on noin 100 miljoonaa euroa.

Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) vuokra-asunnoiksi rakennettavien puukerrostalojen arvioidaan valmistuvan helmikuussa 2018, ja tämänhetkisen suunnitelman mukaan Wood City valmistuu kokonaisuudessaan loppuvuodesta 2019.

Lokakuussa peliyhtiö Supercell ilmoitti ostavansa Wood Citystä puurakenteisen toimistorakennuksen uudeksi pääkonttorikseen. Sen rakennustyöt eivät ole vielä alkaneet. Yhtiön pääkonttori on tällä hetkellä Helsingin Ruoholahdessa.

Wood Cityssä sovelletaan ensimmäistä kertaa Suomessa menetelmää, jossa monikerroksisia massiivipuurakennuksia rakennetaan esivalmistetuista elementeistä uudenlaista tekniikkaa hyödyntäen. Elementit on valmistettu sileäpintaisesta kuusesta. Elementtien liitoksissa on käytetty myös koivuvaneria.

”Itse elementtimateriaali on sinänsä kohtuullisen kestävää, sillä höyläpintainen kuusi ei homehdu yhtä herkästi kuin mänty. Eli sitä ei tarvitse pelätä, että elementtien pinnalle valuva sadevesi olisi ongelma. Hyvin tuulettuvat elementtipinnat kuivuvat kyllä”, Juha Vinha sanoo.

”Olennaista on, että sadevesi ja kosteus eivät pääse tunkeutumaan paikkoihin, jotka eivät kuivu. Siksi elementtien liitosalueet ovat kriittisiä. Etenkin, koska liitoksissa käytetty koivuvaneri homehtuu helposti.”

Vinhan mukaan liitoksissa on ollut puutteita. Puukerrostalojen liitokset voidaan toteuttaa monella tavalla, ja Wood Cityssä niissä on käytetty uudenlaista tekniikkaa.

”Sinne on syntynyt koloja, joihin vesi on päässyt valumaan. Mitattu kosteus on ollut korkea, ja se on luonut homeen kasvulle otolliset olosuhteet. Löytynyttä hometta on kyllä pyritty poistamaan desinfiointiaineella.”


Wood Cityn omalla nettisivulla korostetaan sitä, että rakennusten kosteussuojaus on toteutettu äärimmäisen huolellisesti:

Ilman sääsuojaa rakentaminen on hyvin yleinen menetelmä, jota on käytetty puurakentamiseen jo vuosisatojen ajan. Se soveltuu hyvin puulle, joka on orgaaninen ja luonnollinen materiaali. On tärkeää todeta, että [Wood Cityssä]kosteussuojaus eri materiaaleille suunnitellaan ja toteutetaan äärimmäisen huolellisesti. Kaikki tarvittavat toimet ja riskienhallinta on mietitty ja testattu yksityiskohtaisesti etukäteen mukaan lukien Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan hyväksymä kosteudenhallintasuunnitelma. Lisäksi rakennukseen asennetaan sekä työaikaiset että pysyvät kosteusanturit.

Vinha korostaa, että Wood Cityssä on haluttu kokeilla Suomen oloissa uudenlaista rakennustekniikkaa.

”On haluttu kokeilla, onnistuuko puukerrostalon rakentaminen ilman koko talon peittävää sääsuojaa. Ensimmäisissä kohteissa tulee aina enemmän ongelmia.”

Toisaalta yleisessä kosteudenhallintaprosessissa on ollut työmaalla puutteita.

”Pitäisi olla selkeästi valittuna kosteudenhallinnasta vastaava henkilö. Nyt asiasta ei ole sovittu kunnolla.”

Diplomitöihin liittyvä työmaahavainnointi on tehty talviaikaan, mikä on varmasti osaltaan vaikuttanut tuloksiin.

”Talvella lämpötilaolosuhteet eivät usein ole homeen kasvulle otollisia. Jos rakennetaan syksyllä, sääsuojaus on vielä tärkeämpää.”

Wood Cityn rakennesuunnittelusta vastaava Antti Vilén Sweco Rakennustekniikka Oy:stä on tietoinen ongelmista.

Hän korostaa, että itse kosteudenhallintasuunnitelma on sinänsä ollut poikkeuksellisen yksityiskohtainen, ja se on hyväksytty hankkeen kaikilla osapuolilla.

”Rakennesuunnittelun vastuuhenkilönä viittaan Rakennustaito-lehdessä helmikuussa julkaistuun artikkeliin. Siinä olen todennut, että olennaista on, että estetään viilupuisten rakenneosien liitosalueiden sekä myöhemmin asennettavien lämmöneristeiden kastuminen.”

Liitosalueiden kosteudenhallinnasta ei kuitenkaan ole huolehdittu. Onko jotain peruuttamatonta jo tapahtunut?

”Tämä on aika herkkä aihe, ja kyllä kaikki osapuolet tietävät, että juuri seinän ja välipohjan liitososina käytettyjen koivuvaneriosien pinnoilla on havaittu kosteudesta johtuvaa mikrobikasvustoa. Tätä on selvitetty jo puolisen vuotta, ja korjaavana toimenpiteenä on mikrobikasvuston poistaminen ja vauriokohtien puhdistaminen huolellisesti”, Vilén sanoo.

Hän huomauttaa, että kosteudenhallintaprosessin epäonnistumiseen on osaltaan vaikuttanut se, että rakennustyömailla toimii nykyään paljon eri toimijoita.

Myös Sweco on Wood City -projektissa alihankkijan roolissa.

SRV:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Ojala kertoo olevansa tietoinen ongelmista. Hänen mukaansa ne ovat liioiteltuja.

”Ainakin suurin osa ongelmista on ratkaistu.”

Onko jotain peruuttamatonta tapahtunut tai pitääkö rakenteita uusia?

”En osaa vastata tuohon.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  5. 5

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  6. 6

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  7. 7

   Kiina pidätti kirjan­kustantajan uudelleen – Ruotsin kansalainen vietiin junasta ruotsalais­diplomaattien silmien edestä

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Nämä Leijonat lähtevät tavoittelemaan historiallista olympiakultaa – nuoret tähdet Tolvanen ja Heiskanen mukana

  10. 10

   Tiistaina kylmenee, mutta keskiviikkona sataa jo vettä – ”Ihan kaikki lumi ei lähde”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  5. 5

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  6. 6

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  7. 7

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää