Koti

Hutaisten tehty putkien sukitus voi aiheuttaa ongelmia jo parissa vuodessa – urakoitsijat lupaavat jopa 50 vuoden käyttöikää, vaikka tietoa ei ole

Vakuutusyhtiöt suhtautuvat sukitukseen epäilevästi. Esimerkiksi OP:ssa sukitetut putket katsotaan vain kymmenen vuoden ikäisiksi, jos saneeraus on tehty Vtt:n sertifioimalla tavalla.

Suojahaalareihin ja hengitys­suojaimiin pukeutuneet miehet sekoittavat kemikaalicocktailia pakettiauton takakontissa.

Suomen Putkisto Palvelun putkisaneeraaja Johan Rautio kaataa valkoista töhnää kulhoon, jossa lilluu ennestään sinistä nestettä. Kollega Matias Kumpulainen vatkaa mönjää sähkövispilää muistuttavalla vekottimella. Kun seos on valmis, miehet hierovat sen vaalean lötkön päälle kuin marinadin.

Lötkö on polyesterisukka ja sen päällä kiiltelevä marinadi epoksimassaa. Menossa on helsinkiläisen 1970-luvulla valmistuneen rivitalon putkiremontti sukitusmenetelmällä.

Sukituksessa vanhat viemäriputket kunnostetaan työntämällä epoksimassalla käsitelty sukka putkeen paineilman avulla. Kun sukka on rullattu paikoilleen, se lämmitetään esimerkiksi höyryllä. Epoksimassa kovettuu, ja vanhan putken sisään muodostuu uusi muutaman millin paksuinen putki.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Perinteisessä putkiremontissa vanhat putket poistetaan käytöstä ja tilalle asennetaan kokonaan uudet.


Puolisen vuotta kestävä urakka alkoi laajasalolaisessa 42 huoneiston taloyhtiössä kesällä, ja se jatkuu talveen.

Remontin jälkeen putkia ei pitäisi olla tarve korjata vuosikymmeniin. Sukittajat lupaavat sukitetuille putkille jopa 50 vuoden käyttöikää.

Varmuutta putkien kestosta ei ole, sillä suomalaisten asuintalojen putkia on sukitettu alle 20 vuotta. Putkien uusimiseen verrattuna sukittaminen on yhä melko uutta.

Putkiremontin tilaajan kannalta sukittaminen on perinteistä menetelmää helpompi vaihtoehto, koska siihen ei tarvita rakennuslupaa.

Se on myös nopeampi toteuttaa ja aiheuttaa asukkaille vähemmän asumishaittaa, kun kylpyhuoneita ei tarvitse repiä auki.

Jos putket pysyvät paikoillaan eikä kylpyhuoneita korjata, sukitus on todennäköisesti perinteistä putkiremonttia halvempi ratkaisu.

Matinkylän huollon rakennuttamis­päällikön Hemmo Päivärinteen mukaan viemäri­putkien kunnostus sukittamalla on järkevää silloin, kun putket ovat riittävän hyvässä kunnossa.

Huonokuntoinen putki ei kestä puhdistusta, joka täytyy tehdä ennen sukitusta.

Päivärinteeltä ilmestyi hiljattain märkätilojen remonteista kertova kirja.


Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen ei innostu sukittamisesta. Siihen liittyy hänen mukaansa liian paljon riskejä.

”Käytäntö on osoittanut, että sukitetussa putkessa on ilmennyt ongelmia jo kahden vuoden aikana. Pahimmillaan ensimmäinen vesivahinko voi tulla, kun huonokuntoista putkea rouhitaan ennen sukittamista ja putki menee rikki.”

Hän pitää ongelmana myös sitä, ettei sukittaminen ole luvanvaraista, toisin kuin perinteinen menetelmä.

 

Sukittamiseen ei tarvita erityistä pätevyyttä, vaan kuka tahansa voi alkaa sukittajaksi.

Sukituksia tekevillä yrityksillä tulee kuitenkin olla käyttämälleen menetelmälle kansallinen tai eurooppalainen tuotehyväksyntä. Vtt:n sertifikaatin saaneita sukitusyrityksiä on Suomessa seitsemän.

Snakeliner-yritys myy starttipakettia, joka tarjoaa sukittajiksi ryhtyville koulutuksen ja työkalut.

Arto Kemppaisen kokemuksen mukaan sukituksessa tehdään toisinaan virheitä. ”Tekijät taitavat olla aika lailla mitä sattuu -tyyppejä. Joissain tapauksissa sukituksissa on selkeitä työvirheitä: materiaaleja käytetään väärin, ne eivät sovellu putkeen tai pohjatöitä ei tehdä kunnolla.”

Kemppainen tietää muutamia tapauksia, joissa sukat ovat esimerkiksi alkaneet kupruilla tai vuotaa.

Yhdessä taloyhtiössä sukituksen vuodot tulivat esille hajuhaittoina jo viiden vuoden päästä sukittamisesta. Kaikki sukitukset olivat siinä kunnossa, että viemärit tulisi uusia tai sukittaa uudelleen.

Kriittisin vaihe sukituksessa on putkien haaraliitosten käsittely. Liitokset tehdään käsityönä, ja epäonnistuminen voi johtaa vuotoihin, todetaan Vesi-Instituutti Wanderin tekemässä raportissa.

Insinööritoimisto Buildnetin toimitusjohtaja Tapio Falck on valvonut sukitusprojekteja kymmenen vuotta. Hänellekin kuplat ovat tuttuja. ”Niitä tulee vastaan muutaman kerran vuodessa. Ne johtuvat siitä, että on käytetty väärää epoksia vääräntyyppisen sukan kanssa.”

Falckin mukaan kuplat voi hioa pois ja sukkaan viedä paikkapalan. ”Jos kuplia on paljon, sukitetun putken sisään kannattaa viedä uusi sukka.”

Falckia häiritsee Kiinteistöliiton asenne sukittamiseen.

Kiinteistöliitto omistaa Suomen suurimpiin suunnittelutoimistoihin kuuluvan Talokeskuksen, joka kannattaa perinteistä putkisaneerausta. Suunnittelusta saatava raha on mielestäni ohjaava tekijä tässä.

Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen vastaa Falckin väitteeseen toteamalla, että liitto tuottaa taloyhtiöiden päättäjille puolueetonta tietoa eri korjausmenetelmistä päätöksenteon tueksi.

”Kiinteistöliitto tilasi jo vuonna 2007 Vtt:ltä esiselvityksen putkistojen pinnoitus­menetelmistä, kun Suomessa oli niistä vähän tutkittua tietoa. Vaikutimme kiinteistövakuutuksien ehtoihin, jotta uudet menetelmät saatiin vakuutusturvan piiriin.”

Talokeskuksen toimitusjohtaja Jari Punkari puolestaan sanoo, että hankesuunnittelussa sukittaminen otetaan aina esille yhtenä vaihtoehtona.

”Toteutussuunnitteluvaiheen menetelmistä enemmistö on tänä vuonna hybridi­menetelmällä toteutettavia putkiremontteja. Hybridimenetelmässä käytetään perinteistä menetelmää ja sukitusta eri osissa rakennusta sen mukaan, mikä on järkevintä.”

Punkari muistuttaa, että osakkaat teettävät usein esimerkiksi kylpy­huone­remontteja putkiremontin yhteydessä.

Se lisää perinteisen menetelmän tarvetta.


Joissain tapauksissa perinteinen putkiremontti on kannattavampi vaihtoehto, Tapio Falck myöntää.

”Jos on järkevää saneerata kaikki kylpyhuoneet putkiremontin yhteydessä, silloin totta kai. Usein tulee vastaan tilanne, jossa osa osakkaista on uusinut kylpyhuoneensa esimerkiksi viiden vuoden aikana.”

Vastaavanlainen tilanne oli Vuosaaressa, jossa valmistui lokakuun lopussa tiettävästi suurin taloyhtiöissä tehty sukitustyö. Suomen Sukittajat kunnosti 52-vuotiaan yhtiön 12 kerrostaloa ja yli 500 asuntoa. Remontti kesti vuoden.

Kylpyhuoneita ei remontissa korjattu, vaan osakkaat remontoivat kylpyhuoneet halutessaan omalla kustannuksellaan itselleen sopivana aikana. Taloyhtiö maksaa vedeneristyksen.

Koska kylpyhuoneet olivat rakenteellisesti hyvässä kunnossa, yhtiökokous päätti, ettei perinteistä putkiremonttia tehdä, sanoo yhtiön isännöitsijä Joel Karvinen.

”Ihmisiä pelottaa putkiremontti. Osaa ajattelee, ettei viitsi tehdä kylpyhuoneremonttia nyt, kun taloyhtiö kohta kuitenkin rikkoo kaiken. Halusimme motivoida osakkaita pitämään märkätilansa itse kunnossa.”

Jos osakas tekee kylpyhuone­remontin ja taloyhtiön vastuulle kuuluvissa rakenteissa ilmenee kosteutta, lain mukaan korjaamisesta ja siitä aiheutuvista kuluista vastaa yhtiö. Tämä ei Karvista huoleta.

”Meillä on iso taloyhtiö ja varaa kantaa pieni riski, että yksi märkätila­remontti kaatuu yhtiölle silloin tällöin.”


Vakuutusyhtiöt suhtautuvat epäilevästi – Suurista yhtiöistä poikkeuksena on vain If

Taloyhtiön kannattaa varmistaa omasta vakuutus­yhtiöstä, miten kiinteistön vakuuttaja suhtautuu vaihtoehtoisiin putkiremonttimenetelmiin, kuten sukitukseen. Menetelmä voi vaikuttaa korvauksiin, joita vakuutusyhtiö maksaa mahdollisissa ongelma­tilanteissa.

Kolmesta suurimmasta vakuutusyhtiöstä vain Ifissä taloyhtiön sukitettuja vanhoja putkia kohdellaan uusina putkina. Sukittaminen siis nollaa putkien iän samalla tavalla kuin perinteinen putki­remontti, jossa vanhat putket korvataan kokonaan uusilla.

”Haluamme näin kannustaa taloyhtiöitä tekemään viemärisaneerauksia. Sukitus on erittäin käyttökelpoinen silloin, kun kylpyhuoneet ovat hyväkuntoisia, koska siinä pintoja ei tarvitse rikkoa”, sanoo Ifin kiinteistövakuutusten asiantuntija Anssi Varpe.

OP:ssa ja Lähi-Tapiolassa sukituksiin suhtaudutaan vielä varauksella. OP:ssa sukitetut putket katsotaan kymmenen vuoden ikäisiksi, jos saneeraus on tehty Vtt:n sertifioimalla tavalla. Muilla menetelmillä tehdyissä sukituksissa putkien alkuperäinen ikä puolitetaan.

”Saneeratut putket eivät vastaa uusia”, perustelee OP Vahinkovakuutuksen henkilöasiakkaista vastaava johtaja Hanna Hartikainen.

Lähi-Tapiolassa sukittaminen Vtt:n sertifioimilla menetelmillä nuorentaa vanhoja putkia 15-vuotiaiksi ja muilla 30-vuotiaiksi.

”Menetelmiin liittyy vielä epävarmuuksia. Esimerkiksi työvaiheissa on tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa sukituksen onnistumiseen ja putken toimintaan”, sanoo kehityspäällikkö Anu Paavilainen Lähi-Tapiolasta.

Sukitetuista putkista ei ole vielä vuosikymmenien käyttökokemuksia eikä tilastotietoja, joiden perusteella vakuutusyhtiö voisi luotettavasti verrata sukitettuja putkia uudenveroisiksi, Paavilainen muistuttaa.

”Tästä kertyy lähivuosina lisätietoa, kun ensimmäisille sukituskohteille tulee riittävästi ikää. Tämän pohjalta tarkastelemme myös vakuutusehtoja tulevaisuudessa.”

Putkiremontti­menetelmä ei vaikuta vakuutuksen hintoihin Ifissä eikä OP:ssa. Lähi-Tapiola ei myönnä alennusta vakuutus­maksuihin vaihtoehtoisissa putkiremontti­menetelmissä.

Lue lisää putkiremonteista HS:n putkiremonttiekstrasta.

 

Fakta

Putkien kuvaus ja puhdistus tärkeää


 Ennen kuin taloyhtiö päättää korjata putket sukittamalla, putket tulee tutkia huolellisesti esimerkiksi ku­vaamalla tai koejyrsinnällä.

 Tutkimuksessa selviää, onko putkissa reikiä, syöpymiä tai painumia ja kestävätkö putket sisäpuolista saneerausta. Putkisto saattaa vaurioitua jo koejyrsinnässä.

 Jos putket voidaan saneerata, ennen sukittamista putket täytyy puhdistaa, jotta sukitus onnistuu. Lopuksi urakoitsija kuvaa sukitetun putken ja valvoja tarkastaa videotallenteen.

 Taloyhtiön kannattaa kuvauttaa sukitetut putket myös itse remontin jälkeen takuuaikana eli kahden vuoden sisällä asennuksesta, jotta mahdolliset virheet huomataan ajoissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Putkiremontti
 • Taloyhtiöt
 • Remontointi
 • Sami Takala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsinki hylkäsi Pekka Haaviston

  2. 2

   Kalifornialaisyritys pumppaa vanhusten suoniin nuorten verta – ”80 vuotta on pian uusi 50 vuotta”

  3. 3

   Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

  4. 4

   HS:n kirjeenvaihtaja palasi vuoden jälkeen Grundyn kaivoskaupunkiin, jossa liki kaikki äänestivät Donald Trumpia – löytyi ihmisiä, joiden toivo on palannut

   Tilaajille
  5. 5

   Niinistön kannatus pudonnut, mutta etumatka yhä vahva – Väyrynen kirinyt selvästi Haavistoa kiinni

  6. 6

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  7. 7

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  8. 8

   Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

   Tilaajille
  9. 9

   Björn Wahlroosin kieltäytyminen käynnisti selvityksen: Hallitus selvittää onko edus­kuntaan pakko tulla kuultavaksi

  10. 10

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  2. 2

   Pandojen tulo Suomeen on erinomainen asia, mutta niiden sijoittaminen Ähtäriin on suuri virhe

  3. 3

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  4. 4

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  5. 5

   Juli Apponen yritti korjata sukupuolensa miehestä naiseksi, ja leikkauspöydällä epäonnistuttiin kahdeksan kertaa – Nyt hän purkaa traumojaan yleisön edessä

  6. 6

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  7. 7

   Äänestäjien taktinen peli uhkaa Niinistön murskavoittoa – mitä tehdä kun käytössä on vain yksi ääni?

  8. 8

   Björn Wahlroosin kieltäytyminen käynnisti selvityksen: Hallitus selvittää onko edus­kuntaan pakko tulla kuultavaksi

  9. 9

   Jättiläispandat saapuivat Suomeen kuin valtiovieraat – Mistä pandojen lainaamisessa on oikein kyse?

  10. 10

   Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  8. 8

   Suomi ja ”persläpimaat” mainittu! Amerikkalaislehti uutisoi, miten Donald Trumpin käyttämä ilmaisu kääntyy muille kielille

  9. 9

   Vanhuksen epäillään kuolleen kotihoidon laiminlyönnin seurauksena Espoossa – hoitajien mukaan päivät ovat täynnä vaaratilanteita

  10. 10

   Immenkalvo repeää ekalla kerralla ja 9 muuta virhekäsitystä vaginasta – Luimme norjalaisbloggareiden uutuuskirjan, joka oikoo yleisimpiä alapää­harhaluuloja

  11. Näytä lisää