Koti

Taloyhtiön hallitus kävi oikeutta osakasta vastaan, hävisi ja kätki 20 000 euron oikeuden­käyntikulut hallinto­kuluihin – menikö oikein?

Oikeudenkäynneistä pitäisi tiedottaa yhtiökokouksessa ja mainita myös toimintakertomuksesta.

Taloyhtiön hallitus teki tilinpäätökseen noin 20 000 euron kuprun. Menoerä koostui hävitystä oikeudenkäynnistä osakasta vastaan. Summa oli piilotettu hallintokuluihin.

Asiaa ei otettu huomioon tilin- eikä toiminnantarkastajan lausunnoissa. Yhtiökokouksessa asiaa ei käsitelty, ja kysyttäessä asia ohitettiin ylimalkaisesti. Millainen vastuu yhtiön johdolla, tilintarkastajalla tai toiminnantarkastajalla on?

Jos taloyhtiö häviää oikeudenkäynnin, siitä pitää tiedottaa osakkaita, sanoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Marina Furuhjelm.

Tiedottaminen tapahtuu yleensä yhtiökokouksessa. Siellä osakkaille kerrotaan, että yhtiö on hävinnyt oikeudenkäynnin ja se joutuu maksamaan korvauksia.

Oikeudenkäynti tulee myös mainita toimintakertomuksessa tilikauden aikaisena tapahtumana. Jos oikeudenkäynti on kesken, siitä pitää olla maininta lisäksi tilikauden jälkeisenä tapahtumana.

Tilintarkastajan täytyy taas tilintarkastuskertomuksessa antaa lausunto siitä, saako tilinpäätöksestä oikean ja riittävän kuvan yhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta, sanoo Suomen Tilintarkastajien johtava asiantuntija Risto Ruuska.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilintarkastuskertomuksessa on myös huomautettava, jos yhtiön hallitus tai isännöitsijä on rikkonut asunto-osakeyhtiölakia tai yhtiöjärjestystä. Lisäksi siinä pitää todeta, onko tilintarkastaja havainnut olennaisia virheellisyyksiä toimintakertomuksessa.

Furuhjelmin mukaan ensisijainen vastuu on kuitenkin taloyhtiön johdolla, jos johto ei ole kertonut oikeudenkäynnin tuloksesta osakkaille yhtiökokouksessa, korvaukset on tahallisesti yritetty piilottaa eikä toimintakertomuksessa ole mainittu asiasta.

Yhtiöllä on oikeus vaatia sen johdolta korvauksia sillä edellytyksellä, että yhtiölle on aiheutunut konkreettista vahinkoa johdon huolimattomasta toimin­nasta.

Tiedottamatta jättäminen ei vielä tarkoita, että yhtiölle olisi aiheutunut mitään vahinkoa.

Kuka maksaa kylpyhuoneen korjauksen?

Asun vuonna 1989 valmistuneessa kerrostalossa. Kylpyhuoneisiin kuuluu yhtiön perustason mukaan laatoitetut seinät ja muovimatto. Vuonna 1991 asensimme muovimaton päälle klinkkerilattian.

Vuonna 2001 kylpyhuoneessamme todettiin kosteutta. Taloyhtiö maksoi korjauksen, jossa osa muovimattoa jätettiin paikalleen. Vanha muovimatto lienee käyttöikänsä päässä ja tulisi korvata nykyaikaisella vedeneristeellä vahinkojen välttämiseksi. Kuka vastaa korjauskustannuksista?

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen sanoo, että osakas maksaa kylpyhuoneremontin itse, ellei kylpyhuoneessa ole jotain akuuttia korjaustarvetta, kuten kosteusvauriota.

Yhtiö vastaa korjauksista ja sen aiheuttamista kuluista, jos rakenteista paljastuu kosteusvaurio osakkaan oman remontin aikana. Tällöin yhtiö ennallistaa kylpyhuoneen perustason mukaiseksi.

Osakas voi halutessaan valita kylpyhuoneeseen perustasoa paremmat materiaalit, jolloin hän maksaa perustason ja itse valitsemiensa materiaalien välisen erotuksen.

Leppänen muistuttaa, että osakkaalla voi olla oikeus hyvitykseen taloyhtiön myöhemmässä kylpyhuoneremontissa. Hyvitys määräytyy sen mukaan, paljonko yhtiö säästää kuluissaan, kun osakas on suorittanut remontin omalla kustannuksellaan.

Saanko korvausta sähkölaskusta remontin ajalta?

Omistan taloyhtiöstä huoneiston, jota käytän vapaa-ajan asuntona. Jokin aika sitten selvisi, että vesikatto oli rikkoutunut. Se aiheutti pitkään jatkuneen vesikaton vuodon.

Kosteusvauriotutkimuksessa asuntoni todettiin asuinkelvottomaksi. Vakuutusyhtiö epäsi vahingonkorvauksen vetoamalla huoltotoimien laiminlyönteihin. Korjaus jäi yhtiölle.

Onko minulla oikeus vaatia yhtiöltä korvauksia sähkökuluista ja yhtiövastikkeista purkutyön, kuivauksen ja uusimisen ajalta? Entä pilaantuneesta irtaimistosta?

Jos huoneiston kuivaamiseen on käytetty osakkaan sähköä, taloyhtiön pitää korvata se, sanoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Marina Furu­hjelm.

Yleensä korvaus perustuu arvioituun sähkönkulutukseen. Arviota laskiessa otetaan huomioon kuivureiden lukumäärä, niiden energiankulutus ja kuivauksen kesto.

Jos osakas on tyytymätön yhtiön tarjoamaan korvaukseen, hän voi toimittaa yhtiölle sähkölaskut, jotka osoittavat, että todellinen sähkönkulutus huoneiston kuivauksen aikana on ollut arvioitua suurempi.

Jotta osakkaalla olisi oikeus saada korvausta vastikkeesta tai pilaantuneesta irtaimistosta, yhtiön on tullut toimia huolimattomasti.

Huolimattomuutta voisi olla esimerkiksi se, että yhtiö olisi ollut tietoinen korjaustarpeesta, mutta korjaustoimenpiteistä ei olisi huolehdittu asianmukaisesti.

Saako osakas nähdä taloyhtiön sopimuksia?

Taloyhtiössämme on vuokra-asuntoja ja osakehuoneistoja. Iso kiinteistösijoitusyhtiö omistaa runsaat puolet asunnoista ja yksittäiset osakkaat loput.

Yhtiömme huollosta ja isännöinnistä vastaavat yritykset hoitavat myös kiinteistösijoitusyhtiön muita taloja. Yhtiömme hallituksen puheenjohtajana on aina kiinteistösijoitusyhtiön hallituksen jäsen.

Onko tämä oikein?

Miten yhtiömme hallinto tulisi järjestää? Onko osakkaalla oikeus saada tietoja taloyh­tiön tekemistä sopimuksista?

Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli sanoo, että asunto-osakeyhtiölaki koskee samalla tavalla niin taloyhtiössä asuvia osakkaita kuin sijoittajaosakkaita.

Kaikilla osakkailla on lähtökohtaisesti samat oikeudet.

Yhtiön hallinnosta ja kiinteistönpidon järjestämisestä huolehtii hallitus, jonka jäsenet valitaan yhtiökokouksessa.

Osakkaalla on oikeus ehdottaa hallitukseen haluamaansa henkilöä, myös itseään. Puheenjohtajan ja isännöitsijän valitsee hallitus.

Hallituksen tulee ajaa yhtiön etua. Huolellinen hallitus muun muassa varmistaa, että yhtiö saa tarvitsemansa palvelut kustannustehokkaasti. Palveluntarjoajat kannattaa kilpailuttaa esimerkiksi 3–5 vuoden välein.

Jos sijoittajaosakkaan käyttämä isännöintiyritys ja kiinteistöhuolto pystyvät tarjoamaan palveluita taloyhtiöille kilpailukykyisin ehdoin, niiden käyttämiselle ei ole estettä.

Palveluntarjoajan valinnassa on huomioitava hallituksen jäsenten mahdollinen jääviys: hallituksen jäsen ei saa osallistua päätöksentekoon asiassa, josta voi koitua hänelle olennaista etua.

Osakkailla ei ole oikeutta saada nähtäväksi yhtiön sopimuksia. Hallituksen kannattaa silti kertoa osakkaille tärkeimpien sopimusten pääsisältö. Osakkaiden on tärkeä tietää esimerkiksi huoltoyhtiön tehtävät ja hinnoitteluperusteet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta
 • Sami Takala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  3. 3

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  4. 4

   ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu

  5. 5

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  6. 6

   Suomen metsäteollisuutta luultiin jo toivottamaksi tapaukseksi, mutta nyt se on paremmassa kunnossa kuin koskaan

  7. 7

   Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua

  8. 8

   Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu

   Tilaajille
  9. 9

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  10. 10

   Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  7. 7

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  8. 8

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  9. 9

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  10. 10

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ottaako Krista Pärmäkoski kolmannen olympiamitalin? HS seuraa sprinttiviestien karsintoja kello 10 alkaen
  3. Suomen urheilumenestyksen katoaminen vaikuttaa meihin salakavalasti
  4. Suomi–Venäjä 1–0: Naisleijonat tarrasi heti kiinni pronssiin – HS seuraa mitalitaistelua
  5. ”Hyvinvointivaltio on kääntynyt alisuoriutumisen tilaan” – Kaikki lapset eivät enää pääse mukaan hyvinvointiin ja sosiaaliseen nousuun, sanoo lapsiasiavaltuutettu
  6. Sähköinen media on ollut miesten valtakuntaa, mutta muutos on alkanut – Yhtäkkiä poliitikkoja kovistelevat nuoret naiset ja radion äijäkulttuurikin saa uusia näkökulmia
  7. Antti Litjalle teatteri näytti elämän suunnan – ”Näyttelijän työ on sellaista laiskan miehen hommaa. Se sopi minulle”
  8. ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut Tilaajille
  9. Konkurssien määrä kaksinkertaistui tammikuussa – osaselityksenä verohallinnon tietojärjestelmän muutos vuoden 2016 lopulla
  10. Kahden erityislapsen yksinhuoltajaäiti halusi ammatin – Espoon kaupungin vastaus oli tyly: lastenhoito loppuu Tilaajille
  11. Seksuaalinen ahdistelu on nyt elokuvajuhlien vakiovieras – ohjaaja Kim Ki-duk joutui vastaamaan kysymyksiin Berliinin elokuvajuhlilla
  12. Näytä lisää