Koti

Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

Laine on ollut alalla 1990-luvun alusta asti. Alussa tuloja toivat myös kuolinpesistä siivotut tavarat, joita pystyi myymään kirpputoreilla. Ikean tulo Suomeen ja netin kierrätyssivustot ovat kuitenkin tehneet ne lähes arvottomiksi.

”Istu vain siihen, toivottavasti se kestää”, kuolinpesien tyhjentäjänä työskentelevä Petteri Laine, 49, sanoo naurahtaen ja viittilöi toimistossaan takanani olevan, tummaksi petsatun jugend-tuolin suuntaan.

Toimisto – tai varasto, kuten Laine itse sitä kutsuu – on Helsingin Topeliuksenkadulla, ja siellä olevia huonekaluja, vanhoja kirjeitä ja valokuvia tutkaillessa voisi viettää kokonaisen päivän.

Tuossa on laatikollinen 1900-luvun alun negatiiveja. Mikkeli 1918. Kun yhden negatiivin nostaa valoa vasten, silmien eteen piirtyy mustavalkoinen näkymä: mukulakivikatu ja joukko miehiä. Keskellä on marsalkka Mannerheim, sen tunnistaa hatusta.

Toisessa negatiivissa näkyy kuoppa ja sen reunalla rivissä miehiä, jotka osoittavat aseillaan kohti kuopan pohjaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Apua onko se jotain kauheaa? Kauheuksista kyllä maksetaan hyvin”, Laine sanoo ja katsoo tarkemmin.

Kuvan takana oleva teksti rentouttaa hartiat: Helsingin Huopalahden ampumarata 1919.


Laineen yritys on nimeltään Esa ja Vesa ostaa. Nimi on kuulemma vitsi.

”Sellainen hetken mielijohde. Kerran matkustimme tuttavani Esan kanssa Saksassa, ja naureskelin, että tässä matkustavat Esa ja Vesa”, Laine kertoo.

Vitsi ei ehkä aukea, mutta Laine on pitkän linjan ammattilainen. Hän on tyhjentänyt kuolinpesiä 1990-luvulta asti. Alkuun yritystoiminnassa suurempaa roolia näyttelivät myös kuolinpesistä noudettujen tavaroiden myynti, mutta tätä nykyä myyntitoiminta on hyvin pienimuotoista.

 

Vanhan rouvan kirjahyllyn takaa paljastui eroottisten kirjojen kokoelma.

”Muutin Helsinkiin Porista laman aikaan, ja aloitin heti kirpputorialalla. Se oli vähän sellaista villin lännen aikaa: toimitimme venäläisen tuttuni kanssa autoja Suomesta rajan yli Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen, ja toimme sieltä tsaarinaikaisia huonekaluja tänne.”

Melko samaan aikaan alkoi myös kuolinpesien tyhjennys. Laine sai tuloja sekä itse tyhjennyksestä että asuntoihin jätettyjen tavaroiden myynnistä itsepalvelukirpputoreilla.

”Mutta ajat ovat muuttuneet. Enää ei kerätä tavaraa vaan ihmisiä ympärille. Nuorilla ei ole asunnoissaan kirjahyllyjä eikä kirjoituspöytiä. Kirpputorilta haetaan ehkä yksi huonekalu, jotta voidaan sanoa, että se on hankittu kierrätyksestä.”


Toki Laine ymmärtää myös internetin muuttaneen alaa huomattavasti. Kirpputoreilla koluamisen sijaan ihmiset hankkivat kierrätystavaraa Facebookin-kierrätyssivuilta ja nettihuutokaupoista.

”Ikean tulo Suomeen vuonna 1996 muutti tilanteen täysin. Kukaan ei enää halunnut vanhaa, nitisevää tuolia kirpputorilta kun Ikeasta sai uuden parilla kympillä. Tummat, vanhat huonekalut eivät sovi vaaleaan uudiskohteeseen.”

Yhdelle Laineen toimisto-varaston seinistä on nostettu koinsyömä ja vielä hiukan multaisennäköinen sodanaikainen sarkatakki. Se on löytynyt eräältä vintiltä, oli tungettu kassiin. Univormun napit ovat komeat, niissä komeilee Suomen leijona.

”Toiselta vintiltä löytyi hyväkuntoinen, tsaarinaikainen upseerin univormu. Sen toimitin museoon”, Laine kertoo.

”Samalta vintiltä löytyi myös sodanaikainen räjähtämätön ammus. Puolustusvoimat hakivat sen pois.”

Laineen toimisto näyttää jonkinlaiselta vanhojen tavaroiden kalmistolta. Alhaalla kellarissa vanhoja tauluja, tuoleja ja pienesineitä on lähes kattoon asti.


Yleensä ihmiset tietävät itse, mitkä kuolinpesien huonekaluista ja taideteoksista ovat arvokkaita. Sukulaiset vievät ne mukanaan tai pyytävät huutokauppakamarien tai antiikkiliikkeiden työntekijät paikalle arvioimaan hintaa. Jäljelle jäävistä esineistä Laine käyttää nimitystä ”mummotavarat”.

Nämä mummotavarat kohoavat Laineen toimiston kellarissa suurina röykkiöinä, ja vaatisi luultavasti päivien työn, jos haluaisi tehdä niiden keskelle pienen kulkuväylän.

Tunnelma on lähes makaaberi, kun hylättyjen kustavilaisten tuolien ja öljyvärimaalausten rujot asennot sekoittuvat jossakin soivan vanhan radion ääniin. Inner Circlen aurinkoinen klassikkokappale A lalala Long sopii paikkaan kuin rommikola krematorioon:

Girl, I want to make you sweat/ sweat till you can't sweat no more/ And if you cry out/ I'm gonna push it some more...


Kuolinpesien tyhjentäjä törmää erikoisiinkin asioihin.

”Kerran löysin eräästä komerosta uurnan, jossa oli vielä tuhkat tallella. Soitin omaisille, ja he tietenkin järkyttyivät”, Laine kertoo.

Toisella tyhjennyskeikalla vanhan rouvan kirjahyllyn takaa paljastui eroottisten kirjojen kokoelma. Paikalla ollut rouvan sukulainen ei ollut uskoa silmiään.

Joskus vanhat tavarat paljastavat suvun natsimenneisyyden, tai perheenjäsenen kirjoittaman teoksen rotuopista.

”Niitä ei haluta kauheasti muistella. Sitä miljoonataulua tai rahakätköä ei ole vielä tullut vastaan. Jos olisi, en enää olisi tässä”, Laine sanoo virnistäen.


Laine kertoo veloittavansa kuolinpesän tyhjentämisestä keskimäärin parisataa euroa, mutta joskus hinta on kohonnut noin tuhanteenkin euroon. Kaikki riippuu tehtävän työn määrästä. Tarvittaessa Laine tekee myös loppusiivouksen. Hän työskentelee yksin ilman apulaisia.

”Usein ihmiset kyllä haluaisivat itse tyhjentää omaisensa entisen kodin, mutta he soittavat minulle siinä vaiheessa, kun väsyvät. He ovat ehkä käyneet asunnolla joka viikonloppu jo puolen vuoden ajan ja tehneet oikeastaan ennemminkin surutyötä kuin siivonneet.”

Myös kuolinpesän tyhjentäjä törmää henkisesti raskaisiin tilanteisiin. Kerran Laine kävi tyhjentämässä nuorena kuolleen miehen asunnon. Mies oli ollut työurallaan hyvin menestynyt, mutta takana oli vuosien mielenterveys- ja päihdeongelmia. Miehen vanhemmat eivät pystyneet edes käymään asunnossa.

Kun vanhempi ottaa yhteyttä ja pyytää tyhjentämään kuolleen lapsensa asunnon, syvän surun voi lukea kasvoilta.

”Niissä tilanteissa yritän puhua vain käytännön järjestelyistä. Yksikin väärä kysymys voi aiheuttaa sen, että ihminen hajoaa.”

Fakta

Kuolinpesän tyhjentäminen


  Useat yritykset pääkaupunkiseudulla tarjoutuvat ostamaan ja tyhjentämään kuolinpesän sekä viemään arvottomat esineet kierrätykseen.

  Hinta on tyypillisesti joistakin sadoista tuhansiin euroihin riippuen asunnossa olevan tavaran arvosta ja työmäärästä.

  Esimerkiksi Lassila & Tikanoja kertoo sivuillaan veloittavansa yhdestä kuolinpesästä noudettavasta tavarasta 59 euroa ja 30 minuutin työstä 149 euroa.

  Jos poisnoudettavat tavarat ovat riittävän arvokkaita, niillä voidaan usein kompensoida tehdyn työn hinta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  2. 2

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  3. 3

   Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

  4. 4

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  5. 5

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  6. 6

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  7. 7

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  8. 8

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  9. 9

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  10. 10

   Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  2. 2

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  5. 5

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  6. 6

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  7. 7

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  8. 8

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  9. 9

   ”Tämä minun elämäni nyt meni näin” – Yli tuhat HS:n lukijaa kertoi, miltä lapsihaaveiden kariutuminen tuntuu ja kuinka tuskasta pääsee yli

   Tilaajille
  10. 10

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  3. Pesäpallokausi alkaa taas Aurinkorannikolla – lajin kehitti Tahko Pihkala eli Muela de la Resina, mutta mitä ovat hutunkeitto ja kunnari espanjaksi?
  4. Pohjois-Korea kertoo lopettavansa ydinkokeet, mutta maan ehtoja ja motiiveja ei tiedä kukaan – pieniä merkkejä ilmapiirin lientymisestä on nähtävissä
  5. Pohjois-Korea sanoo lopettavansa ydin- ja ohjuskokeensa sekä sulkevansa ydinkoekeskuksen – Trump ilmoitti olevansa tyytyväinen, Japani vaatii aseista luopumista
  6. Tunti sitten
  7. Junaliikenne palautunut normaaliksi Jyväskylän ja Pieksämäen välillä
  8. Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”
  9. Järvenpää loi reseptin, joka onnistuu imemään uusia asukkaita kaupunkiin – maata ostetaan vapaaehtoisesti tai pakolla
  10. Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista
  11. Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan
  12. Keskustan pelastus voisi olla pelakuu – Se tiivistäisi hyvin puolueen kollektiivisen surun siitä, ettei kansa ymmärrä heitä
  13. Näytä lisää