Koti

Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

Osa Katajanokalla Merimiespalvelutoimiston (Mepa) rakennuttaman uuden asuinkerrostalon työmaalla työskennelleistä alihankkijoista on jäänyt vaille saataviaan niiltä palveluita tilanneen Tatrak Oy:n mentyä konkurssiin. Tatrak Oy oli uuden talon alkuperäisen pääurakoitsijan Larmix Oy:n toimitusjohtajan toinen firma.

Osa Katajanokalla Merimiespalvelutoimiston (Mepa) rakennuttaman uuden asuinkerrostalon työmaalla työskennelleistä alihankkijoista on jäänyt vaille saataviaan niiltä palveluita tilanneen Tatrak Oy:n mentyä konkurssiin. Asiasta on kertonut HS:lle yksi niistä 50 velkojasta, jotka Helsingin käräjäoikeuden dokumenttien mukaan jäävät nuolemaan näppejään Tatrak Oy:n konkurssin myötä.

Tatrak oli Linnankatu 3:een kohonneen uuden talon alkuperäisen pääurakoitsijan Larmixin toimitusjohtajan Valeri Larionovin toinen firma. HS on kirjoittanut Linnankatu 3:n taloprojektin aiemmista vaiheista useaan otteeseen.

Tatrakin konkurssia ja siihen liittyvää alihankintakuviota voi käyttää esimerkkinä asiasta, joka tuntuu närästävän monia rakennusalan tuntevia: tämä asia on alihankkijaketjutus.

Linnankatu 3:n työmaalla tilanne oli, että Larionovin Larmix oli palkattu pääurakoitsijaksi. Käytännössä Larmixin tehtävä oli etsiä työmaalle alihankkijat, jotka hoitivat rakentamisen eri vaiheet louhintatöistä ikkunoiden asentamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mepa purki Larmixin kanssa tehdyn urakkasopimuksen tammikuussa 2017.

Larmix ei kuitenkaan tehnyt ainakaan kaikkia sopimuksia Linnankatu 3:n työmaalla suoraan alihankkijoiden kanssa, vaan välissä oli Larionovin Tatrak. Myös HS:lle puhunut alihankkija kertoo tehneensä sopimuksen Tatrakin, ei Larmixin kanssa.

Miksi näin tehtiin?

Tähän voi olla monia syitä. Kyseessä on voinut olla pyrkimys minimoida Larmixin riskit: kun alihankintasopimukset teki Larmixin asemesta Tatrak, se suojeli Larmixia mahdollisten taloudellisten vaikeuksien varalta. Eli vaikka Tatrak kaatuisi, Larmix voisi säilyä hengissä.

Riskienhallinnan vuoksi on joskus tapana, että sama omistaja siirtää firmansa eri toimintoja eri yhtiöihin esimerkiksi niin, että yksi firma suunnittelee projekteja ja toinen toteuttaa.

Kyse voi siis olla puhtaasta riskienhallinnasta, mutta myös muusta. Tatrak oli vuonna 2016 yli miljoonan miinuksella, eli sen maksukyky oli lähtökohtaisesti heikko.

Tytäryhtiöitä voidaan käyttää myös verosuunnitteluun.

Tatrak meni konkurssiin 9. helmikuuta tänä vuonna. Helsingin käräjäoikeuden dokumenttien mukaan Tatrak on pyrkinyt saneerausmenettelyyn loppuvuodesta 2017, mutta saneerausmenettely keskeytettiin.

Saneerausmenettely on monesti lähes maksukyvyttömän yrityksen viimeinen oljenkorsi ennen konkurssia. Saneerausmenettelyssä idea on, että yritys maksaa velkojille sen mitä pystyy kassavirran avulla noin 4–6 vuoden aikana. Maksettavien summien pitää olla vähintään samat kuin ne, mitä velkojat saisivat yrityksen mennessä konkurssiin.

Jotta yritys pääsisi saneerausmenettelyyn, sillä pitää olla jonkinlaisia edellytyksiä jatkaa toimintaansa ja sen avulla maksaa velkojaan. Jos näin ei ole, saneerausmenettelyä ei aloiteta tai se voidaan keskeyttää.

Tatrakin kohdalla yritys haki saneerausmenettelyä, mutta se keskeytettiin 8. helmikuuta, koska edellytyksiä jatkaa ei ollut. Seuraavana päivänä yritys meni konkurssiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Tatrakin velkojat tulevat luultavasti saamaan takaisin noin 5–10 prosenttia siitä summasta, jota ne ovat Tatrakilta hakeneet. Summa riippuu siitä, kuinka paljon Tatrak oli ehtinyt velkaantua.

Linnankatu 3:n työmaan alihankkijoiden kannalta tällainen järjestely on hyvin ikävä, sillä Tatrakin mentyä konkurssiin niiltä jää saamisia saamatta. Valtaosalla Tatrakin velkojista perittävä summa on tosin alle 30 000 euroa, sillä usein tehdystä työstä veloitetaan vähitellen työn edetessä.

Suurimmat summat Tatrak on velkaa Valeri Larionoville itselleen, tämän firmoille ja Larionovin veljen Aleksandr Larionovin firmalle Uudenmaan Jännepunos Oy:lle. Velkasummat näiden kohdalla ovat noin 90 000–250 000 euroa.

Asianajaja Jarkko Männistö huomauttaa, että yllä kuvailtu toimintatapa ei ole rakennusalalla mitenkään ennenkuulumaton. Alalla toimii useita yritysryppäitä, joissa sama henkilö hallinnoi syystä tai toisesta useita eri yrityksiä.

Yritykset voivat olla myös velkaa toisilleen ja joskus niiden keskinäiset taloudelliset suhteet ovat hyvinkin mutkikkaita. Myös konkursseja tapahtuu niin rakennusalalla kuin muuallakin yritysmaailmassa jatkuvasti.

Konkurssi on laillinen menettely maksukyvyttömän yrityksen päättämiseksi, eikä siinä itsessään ole mitään pahaa.

Myös Valeri Larionov näyttää hallinnoivan yritysrypästä, johon kuuluu jo mainittujen Larmixin ja konkurssiin menneen Tatrakin lisäksi Larmix Group Oy. Lisäksi hän vaikuttaa vaimonsa ja veljensä yritysten hallituksissa, niiden varajäsenenä tai toimitusjohtajan sijaisena.

HS ei tavoittanut Valeri Larionovia kommentoimaan yritystilannettaan.

Lähtökohtaisesti urakan tilaaja eli tässä tapauksessa Mepa tai urakoitsija eli Larmix eivät ole vastuussa alihankkijoille aiheutuneista tulojen menetyksistä. Niistä on vastuussa Tatrak. Alihankkijoiden itsensä vastuulla on selvittää niiltä palveluita tilaavan yrityksen luottotiedot.

”Konkurssipesän hoitajalla on velvollisuus ilmoittaa poliisille, mikäli Tatrakin toiminnassa vaikuttaa olleen jotain epäilyttävää. Myös alihankkijat voivat halutessaan tehdä poliisille tutkintapyynnön. Jos varaton yritys ostaa palveluita luotolla ja erehdyttää palveluiden tuottajia maksukyvystään, se voi mahdollisesti täyttää petoksen tunnusmerkistön”, Jarkko Männistö sanoo.

Hän huomauttaa kuitenkin, että rakennusprojektit ovat monimutkaisia ja vaikeita, eli takaiskuja voi helposti tulla.

”Epäonninen lopputulos ei itsessään osoita, että on toimittu virheellisesti.”

Tilannetta sivusta seuraavalle rakennusalan toiminta voi vaikuttaa hyvin sekavalta. Mepan toimitusjohtaja Sampsa Sihvola kommentoi tilannetta HS:lle tammikuussa antamassaan julkaisemattomassa haastattelussa.

”Olen huolissani suomalaisesta rakentamisen kulttuurista yleensä. Tehdään sutta ja sekundaa, hölmöillään ja hoidetaan asiat alihankkijoiden alihankkijoiden alihankkijoiden kautta”, Sihvola sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Katajanokka
 • Helsinki
 • Noona Bäckgren

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  8. 8

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää