Koti

Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

Siirtolamökeissä asuminen on kielletty. Syksyllä omaan mökkiinsä muuttanut mies ei ymmärrä ehdotonta kieltoa vaan halusi kokeilla, kuinka vaatimattomasti voi asua.

Yksinäinen parivaljakko venyttää askelta ja harppaa hangessa. Mökkirykelmä hohtaa keskipäivän paukkupakkasessa. Aluetta halkoo pelkkä latu ilman hiihtäjää. Isä ja tytär ylittävät uran tottuneesti. He ovat palaamassa kotiin 9-vuotiaan tyttären koulumatkalta.

Perillä on kaksikerroksinen siirtolapuutarhamökki. Isä ja tytär ovat syyskuusta asti asuneet pikkumökissä salaa.

Yläkerta vaaleanpunaisine mattoineen on tyttären. Kattoharjanteen kohdalla hän vielä mahtuu seisomaan suorana. Alakerrassa on lattiatilaa vajaat 20 neliömetriä, ja isän futon lepää kuormalavojen päällä.

Miksi täysin eristetyssä, nykyaikaisessa mökissä ei saisi asua talvella? Kun vie roskat pois ja tulee toimeen ilman juoksevaa vettä. Sitä mies ei ymmärrä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on harmaata aluetta. Emme haittaa täällä kenenkään elämää, ja ihmisten pitää saada viettää aikaa omistamissaan tiloissa.”

Siirtolapuutarhat on pääosin määritelty vain vapaa-ajan käyttöön. Yöpyä yleensä saa mutta pysyvä asuminen kielletään kunnalta maan vuokranneen yhdistyksen säännöissä tai mökin kauppakirjassa.

Kolme vuotta sitten perhe hajosi. Tuli avioero, ja sen jälkeen mies oli muuttamassa Helsinkiin. Muu perhe kuitenkin asettui muualle, eikä isä halunnut tavata lastaan vain viikonloppuisin.

Nyt isä ja tytär asuvat yhdessä joka toinen viikko. Lapsen koulu on lähellä ja elinpiiri hänelle tuttu.


Ennen mökin ostoa kaksikko asui tovin tavallisessa kerrostalossa. Vuokra oli yli 700 euroa kuussa. Koneellisesti tuotettu hengitysilma tuntui tunkkaiselta eikä vilkkaan tien varressa ollut kotoisaa.

”Mietin kustannuksia, ja koska olen asunut pari kesää siirtolapuutarhamökillä, mökin osto tuli mieleen.”

Isä on ollut toisella paikkakunnalla töissä joka toinen viikko. Puolikaskin palkka on riittänyt elämiseen, jossa suurin yksittäinen meno on noin 150 euron kuukausittainen sähkölasku.

Kerrostaloon verrattuna säästöä on jo kertynyt monta tuhatta euroa.

Mökissä on kolme sähköpatteria. Yksi lämmittää jääkaappia ja lavuaarin poistovesiputkea. Toinen nostaa yläkerran lämpötilan yli 20 asteeseen, jotta lapsella on aina lämmintä.

Kolmas seisoo kahden mattokerroksen päällä alalattialla. Se on mökin viilein paikka: kovalla pakkasella lämpöä on seitsemisen astetta.

”Minulla oli haave puutaloasumisesta, ja nyt on kamiinakin. Sitä ei tosin voi käyttää, ettei piipusta nouseva savu herätä huomiota.”


Siirtolamökkejä ei vuokrata vaan ostetaan. Tähän mökkiin kului noin 40 000 euroa, osa oli mökin hintaa ja osa vuokraoikeuden siirtoa. Verottaja on hyväksynyt sen, että jakamalla hinta osin vuokraoikeudeksi maksettavien verojen määrä pienenee.

Eristetyn yläkerran ja kamiinan ohella ratkaiseva ehto mökin valinnassa oli oma huussi.

”Nämä ovat järkisyitä. Mutta ihastuin siihen, että seinälaudat ovat alakerrassa näkyvissä ja katto on soodapuhallettu. Sitä pitää itseään järkevänä, mutta sitten ihastuu kauniiseen oveen.”

Sala-asumisessa on luontevaa pitää matalaa profiilia. Ennen muuttoa isä mietti erityisesti kahta asiaa: tuleeko sisään hiiriä ja tuleeko joku sanomaan, ettei täällä saa asua. Hiiriä varten on karkotin, eikä valituksia ole tullut.


Iltaisin suuresta pääikkunasta ei loista valo. Tiiviin kaihtimen lisäksi karmia peittää kangas. Jalanjälkiä ei tarvitse peitellä, ja lumityöt voi tehdä. Muidenkin pihoista näkee, että joissain mökeistä on piipahdettu.

”En halua, että lapselle tulee paineita tästä. Täytyy olla rehellinen mutta ei alleviivata tai olla huutomerkkinä täällä.”

Mies juo itse kasvatettua mustaseljateetä isovanhemmilta perityn keittiönpöydän ääressä. Tontin rajaan ei ole ikkunasta monta metriä. Tämä mökki on nautiskelijoille, ei himoviljelijöille.

”Minulla on mökki ja laajat tilukset muualla. En halunnut kahta paikkaa, jossa on paljon hoidettavaa.”


Mies on kokenut kaupunkiviljelijä ja kiinnostunut ekologisesta rakentamisesta. Vajaalla käytöllä olevien resurssien hyödyntäminen kiehtoo niin paljon, että siirtolamökissä asuminen käy kokeilusta. Näin vähin tarvikkein voi viettää hyvää elämää.

Varsinkin helsinkiläisessä perinteessä siirtolapuutarhoihin liittyy jopa jyrkästi ajatus vain vapaa-ajan vietosta. Ettei mökkejä kerta kaikkiaan ole tarkoitettu pysyviksi asunnoiksi.

Vain kulttuurin määrittelemä kielto ei asumiskokeilua työstävän miehen mielestä ole riittävä syy. Siirtolapuutarhan talviasuminen käy hänestä vaihtoehtoiseksi elämäntavaksi, jolla on niin asuntopoliittisia kuin omavaraisuuteenkin liittyviä perusteita.

Yläkerrassa tytär istuu työpöytänsä ääressä. Matematiikan läksyssä tarvitaan isänkin apua. Istuessa tytön pään ja kattoharjannetta pitkin kulkevan ledvalonauhan väliin jää vielä kohtuullisesti tilaa.

”Täällä on kivaa lyhyt koulumatka ja fasaanit ulkona. Se ei ole kivaa, että huussissa on kesällä lukkeja, talvella vettä ei tule ja joskus lyön pään kattoon”, tytär sanoo.

Isä nyökkää. Tyttö on venähtänyt talven aikana usean sentin, ja yläkerta on siksi jäämässä liian matalaksi. Kauan kaksikko ei aiokaan jatkaa sala-asumistaan.


Keväällä isä muuttaa samalle seudulle yhteen uuden naisystävänsä kanssa. Tyttärelle on uudessa kodissa tavallisen korkuinen huone.

Seuraavaa elämänvaihetta ennakoi sekin, että miehellä on poikkeuksellisesti ollut asiaa läheisen Citymarketin pyykkikoneelle. Parin päivän päästä on työhaastattelu, johon piti saada puhtaat vaatteet. Tavallisesti pyykit pestään puolison luona.

Mies sanoo muuttaneensa mökkiin myös uteliaisuuttaan. Selvittääkseen, pystyykö kaksi ihmistä selviämään seitsemällä litralla vettä päivässä.

”Pesulla käymme liikuntaharrastusten yhteydessä. Asumisen ahtaudesta valitetaan monesti Suomessa. Yksi syy tähän oli halu osoittaa, ettei hyvä elämä ole kiinni neliöiden määrästä.”

Isä ja tytär eivät esiinny artikkelissa nimillään, koska siirtolapuutarhassa ei ole luvallista asua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Siirtolapuutarhat
 • Katja Kuokkanen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa

  3. 3

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  4. 4

   Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

  5. 5

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  6. 6

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  7. 7

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  8. 8

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  9. 9

   Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan

  10. 10

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  6. 6

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  7. 7

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

  10. 10

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  10. 10

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän
  3. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  4. Tunti sitten
  5. Laulaja Demian Seesjärvi pohti itsemurhaa kunnes muuttui sopraanosta baritoniksi – mitä tapahtuu kuoroille, kun tiukat sukupuolirajat naisten ja miesten välillä madaltuvat?
  6. Espanjalainen rikollisliiga ansaitsi lähes kaksi miljoonaa euroa myymällä vanhoja autonrenkaita – 200 000 hävitettäväksi tarkoitettua rengasta päätyi kehitysmaihin
  7. Lupaava nuori taidemaalari Viljami Heinonen luo painajaismaisia tulevaisuudenvisioita, joiden kuvasto on tuttu uutisista ja kauhuelokuvista
  8. Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa
  9. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  10. Kirkkonummella kolari, STT:n mukaan henkilöauton kuljettaja kuoli
  11. Studiokeskustelu: Mistä Suomen politiikkaa myllertävässä Liike Nytissä on kyse? HS:n toimittajat analysoivat
  12. Nämä näyttelyt Lontoossa kannattaa tänä keväänä ja kesänä nähdä
  13. Näytä lisää