Koti

Helsinkiläisen Emmi Paunosen Ikea-hyllyt rämähtivät alas keskellä yötä ja arvokas Marimekko-astiasto tuhoutui – kuka korvaa vahingon?

Paunonen kirjoitti vitriinin hajoamisesta Facebookiin päivityksen, joka alkoi heti levitä sosiaalisessa mediassa. Moni kertoi, että heillä on samasta hyllystä vastaavia kokemuksia.

Helsingin Oulunkylässä asuva Emmi Paunonen, 31, kertoo heränneensä viime viikolla perjantain ja lauantain vastaisena yönä kovaan räminään ja lasin kilinään. Paunonen luuli varkaan yrittävän sisään asuntoonsa, mutta syypää meteliin olikin olohuoneessa oleva vitriinikaappi, jonka hyllyt olivat pudonneet alas.

Tuhon silmään joutui muun muassa Paunosen Marimekon astiasto, jota hän oli kerännyt vuosien ajan. Osaa astioista ei enää myydä. Lattiakin menee Paunosen mukaan uusiksi, sillä parketti runnoutui.

Paunonen ihmetteli, miksi hänen neljä vuotta omistamansa kaappi päätti yhtäkkiä tehdä tenän, ja näppäili tiedot Googleen: ”Ikean Hemnes hyllyt tippuu.”

”Nopealla googlauksella löysin tietoa siitä, että kaapissa on suunnitteluvirhe. Hyllynkannattimet ovat liian lyhyet, ja koska tuote on massiivipuuta, kylmällä ja kuivalla ilmalla luonnonpuu elää ja kutistuu”, Paunonen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paunonen sanoo tehneensä reklamaation Ikealle välittömästi, ja häneltä pyydettiin kuittia. Paunosen mukaan tilanne tuntui epäreilulta, sillä hänellä ei ole tapana säilytellä kuitteja vuosia vanhoista ostoksista. Lisäksi Ikealta olisi hänen mukaansa ollut kohtuullista ilmoittaa hyllyssä olevasta viasta.

”Kun minulla ei ollut kuittia, he kysyivät, mikä on hyllyn tarkka ostopäivä. Samalla he huomauttivat, että ostopäivä ei ole sama kuin päivämäärä, joka näkyy nettipankissa.”

Paunonen kertoo, että hän oli asetellut astioitaan vitriinin hyllyille ”kauniisti ja väljästi”, eikä tavaran määrä ollut lähelläkään hyllyille merkattua painorajaa.

Harmistuksissaan hän latasi yöllä ottamansa kuvan hyllykaaoksesta Facebookiin.

”Näiden kaikkien tavaroiden hajoamisen olisi voinut estää vaihtamalla hyllynkannattimet pidempiin. Jos omistat kyseisen kaapin, suosittelen vahvasti kannattamien vaihtoa, ennen kuin tämä käy teillekin”, Paunonen kirjoitti Ikealle suunnattuun Facebook-päivitykseensä.

Ikean nettisivuilla kaikille näkyvä päivitys on tähän mennessä kerännyt yli 3 000 tykkäystä, 750 jakoa ja yli 700 kommenttia. Kommenteissa ihmiset yhtyivät Paunosen kokemaan:

”Samoin kävi siskoni kodissa noin kuukausi sitten kesken yö unien oli karmea herätys”, eräs kommentoija kirjoittaa.

Pian sen jälkeen kun Paunosen Facebook-päivitys oli ottanut tuulta alleen, hänen puhelimensa soi. Ikealta oltiin tultu toisiin aatoksiin.

”Sieltä soitti erittäin miellyttävä nainen, joka sanoi, että minulta ei vaadita kuittia. Asia on vielä käsittelyssä, mutta käsitykseni on, että Ikean vakuutus korvaisi sekä hyllyn että mahdollisesti ja toivottavasti myös astioita.”

Paunosen mukaan nainen kysyi häneltä, milloin hän oli ostanut hyllyn ja kertoi, että juuri tietyn ikäisissä hyllyissä on ollut suunnitteluvirhe. Nainen oli myös sanonut, että virhe on sittemmin korjattu.

”Minulle soitti tästä asiasta toinenkin toimittaja, joka sanoi lopulta, että he eivät tee tästä juttua koska Ikealta kiellettiin suunnitteluvirheen olemassaolo.”

HS:lle Ikealta kerrotaan, että Hemnes-hyllyjen kiinnikkeet on tosiaan uusittu ”useita vuosia sitten”. Tarkkaa vuotta ei kerrota. Tiedottaja Janina Myllysen mukaan uudistus liittyy käytännössä juuri samaan asiaan, josta Emmi Paunonen oli omin avuin löytänyt tietoa netistä.

”Uudet hyllyn kiinnikkeet ottavat ilmankosteudesta aiheutuvan luonnonpuun elämisen huomioon parhaalla mahdollisella tavalla”, Myllynen kertoo puhelimitse.

”Tuotteidemme turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää, ja keräämme nyt lisää tietoa Hemnes-hyllystä. Tähän asti ei ole käynyt ilmi, että tuotteessa olisi systemaattista vikaa.”

Myllynen toivoo, että Ikean asiakkaat ottavat välittömästi yhteyttä heidän asiakaspalveluunsa, mikäli ostetussa tuotteessa ilmenee ongelmia.

Ikean sivuilta selviää, että Ikea tekee tuotteiden takaisin vetoja melko harvoin. Viimeksi Ikea Suomi on tehnyt kalusteen takaisin vedon tammikuussa 2017, jolloin asiakkaita pyydettiin palauttamaan ennen helmikuuta 2017 ostetut Mysingsö-nimiset rantatuolit kaatumisvaaran ja mahdollisen sormien loukkaantumisvaaran vuoksi.

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen sanoo, että tyypillisesti esimerkiksi Paunosen tapauksessa kotivakuutus korvaisi suunnitteluvirheen vuoksi hajonneessa vitriinissä olleet astiat ja mahdollisesti vaurioituneen parketin, mutta ei itse vitriiniä.

”Siis silloin, jos kyseessä on tällainen tapaus, jossa esimerkiksi hyllyt tippuvat ja astiat hajoavat sen seurauksena. Jos puolestaan seinään väärin asennettu kaappi tippuu alas, vakuutus ei luultavasti korvaa. Silloin on luultavasti kyseessä asennusvirhe, ja ne rajatuvat vakuutuksen ulkopuolelle”, hän sanoo.

Tämä johtuu siitä, että seinissä on eroja, eivätkä kaikki seinät kestä kaikkea. Myös kiinnitystavalla on merkitystä, ja monesti koottavissa huonekaluissa asiakas hankkii kiinnikkeet itse.

Vakuutusperustelut ovat monimutkaisia, ja Korpelainen on varovainen asetellessaan sanojaan. Yksittäiset tapaukset ovat niin erilaisia.

”Samoin jos sänky hajoaa ja sen alla on kokoelma posliinielefantteja, korvaamme elefantit mutta sänkyä emme. Jos sängyssä on esimerkiksi suunnitteluvirhe, korvausta pitää vaatia suoraan valmistajalta.”

Sosiaalinen media voi tuoda yritykselle näkyvyyttä, mutta se on myös riski. Sille on syynsä, että kiistellyillä aloilla toimivat yritykset kuten Patria eivät ole Twitterissä.

Emmi Paunonen korostaa, että hänellä on monia hyviä ja kestäviä Ikean huonekaluja, eikä hän ole tapahtuneen seurauksena alkanut karsastaa Ikeaa yleisesti.

”Olisin toivonut parempaa tiedotusta. Jos suunnitteluvirheestä olisi kerrottu avoimemmin, minulla olisi yhä astiakokoelmani.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huonekalut
 • Helsinki
 • Oulunkylä
 • Noona Bäckgren

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tässä työpaikassa hommat voi tehdä milloin vain – Luottamusmies, pomo ja työntekijät ovat tyytyväisiä, mutta lain vaatimuksia työpaikka ei täytä

  2. 2

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  4. 4

   Minnesota edesauttoi Erik Haulan Vegas-siirtoa antamalla lupauksen halvalla kaupan päälle – tuhkimotarinan päätteeksi Haula ja Eric Tuch pääsevät kokemaan Stanley Cup -finaalit

  5. 5

   Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo eroaa – siirtyy Metson toimitusjohtajaksi

  6. 6

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  7. 7

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  8. 8

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo Jumalaan

  9. 9

   Legendaarinen Gibson hakeutui yrityssaneeraukseen – sähkökitara kuolee ilman uusia kitarasankareita, varsinkin naispuolisia

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  6. 6

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  7. 7

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  8. 8

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  9. 9

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingin keskustasta vapautuu pian valtavasti tyhjää tilaa – yksi autioituvista rakennuksista on upea insinööripalatsi Hietalahdessa, johon käyttäjät toivoisivat hotellia
  3. Vuokra-asuntoja rakennuttava Kojamo aikoo listautua Helsingin pörssiin – kolme liittopomoa lähdössä yhtiön hallituksesta, eivät kommentoi asiaa
  4. Epäsäännöllinen työ voi olla jopa eroriski – Vuorotyön konkarit ja asiantuntijat kertovat vinkit parisuhteen hoitamiseen Tilaajille
  5. Pussipeto näyttää mallia synnytystalkoisiin – harrastaa niin paljon seksiä, että immuunijärjestelmä tuhoutuu
  6. Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo eroaa – siirtyy Metson toimitusjohtajaksi
  7. Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky” Tilaajille
  8. Tässä työpaikassa hommat voi tehdä milloin vain – Luottamusmies, pomo ja työntekijät ovat tyytyväisiä, mutta lain vaatimuksia työpaikka ei täytä
  9. Helle palaa tänään, ja koko viikon sää näyttää upealta – pääkaupunkiseudulla aurinkoa ja lämpöä on luvassa lähes joka päivä
  10. Minnesota edesauttoi Erik Haulan Vegas-siirtoa antamalla lupauksen halvalla kaupan päälle – tuhkimotarinan päätteeksi Haula ja Eric Tuch pääsevät kokemaan Stanley Cup -finaalit
  11. Trump epäilee, että FBI tai oikeusministeriö soluttautui vakoilemaan hänen vaalikampanjaansa – vaatii tutkintaa
  12. Näytä lisää