Maaseutumaisten olosuhteiden luominen kaupunkikotiin voisi auttaa sisäilmaoireista kärsiviä – laaja tutkimus etsii kotien sisäilmasta mikrobeja, jotka joko suojaavat terveyttä tai vaikuttavat siihen haitallisesti - Koti | HS.fi

Maaseutumaisten olosuhteiden luominen kaupunkikotiin voisi auttaa sisäilmaoireista kärsiviä – laaja tutkimus etsii kotien sisäilmasta mikrobeja, jotka joko suojaavat terveyttä tai vaikuttavat siihen haitallisesti

Tutkimuksissa on selvitetty, miten kosteusvaurioisissa kodeissa olevat bakteerien ja sienten mikrobiyhteisöt reagoivat tehtyyn remonttiin tai muuttoon.

Maaseutu- ja kaupunkikotien sisäilman mikrobiyhteisöjen monimuotoisuudessa on selkeä ero. Maaseudulla on luonto lähellä ja sen mikrobit kulkeutuvat myös sisäilmaan. 1960-luvun lähiösuunnittelussa asuinalueet rakennettiin väljiksi, sillä luonnonläheisyyttä pidettiin terveellisenä. Kuvassa Pihlajamäki.

13.3.2018 9:54 | Päivitetty 16.3.2018 12:32

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laaja tutkimushanke etsii kotien sisäilmasta mikrobeja, jotka joko suojaavat terveyttä tai vaikuttavat siihen haitallisesti.

Tutkimuksen taustalla ovat havainnot siitä, että oleskelu kosteuden ja homeen vaurioittamassa rakennuksessa voi aiheuttaa hengitystieoireita- ja infektioita, jopa astman. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan onnistuttu tunnistamaan, mitkä mikrobit tai tekijät oireita tai sairastumisia aiheuttavat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat