Koti

Helsinkiläismies tekee olutta autotallissaan Metsälässä, mutta viranomaiset eivät anna myydä sitä – ”Ei, ei, ei... sinä et nyt ymmärrä, tämä on todella monimutkainen juttu”

Kun alkoholilain kokonaisuudistus tuli voimaan maaliskuun alussa, ideana oli, että itsenäiset ja pienet panimot saavat myydä käsityöläisoluitaan suoraan valmistuspaikalta. Koti- tai autotallipanimon perustaminen on kuitenkin todella monimutkaista.

Tuomas ”Tappi” Naulapää, 39, katselee ympärilleen panimo- ja baaritilaksi muutetussa omakotitalonsa autotallissa Helsingin Metsälässä. Hän hypistelee tekemäänsä olutpullon etikettiä. Juuttinarulla pullon kaulassa roikkuvassa pienessä lapussa lukee tyylitellysti Vanhan Käpylän käsityöpanimo.


”Olisihan se kiva, jos Helsinkiin tulisi pieniä har­ras­te­poh­jai­si­a kau­pun­gin­o­si­en koti­pani­moita ja -oluita. Sellaista meininkiä, että voisi ottaa naapurin pani­mossa oluen tai kaksi, eikä vetää perjantai-iltana 24:ää tölkkiä Pirkkaa”, Naulapää sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänellä on jo nimikin kotipanimobaarille valmiina: Pub Prototype. Nimi tulee siitä, että Naulapäästä on hauskaa kokeilla erilaisia makuja. Tälläkin hetkellä tekeillä on kaksi erilaista American pale alea eli apaa ja yksi lager.

Edellinen kokeilu seisoo baaritiskillä kolmessa suuressa lasipullossa.

”Se on inkiväärikiljua. Flunssa lähtee aika hyvin. Kiljubaari olisi kyllä kova.”


Kun alkoholilain kokonaisuudistus astui voimaan maaliskuun alussa, idea oli, että itsenäiset ja pienet panimot saavat myydä omia käsityöläisoluitaan suoraan valmistuspaikalta. Aiemmin vain tilaviinin ja sahdin valmistajilla oli vastaava lupa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pieni panimo saa tuottaa enintään 500 000 litraa alkoholijuomia. Käsityöläisoluet eivät saa olla esimerkiksi oluen ja virvoitusjuomien sekoituksia, eikä vahvuus saa ylittää 12:ta prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla käsityöläisoluisiin liittyvä lakiuudistus on selitetty yksinkertaisesti ja lyhyesti, mutta lain täytäntöönpano on osoittautunut monimutkaiseksi prosessiksi.

Jo viranomaisen kanssa keskustelu saa pään pyörälle.


”Ei, ei, ei. . . sinä et nyt ymmärrä. Tämä on todella monimutkainen juttu.”

Valviran ylitarkastaja Timo Rokka kuulostaa tuskastuneelta puhelimessa yrittäessään selittää, minkälaisia lupia autotalli- tai kotipanimosta haaveileva tarvitsee.

”Jos tekee kaupallisesti alkoholijuomia, tarvitsee alkoholin valmistusluvan”, hän aloittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valviran suorittama alkoholin valmistuksen valvominen taas maksaa.

”Alkoholiveron maksamista valvoo verohallinto, ja lisäksi itse tilan pitää täyttää elintarvikelain elintarvike­huoneistoon liittyvät vaatimukset. Mutta lähtökohta on, että koti tai autotalli eivät voi olla elintarvike­huoneistoja.”

Tämä johtuu siitä, että omakotitalon autotalli on asemakaavassa määritelty asumiskäyttöön. Ja asumiskäytössä olevat tilat eivät ole viranomaisten valvottavissa, sillä ne kuuluvat kotirauhan piiriin. Sen voi rikkoa vain poliisi. Asemakaavan muutoksesta vastaa kunta.

”Eli ihan ensin autotalli pitäisi muuttaa kaavassa pienteollisuus­tilaksi. Silloin toimintaa voi valvoa. Poikkeuksia tähän ovat maatila­elinkeinoa harjoittavat tilat, joissa esimerkiksi navetassa tai piha­rakennuksessa voi pyörittää panimo­toimintaa ilman kaavamuutosta.”

Maatila­toiminnan pitää kuitenkin olla täysipäiväistä. Jos maatila muutetaan kesämökiksi tai vapaa-ajan asunnoksi, navettapanimo joutuu sulkemaan ovensa.

Tuomas Naulapää kertoo videolla, miten olut valmistuu hänen autotallissaan. Juttu jatkuu videon jälkeen:Jos autotalli saadaan muutettua kaavassa pienteollisuus­tilaksi – ja näin on Rokan mukaan tiettävästi tapahtunut ainakin muutaman kerran – tulevat eteen vielä oluen valmistustilalle asetetut elintarvikelain vaatimukset. Niiden avulla valvotaan alkoholituotteen valmistuksen hygieenisyyttä ja turvallisuutta kuluttajalle.

Vaatimukset liittyvät esimerkiksi pintamateriaaleihin, laitteistoihin, ilmanvaihtoon, valaistukseen, vesipisteisiin, viemäröintiin, siivous- ja sosiaalitiloihin sekä jätehuoltoon.

 

Minua pompoteltiin viranomaiselta toiselle.

Naulapää kertoo yrittäneensä hakea käsityöläis­oluelleen vähittäismyynti­lupaa jo noin vuosi sitten ennen alkoholilain kokonaisuudistusta. Prosessi oli kuitenkin niin uuvuttava, että hän luovutti.

”Minua pompoteltiin viranomaiselta toiselle. Lopulta lukemattomien puhelujen ja sähköpostien jälkeen minulle ilmoitettiin, että kyllä, autotallin irrottaminen kotirauhan piiristä on mahdollista. Se ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa kysymykseni. Halusin tietää, miten irrottaminen tapahtuu.”

Nyt Naulapää kertoo vähitellen kunnostaneensa autotalliaan siihen kuntoon, että se täyttäisi alkoholin­valmistustilalle edellytetyt vaatimukset. Virallista lupaa panimolle hän ei ole lakiuudistuksen jälkeen vielä hakenut.

Naulapää viittaa Ylen uutiseen, jonka mukaan alkuvuonna Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi) tulleesta viidestätoista pienpanimohakemuksesta vain kolmelle on saatu myönnettyä luvat. Avin ylitarkastaja Markus Leivonen ja Timo Rokka torppaavat uutisessa olleen tiedon.

”Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt kaksitoista käsityöläisoluen vähittäismyyntilupaa ja kuusi hakemusta on vireillä. Yksikään hakija ei ole tähän mennessä saanut kielteistä päätöstä”, Leivonen sanoo.


 

Alkoholin valmistusta koskevat pykälät ovat yhä samoja vaikka laki muuttui.

Asiasta tarkemmin kysyttäessä ilmenee, että totuus ei ole näin yksinkertainen. Vaikka hakemuksia ei suoraan hyllytetä, se ei tarkoita, että prosessi sujuisi mutkattomasti. Puutteellisia hakemuksia pitää täydentää, ja vaatimukset alkoholin valmistukselle ja valmistustilalle ovat tiukat.

”Uuden lain myötä alkoholin valmistukseen ja tiloihin liittyvät pykälät eivät ole muuttuneet mitenkään”, Rokka sanoo.

Hänen mukaansa kaupunginosa­panimoista ei todellakaan ole Helsingissä pulaa. Hän listaa: Bryggeri, Teerenpeli, Vallilan panimo, Marsin panimo, 8-Bit Brewing, Etko Brewing, Bruuveri ja Il Birrificio.

Markus Leivonen kertoo tietävänsä, millaisia ongelmia esimerkiksi kaavoitus aiheuttaa autotalli­panimoille. Autotalli on siis hankala paikka panimolle, mutta mikä olisi hyvä vaihtoehto?

”Helpointa olisi varmastikin etsiä mahdollisimman sovelias tila toimintaa varten, joskaan se ei välttämättä ole enää taloudellisesti millään tavalla kannattavaa”, hän sanoo.

Se, että alkoholilain kokonais­uudistus hämmentää, ei sinänsä ole ihme, sillä lakiuudistuksen pääperiaatteet hajoavat moneen suuntaan.

Yhtäältä halutaan ehkäistä alkoholihaittoja, toisaalta suojella valtion omistaman Alkon monopolia sekä lisäksi purkaa tarpeettomia, vanhentuneita tai kankeita normeja. Asiaan vaikuttaa myös EU:n protektionismi.

Sen ja Alkon suojelun vuoksi poikkeukset Alkon vähittäismyynti­monopolista eivät saa olla liian laajoja, ja poikkeukset on pyritty pitämään perinteisinä ja käsiteollisina. Pienimuotoinen myynti ei saa syrjiä muista EU:n jäsenmaista peräisin olevia viinin ja oluen tuottajia.

Säädökset ja pykälät tuntuvat kaukaisilta, kun Naulapään ystävä Juho Karhu astuu Reino-tossuissaan sisään autotalliin ja nappaa tiskiltä kuvauksissa mukana olleen oluen. Hänen suosikkinsa Naulapään kokeiluista ovat tumma- ja vehnäolut.

Juuri tämä on Naulapään mielestä hänen olutharrastuksessaan parasta.

”Se, että voi kutsua kavereita kierrokselle itse rakennettuun panimoon ja istumaan iltaa tänne omaan ’pubiin’. Tietysti myös itse oluen pano on hauskaa.”

Naulapään mielestä olisi hienoa, jos kuka tahansa voisi tulla maistelemaan harrastepohjaisten pienpanimoiden oluita ja ostaa olutta myös mukaansa. ”Se toisi ihmisten ulottuville myös kokeellisemmat oluet, joita ei kaupan hyllyiltä tai edes pienpanimoista löydy.”

Autotallin raollaan olevan oven takaa paistaa huhtikuinen aurinko, kissa käyskentelee pihalla ja vierailulla oleva rento tunnelma palannee jo illalla kotiinsa Etelä-Eurooppaan.

Katse hakeutuu jälleen baaritiskillä oleviin inkivääri­kilju­pulloihin. Ne ovat laillista tavaraa. Alkoholilain uudistuttua on nimittäin laillista valmistaa kiljua kotona. Ennen se oli kielletty.

Pub Prototypen avaamista odotellessa voi vaikka ottaa huikan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koti
 • Helsinki
 • Käpylä
 • Alkoholilaki
 • Olut
 • Pienpanimot
 • Noona Bäckgren

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  7. 7

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  8. 8

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää