Koti

Lattiakaivo jäi liian ylös, ja vesi jää lainehtimaan – kuka korjaa kylpyhuone­remontissa tehdyt virheet?

Urakoitsija ja taloyhtiö vähättelevät virheitä, joita on syntynyt, kun osa töistä tehtiin yhtiön laskuun.

Teetätin kylpyhuoneremontin. Purkuvaiheessa ilmeni, että vanha pintavalu oli irti runkobetonista. Taloyhtiön edustajat tilasivat pintalattiavalun, lattiakaivon uusimisen ja vesieristyksen yhtiön laskuun. Lopputulos ei tyydytä. Lattiakaivo porrastuu lattiapintaa ylemmäs, ja vesi jää lattialle.

Urakoitsija ja taloyhtiö vähättelevät asiaa. Tilaamani tavarantarkastajan tekemät havainnot rakennusvirheistä eivät ole vaikuttaneet yhtiön halukkuuteen korjata virheitä.

Kenen kuuluu korjata rakennusvirheet ja tavarantarkastajan lausunto?

Osakas vastaa oma-aloitteisen kylpyhuoneremontin kustannuksista lähtökohtaisesti itse, sanoo Uudenmaan Kiinteistöliiton lakimies Heidi Vitikainen.

Jos purkuvaiheessa kuitenkin paljastuu rakenteellinen vika, sen korjaaminen kuuluu lain mukaan taloyhtiölle. Korjauksen jälkeen yhtiön täytyy palauttaa kylpyhuone perustasoa vastaavaan kuntoon.

Korjaukset on tehtävä hyvän rakennustavan mukaisesti.

Jos kylpyhuoneen korjauksessa on tehty rakennusvirheitä, virheistä vastaa urakoitsija. Osakas voi vaatia, että yhtiö reklamoi urakoitsijaa virheestä ja vaatii tarvittavia korjauksia, Vitikainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Koska lain mukaan yhtiöllä on kunnossapitovastuu rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä, on myös yhtiön edun mukaista, että havaitut virheet korjataan.”

Asiantuntijalausunnon kustannukset maksaa lähtökohtaisesti tilaaja eli osakas. Jos lausunnosta on hyötyä yhtiölle virheen reklamoinnissa, yhtiö ja osakas voivat sopia, että yhtiö korvaa lausunnon kustannukset osakkaalle, Vitikainen sanoo.

Miksei vesimittaria pääse itse lukemaan?

Taloyhtiössä on vesimittari, josta huoltoyhtiö tarkastaa vedenkulutuksen kerran vuodessa maksutta. Muulloin mittarin lukeminen maksaa.

Missä vesimittarit yleensä sijaitsevat, ja miksi niitä ei voi lukea kukaan muu kuin huolto maksusta?

Jos taloyhtiössä ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita, yhtiö maksaa vesilaitokselle käyttämästään vedestä päävesimittarin lukemien mukaan, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Vesilasku perustuu arvioon, joka määräytyy aiemman käytön mukaan. Jos vedenkulutus on muuttunut edelliseltä tarkastelujaksolta, vesilasku tasataan kerran vuodessa toteutuneen kulutuksen mukaiseksi.

Päävesimittarin lukemisella ei nähdä yksittäisten osakkaiden eikä asukkaiden vedenkulutusta, vaan kulutus jaetaan kaikkien osakkaiden kesken. Jos taas asunnoissa on huoneistokohtaiset vesimittarit, osakas voi yleensä seurata vedenkulutusta itse.

Kemppaisen mukaan huoneistokohtaiset vesimittarit voivat olla esimerkiksi kylpyhuoneen alakaton tarkastusluukun tai muun avattavan kotelon takana. Tarkastusluukussa pitäisi olla merkintä vesimittareista.

Jos vesijohdot on putkiremontissa siirretty kulkemaan porrashuoneen kautta, vesimittarit saattavat olla myös kotelossa porrashuoneen puolella. Tällöin mittarit eivät välttämättä ole helposti luettavissa.

Osa mittareista on etäluettavia, jolloin niiden koteloita ei tarvitse edes avata.

Arto Kemppainen suosittelee osakasta olemaan yhteydessä isännöitsijään ja pyytämään tarkempia tietoja vesimittarien luvusta ongelman ratkaisemiseksi.

Yhtiö voi puolestaan vaatia virheen selvittämisestä aiheutuneita kustannuksia urakoitsijalta.

Voiko taloyhtiö kieltää markiisin, johon on lupa?

Asun kerrostalohuoneistossa, jonka parvekkeelle asennutin aikoinaan markiisin taloyhtiön luvalla. Julkisivuremontin yhteydessä markiisi jouduttiin irrottamaan seinästä, ja nyt yhtiö kieltää asentamasta sitä takaisin.

Hallitus perusteli päätöstä osakkaiden yhdenvertaisuudella: jos yhdelle annetaan lupa, se on annettava kaikille. Voiko näin toimia, kun lupa on minulle jo kerran annettu?

Taloyhtiön voi olla vaikea kieltää markiisia, jos osakas ja yhtiö ovat tehneet markiisista kirjallisen sopimuksen, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen.

Hänen mukaansa uuden luvan hakeminen voi kuitenkan olla tarpeen, jos julkisivu on muuttunut remontissa.

Pelkkä osakkaiden yhdenvertaisuus ei käy perusteluksi markiisin kieltämiseen: kun lupa on kerran annettu, osakkaiden yhdenvertaisuus on jo huomioitu.

Päteviä syitä markiisin asennuskieltoon voisivat olla esimerkiksi rakenteiden kestävyys, julkisivuvaikutukset ja kunnossapidon järjestäminen, Leppänen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta
 • Sami Takala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  3. 3

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  4. 4

   Kiistelty laki määrittää Israelin juutalaisten kansallis­valtioksi – EU huolestui, Turkilta jyrkkä lausunto

  5. 5

   Facebookin Zuckerberg joutui holokaustikommenttinsa takia arvosteluryöpyn kohteeksi ja päätyi selittämään lausuntoaan

  6. 6

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  7. 7

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  8. 8

   Me tarvitsemme hyvää pornoa

  9. 9

   Kerrostaloasunto tuhoutui tulipalossa Espoon Kivenlahdessa, syttymissyy epäselvä

  10. 10

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  9. 9

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää