Koti

Saako koiran konmarittaa? Kahden some­ryhmän ylläpitäjä Mira Ahjoniemi joutuu välillä raivo­päisten keskustelijoiden ero­tuomariksi

Asumisen Facebook-ryhmissä autetaan sisustusvalinnoissa ja kiistellään, mikä on oikea tapa remontoida. Ryhmien ylläpitäjät kertovat, mihin kaikkeen he ovat törmänneet.

Joidenkin mielestä eläimille voi etsiä uusia koteja kuten tavaroille. Niin saa tehdä, jos elämäntilanne muuttuu eikä lemmikille ole enää aikaa. Toisten mielestä lemmikkeihin pitää sitoutua koko niiden eliniän ajaksi.

Tietysti mielipide ilmaistaan sosiaalisessa mediassa ja usein Facebook-ryhmässä.

Toimistopäällikkö Mira Ahjoniemi ylläpitää Konmari Suomi -ryhmää Facebookissa. Hän poisti sieltä edellä mainitun lemmikki­keskustelun, koska se herätti liian tulisia tunteita ja meni asiattomuuksiin.

”Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun aihetta käsiteltiin. Aihe ponnahtelee esille säännöllisesti: mitä muuta ryhmäläiset ovat konmarittaneet kuin tavaroita. Keskustellaan siitä, voiko tavaroiden lisäksi konmarittaa eli poistaa elämästään lemmikkejä, ystäviä, sukulaisia ja työpaikkoja, jotka eivät enää tuo iloa”, kertoo Mira Ahjoniemi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vannoutunut kodinraivaaja on myös toisen Facebook-ryhmän, Loistavan järjestyksen ylläpitäjä sekä Loistava järjestys -kirjan kirjoittaja.


Konmaritus on japanilaisen Marie Kondon metodi, jossa kodin jokainen tavara käydään läpi ja pohditaan, tuottaako tavara iloa vaiko ei. Jos ei tuota, se laitetaan pois eli roskiin tai kierrätykseen.

Ahjoniemen mukaan Konmari-metodi on enemmän kuin kodin tavaroiden raivausta: se on elämänhallinnan metodi, joka saa pohtimaan suhdetta kaikkeen siihen, mitä elämässä on ja miksi.

”Itse en ole hankkinut lemmikkejä, koska tiedän, etten voisi sitoutua niiden hoitoon. Kon­marin hengessä toivon, että jokainen tuo kotiinsa vain sellaisia asioita, joihin voi sitoutua loppu­elämäksi. Tämä pätee tavaroihin, puolisoon ja lemmikkeihin”, Ahjoniemi sanoo.

Työpaikan kahvipöydässä ei voi pajattaa samaa aihepiiriä vuodesta toiseen, mutta someryhmissä kiinnostuksen kohteestaan voi jutustella sydämen täydeltä.

Mira Ahjoniemen kaltaiset Facebook-ryhmien ylläpitäjät ovat tärkeitä yhteishengen luojia. He pitävät keskustelut riidattomina. He hyväksyvät jäsenhakemukset, seuraavat keskusteluja uupumatta ja jakavat punaisia kortteja someraivoon ajautuneille. Yleensä he ovat ryhmänsä aihe­alueen intohimoisia harrastajia itsekin. Ylläpitäjänä toimiminen saattaa viedä paljon aikaa, mutta palkkaa siitä ei saa.

Sen sijaan saa elää mukana ryhmäläistensä onnistumisissa ja ideariihissä.

Tässä jutussa asumisen ryhmien yllä­pitäjät kertovat, miten ryhmissä tuetaan tai tölväistään toista.

Tästä meillä riidellään

Vaikka Facebookin ryhmissä käyttäytymistä on opeteltu jo tovi, someraivon aalto saattaa silti pärskähtää. Yleensä aiheesta, jonka tärkeyden vain ryhmään kuuluvat voivat käsittää.

”Viimeisin mylläkkä tuli siitä, kun joku postasi kuvan todella sekaisesta lapsiperheen kodista ja väitti, että tätä on todellinen elämä. Osa oli vahvasti samaa mieltä eli että lapsiperheen koti ei voi olla siisti – ja luonnollisesti osa oli toista mieltä. Pyrin ratkomaan tilanteet diplomaattisesti mutta jämäkästi.”

Mira Ahjoniemi, Loistava järjestys”Kun japanilaisen Marie Kondon Kon­mari-kirja ilmestyi suomeksi, jotkut ryhmässämme me hurahtivat kirjaan ja sen tarjoamaan kodin raivaus- ja järjestelymetodiin täysin. Jotkut taas eivät voineet sietää sitä. Siitä tuli yhteenottoja. Ymmärrän molempia osapuolia; kirja ja menetelmä sekä ärsyttävät että inspiroivat.

Marie Kondo vaatii täydellistä antautumista järjestämiselle eikä ota huomioon haastavia elämäntilanteita. Monille ryhmät ovat nyt Facebookin ’se juttu’. Niissä on oltu ja harjoiteltu oloa nyt sen verran pitkään, että yhä vähemmän on ovet paukkuu -tilanteita.”

Ilana Aalto, Paikka kaikelle

”Yksi ihminen voi aiheuttaa paljon harmia ryhmälle. Jouduin poistamaan ryhmäläisen, jolla oli asiantuntemusta, mutta hän kiroili ja ilkeili. Jos joku oli vaikkapa maalannut vanhan talonsa lattian valkoiseksi, hän ei kestänyt sellaista ollenkaan. Ei saa olla niin, etteivät muut uskalla postata kuviaan yhden ryhmäläisen tuomion pelossa.”

Pia Kuurma, Pelastetaan vanhat talot”Joitakin ärsyttää rintamamiestalon remontointi ja sisustaminen liian nykyaikaisesti. Remontointiryhmässä väännetään aina muovia sisältävien materiaalien käytöstä sekä materiaalien hengittävyydestä.”

Petri Mäkinen, Rintamamiestalon remontointi ja Rintamamiestalon sisustaminen
”Riitaa syntyy silloin, kun ei ymmärretä tapoja remontoida olevan monia. Silloin lähdetään jopa nimittelemään. Esimerkiksi joku ei ymmärrä, miksi toinen ’pilaa’ alkuperäisen puulattian laittamalla päälle laminaatin.”

Anna-Kaisa Kaukoranta-Pitkänen, Remontti ja rakentaminen

Tsemppiä sulle

Kun designvalaisin menee rikki, samanhenkisessä designin palvojien ryhmässä saa varmasti varauksetonta tukea.

”Kannustus on varmaa, jos joku kertoo olevansa vaikeassa elämäntilanteessa ja raivaa kotiaan, koska kokee sen terapeuttiseksi. Moni on kokenut vastaavan tilanteen ja pystyy samaistumaan ja tsemppaamaan täydestä sydämestä.”

Mira Ahjoniemi, Loistava järjestys”Rakkaan sisustusesineen tai klassikon rikkoutumisen tuskan ymmärtävät kaikki. Silloin ollaan hengessä mukana.”

Jenna Leinonen, Moderni ja skandinaavinen sisustus

”Sitä rohkaistaan, jota on kohdannut valtava epäonni itsestä riippumattomista syistä. Jos vaikka puu on kaatunut rakennelman päälle.”

Anna-Kaisa Kaukoranta-Pitkänen, Remontti ja rakentaminen

”Vanhojen talojen kunnostuksessa ei ole yhtä ainoaa tapaa. Parhaimmillaan tämä ryhmä toimii, kun joku kysyy jotain ja saa hetkessä kauheasti vastauksia. Kyseenalaistetaan, onko jonkun gurun aikoinaan sanelema tapa tehdä oikein vai onko hoksattu jo parempi tapa korjata tai remontoida. Siinä on ryhmän voima.”

Pia Kuurma, Pelastetaan vanhat talot


Tähän meillä aina ihastutaan

On asioita, jotka aina koskettavat ryhmän kollektiivista sydäntä: lankuista tehdyt sohvapöydät ja takkatulen valaisemat pirtit.

”Vanhoihin taloihin liittyy vahvasti aistillisuus ja tunnelmalla herkuttelu. Ryhmässä julkaistaan paljon upeita valokuvia puutarhoista ja takkatulen valaisemista pirteistä. Tavallisesta poikkeavat sisustusratkaisut ja arkiluovuuden purkaukset ilahduttavat aina ja muistuttavat siitä, mikä vanhoissa taloissa meitä niin viehättää.”

Anni Bildo, Pelastetaan vanhojen talojen naiset!
”Ihastusta saa aina, jos laittaa kuvan omasta tuvasta tai talosta, jota ei ole remontoitu ja sisustettu kuten muoti sanelee, vaan on haettu alkuperäistä tunnelmaa.”

Pia Kuurma, Pelastetaan vanhat talot”Kekseliäät ja omaperäiset kuvat, joissa näkyy modernia tyyliä ripauksella casual-henkeä, ovat varsin pidettyjä. Lankuista tehty sohvapöytä muuten modernissa olohuoneessa ihastuttaa aina. Tykättyjä ovat myös kuvat yksityiskohdista, kuten kattauksesta tai kukka-asetelmista.”

Mari Hämäläinen, Sisustus Casual StyleMikä kelpaa kirppikselle?

Ikuisuuskysymyksistä syntyy säännöllisesti vilkasta keskustelua. Oikeaa vastausta ei löydy kai koskaan.

”Missä säilytetään puolipitoiset vaatteet? Pitääkö käyttää huuhteluainetta eli onko tuoksuton pyykki puhdasta? Onko pesuaineiden ja ruoka-aineiden siirtäminen alkuperäisestä pakkauksesta pois sisustuksellisempiin säilytysastioihin hyvä vai huono juttu? Miten lapset ja puoliso tulisi huomioida raivatessa kotoa tavaraa? Miten tarpeeton tavara hävitetään, ja mikä kelpaa kirpputorille?”

Ilana Aalto, Paikka kaikelle”Saako antiikkihuonekaluja maalata? Ja mikä on ylipäätään värikäs koti? Onko se riemunkirjava koti vai riittääkö, että valkoisessa kodissa on värikkäitä tekstiilejä? Monella on asiasta oma mielipiteensä.”

Jonna Pentti, Värikäs koti

”Tilanne on aina hyvin vaikea, jos itse haluaa siistin kodin, mutta puolisolla ei ole halua raivata tavaroitaan ja pitää järjestystä yllä.”

Mira Ahjoniemi, Loistava järjestys

 

”Miten vanhaa taloa on soveliasta sisustaa? Aina silloin tällöin joku uskalias laittaa ryhmään kuvan siitä, kuinka on sisustanut vanhan hirsitalon valkoisella. Puolesta ja vastaan -keskustelu on saman tien päällä.”

Pia Kuurma, Pelastetaan vanhat talot

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Uutisvuodon entinen käsi­kirjoittaja rikkoo vaitiolo­sopimuksensa ja kertoo, kuinka ohjelmaa tehtiin

   Tilaajille
  3. 3

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  4. 4

   Sote-uudistus huojuu ja uhkaa viedä hallituksen mukanaan – siihen on kaksi syytä

  5. 5

   Auto­varkaissa ollut kolmikko hyökkäsi julmasti silmin­näkijän kimppuun Vantaalla – miehet tuomittiin murhan yrityksestä

  6. 6

   Irlantilaiset kaatoivat abortti­kiellon – äänestys­tulos on tärkeä uutinen naisille, miehille, Euroopalle ja maailmalle

  7. 7

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  8. 8

   Ympäristöjärjestöt ajavat avo­hakkuiden lopettamista, mutta tutkijat ovat eri mieltä – ”Täsmä­toimet olisivat fiksumpia kuin ampua norsu­pyssyllä kaikkea”

  9. 9

   Huvipuistossa riehui mittava tulipalo Saksassa

  10. 10

   Real Madrid voitti Mestarien liigan – Liverpoolin maalivahdin virheet auttoivat espanjalaisseuran 3–1-voittoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  2. 2

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  3. 3

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  4. 4

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  5. 5

   Kun koodaaja Jussi Laine lähtee töistä, tuliterä iPhone jää pöydälle – Laine välttelee kaikkialle tunkevaa digi­maailmaa ja kertoo, että se on tehnyt hänestä terävämmän

   Tilaajille
  6. 6

   Pyörillä liikkuva perävaunu­sauna on nyt ilmiö, jolla saattaa välttää rakennusluvat – Kuusan­koskelainen aviopari saunoo kärryssä, jossa on jopa takka

  7. 7

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  8. 8

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  9. 9

   Kuka oli George Quinnell? Syrjäisessä Isosaaressa on yksinäinen hauta, jossa lepää päätön mies

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää