Koti

Viherpeukalo, unohda rivit ojennuksessa -tyyli – hallittu kaaos tuo isomman sadon

Sekaviljelyssä yhteen sopivat kasvit viihtyvät lomittain ja kerroksittain samassa penkissä.

Porkkanapenkki. Sipulipenkki. Yrttipenkki. Sellainen on perinteinen kasvimaa: jokainen laji kasvaa siistissä rivissä omassa penkissään.

Sekaviljely on toista maata. Siinä samaan kasvupaikkaan kootaan kasveja, jotka sopivat yhteen tai muuten hyödyttävät toisiaan. Kasvit kasvavat rinnakkain ja lomittain eri kerroksina. Kasvimaa jäljittele luontoa, jossa kasvit ovat tiiviisti toisiaan lähellä ja monessa kerroksessa.

Sekaviljelys näyttää villiltä ja runsaalta kasvimereltä.

”Hallittu kaaos”, kuvaa puutarhuri Elina Sauvola Hyöty­kasviyhdistyksestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekaviljely kannattaa, sillä se kasvattaa satoa, Sauvola sanoo. Kasvimaa on tehokkaassa käytössä, kun siinä ei ole tyhjiä kohtia kuten perinteisissä penkeissä rivien välissä. Kasvit kasvavat maan sisällä ja maan päällä.

Multa pysyy kosteana, kun aurinko ei porota suoraan maahan. Se vähentää kastelun tarvetta.

”Kasvustosta tulee myös terveempi. Kasvien seassa käytetään lajeja, jotka torjuvat tuholaisia tai suojaavat vieruskasvia tuholaisilta.”

Taudeista voi tulla vitsaus sekaviljelyksessä, jos se on tiheä. Erityisesti hometaudit lisääntyvät liian tiiviissä kasvustossa.

”Jokaiselle kasvilla pitää riittää tilaa ja valoa”, Sauvola painottaa.

Sekaviljelyksen voi perustaa kasvimaalle, viljelylaatikkoon tai isoon ruukkuun parvekkeelle.

Kasveja yhdistellään kolmen periaatteen avulla. Ensimmäiseksi vierekkäin sopivat kasvit, joiden kasvutapa on erilainen. Kasvi voi kasvaa maan sisään kuten peruna, punajuuri tai porkkanat. Jotkut lajit pensastavat tai tekevät isoja, tilaa vieviä lehtiä kuten kurpitsat.


Joukko kasveja nousee maasta kapeina ja korkeita. Niitä ovat muun muassa maissi, pavut ja herne.

Kun eri lailla kasvavia lajeja yhdistelee, saa runsaan, monessa eri kerroksessa kasvavan viljelyksen. Siksi esimerkiksi porkkana ja sipuli sopivat yhteen, samoin salaatti ja palsternakka.

Amerikan alkuperäiskansat viljelivät aikanaan yhdessä kurpitsaa, papuja ja maissia. Kurpitsan isot lehdet suojaavat maata kuivumiselta, maissi nousee kurpitsojen välistä korkealle ja papu kiipeää ylös sen vartta pitkin.

Katso kuvakarusellista esimerkkejä sekaviljelystä.Toiseksi kasveja voi yhdistää myös sen mukaan, miten syvällä niiden juuret kasvavat. Syväjuurinen kasvi tykkää naapurista, jonka juuret viihtyvät lähellä maan pintaa. Hyvä pari ovat tässäkin palsternakka ja salaatit.

Myös nopeasti ja hitaasti kasvavia lajeja voi yhdistää tiiviiksi kasvustoksi. Esimerkiksi salaatit ja retiisit ehtivät korjuukokoon nopeasti. Monet juurekset ja kaalit tuottavat sadon vasta loppukesällä. Niitä kannattaa kylvää toistensa lomaan samaan penkkiin.

”Varhaiset lajit pitää syödä pois. Niin loppukesällä satoa tuottavat kasvit mahtuvat kasvamaan”, Sauvola muistuttaa.

Kolmas tapa on yhdistää kasveja, joista on hyötyä toisilleen. Roteva kasvi voi tarjota suojaa esimerkiksi basilikalle, joka säikkyy tuulia ja suoraa paahdetta.

Persilja taas parantaa ruokakasvien makua. Siksi sitä voi kylvää vaikka tomaatin varpaille. Tilli parantaa sipulin ja punajuuren makua, kynteli keräsalaatin. Korianteri, kumina ja piparminttu tuovat makua perunaan.

Palkokasvit eli herneet ja pavut sitovat maahan typpeä. Vieruskasvit saavat sen käyttöönsä. Siksi esimerkiksi härkäpapu ja peruna viihtyvät vierekkäin.

Jotkut kasvit edistävät muiden kasvua. Esimerkiksi kurkkuyrtti sopii kaveriksi kesäkurpitsalle, sillä se vauhdittaa kurpitsan kasvua. Muiden lajien kasvua edistävät myös kehäkukka, krassi ja kamomillasaunio. Niitä kannattaa kylvää eri puolille kasvi­maata.

Jotkut tuoksuvat kasvit auttavat naapureita torjumalla tauteja ja tuholaisia.

Kehänkukan ja samettikukan tuoksu karkottaa hyönteisiä. Ne jättävät siksi rauhaan lähellä kasvavat ruokakasvit.

Myös tomaatti, sipuli ja tuoksuvat yrtit harhauttavat kirvoja ja muita ötököitä.

”Yrteille tehdään usein oma yrttipenkki. Maustekasveja kannattaa kuitenkin viljellä muiden kasvien seassa ja jopa kukkapenkissä. Yhdistä salvia ja porkkana. Salvia karkottaa porkkanakärpäsiä. Kylvä basilikaa kurkkukasvien sekaan, se torjuu härmää”, Elina Sauvola neuvoo.

Joidenkin kasvien juuret erittävät aineita, jotka vähentävät tuholaisia tai pitävät ne loitolla.

Esimerkiksi samettikukan juuristo erittää rikkipitoista ainetta, joka vaikuttaa sukkulamatoihin. Valkosipuli taas tepsii moniin tuholaisiin ja tauteihin.

Kiinankaali toimii houkutuskasvina muiden kaalien seassa. Sen tuoksu ja maku vetävät puoleensa etenkin kaalikärpäsiä ja kirvoja, jotka ovat kaalikasvien pahimpia tuholaisia. Muut kaalit säästyvät silloin niiden hyökkäyksiltä.

Iisoppi, krassit ja timjami karkottavat etanoita. Etenkin keltaiset kukat harhauttavat tuholaisia. Ne kiiruhtavat kukkiin eivätkä huomaa lähellä kasvavia ruokakasveja.

”Sekapenkistä on sekin hyöty, että lentävät tuholaiset eivät näe yhtä helposti siellä kasvavia marjoja tai niille maistuvia kasveja.”

Kaikki kasvit eivät tykkää toisistaan. Kasvimaan änkyrä on peruna, jolla on samoja tauteja kuin monilla muilla ruokakasveilla. Älä siis viljele perunoita samassa maassa kuin mansikoita, artisokkia, herneitä tai kurkkuja.

”Tieto hyvistä kumppanuuskasveista periytyy viljelijöiltä pitkältä ajalta. Kannattaa kokeilla, mitkä kasvit viihtyvä yhdessä omalla parvekkeella tai kasvimaalla.”

Nämä tutut kasvit viihtyvät hyvin yhdessä

Chili

- salaatti

Kesäkurpitsa

- herne

- maissi

- salkopapu

- salaatit

- sipuli

Kurkku

- basilika

Peruna

- pavut

- pinaatti


Porkkana

- herne

- kaalit

- salaatit

- salvia

Tomaatti

- basilika

- kaalit

- persilja

- paprika

- pinaatti

- purjo

- raparperi

- salaatit

Salaatti

- palsternakka

Nämä ruokakasvit eivät sovi yhteen

Papu

- porkkana

- punajuuri

- purjo

- sipuli


Peruna

- herne

- mansikka

- maissi

- punajuuri

- tomaatti

Punajuuri

- maissi

- porkkana

- purjo

- pinaatti

- tomaatti

Sipuli

- herne

- kaalit

- pinaatti

Kiinankaali

- retiisi

Mansikka

- herne

Kasvata missä vain

- persilja

- retiisi

Kasvata aina erillään

- saksankirveli (sen juurieritteet haittaavat muiden kasvien kasvua)Lue lisää vinkkejä HS:n puutarhaekstrasta.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Uutisvuodon entinen käsi­kirjoittaja rikkoo vaitiolo­sopimuksensa ja kertoo, kuinka ohjelmaa tehtiin

   Tilaajille
  3. 3

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  4. 4

   Sote-uudistus huojuu ja uhkaa viedä hallituksen mukanaan – siihen on kaksi syytä

  5. 5

   Auto­varkaissa ollut kolmikko hyökkäsi julmasti silmin­näkijän kimppuun Vantaalla – miehet tuomittiin murhan yrityksestä

  6. 6

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  7. 7

   Irlantilaiset kaatoivat abortti­kiellon – äänestys­tulos on tärkeä uutinen naisille, miehille, Euroopalle ja maailmalle

  8. 8

   Ympäristöjärjestöt ajavat avo­hakkuiden lopettamista, mutta tutkijat ovat eri mieltä – ”Täsmä­toimet olisivat fiksumpia kuin ampua norsu­pyssyllä kaikkea”

  9. 9

   Real Madrid voitti Mestarien liigan – Liverpoolin maalivahdin virheet auttoivat espanjalaisseuran 3–1-voittoon

  10. 10

   Huvipuistossa riehui mittava tulipalo Saksassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  2. 2

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  3. 3

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  4. 4

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  5. 5

   Kun koodaaja Jussi Laine lähtee töistä, tuliterä iPhone jää pöydälle – Laine välttelee kaikkialle tunkevaa digi­maailmaa ja kertoo, että se on tehnyt hänestä terävämmän

   Tilaajille
  6. 6

   Pyörillä liikkuva perävaunu­sauna on nyt ilmiö, jolla saattaa välttää rakennusluvat – Kuusan­koskelainen aviopari saunoo kärryssä, jossa on jopa takka

  7. 7

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  8. 8

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  9. 9

   Kuka oli George Quinnell? Syrjäisessä Isosaaressa on yksinäinen hauta, jossa lepää päätön mies

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää