Koti

Vuokranantaja luovutti vuokralaisen puhelinnumeron tulevalle asukkaalle, joka pyysi päästä tutustumaan huoneistoon – pitääkö vuokralaisen toimia välittäjänä?

Vuokranantaja ei saa luovuttaa vuokralaisen yhteystietoja seuraavalle asukkaalle tai yrityksille ilman lupaa.

Mihin kaikkeen vuokralaisen pitää suostua? Pitääkö hänen esimerkiksi esitellä asuntoa seuraavaksi huoneistoon muuttavalle?

Tällaista vaati tuleva vuokralainen huoneistossa vielä asuvalta, kirjoitti vuokralainen 13. toukokuuta HS:n Mielipideosastolle:

Muutama viikko ennen muuttoa sain tekstiviestin oudosta numerosta. Viestin lähettäjä kertoi olevansa asuntomme seuraava asukas ja hän pyysi saada tulla käymään.

Kieltäydyin kohteliaasti pyynnöstä mutta onnistuin löytämään asunnosta otettuja kuvia ja lähetin ne uudelle vuokralaiselle sähköpostissa. Kysyin vielä perään, mistä uusi vuokralainen oli saanut yhteystietoni. Tiedon antajaksi paljastui asunnon vuokrausta hoitava taho.

Vuokranantaja ei saa antaa vuokralaisen tietoja seuraavalle asukkaalle ilman, että tämä antaa siihen luvan, sanoo Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

”Aika monet vuokranantajat kysyvät luvan tietojen luovuttamiseen esimerkiksi asunnon näyttöä varten.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viidan mukaan on omistajan tehtävä kertoa, jos vaikkapa välittäjä tulee hoitamaan asunnon jälleenvuokrausta – tätä suosittelee maaliskuussa uudistettu Hyvä vuokratapa -ohjeistuskin.

”Kun vuokranantaja on ensin ottanut vuokralaiseen yhteyttä, voi välittäjä alkaa sopia aikatauluista asukkaan kanssa”, Viita neuvoo.

HS:n Mielipideosastolle kirjoittaneen vuokralaisen yhteystiedot oli luovutettu myös varastointipalveluja tarjoavalle yritykselle.

Muuton kynnyksellä varastointipalveluja tarjoava yritys lähestyi minua mainoslehtisellä. Mainos oli osoitettu nimelleni ja siinä kerrottiin selvästi, että nyt kun olen muuttamassa, voisin kaivata varastointipalveluja.

Jos vuokralaisen yhteystiedot on annettu luvatta, siitä voi tehdä rikosilmoituksen. Anne Viita tosin epäilee, onko poliisilla resursseja tutkia tällaisia tapauksia.

”Nimen ja osoitteen kulkeutuminen eteenpäin on pienempi asia kuin vaikkapa identiteettivarkaus.”

Jos vuokranantaja on instituutio, voi olla niin, ettei tuleva asukas pääse etukäteen käymään tulevassa kodissaan. ”Joku voi tehdä niin, että tulee osoitteen saatuaan tutkimaan, millaiseen taloon on muuttamassa”, Viita kertoo.


Viisi vinkkiä vuokra-asuntoa hakevalle

Opiskelijat alkavat heti etsiä vuokra-asuntoa syksyksi, kun tieto opiskelupaikasta tulee. Mutta miten erottua joukosta, jos Kalliossa olevan yksiön näytössä tungeksii 40 asunnonkatsojaa? Vuokralaisten toiminnanjohtaja Anne Viita antaa viisi vinkkiä.

1. Suosi niitä asuntoja, joita vuokranantaja esittelee itse. Samalla tutustut vuokranantajaan ja saat tietoa yhtiöstä ja sen asioista.

2. Muista hyvät tavat näytössä. Tervehdi ja katso silmiin.

3. On tärkeää jäädä mieleen etenkin, jos näytössä on paljon porukkaa. Kerro lyhyesti itsestäsi vuokranantajalle tai asuntoa esittelevälle välittäjälle.

4. Voit myös laatia tiiviin cv:n, jossa kerrot hieman itsestäsi, harrastuksistasi, mahdollisesta työpaikastasi ja maksukyvystäsi.

5. Jos olet tulossa kesätöihin ja vuokraat asunnon muutamaksi kuukaudeksi, tee silti kirjallinen vuokrasopimus. Tällöin vuokrasopimus tehdään määräajaksi. Siinä pitää mainita vuokran määrä sekä milloin vuokrasuhde alkaa ja päättyy.


Irtisano vanha koti ajoissa

Jos olet irtisanomassa vanhaa asuntoasi, älä jätä sitä viime tippaan. Lain mukaan irtisanomisaika alkaa sen kuukauden viimeisenä päivänä, jonka aikana irtisanomisilmoitus on vastaanotettu, ellei toisin ole sovittu.

”Aika usein on irtisanomisilmoituksia lähetellään vasta kuun puolenvälin jälkeen. Sitten hypitään tasajalkaa, kun vuokranantajasta ei kuulukaan mitään”, Anne Viita kertoo.

Vuokralaisen on toimitettava irtisanominen vuokranantajalle kirjallisesti ja todisteellisesti.

”Irtisanomisen voi nykyään tehdä sähköpostilla tai Whatsapp-viestillä, mutta silloin pitää tietää, että vuokranantaja käyttää jompaakumpaa säännöllisesti”, Viita neuvoo.

Jos vuokranantaja ei saa – tai ei kuittaa saaneensa – irtisanomisilmoitusta ajoissa, vuokralainen voi joutua maksamaan vuokraa vielä yhdestä ”ylimääräisestä” kuukaudesta.

Se, ettei vuokranantaja kuittaa irtisanomisilmoitusta on Viidalle tuttu ilmiö. ”Se on iso ongelma niille, kelle se osuu, mutta ei maata kaatavan yleinen.”

Joskus vuokralainenkin voi jättää vastaanottamatta vuokranantajan irtisanomisilmoituksen ajoissa ja saada näin kuukauden lisäaikaa asumiseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  3. 3

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  4. 4

   Kiistelty laki määrittää Israelin juutalaisten kansallis­valtioksi – EU huolestui, Turkilta jyrkkä lausunto

  5. 5

   Facebookin Zuckerberg joutui holokaustikommenttinsa takia arvosteluryöpyn kohteeksi ja päätyi selittämään lausuntoaan

  6. 6

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  7. 7

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  8. 8

   Me tarvitsemme hyvää pornoa

  9. 9

   Kerrostaloasunto tuhoutui tulipalossa Espoon Kivenlahdessa, syttymissyy epäselvä

  10. 10

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  9. 9

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää