Koti

Hädin tuskin yksi bussilinja, ei kauppaa, ei päiväkotia – Miksi uudisalueille rakennetaan Suomessa ensin kodit ja vasta paljon myöhemmin palvelut?

Katso, missä vaiheessa palvelut tulevat uudisalueellesi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Viidentoista minuutin matka Kauppatorille vesiteitse, kertovat mainokset Helsingin Kruunuvuorenrannassa. Marjo Lapatto astelee kotipihallaan. Vieressä rakennetaan uusia asuintaloja.

Lapatto muutti tänne syksyllä 2016, kun Kruunu­vuoren­rantaan alkoi valmistua ensimmäisiä asuntoja. Alue on tuttu, sillä Lapatto asui viereisessä Laajasalossa parikymmentä vuotta.

Nyt hän on lupautunut esittelemään meille yhtä Helsingin uusimmista asuinalueista.

”Halusin ehdottomasti tänne asumaan ja olen hyvin tyytyväinen. Mutta suurin huoli ovat liikenneyhteydet”, Lapatto sanoo ratin takaa, kun ajamme kohti merenrantaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kruunuvuorenranta sijaitsee saarella, hän huomauttaa. Ainoa yhteys on Herttoniemeen.

”Tänne rakennetaan paljon uusia asuntoja. Kuinkakohan ruuhkaiseksi kulkeminen käy?”


Pääkaupunki­seudulla rakennetaan ennätystahtiin uusia asuntoja, mikä ei voi jäädä huomaamatta, jos yhtään seuraa asuntoilmoittelua:

”Laadukasta asumista trendikkäässä asuintornitalossa. Täällä luonto alkaa takapihalta ja kilometrin säteellä on palveluja, mistä valita.”

”Uusia koteja Helsingin uudessa luonnonläheisessä ja arkki­tehtonisesti ainutlaatuisessa Kuninkaantammessa. Asunnoissa ­lasitetut parvekkeet.”

”Espoon ensimmäinen uusloft-kerrostalo rakennetaan keskelle Espoota – Suurpellon puistokaupungin sydämeen.”

Uutisotsikoissa uudisalueet eivät näyttäydykään aivan yhtä houkuttelevana kuin rakennusliikkeiden mainoksissa.

Alkuvuonna Vantaan Sanomat uutisoi näin: ”Unelmien Kivistö törmäsi arkeen – Asuntoa ostet­taessa on hyvä ottaa selvää myös lähiseudun palveluista.”

Helsingin Uutiset taas kirjoitti viime vuoden lopussa Kruunuvuorenrannasta tähän tapaan: ”Uusi asuinalue kärsii ruoka­kaupan puutteesta – myymälä­autolle ei silti riittänyt kyselyssä asiakkaita.”

Ja vuonna 2014 kaikki tiesivät, ettei Kalasatamassa ollut lapsiperheiden tarvitsemia palveluita: ”Helsingin uudet asuinalueet pullistelevat lapsiperheitä – vain koulut puuttuvat”, uutisoi Yle.

Katso interaktiivisesta karttagrafiikasta, miten palvelujen tulo uudisalueille laahaa pääkaupunkiseudulla. Saat lisätietoa koskettamalla punaista täplää alueen nimen vieressä.Marjo Lapatto kävelee meren­rantaan, jonne on jätetty yksi valtavan kokoinen öljy­säiliö
muistutta­maan ajasta, jolloin täällä toimi öljy­satama. Nyt säiliö on yksi Kruunu­vuoren­rannan useista valo­taide­teoksista.

Lapatto näyttää kännykästään kuvia siitä, miten hienolta valaistu öljysäiliö näyttää hämärässä.

Kruunu­vuoren­rannan asuk­kaille on alusta saakka ollut päivä­koti ja koulu vierei­sessä Tahvon­lahdessa. Niitä myös laajennetaan ensi vuodesta alkaen.

Sitä vastoin muut palvelut ovat olleet toistaiseksi pääasiassa Laajasalossa ja Herttoniemessä.Alun­perin Kruunu­vuoren­rannassa oli Siwa, mutta Kesko lopetti sen viime vuoden maalis­kuussa.

Uutta lähi­kauppaa raken­netaan paraikaa. Asukkaat odottavat sitä malttamattomina. Siihen saakka heitä palvelee kauppa-auto.

Ensi vuosi­kymmenellä alueella tapahtuu suunnitel­mien ­mukaan paljon: uusi päivä­­koti rakennetaan vuonna 2021, iso palvelukortteli kouluineen ja nuorisotiloineen vuosina 2023–2025 ja Kruunusillat-pikaraitiotie vuonna 2026.

Mutta ensimmäiset asukkaathan muuttivat Kruunuvuorenrantaan jo vuonna 2015!


Tutkija Jyrki Tarpion mukaan suomalaisessa rakentamisessa ja suunnittelussa on se ongelma, että toiset painottavat vahvasti laatua ja toiset kustannuksia. Tarpio toimii tutkijana Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa, jossa kehitetään asukaslähtöisiä joustavia asumismalleja.

Julkiset palvelut kuten päiväkodit, koulut ja liikenneyhteydet ovat isoja taloudellisia investointeja kunnille.

Mutta nehän on pakko joka tapauksessa jossain vaiheessa tehdä. Eikö niitä voisi tehdä etupainotteisemmin?

 

Wienissä uudisalueelle rakennetaan julkinen liikenne ja palvelut jo ennen asuntoja – miksei meilläkin?

Tarpion mukaan voitaisiin. Hän on perehtynyt muun muassa siihen, miten Itävallan pääkaupungissa Wienissä rakennetaan uudisalueita.

Wienissä rakentamishankkeet pyritään viemään läpi isoina kokonaisuuksina, joissa tuotetaan tiivistä kaupunki­rakennetta. Viheralueet, julkiset liikenneyhteydet ja palvelut rakennetaan ennen asuntoja.

Kun esimerkiksi vanhaa Aspernin lentokenttää alettiin muuttaa asuinalueeksi, kaupunki rakensi sinne ensimmäiseksi raideyhteyden. Sen jälkeen alettiin rakentaa asuntoja – samaan aikaan, kun rakennettiin kouluja ja työpaikkoja.

Ensimmäiset kahvilatkin tulivat asuinkortteleiden katutasojen liiketiloihin heti.


Espoon Finnoossa palvelut samoin kuin asunnot ja asukkaatkin ovat vasta paperilla. Varsinaista rakentamista ei ole aloitettu vielä.

Vuoteen 2040 mennessä on tarkoitus rakentaa asuntoja 15 000–17 000 ihmiselle.

Alueesta vastaava projektinjohtaja Kimmo Leivo on sitä mieltä, että varsinkin päiväkoti on uudisalueella tärkeä. Hänen mielestään kaupunki ei ole täysin oppinut aiemmista virheistään.

”Saunalahteen ja Suur­peltoon tuli päiväkoti liian myöhään”, kertoo Leivo.

Leivon mukaan kaupunki kyllä ymmärtää asian, mutta sen pitäisi vieläkin enemmän ajatella asumisviihtyvyyttä. Lähipäiväkoti helpottaa ihmisten arkea ja siksi se pitäisi saada alueelle heti alkuvaiheessa.

”Sen puuttuminen syö ­alueen mainetta”, Leivo sanoo.

Kysymys ei ole suuresta kiinteistöinvestoinnista. Päiväkoti maksaisi noin viisi miljoonaa euroa.

Leivo huomauttaa, että pelkästään Finnoon pääkatuihin on pantu jo 20 miljoonaa euroa eikä puoliakaan ole vielä tehty. Koko alueen rakentaminen on kaupungille 4–5 miljardin euron kiinteistökehityshanke.

Espoon suunnitelmissa Fin­noon koulut ja päiväkodit rakennetaan 2020-luvulla, ja 2030-luvun alussa alueella pitäisi olla kaikkiaan kaksi koulua ja jopa viisi päiväkotia.

Metron pitäisi tulla Finnoolle vuosina 2022–2023, ja kaupallinen keskus metron sisäänkäyntien väliin 2020-luvun puoli­välissä.

Jos asuntorakentaminen alkaa ensi vuoden alussa, ensimmäiset asukkaat saattavat kuitenkin asua alueella jo parin vuoden päästä.


Tutkija Tarpion mielestä Kruunuvuorenranta on hyvä esimerkki siitä, miten kaupungit tiivistyvät ja ”kantakaupunkimaistuvat”. Myös rakennus­liikkeet puhuvat yhä enemmän asumisesta palveluna.

Tavoitteiden ja todellisuuden välillä on kuitenkin ristiriitaa.

”Nyt tehdään urbaania miljöötä, ja urbaanissa miljöössä arvostetaan nimenomaan sitä, että palvelut ovat lähellä.”

Nyt ne eivät ole, ainakaan ­uudisalueiden ensimmäisille asukkaille. Tarpio jää miettimään, olisiko Kruunuvuorenrantaankin pitänyt saada kunnollinen joukkoliikenneyhteys ihan ensimmäisenä.

Nyt ainoa yhteys on bussi Herttoniemeen. Alunperin reitillä kulki yksi bussi, mutta kaikki lastenvaunuilla liikkuneet eivät mahtuneet kyytiin. Viime vuonna kaupunki lisäsi toisen bussilinjan.

Kaupungin mukaan se kehittää bussilinjastoa sitä mukaa, kun alueen tarpeet kasvavat.

Lue, mitä mieltä kaupungit, rakennusliikkeet ja kauppa olisivat siitä, että palveluita tuotaisiinkin uudisalueille nykyistä aiemmin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla

  6. 6

   FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen

  7. 7

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  10. 10

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  6. 6

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maastopalo on saatu kuriin Varsinais-Suomessa – Pyhärannan paloalueella ei ole vielä turvallista liikkua
  3. Tunti sitten
  4. Entisen turva­miehen väkivalta­skandaali paisuu, Macronin arvostelu kiihtyy Ranskassa – Reuters: Tapaus johtaa presidentin lähipiiriä koskeviin uudistuksiin
  5. FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen
  6. 2 tuntia sitten
  7. Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla
  8. Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat
  9. Suomi lähtee isolla joukkueella EM-Berliiniin – mahdolliset menestyjät ovat laskettavissa yhden käden sormilla
  10. 4 tuntia sitten
  11. Portugali murskasi Suomen haaveet jatkopeleistä EM-kotikisoissa – Minihuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen tunteikkaana: ”Tosi haikea fiilis”
  12. Kolme ihmistä loukkaantui lievästi kesäteatteri­esityksen jälkeen Laukaassa – autoilija peruutti väkijoukkoon
  13. Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”
  14. Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella
  15. Näytä lisää