Koti

Miksei uudisalueille rakenneta jo heti alkuun kontti­kauppoja? Jos palveluita ei tule, uusien asuntojen kauppakin voi tökkiä

Keskittäminen on megatrendi ja viivyttää palveluiden tuloa uusille asuinalueille.

Uudisalueiden ensimmäiset asukkaat ovat eräänlaisia pioneereja, jotka joutuvat kärsimään paitsi rakentamista myös lähipalveluiden puuttumisesta.

HS kirjoitti sunnuntaina 27. toukokuuta, millaista on, kun uusille asuinalueille rakennetaan ensin koteja ja vasta paljon myöhemmin palveluita.

Mitä siitä seuraa, jos palveluita ei ole?

Suomen Arkkitehtiliiton puheenjohtaja ja johtava asiantuntija Henna Helander Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalta löytää useitakin ongelmia. Kuten sen, että arki vaikeutuu ja kaupunkilaisten hyvinvointi kärsii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yhteisöllisyyttä ei pääse syntymään, koska se syntyy yleensä palveluiden ympärille. ­Alueen sosiaalinen kehitys kärsii”, Helander sanoo ja jatkaa listaa:

”Lähi­palveluiden puuttuminen lisää myös tarpeettomasti liikennettä. Ja jos tiettyjä julkisia palveluita ei ole, miksi sinne tulisi yksityisiäkään. Jos päivittäistavarakauppa puuttuu, ruoka­ostokset tehdään jossain muualla – esimerkiksi siellä missä päiväkotikin on.”

Samaan aikaan Helsingissä uskotaan palveluiden keskittämiseen. Esimerkiksi päivähoitoa keskitetään yhä suurempiin yksiköihin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että uusille asuinalueille ei perusteta pientä päiväkotia tai koulua vaan odotetaan, että jonnekin lähistölle rakennetaan iso yksikkö. Ja sellaisen rakentaminen taas on iso investointi, jota ennen alueella pitää olla paljon asuntoja, joiden rakentaminen taas riippuu suhdanteista.

Helander puolustaa keskittämistä, joka on megatrendi. Hän on kuitenkin sitä mieltä, ”Helsingin koneistossa on ehdottomasti parantamisen varaa”.

”Minun mielipiteeni on se, että keskittämisen rinnalla pitäisi tuoda joustavia palasia. Enkä ole ajatusteni kanssa yksin.”

Katso interaktiivisesta karttagrafiikasta, miten palvelujen tulo uudisalueille laahaa pääkaupunkiseudulla. Saat lisätietoa koskettamalla punaista täplää alueen nimen vieressä.Palveluiden puuttuminen ei ole täysin ongelmatonta myöskään rakennusliikkeille.

SRV:n hanke­kehitys­johtaja Toni Kankareen mukaan asunnon­ostajat katsovat paljonkin sitä, minkä­laisia palveluita uudis­alueella on. Hänen mukaansa esimerkiksi Suurpelto Espoossa ja Kivistö Vantaalla ovat esimerkkejä alueista, jonne palvelut eivät tulleet riittävän nopeasti.

”Ainakin Kivistössä olisi asuntojen myymistä varmasti auttanut se, jos siellä olisi ollut kaupallisia palveluita.”

Kankareen mukaan isojen rakennushankkeiden yhteydessä on tutkittu mallia, jossa alueelle tulee ensin pienempi päivittäistavarakauppa ja myöhemmin se laajenee. Kun asiaa kysyy Keskolta, vastaus on tismalleen sama:

”Ihan ensimmäisenä uudisalueelle voisi tulla vaikka pieni konttikauppa”, sanoo Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä.

Tällaista on kokeiltu esimerkiksi Espoon Suurpellossa, jonne Kesko avasi ensin K-Marketin kokoa olevan konttikaupan ja myöhemmin K-Supermarketin.

Heikkilän mukaan Kesko päättää uuden päivittäistavarakaupan perustamisesta asukasmäärien, liikenteen ja niiden kehittymisen perusteella. Tärkeää on, että kauppa sijaitsee paikassa, jonne pääsee sekä autolla että julkisilla ja jonne kaupan oma logistiikka toimii. Myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden pitää päästä kauppaan.

 

Uudisalueille voitaisiin rakentaa väliaikaisia ruokakauppoja

SRV:n Kankareen mielestä uudisalueilla pitäisi muutenkin sallia väliaikaisia ratkaisuja. Nyt kaupunki edellyttää, että korttelit rakennetaan kerralla valmiiksi. Kankare peräänkuuluttaa uudenlaista ajattelua.

”Päiväkotejakin voidaan tehdä väliaikaisina, miksi ei ruokakauppaa?” Kankare kysyy.

YIT:n asumisen kehitysjohtaja Marko Oinas muistuttaa, että ruokakaupan puute on ongelma etenkin autottomille perheille. Jos on epäselvää, milloin ruokakauppa alueelle tulee, uuden kodin hankinta voi siirtyä.

Toinen ongelma ovat kivijalkojen tyhjät liiketilat, joita asemakaava usein velvoittaa rakentamaan. Oinas kertoo, että liike­tila, jolle ei ole tiedossa käyttötarkoitusta, voidaan kokea uhkana. Se haittaa asuntojen myyntiä.

Vaikka ostajille kerrottaisiin vaikkapa ettei siihen voi tulla ravintolaa, tyhjä tila askarruttaa silti monia. ”Olisi hyvä, että mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tiedettäisiin, mitä kivijalkoihin tulee.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  3. 3

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  4. 4

   Kiistelty laki määrittää Israelin juutalaisten kansallis­valtioksi – EU huolestui, Turkilta jyrkkä lausunto

  5. 5

   Facebookin Zuckerberg joutui holokaustikommenttinsa takia arvosteluryöpyn kohteeksi ja päätyi selittämään lausuntoaan

  6. 6

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  7. 7

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  8. 8

   Me tarvitsemme hyvää pornoa

  9. 9

   Kerrostaloasunto tuhoutui tulipalossa Espoon Kivenlahdessa, syttymissyy epäselvä

  10. 10

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  9. 9

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää