Koti

”Ei tällaista ole missään maailmassa” – Helsingin Jätkä­saareen on rakennettu ainutlaatuisen vehreitä kerros­taloja

Vihreistä vihrein -talot palkittiin viime vuonna Helsingin kaupungin Rakentamisen ruusu -palkinnolla. Juuri nyt on oikea aika käydä tutustumassa rakennuksiin: helteinen toukokuu on hellinyt kattopuutarhoja.

Jätkäsaaren Vihreistä vihrein -taloprojekti on oikeastaan eräänlainen syyllisyyshanke.

Oli betonilähiöitä työkseen kasvattanut mies sekä Pohjois-Irlannin rauhanprosessissa mukana ollut ympäristöbiologi. Markku Hainari ja Taina Suonio tapasivat Vantaan kaupungin hulevesi­seminaarissa, ja Hainari sanoi Suoniolle: Taina, tehdään Helsingistä vihreä!


Kahdeksan vuotta myöhemmin Jätkäsaaren Länsisatamankatu 36:n kulmaan on valmistunut kaksi asuinkerrostaloa, jotka todella vihertävät.

Yläterassilla voi istuskella niittykukkien keskellä biodiversiteetti­terassilla. Keittiöpuutarha­terassilta on mahdollista hakea tuoretta basilikaa tai liperiä omiin keitoksiin. Metsämarja­puutarha­terassilla kasvavat omenapuut, pensasmustikat ja puolukat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tunnelma keskellä Jätkäsaaren kivierämaata on todella ainutlaatuinen, ja ainutlaatuisia talot ovatkin.

”Ei tällaista ole missään maailmassa”, taloa esittelevä Suonio sanoo.


”Olen juuri lähdössä Tanskaan ja Ruotsiin luennoimaan aiheesta. Nämä rakennukset eivät ole vain asuintaloja vaan myös tutkimuskohde. Kaikki valinnat on tehty ottaen huomioon ekologiset lähtökohdat ja kestävän kehityksen periaatteet.”

Taloissa olevat 55 asumisoikeus- ja 66 vuokra-asuntoa ovat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran korkotukemaa tuotantoa.

Vihreistä vihrein -talot palkittiin viime joulukuussa valmistumisensa jälkeen Helsingin kaupungin Rakentamisen ruusu -palkinnolla. Palkinto jaetaan vuosittain laadukkaasta rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä. Taloja luonnehdittiin palkitsemistilaisuudessa innovatiivisiksi ja rohkeiksi.

Juuri nyt on oikea aika käydä tutustumassa rakennuksiin: helteinen toukokuu on hellinyt kattopuutarhoja.


Kasvillisuus on ollut suunnittelussa etusijalla. Rakennusten seinustoille kasvaa esimerkiksi humalaa, köynnöshortensiaa ja suomalaista kiivilajiketta.

Biodiversiteetti­puutarhassa lähtökohtana ovat olleet suomalaiset niittykasvit kuten valkoapila, mäkitervakko ja päivänkakkara. Kaadetut puunrungot tukevat luonnon monimuotoisuutta. Suonion suunnitelmissa puutarhapolkua reunustavat kivitäytteiset penkit toimivat talvehtimispaikkana pölyttäjille, jotka pääsevät suojaan kivien rakosiin.

”Helsingin yliopiston Viherkatot osaksi kaupunkia -hankkeen johtaja Susanna Lehvävirta on johtanut talon tutkimussuunnittelua. Halusin tähän alusta saakka mukaan tutkimuksellisen näkökulman”, Suonio sanoo.

”Myös asukastutkimus on tärkeä osa kokonaisuutta.”


Saunan terassinakin toimivassa metsämarja­puutarhassa istuskelee Anneli Jääskeläinen, 68. Hän on tullut lukemaan aamun lehteä.

”Minä olen nauttinut eniten näistä erilaisista ulkotiloista. En ole niin viljelijä, mutta olen maksanut vapaaehtoisen maksun, jota vastaan voin kerätä keittiöpuutarhaterassilta esimerkiksi yrttejä ruokiin”, hän kertoo.

Suonion mukaan keittiöpuutarhasta löytyy valmiiksi istutettuja maustekasveja, joita kaikki voivat käyttää. Lisäksi puutarhassa on istutuslaatikoita, jotka eivät ole kenenkään vuokrattavissa omaan käyttöön vaan toimivat eräänlaisella toimikunta­periaatteella.


Asukkaat keskustelevat yhdessä siitä, mitä haluavat viljellä ja jakavat vinkkejä Whatsapp-ryhmässä ja blogissa.

Suuren kasvihuoneen sisällä olevissa laatikoissa kasvaa tällä hetkellä tomaatteja, paprikoita, chilejä, munakoisoja ja jopa vesimeloneja. Yksi retiisisato on kuulemma jo kerätty. Puutarhoja hoitavat myös puutarha-alan ammattilaiset kaksivuotisella sopimuksella.

”Olisi ollut ihan turhaa tehdä jotain tällaista ja jättää se sitten oman onnensa nojaan”, Suonio perustelee.

Anneli Jääskeläinen kertoo muuttaneensa Jätkäsaareen rivitalosta Espoosta.

”Rakastan luontoa ja merta, ja ihastuin tämän talon ideaan. Silläkin oli väliä, että taloa on ollut suunnittelemassa naisarkkitehti.”

Kerrostalon pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Pia Ilonen Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallista ja maisemasuunnittelijana Pia Kuusiniemi Loci maisema-arkkitehdeista.


Nimenomaan Suonio ja rakennuttaja TA-yhtiöiden edustaja Markku Hainari ovat kuitenkin olleet hankkeen ideanikkarit. He ovatkin kiinnostava parivaljakko: Suonio on neljän lapsen äiti, joka pyöritti Belfastissa tarkoitusta varten perustetussa toimistossa hallintoa Pohjois-Irlannin rauhanprosessin aikaan. Lisäksi hän on entinen kilpavoimistelija ja liikunnanohjaaja.

”Olen asunut pitkään Pohjois-Irlannissa, koska mieheni työskentelee kriisinhallinnan parissa. Huomasin, että pystyin puhumaan pohjoisirlantilaisten kanssa lähes kaikesta – kuten jalkapallosta ja politiikasta – mutta puutarhanhoidosta en. Siellä rakastetaan puutarhoja, ja koin, että minulta jää jokin osa kulttuurista kokematta.”

Suonio päätyi opiskelemaan puutarha-alaa saarivaltiossa, ja niin hänen uransa lähti aivan uuteen suuntaan. Nykyään hän on myös menestynyt maisemasuunnittelija. Viime viikolla tuliaisena Lontoosta tuli kultamitali Chelsea Flower Show’sta. HS kirjoitti Suoniosta ja Chelsea Flower Show’sta toukokuussa 2016.


Suonio antaa varauk­settomat kehut nyt jo eläk­keellä olevalle Markku Hainarille, joka on pitkän työ­uransa aikana saanut myös kosolti ikävää julkisuutta.

Lakkautetun asunto­hallituksen entinen toimisto­päällikkö Hainari oli 1980-luvulla epäiltynä lahjusvyyhdissä, ja hän istui vankilassa yli 40 päivää. Syytteiden kaaduttua valtio maksoi lopulta pidätyksestä ja vangitsemisesta Hainarille korvauksia runsaat kaksisataa tuhatta markkaa.

Hainari toimi asuntohallituksessa aravahinta­neuvottelijana. Tuon ajan tuloksena syntyi ankeita lähiöitä, joista pahimmassa tapauksessa tulee nyt vain kallista kaatopaikkajätettä.

Myöhemmin Hainari on innostunut vanhojen talojen, kuten Nikkilän sairaala-alueen rakennusten kunnostamisesta. Hän on myöntänyt lääkinneensä projekteilla betonilähiöistä johtuvaa huonoa omaatuntoa.

Vihreistä vihrein -hanke on osa tätä jatkumoa.


”Olin asuntohallituksessa kustannustietoinen ja kapeakatseinen päällikkö”, pohdiskelevainen Hainari, 73, kertoo puhelimitse.

Jätkäsaaren palkituista taloista hän on erittäin ylpeä.

”Vihreistä vihrein on muuten ollut Jätkäsaaren edullisin kohde rakentaa. Talon rakenne on yksinkertainen”, hän sanoo.

Suonio kertoo oppineensa Hainarilta valtavasti. Koko projekti on ollut erittäin opettavainen: on pitänyt hakea tonttia, rakennusoikeutta, keskustella kaavoituksesta ja tehdä alustavat luonnokset.


Vihreistä vihrein -taloprojekti on osa samaa Kehittyvä kerrostalo -hanketta kuin esimerkiksi Helsingin Sompasaareen rakentuvat perheystävälliset asunnot, joista HS kirjoitti 25. toukokuuta.

”Markku on ollut rohkea, ja hän on tukenut minua koko ajan. Olen saanut tässä työssäni kohdata valtavasti vähättelyä, sellaista ’sinä ja sinun kukat’ -juttua, koska suunnitelmani ovat olleet edellä aikaansa. Markku sen sijaan on koko ajan kehunut ja kannustanut.”

Parivaljakolla on jo uusiakin asuin- ja viherrakentamisen suunnitelmia, mutta niistä he eivät vielä halua puhua enempää.

Vihreistä vihrein -talot ovat Suonion mukaan upeimmillaan vasta joidenkin vuosien kuluttua, kun kasvillisuus lähtee kunnolla kasvuun. Esimerkiksi talon seinustat ovat vielä todella paljaannäköiset, koska köynnöskasvit eivät ole valloittaneet niitä.

Jätkäsaaren sääolosuhteet ovat haastavat, ja ensimmäinen talvi on nyt takana. Parhaillaan taloissa käydään läpi sitä, miten kasvit ovat pärjänneet talven yli.

”Esimerkiksi katajat eivät ole jostain syystä oikein menestyneet, mutta muuten olen ollut positiivisesti yllättynyt.”

Suonio painottaa, että suomalaisten siementen ja taimien käytöllä on ollut suuri merkitys.

”Ne kestävät sääolosuhteitamme, toisin kuin jotkut Hollannista rahdatut.”


Lisäys to 31.5. klo 14.30. Juttuun on lisätty maisemasuunnittelijan nimi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti

  2. 2

   Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta

  3. 3

   Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan

  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  6. 6

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  7. 7

   Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia

  8. 8

   Yhden miehen matkatoimisto otti rahaa lomamatkoista ja palveluista, joita ei kuitenkaan ollut – bulgarialaisen toimiston vetäjä tuomittiin lähes 50 petosrikoksesta

  9. 9

   Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä

  10. 10

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  6. 6

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  7. 7

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  10. 10

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää