Koti

Yksin jätetty marsu kuoli pätsiksi kuumentuneelle parvekkeelle – Kuinka pitkäksi aikaa lemmikin saa jättää kotiin ilman hoitajaa?

Lemmikkieläintä ei pitäisi jättää yksin kotiin työpäivää pitemmäksi ajaksi. Ruotsissa laki kieltää koiran jättämisen yksin yli kuudeksi tunniksi.

Taas on se aika vuodesta, jota lemmikit eivät koskaan odota innolla. Omistajat hylkäävät lomamatkan ajaksi.

Reissaaminen voi olla eläimelle hyvin stressaavaa ja lisätä tautiriskiä. Siksi on usein parempi, että lemmikki jää suosiolla kotiin tai hoitolaan eikä lähde mukaan.

Helsingin valvontaeläinlääkärille ja Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liittoon tulee viikoittain useita ilmoituksia liian pitkäksi aikaa yksin jätetyistä lemmikeistä.

”Kesäkaudella lisääntyvät tapaukset, joissa ollaan jonkin reissun tai festarin ajaksi jätetty eläimet esimerkiksi viikonlopuksi ilman hoitoa. Pahimmillaan eläimiä on hylätty asuntoon viikoksi kerrallaan. Tällaisia tapauksia tulee muutama vuodessa”, kertoo sanoo Helsingin valvontaeläinlääkäri Elli Valtonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten pitkäksi ajaksi rakkaan lemmikin saa jättää ilman hoitajaa?

”Tulisi pyrkiä siihen ettei koira olisi päivittäin yli yhdeksää tuntia yksin”, sanoo läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Koira onkin lemmikeistä vaativin: se kaipaa seuraa ja vaatii ulkoiluttamista vähintään kolmesti päivässä.

Ruotsissa laki kieltää koiran jättämisen yksin yli kuudeksi tunniksi.

Moni muu lemmikki tyytyy vähempään. Esimerkiksi kissat pärjäävät yksin koiria pitempään, mutta ei niitäkään pitäisi jättää hoidotta yli vuorokaudeksi. Ruokakippo on täytettävä, vesi vaihdettava ja hiekkalaatikko tyhjennettävä jätöksistä.

”Ajatellaan, että kissa pärjää. Eläin voi kuitenkin sairastua yksin ollessaan. Jos se saa vaikka virtsatietulehduksen, vuorokausikin on pitkä aika”, valvontaeläinlääkäri Valtonen sanoo.

Myös jyrsijöiden ja akvaariokalojen tilanne täytyy tarkistaa vähintään kerran vuorokaudessa. Niille ei pidä antaa kerralla tavallista isompaa ruoka-annosta.

Eläimet ovat yksilöitä, minkä vuoksi sopivaa hoitojärjesteltyä miettiessä täytyy tuntea oma lemmikkinsä. Varsinkin kissoille tuttu hoitaja tai hoitajan tulo kissan kotiin voi olla parempi vaihtoehto kuin joka kerta uusi ihminen ja paikka.

”Joillekin lemmikeille väliaikaisjärjestely on varmasti kamalaa, toiset tottuvat helpommin”, sanoo Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Ellei omassa lähipiirissä ole ketään halukasta hoitajaa, apua tarjoavat muun muassa vapaaehtoiset ja lemmikkihotellit. Esimerkiksi nuorisojärjestö 4H kouluttaa hoitajia.

Läänineläinlääkäri Haikka toivoo silti, että menevät ihmiset harkitsevat tarkkaan lemmikin hankkimista. ”Kaikki eivät pysty tarjoamaan lemmikille hyvää elämää, vaikka olisivat kuinka eläinrakkaita.”

Lemmikin käyttäytymistä kotona voi seurata nykyään kätevästi etänä videon välityksellä. Siitä saattaa olla hyötyä varsinkin, jos lemmikki on uusi eikä omistaja tiedä, miten eläin suhtautuu siihen, että se on yksin.

Jos lemmikki kaluaa itsensä vereslihalle tai karvaa irtoaa tupoittain matkan aikana, se todennäköisesti stressaa tilannetta.

Suositeltavaa on, että omistaja ja hoitaja sopivat etukäteen, miten toimitaan esimerkiksi lemmikin sairastuessa.

Kuumina kesäpäivinä lisää päänvaivaa lemmikin omistajille aiheuttaa aurinko, joka lämmittää koteja. Läpivetotuuletus on yksi tapa viilentää asuntoa, mutta siinä on vaaransa.

”Aika ajoin tulee ilmoituksia ikkunasta tippuneista kissoista ja jopa koirista. Jos ikkunat jättää auki, ne täytyy verkottaa hyvin. Hyttysverkko ei riitä. Sama koskee parveketta”, Pulli sanoo.

Lasitettu parveke voi olla tappava paikka. Helteellä siitä tulee helposti pätsi, jos parvekelasit ovat kiinni.

”Tiedän tapauksia, joissa jyrsijöitä on kuollut kuumuuteen, kun marsuhäkki on jätetty lasitetulle parvekkeelle”, Sari Haikka sanoo.

Valtaosa lemmikkeihin liittyvistä ilmoituksista koskee kuitenkin koiran haukuntaa. Naapurit ovat joko häiriintyneitä metelistä tai huolissaan eläimen hyvinvoinnista.

Joskus epäilyttävä hajukin saa tarttumaan puhelimeen.

Fakta

Näin paljon maksaa kissojen ja koirien täysihoito


 Nuorisojärjestö 4H:n kouluttamat lemmikkihoitajat tarjoavat hoitoapua joko lemmikin tai hoitajan kotona. Hoitovuorokausi maksaa arkisin ja lauantaisin 54,20 euroa ja sunnuntaina ja pyhinä 85,08 euroa.

 Lemmikin voi viedä myös hoitolaan. Vuorokausi esimerkiksi Helsingin kissahotellissa maksaa 55 euroa suosituimpaan kesäloma-aikaan eli kesäkuun puolivälistä heinäkuun loppuun.

 Tassumafiassa Helsingin Ruoholahdessa kissojen lomaviikko maksaa 200 euroa. Koirille on tarjolla päivähoitoa 40 eurolla.

 Lemmikkihotelli Tassussa & Tassussa Helsingin Veräjälaaksossa kissojen hoito maksaa 25 euroa ja koirien hoito 36 euroa vuorokaudessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Lemmikkieläimet
 • Koirat
 • Kissat
 • Kesäloma
 • Matkailu
 • Helsinki
 • Sami Takala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  3. 3

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  4. 4

   Kiistelty laki määrittää Israelin juutalaisten kansallis­valtioksi – EU huolestui, Turkilta jyrkkä lausunto

  5. 5

   Facebookin Zuckerberg joutui holokaustikommenttinsa takia arvosteluryöpyn kohteeksi ja päätyi selittämään lausuntoaan

  6. 6

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  7. 7

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  8. 8

   Me tarvitsemme hyvää pornoa

  9. 9

   Kerrostaloasunto tuhoutui tulipalossa Espoon Kivenlahdessa, syttymissyy epäselvä

  10. 10

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  9. 9

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää