Koti

Paritalonaapuri rakensi yhteiselle pihalle niin suuren terassin, että se yltää lähes tontin raja-aitaan – pihakiistat myrkyttävät naapurien välejä herkästi

Pienissä taloyhtiöissä pihariidat saatetaan lopulta joutua ratkomaan oikeudessa.

Pienissä taloyhtiöissä naapurusten hermoja koettelevat näin kesällä pihariidat. Riitaa saadaan aikaiseksi lähes mistä vain etenkin rivi- ja paritaloissa.

”Tyypillisesti riidellään muutostöistä, kuten millaisen terassin saa rakentaa tai saako asentaa kiinteän grillin. Aika usein riidellään myös siitä, että koiria pidetään kesäisin pihalla ja ne haukkuvat tai että pihoilla järjestetään liian äänekkäitä juhlia”, kertoo asianajaja Marina Furuhjelm Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta.

Pihariidat työllistävät myös Kiinteistöliitto Uusimaan lakimiestä Kirsi Ruutua. ”Yleisimmät pihakiistat liittyvät raja-aitojen kunnossapitoon tai osakkaiden tekemiin muutostöihin. Naapuri on tehnyt esimerkiksi liian korkean terassin tai jonkin pömpelin pihalleen, ja siitä aiheutuu haittaa.”

Kerran Ruutu joutui ratkomaan kiistaa linnunpelättimestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Linnunpelätin oli asennettu kiinni raja-aitaan ja osoitti ’vihatun’ naapurin pihalle. Ehdotin, että osakas poistaa linnunpelättimen, koska se aiheutti selkeästi naapurille näköesteen, eikä ollut ehkä muutenkaan hyvän maun rajoissa”, kertoo Ruutu.

Toimitukseen otti yhteyttä paritaloyhtiön osakas. Hän on asunut vantaalaisessa paritalossa muutaman vuoden, ja viime vuonna toinen osakkaista vaihtui. Molemmilla osakkailla on yhtä suuri äänimäärä yhtiökokouksessa.

Nyt uusi osakas on rakentanut ison ja korkean terassin yhtiön hallinnoimaan pihaan, vaikka vanhan osakkaan kanssa oli puhetta pienen terassin jatkamisesta. Asiasta ei sovittu kirjallisesti.

Rakennelma on sinänsä tehty hyvin, mutta se peittää vanhan osakkaan mielestä kohtuuttoman suuren osa pihasta. Terassin lattiapintaan on korkeimmassa kohdassa matkaa 73 senttiä kalliosta ja lähin etäisyys raja-aitaan on vain 115 senttiä.

Vantaan kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan toimenpidelupaa ei tarvita, jos terassi on enintään 50 senttiä korkea ja sijaitsee vähintään 2,5 metrin etäisyydellä rajasta.

 


Mistä tietää, mitä pihalle saa rakennella ja tarvitaanko siihen lupia?

Tyypillisiin piha-aiheisiin kysymyksiin vastaavat juristit Ruutu ja Furuhjelm.

Kenen hallinnassa pienen taloyhtiön piha voi olla?

Piha voi olla taloyhtiön tai osakkaan hallinnassa. Asia käy ilmi yhtiöjärjestyksestä. Jos piha-alueen hallinnasta ei mainita mitään, se on yhtiön hallinnassa.

Yhtiön hallinnassa oleva piha-alue voi kuitenkin olla myös osakkaan yksinomaisessa käytössä. Tällainen on esimerkiksi yhtiön hallinnassa oleva alue, joka on rajattu aidoilla osakkaiden huoneistokohtaisiksi takapihoiksi.

Mitä yhtiön hallinnoimalla pihalla saa tehdä ja mitä ei?

Osakas ei saa tehdä muutostöitä – isoja rakennelmia, terasseja, patioita tai lasituksia – piha-alueella ilman taloyhtiön lupaa. Taloyhtiö voi evätä muutokset jo sillä perusteella, että ne kohdistuvat yhtiön alueeseen.

Yhtiön hallinnassa olevalla piha-alueella, joka on osakkaan yksinomaisessa käytössä, voi yleensä tehdä pienimuotoisia istutuksia, jos ne eivät häiritse naapuria tai aiheuta haittaa yhtiön rakennukselle.

Voiko paritaloyhtiön toinen osakkaista kieltää vaikkapa terassin rakentamisen yhtiön hallinnassa olevalle pihalle?

Periaatteessa voi, koska osakkaan pyyntö rakentaa terassia pihalle tulisi käsitellä joko hallituksessa tai yhtiökokouksessa ja silloin muutostyölupaa pyytävä osakas on toki esteellinen käsittelemään omaa asiaansa.

Lain mukaan hallituksen jäsen ei saa osallistua sellaisen asian käsittelyyn, joka koskee hänen ja yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustointa. Sama esteellisyys koskee osakkeenomistajaa yhtiökokouksessa.

Mitä paritalon osakas voi tehdä, jos terassi on jo rakennettu ja siitä on hänelle haittaa?

Osakkaan kannattaa vaatia asiaa yhtiökokouksen käsittelyyn. Mutta etenkin paritaloyhtiöissä tilanne on hyvin hankala. Asunto-osakeyhtiön perusajatus on enemmistöpäätös. Jos sellaista ei saada aikaiseksi, ajaudutaan pienessä taloyhtiössä usein siihen, että osapuolet toimivat niin kuin haluavat.

Toisaalta ratkaisu voidaan saada aikaiseksi, vaikka äänet menisivätkin tasan. Yhtiökokous voi ennen vaalia päättää, että valitaan se ratkaisu, joka saa yli puolet annetuista äänistä. Silloin vaali ratkaistaan arvalla ja muu äänestys puheenjohtajan äänellä, jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Se, tyytyykö paritalossa toinen osakas ratkaisuun, on sitten eri asia.

Muita keinoja on yrittää neuvotella sovintoa naapurin kanssa tai riitauttaa asia tuomioistuimessa.

Toisen tekemiä muutostöitä ei joka tapauksessa kannata lähteä purkamaan.

Entä jos ei halua lähteä oikeuteen?

Käytännössä asia olisi siirrettävä oikeuden käsiteltäväksi, jos osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen terassin purkamisesta.

Olisiko ennen terassin rakentamisesta kannattanut järjestää kokous?

Kyllä olisi. Osakkaan olisi pitänyt toimittaa kirjallinen muutostyöhakemus hallitukselle tai isännöitsijälle. Tällöin mukana tulee olla myös suunnitelmat ehdotetusta muutostyöstä. Jos lupa olisi myönnetty, yhtiö olisi voinut asettaa terassin koolle ja rakentamiselle ehtoja sekä valvoa osakkaan työtä.

 

Rakennusjärjestyksen vastaisen rakennelman voi ilmiantaa rakennusvalvontaan

Esimerkkitapauksessa terassi on kaupungin rakennusjärjestyksen vastainen. Voiko asiasta ilmoittaa rakennusvalvontaan?

Voi. Jos osakas on tehnyt omavaltaisesti terassin, jota rakennusvalvonta ei olisi hyväksynyt ja vaatii purettavaksi, hän maksaa purkukustannukset.

Voiko paritaloyhtiössä istuttaa kasveja taloyhtiön pihalle miten huvittaa?

Yhtiön hallinnassa olevalle mutta asukkaan omalle käyttö- tai hallinta-alueelle tai yksinomaisessa käytössä olevalle piha-alueelle saa istuttaa pienimuotoisesti kasveja.

Lähtökohta kuitenkin on, että jos alue on taloyhtiön hallinnassa, yhtiö päättää, mitä pihalla saa tehdä. Istutusten sopivuus kannattaakin varmistaa taloyhtiöltä ennen puutarhatöitä.

Yhtiö voi myös tehdä periaatepäätöksen siitä, että osakkaat saavat tehdä istutuksia pihoille. Puiden istuttamista ei yleensä kuitenkaan sallita, koska juurista saattaa olla haittaa esimerkiksi salaojajärjestelmälle. Ja jos puista halutaan myöhemmin eroon, niiden kaataminen saattaa tietyillä alueilla edellyttää kaupungin toimenpidelupaa.

Miten pihakiistoja voitaisiin ehkäistä?

Sopikaa kaikesta yhdessä. Yhteisasumisen kulmakivi on se, että otetaan muut huomioon ja pyydetään taloyhtiön lupa muutostöihin. Se on pyydettävä, jos kyse muusta kuin pienimuotoisesta kasvien istuttamisesta.

Jos yhteishenki on hyvä, ongelmiakin on yleensä vähemmän. Ja lisäksi tiedottaminen on tärkeää: silloin asukkaat tietävät mitä oikeuksia heillä on ja mitä ei.

Opettele tuntemaan naapurisi, tervehdi heitä ja ole heille ystävällinen. Jos olet hallituksessa, muista, että edustat yhtiön etua. Ole kaikille osakkaille tasapuolinen. Ota myös huomioon, että samassa yhtiössä voi asua hyvin erilaisia ihmisiä, eivätkä kaikki ole samanlaisia kuin sinä.

Kommentti: Välittäjä lupasi katteettomasti pihan käyttöoikeuden ostajaehdokkaalle

Kävin taannoin testimielessä asuntonäytöllä. Taloyhtiössä oli rakenteilla kaksi paritaloa eli neljä asuntoa. Jokaiselle neljälle kodille oli rajattu oma piha-alueensa.

Näytillä oleva asunto sijaitsi tontin päässä. Asunnon takapihan vieressä oli ehkä parinkymmenen neliön nurmikkoalue.

Kyselin kiinteistönvälittäjältä, voisiko päätyasunnon ostaja ottaa kulma-alueen omaan käyttöönsä ja perustaa kasvimaan. Hän lupasi selvittää asiaa. Sain seuraavana päivänä sähköpostin, jossa välittäjä kertoi, että kyllä, alueen käyttö onnistuu.

Yhtiöjärjestyksessä ei lukenut piha-alueesta mitään eli koko pihaa hallinnoi oikeasti taloyhtiö. Silloin yhtiö saa myös päättää, antaako se jonkin alueen yhden osakkaan käyttöön. Kiinteistönvälittäjä tai vaikkapa rakennusliike, jonka asuntoja myydään, ei voi sitä tehdä.

Asianajaja Marina Furuhjelmin mukaan välittäjä voisi joutua jopa vahingonkorvausvastuuseen, jos ostaja olisi virheellisen tiedon vuoksi maksanut liikaa asunnosta. Käytännössä voi kuitenkin olla melko vaikeaa osoittaa, miten virhe on vaikuttanut asunnon arvioon ja kauppahintaan.

Neuvoja puutarhanhoitoon sekä vihannesten ja kukkien kasvatukseen kasvimaalla tai parvekkeella saa HS:n puutarhaekstrasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Taloyhtiöt
 • Pientalot
 • Piha
 • Puutarha
 • Puutarhanhoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  2. 2

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  3. 3

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  4. 4

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  7. 7

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  9. 9

   Keskiaikainen hevos­show tuhosi lasten jalkapallo­kentän Kataja­nokalla 1989, eikä kenttää ole kunnostettu vieläkään

  10. 10

   Samuli Huhtala luopui nousu­johteisesta urasta pankissa voidakseen räpätä, ja hänen luultiin seonneen – Näitä asioita kannattaa miettiä, jos harkitsee alanvaihtoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  4. 4

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  8. 8

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Handmaid’s Tale tarvitsee rinnalleen kertomuksen, jossa naiset on vapautettu raskaudesta – mutta olisiko se dystopia vai utopia?
  3. ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet
  4. Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta Tilaajille
  5. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  6. Pysäköinninvalvojan auton takalasi ammuttiin rikki ilma-aseella Pohjois-Haagassa lauantaina – samassa paikassa yritetty ampua kerran aiemminkin
  7. Kabulin lentokentällä räjähti, kun vara­presidentti palasi maanpaosta – ainakin 23 kuoli ja 107 haavoittui
  8. Lewis Hamilton kommentoi tilannetta, joka oli viedä häneltä Saksan gp:n voiton: ”Rukouksiini todella vastattiin”
  9. Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala
  10. Tunti sitten
  11. Suomi lähtee EM-Berliiniin isolla joukkueella – Valmennuspäällikkö julkisti selkeän mitalitavoitteen ja samalla ehdot omalle jatkolleen
  12. ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen
  13. Näytä lisää