Koti

”En olisi uskonut, että jaksamiseni raja löytyy” – 100-vuotiaan kansakoulun 18 vuoden remontti uuvutti Hannu Lehtolan

Vanhan kansakoulun ja keittolan remontointi Sastamalassa vei Hannu Lehtolalta voimat ja rahat. Turkulaiset Saana Sipilä ja Olli Sallinen taas yllättyivät, miten nopeaa ja palkitsevaa remontointi on.

Koulu vei tuhansia työtunteja ja kaikki liikenevät rahat, kertoo Hannu Lehtola remontti­projektistaan, joka alkoi vuonna 1999 ja päättyi 2017.

Kannattiko?

”Ei kannattanut. Mutta se oli pakko tehdä”, sanoo Lehtola.

”En olisi muuten uskonut, että jaksamiseni raja löytyy. Lähdin matkaan sillä asenteella, että kyllä minä tuollaisen talon selätän. En selättänyt, se selätti minut.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sastamalan Mason kylässä, peltojen keskellä mäellä, 45 kilometrin päässä Tampereelta, seisoo kaunis vanha kyläkoulu, jonka Hannu Lehtola ja hänen silloinen vaimonsa ostivat viime vuosituhannen lopussa.

Lehtola oli tuolloin 27-vuotias, täynnä intoa ja ideoita. Remontoitavaa oli vuonna 1911 rakennetussa kansakoulussa ja siihen kuuluvassa keittola­rakennuksessa runsaat 500 neliötä.

”Minulla oli pää täynnä unelmia siitä, miten täällä tullaan elämään. Ajattelin, että teen tästä paikasta kasvavan perheemme kantatilan, jonne lapsenlapset aikanaan kokoontuvat.”


Kun perhe muutti Tampereelta Sastamalaan, neljästä lapsesta ensimmäinen oli syntynyt ja toista odotettiin.

Ensimmäiset vuodet olivat työntäyteisiä ja vähäunisia, mutta koululla vietettiin myös sitä iloista ja yhteisöllistä elämää, josta oli haaveiltu.

Pidettiin talkoita: esimerkiksi parin kamarin lattialankut on käyty talkooporukalla purkamassa vanhan sahan purusiilon seinistä, höylätty ja asennettu koululle.


Koulun ullakkotila muutettiin tanssipaikaksi. Bändikorokkeelle nousivat tutut soittajat. Suunniteltiin kesäteatteriesitys ja haettiin naapurit katsomaan. Isoon taloon mahtuivat yöpymään kaikki kaverit.

Haaveillussa omavaraisuudessakin päästiin aika pitkälle: oli kanat ja kasvimaat. Lapset, kissat ja koirat juoksivat niitetyssä heinikossa.

Vuosien myötä taloprojekti alkoi olla yhä enemmän myös murheita ja turhautumista. Välillä piti ottaa pesäeroa taloon.

”2008 kävin rajalla, jaksanko vai en. Sen jälkeen muutin tapaani tehdä vähän vähemmän tinkimättömäksi. Tajusin, etteivät omat projektini ole tärkeintä maailmassa eivätkä ne voi ylittää tärkeysjärjestyksessä läheisteni hyvinvointia.”

 

Liian pikkutarkka ja pedantti mies

Nyt Lehtola ajattelee vuosien remonttiurakastaan, että ehkä hänen tapansa tehdä oli liian pikkutarkka. Pedanttinen tekeminen ja talon valtava koko sekä yksityiskohtien määrä olivat kestämätön yhdistelmä.

”Halusin olla perinneremontoija ja kunnioittaa talon rakentamisen aikaista tekemistä. Se oli upea asenne mutta ei aina toiminut käytännössä. Minulle tuli yllätyksenä se, miten vähän esimerkiksi yhtenä kuukautena saa aikaiseksi. Ja kaikki on tehtävä itse. Tässä maassa pitää olla suurin piirtein miljonääri, että olisi varaa palkata tekijöitä.”

Paljon tuli valmiiksi, paljon jää tekemistä myös seuraavalle omistajalle. Esimerkiksi ikkunaremonttia Lehtola ei koskaan ehtinyt aloittaa.


Vuosi sitten Hannu Lehtola muutti toisen vaimonsa ja niiden lasten, jotka vielä asuvat kotona, kanssa Tampereelle pienkerrostaloon vuokrakotiin.

46-vuotias Lehtola kuvailee itseään vanhaksi mieheksi, joka on saanut remonttihalunsa tyydytettyä ja joka siirtyy nyt enemmän kuin mielellään uuteen elämänvaiheeseen.

Kansakoulussa asuu vuokralla Lehtolan ystäviä. He tietävät, että lähtö tulee, kun Lehtola saa talonsa myytyä.

Lehtola käy osan viikosta tekemässä mekaniikka­suunnittelijan töitään kansakoulunsa keittola­rakennuksessa.


Kouluun käytetyt rahat ovat menneet enimmäkseen kankkulan kaivoon, Lehtola kertoo.

”Ainoa, joka on pärjännyt, on pankki, joka on saanut korkonsa. Uskon silti vielä, että saan tämän myytyä sellaiseen hintaan, että jään velattomaksi. Voittoa en tule tekemään.”

Mies, joka koulun omistamisen ensi vuosina ei malttanut nukkua eikä halunnut ostaa maalia rautakaupasta vaan sekoittaa munatemperamaalia omien kanojen munista, ei ole enää innostunut tekemään koululla isoja remontteja.

”Toivon, että saan tämän myytyä mahdollisimman pian, sillä en enää jaksaisi tehdä edes ylläpito- ja huoltohommia.”

Kun talo on myyty ja siihen liittyvä stressi historiaa, Lehtola uskoo voimia vapautuvan yhteen rakkauteensa: musiikin tekemiseen.

Silti tyystin ilman vasaraa ja sahaa hän ei usko osaavansa olla.

”Verstaan tulen tarvitsemaan kaupungissakin, ja haaveissa on jonkinlaisen siirreltävän kesämökin rakentaminen. Sellaisen olen aina halunnut.”

Lue HS kodista maanantaina 11. kesäkuuta, miten turkulainen nuoripari onnistui koulun remontoinnissa.

Lisää remontointivinkkejä saa HS:n remonttiekstrasta.

Kolme vinkkiä

Hannu Lehtola neuvoo koulusta haaveilevia


1. Asu talossa ennen kuin remontoit ja kuuntele sen olemusta. Älä pakota sitä remonteilla sellaiseen muottiin, mihin sitä ei ole tarkoitettu. Et saa satavuotiaasta talosta matalaenergiataloa.

2. Kierrätetyllä materiaaleilla voi säästää paljon rahaa, ja ne myös istuvat luontevasti vanhaan taloon.

3. Älä lähde leikkiin mukaan kiinteistö­sijoitus­mielessä. Vanha kansakoulu pitää ostaa kodiksi, elämäntavaksi ja harrastukseksi. Nauti valitusta elämäntavasta täysin rinnoin. Vanhaa koulua kannata ostaa sillä mielellä, että kiinteistö nostaa arvoaan. Sitä se ei suurella todennäköisyydellä tee. Itsellenikin oli yllätys, että työlleni ei näytä kertyneen juurikaan rahallista arvoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Remontointi
 • Pientalot
 • Sastamala
 • Turku
 • Susanna Lehmuskoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  2. 2

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  3. 3

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  4. 4

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  7. 7

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  9. 9

   Keskiaikainen hevos­show tuhosi lasten jalkapallo­kentän Kataja­nokalla 1989, eikä kenttää ole kunnostettu vieläkään

  10. 10

   Samuli Huhtala luopui nousu­johteisesta urasta pankissa voidakseen räpätä, ja hänen luultiin seonneen – Näitä asioita kannattaa miettiä, jos harkitsee alanvaihtoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  4. 4

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  8. 8

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Handmaid’s Tale tarvitsee rinnalleen kertomuksen, jossa naiset on vapautettu raskaudesta – mutta olisiko se dystopia vai utopia?
  3. ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet
  4. Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta Tilaajille
  5. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  6. Pysäköinninvalvojan auton takalasi ammuttiin rikki ilma-aseella Pohjois-Haagassa lauantaina – samassa paikassa yritetty ampua kerran aiemminkin
  7. Kabulin lentokentällä räjähti, kun vara­presidentti palasi maanpaosta – ainakin 23 kuoli ja 107 haavoittui
  8. Lewis Hamilton kommentoi tilannetta, joka oli viedä häneltä Saksan gp:n voiton: ”Rukouksiini todella vastattiin”
  9. Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala
  10. Tunti sitten
  11. Suomi lähtee EM-Berliiniin isolla joukkueella – Valmennuspäällikkö julkisti selkeän mitalitavoitteen ja samalla ehdot omalle jatkolleen
  12. ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen
  13. Näytä lisää