Koti

Hanki paksummat verhot, suositteli rakennusyhtiö Raili Etelämäelle, jonka kotona on kesällä 29 astetta – Voiko kuumille asunnoille oikeasti tehdä mitään?

Monessa kerrostaloasunnossa tuntuu tukalan kuumalta. Mistä se johtuu, ja mitä sille voi yrittää tehdä?

Huhhuh, kun on kuuma!

Viisivuotiaassa kerrostalossa Helsingin Aurinkolahdessa asuva Mikko Simonaho sai tarpeekseen kotinsa korkeasta lämpötilasta ja tilasi asiantuntijan mittaamaan sitä.

Kesä–syyskuussa 2016 tehdyissä mittauksissa asunnon lämpötila oli pahimmillaan yli 28 astetta, käy ilmi asiantuntijalausunnosta. Lämpötilan keskiarvo oli kuumimmassa huoneessa vähän yli 26 astetta.

Simonaho on yksi Helsingin Sanomien etsintäkuulutukseen vastanneista. HS pyysi lukijoilta kokemuksia kuumista asunnoista toukokuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun ongelma ei ratkennut rakennusliikkeen kanssa, Simonaho valitti kuluttajariitalautakuntaan. Asian käsittely on yhä kesken.

Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori Juha Vinha tietää ongelman. Monessa muussakin kodissa on tukalat oltavat. Vinha kuulee siitä vähän väliä ihmisiltä. Hänen mukaansa kuumuus on riesana varsinkin uusissa taloissa, jotka on lämmöneristetty hyvin.

”Tuttu juttu”, sanoo myös Uudenmaan Kiinteistöliiton lvi-asiantuntija Arto Kemppainen. ”Se vaivaa ympäri vuoden eli ei ole pelkästään hellekesän ongelma.”

Vantaalainen Raili Etelämäki on pyyhkinyt hikeä siitä asti, kun muutti uuteen kerrostaloon Martinlaaksoon 11 vuotta sitten.

”Kodissamme on kesällä jopa 29 astetta, vaikka asukasohjeiden mukaan lämpötilan pitäisi olla noin 21 astetta. Talossa on koneellinen ilmanvaihto, ja tuulettamisen ikkunan kautta tulee ohjeiden mukaan olla satunnaista.”

Hän reklamoi kuumuudesta rakennuttajalle, joka hankki konsultin mittaamaan lämpötilaa. Viikon keskiarvolämpötila oli 25,4 astetta ulkoilman keskiarvolämpötilan ollessa 14,5 astetta.

”Rakennuttaja vähätteli ongelmaa ja suositteli paksumpien verhojen hankkimista.”

Lue torstaina 14. kesäkuuta, mitä rakennusliikkeet vastaavat kuumuusongelmiin.


Mistä kuumuus sitten johtuu? Eikö enää osata rakentaa? Vai onko vika asukkaissa?

Ongelma on monimutkainen. Se voi johtua monesta asiasta, eivätkä asiantuntijat ole täysin yksimielisiä syistä.

 

Yksi syy: ilmanvaihdon säädöt ja mittaukset ovat tekemättä

Uusissa taloissa ilmanvaihto on toteutettu koneellisesti. Se tarkoittaa sitä, että asuntoon tuodaan uutta ilmaa ja poistetaan vanhaa ilmaa ilmanvaihtokoneella.

Ilmanvaihtokoneen käsittelemää ulkoilmaa kutsutaan tuloilmaksi. Sillä ei ole tarkoitus lämmittää asuntoa. Tuloilman pitäisi olla huonelämpötilaa viileämpää eli noin +18 astetta, jotta se sekoittuu huoneilmaan. Kemppaisen mukaan säätö usein unohtuu, koska lämpötilaa ei kukaan mittaa eikä sitä tarvitse merkitä mihinkään.

Jos talossa on keskitetty ilmanvaihto, asukkaat eivät voi itse edes juuri vaikuttaa huoneistonsa lämpötilaan.

”Jotkut asukkaat ovat voineet valittaa kylmästä ilmasta ja vedosta. Kun järjestelmää säädetään, se saattaa jäädä talviasetukselle ja kesälläkin puhalletaan liian lämmintä ilmaa”, sanoo lvi-tekniikan professori Risto Kosonen Aalto-yliopistosta.

Huoneistokohtaisessa ilmanvaihdossa asukas voi itse säätää lämpötilaa. Silloin myös ilmanvaihtokoneen suodattimet ovat asukkaan vastuulla. Kosonen muistuttaa, että suodattimet täytyy vaihtaa säännöllisesti. Muuten ne tukkeutuvat, eikä ilma vaihdu kunnolla.

”Mutta osaako asukas, ja ymmärtääkö hän? Ei välttämättä.”

Miksei asuntoihin sitten tehdä koneellista jäähdytystä? Jokainen voisi säätää asuntonsa juuri niin viileäksi kuin lystää.

Syitä on ainakin kaksi: raha ja energiatehokkuus. Asuntoihin kohdistuu kovat kustannuspaineet, ja koneellinen jäähdytys on ristiriidassa energiankulutuksen vähentämisen kanssa.

”Ja vaikka huoneistoon puhallettaisiin viileää ilmaa, se ei riitä jäähdyttämään sisäilmaa, jos huoneistossa on paljon lämpökuormaa”, Kosonen sanoo.

Lämpöä asuntoon tuottavat muun muassa ihmiset, valaistus, elektroniikka ja ruuanvalmistus.

 

Toinen syy: ikkunoista puuttuu aurinkosuojaus

HS:n haastattelemat professorit pitävät aurinkoa merkittävimpänä ongelmana kuumuuteen.

”Se johtuu yleensä isoista ikkunoista, ikkunoiden aurinkosuojauksen puutteesta ja varjostavien rakennusten vähäisyydestä”, sanoo matala­energia­taloihin erikoistunut professori Jarek Kurnitski Aalto-yliopistosta.

Vinha pitää valitettavana, ettei ikkunoiden aurinkosuojavaatimusta ole otettu rakentamisen määräyksiin. Hänestä ikkunoille pitäisi asettaa vaatimus siitä, ettei niiden läpi tule liikaa auringon säteilyä.

Ikkunalaseihin voidaan tehdä aurinkosuojaus jo valmistusvaiheessa, tai ne voidaan pinnoittaa nanokalvolla, joka rajoittaa auringon säteilyn pääsyä ikkunoiden lävitse.


Nyt auringon tuottamaa lämpöä torjutaan esimerkiksi sälekaihtimilla, mikä ei ole tehokkain tapa, koska aurinko ehtii lämmittää ikkunan välin.

Vaikka asetus uuden rakennuksen energiatehokkuudesta määrää, ettei kesäajan laskennallinen huonelämpötila saa ylittää +27 astetta, käytännössä lämpötila voi nousta hetkellisesti korkeammalle esimerkiksi helleaaltojen aikana.

”Jos on epäilys haitallisesta ylilämpenemisestä, huoneistolle on tehtävä lämpötila­simulointi. Lämpötilan mittaaminen ei riitä”, Kurnitski sanoo.

Virheet tulee korjauttaa takuuaikana perustaja­urakoitsijalla. Kemppaisen mukaan asiat eivät kuitenkaan aina mene näin sujuvasti, vaan perustaja­urakoitsija lähtee todennäköisesti viivytyskannalle.

”Takuuajan jälkeen korjauttaminen on työlästä, koska perustajaosakas lähtökohtaisesti kiistää kaiken. Asiat tulevat yleensä korjatuksi ennen käräjäoikeuden kynnystä, mutta siihen asti saa asiasta vääntää.”

 

Kolmas syy: huolimaton rakentaminen

Aina ongelma ei ole väärissä säädöissä, vaan taustalla voi olla rakentamisen virhe. Vaikka suunnitelmat olisi tehty huolella, toteutus voi olla muuta, Kemppainen sanoo.

”Tarkastusasiakirjoja, mittauspöytäkirjoja ja osia suunnitelmista voi olla kadoksissa. Pahimmassa tapauksessa koko suunnitelma katoaa.”

Joskus ilmanvaihtokanavista on löytynyt tulppia. Tulpat suojaavat kanavia lialta, kun rakennusmateriaalia tuodaan työmaalle. Ne pitää muistaa poistaa rakennusvaiheessa.

Raitisilmasäleikössä voi taas olla hyönteisverkko, vaikka sellaista ei saisi olla. Verkko kerää roskaa ja menee tukkoon, jolloin ilmanvaihtokone ei saa ilmaa ja huoneiston lämpö kohoaa.

”Hämähäkkimieskö sen kiipeää kerrostalossa putsaamaan?” Kemppainen kysyy.

 

Neljäs syy: vesiputkia ei ole eristetty

Ongelmia voi aiheuttaa myös vesiputkien huono eristys. Putkissa kulkee suuria määriä kuumaa vettä ympäri vuoden.

”Puutteellisesti eristettynä ne saattavat toimia lämpöpattereina, eikä ongelmaa voi korjata säätämällä”, sanoo asianajaja Juho Lönnblad asianajotoimisto Mäkitalo Rantanen & Co:sta.

Hän selvittelee työkseen asuntojen kuumuusongelmia.

Helsingin Jätkäsaaressa asuva Mikko Palmu arvelee, että tämä on syynä kuumuuteen myös hänen vuoden ikäisessä kerrostalo­asunnossaan. Palmun mukaan lämpötila hänen kotonaan on jatkuvasti 23–25 astetta, vaikka lämpöpatterit ovat kiinni.

”Putkissa on olemattomat solukumieristeet, ja ne ovat lämpimiä päältä, samoin putkien metalli­kannakkeet. Ilmeisesti ei osata rakentaa asuntoja, joissa lämpötila saataisiin 21 asteeseen. Edes talvella”, Palmu sanoo.

 

Viides syy: tuloilmakanavat ovat huonosti eristettyjä


Osa ongelmista saattaa ratketa eristämällä tuloilma­kanavat.

Aurinko­lahtelaisen Simon­ahon mukaan hänen asunnos­saan ilma lämpenee matkalla lämmön talteenotto­koneelta eristämä­töntä ilmanvaihto­putkea pitkin huonetilaan.

”Putki kulkee lämpimässä tilassa, on metallia eikä sitä ole lämpöeristetty”, Simonaho sanoo.

Kemppaisen mukaan kanava pitää eristää, jos se kulkee juuri lämpimässä paikassa, kuten kylpyhuoneen alakatossa. Sinne lämmin ilma nousee lattialämmityksen vaikutuksesta.

Vinhan mukaan ilmanvaihto­kanavien eristäminen ei kuitenkaan poista koko ongelmaa, sillä lämpö pääsee kylpyhuoneesta muihin tiloihin myös seinien läpi.

 

Kuudes syy: lattialämmitys ja ilmanvaihto lämmittävät asuntoa

Yhdessä taloyhtiössä huoneistoja lämmitettiin lattialämmityksellä ja ilmanvaihdolla.

”Ylilämpöongelma huomattiin, kun kaukolämmön kulutus oli poikkeuksellisen pieni ja kiinteistösähkön kulutus normaalia korkeampi”, Kemppainen sanoo.

Kaukolämmön kulutus oli pientä, koska vesikiertoinen patterijärjestelmä oli poissa käytöstä.

Lattialämmityksen yhteyttä huoneilman lämpötilaan asukkaan voi olla vaikea ymmärtää, jos lattialämmitys on kytketty kiinteistösähköön. Hän ei silloin pääse seuraamaan lattialämmityksen sähkönkulutusta.

”Ajatus ei ollut tehdä näin. Se oli monen virheen summa: välinpitämättömyyttä ja huonoa rakentamisen kulttuuria, josta kärsivät loppukäyttäjät eli asukkaat”, Kemppainen kertoo.

Fakta

Oikeilla säädöillä kymmenien tuhansien eurojen säästö


 Energiahukka kuluttaa pahimmillaan 30 prosenttia taloyhtiön energiasta.

 Turha energiankulutus voi aiheuttaa taloyhtiölle jopa kymmenien tuhansien eurojen kulut vuodessa.

 10–15 prosenttia säästöstä olisi saavutettavissa ilman kalliita ja raskaita korjauksia.

 Säästöt ovat mahdollisia esimerkiksi tiivistämällä ikkunat ja ulko-ovet, tarkastamalla ja säätämällä ilmanvaihto ja lämmitysjärjestelmä.

 Verkossa osoitteessa Energiahukka.fi on lisää ohjeita, kuinka taloyhtiö voi säästää turhassa energiankulutuksessa.

Lähde: Motiva ja ympäristöministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin

  4. 4

   Weekend-festivaalin järjestäminen Hieta­niemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turva­miehiä karkuun

  5. 5

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  6. 6

   Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun

  7. 7

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  8. 8

   Helsingissä rakennetaan nyt uusia elokuva­teattereita ennen­näkemätöntä vauhtia – Muuttuuko ohjelmisto, lisääntyykö elokuvissa käynti ja laskeeko lipun­hinta?

  9. 9

   Kertotaulun tankkausta ja ruotsin epä­säännöllisiä verbejä 70 euron tunti­hintaan – maailmalla miljardi­luokkaan paisunut yksityis­opetus­bisnes on rantautumassa Suomeenkin

  10. 10

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  4. 4

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  5. 5

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  6. 6

   Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

  7. 7

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  8. 8

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  9. 9

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  10. 10

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  7. 7

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun
  3. Entinen NBA-tähti väittää saaneensa 12 aivohalvausta ja kuusi sydänkohtausta – kertoo palaavansa ammattilaiskentille Kiinaan
  4. Siniset kertoivat maahanmuuttokantansa, mutta miten ne eroavat perussuomalaisista?
  5. Mitä jos Suomen tietoliikenneyhteydet menisivät poikki? Pankeille ehdotetaan varajärjestelmää, mutta finanssialan mielestä ehdotus on ajastaan jäljessä ja järjettömän kallis
  6. Maailman kallein hotelli aikoo veloittaa kahden viikon lomasta kymmenen miljoonaa euroa, ja syy siihen on sijainti Tilaajille
  7. Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”
  8. Uudet elokuva­teatterit syntyvät hyvien kulku­yhteyksien päähän
  9. Tenniksen kattojärjestö ATP haluaa puuhastelijat ulos turnauksista, samalla suomalaisten asema vaikeutuu: ”Näkyykö valoa edes missään”
  10. 14 miljoonaa maksava kana ja muita ongelmia – Venezuela poisti valuutasta viisi nollaa, mutta talouskaaos tuskin ratkeaa
  11. Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin
  12. Näytä lisää