Koti

Miksi jotkut asunnot ovat tukahduttavan kuumia? Ilmanvaihto­kanavista löytyy toisinaan jopa tulppia, jotka ovat unohtuneet sinne rakennus­vaiheessa

Rakennusurakoitsijat ja asukkaat ovat usein eri mieltä siitä, onko asuntojen liiallisen kuumuuden syynä rakennusvirhe vai ei.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona 13. kesäkuuta asuntojen liian korkeista lämpötiloista.

Jutussa uusien kerrostalojen kuumuudesta kärsivät asukkaat ja ongelman kanssa painiskelevat asiantuntijat antoivat pyyhkeitä taloja rakentaville rakennus­liikkeille.

Rakennus­liikkeiden edustajat vastaavat nyt arvosteluun.

Yksi kotinsa kuumuutta vastaan taistelevista on vantaalainen Raili Etelämäki. Hän kertoo kärsivänsä jopa 29 asteen lämpötiloista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etelämäen mukaan rakennuttaja eli SRV on vähätellyt ongelmaa ja suositellut paksumpien verhojen hankkimista.

Miten rakennuttaja voi kehottaa ratkomaan ongelman paksummilla verhoilla, SRV:n asunnoista vastaava johtaja Antero Nuutinen?

”En ihan allekirjoita, että tuo olisi ohje, jolla asiaan kehotetaan meillä suhtautumaan, mutta on vaikea ottaa kantaa yksittäistapaukseen.”

 

”Suurin haaste on aurinko.”

Helsingin Aurinkolahdessa asuva Mikko Simonaho taas kertoo, että hänen asunnossaan tuloilma lämpenee tuloilmakanavassa matkalla lämmön­talteen­ottokoneelta huoneilmaan.

Kanava kulkee lämpimässä tilassa, mutta sitä ei ole eristetty. Talon on rakentanut Lemminkäinen, joka on sittemmin sulautunut YIT:hen.

Miksei kuumuutta saada kuriin, YIT:n kehitysjohtaja Marko Oinas?

”Suurin haaste on aurinko. Kun auringon lämpö pääse sisälle huoneistoon, sitä on erittäin hankala saada pois.”

Oinas sanoo, että ilmanvaihto­kanava eristetään vain, jos tuloilma on viilennetty. Näin estetään kondenssi­veden tiivistyminen ja pääsy rakenteisiin.

”Jos ei ole tuloilman viilennystä, kanavaa ei eristetä.”

Hänen mukaansa tuloilma ei voi lämmetä kanavassa niin paljon, että sillä olisi merkittäviä vaikutuksia huoneen lämpötilaan.


 

Miksei lämpimiä vesiputkia eristetä paremmin?

Helsingin Jätkäsaaressa asuva Mikko Palmu puolestaan arvelee, että hänen asuntonsa kuumuus johtuu vesiputkien huonosta eristyksestä. ”Putkissa on olemattomat solukumi­eristeet, ja ne ovat lämpimiä päältä”, Palmu kertoo.

Kerrostalon on rakentanut NCC. Miksei putkia eristetä paremmin, NCC:n talotekniikka­päällikkö Janne-Matti Hiltunen?

Hän siirtää vastuun talon rakennuttajalle eli tilaajalle, joka on Sato.

”NCC on toiminut Jätkäsaaren kohteissa rakennus­urakoitsijana. Vastuu kohteiden suunnitelmista on ollut rakennuttajalla.”

Hänen mukaansa putket kuitenkin eristetään suunnitelmien ja määräysten mukaisesti.

”Pitkillä lämpökausilla voi tulla ongelmia, koska asuntoihin ei useimmiten asenneta jäähdytystä. Myös huoneistossa käytettävien laitteiden lämpökuorma voi olla merkittävä.”

Saton asuntojen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava johtaja Arto Aalto sanoo, että lämpimän käyttöveden putket on suunnittelu ja toteutettu määräysten ja ohjeiden mukaisesti. ”Solukumieriste on normaali tapa eristää lämpimän käyttöveden putkia.”

Aallon mukaan lämpimän käyttöveden putkien merkitys lämmön lähteenä on pieni verrattuna esimerkiksi aurinkoon. ”Jos huoneistojen ylilämmöstä tulee enemmän palautetta, täytyy miettiä, onko eristämisen määräystaso riittävä.”


Uudenmaan Kiinteistöliiton lvi-asiantuntija Arto Kemppainen arvostelee puutteita ilmanvaihdon säädöissä ja mittauksissa.

Hän sanoo, että tuloilman pitäisi olla huone­lämpötilaa viileämpää, mutta säätö usein unohtuu.

Mitä tähän sanovat rakennusliikkeiden edustajat?

NCC:n rakentamissa kohteissa tuloilman lämpötilaa säädetään automaatio­järjestelmällä. Lämpötila on asetettu 17 asteeseen.

Samoin Skanskassa tuloilman lämpötila säädetään automaatio­järjestelmän avulla. Tähän liittyvät asiakirjat liitetään taloyhtiölle luovutettavaan aineistoon.

SRV:ssä ilmanvaihdon säädöt tehdään kohteen luovutusvaiheessa. Samalla mitataan ilmamäärät ja lämpötilat.

”Talvikaudella sisään tulevaa ulkoilmaa lämmitetään, jotta ei olisi vedon tunnetta. Jos ulkona on 20 astetta lämmintä, tuloilman lämpötila pitäisi säätää alle 20 asteeseen”, Nuutinen sanoo.

YIT:ssä tavoitteena on, että tuloilma olisi muutaman asteen sisäilmaa viileämpää.

Arvostelua HS:n jutussa saavat osakseen myös viivyttely rakennus­virheiden korjaamisessa sekä suunnitelmien ja muiden asiakirjojen mystinen katoaminen.

Rakennus­liikkeistä kommentoidaan, että viivettä voi tulla, jos jotkin asiat vaativat tarkempaa selvittelyä.

”On aikamoinen kärjistys sanoa, että aikaa pelattaisiin. Vastuullinen rakennuttaja ja rakentaja pyrkivät korjaamaan vian niin pian kuin mahdollista. Varmasti yksittäistapauksia löytyy”, SRV:n Nuutinen sanoo.


 

”On subjektiivista, mikä katsotaan rakennusvirheeksi.”

Skanskasta todetaan, että jokin ongelma saattaa esiintyä vain tietyn säätilan vallitessa. Tällöin on odotettava oikeanlaista säätä, jotta ongelmaa saadaan selvitettyä.

YIT:n Oinas sanoo, että on subjektiivista, mikä katsotaan rakennus­virheeksi. Jos osapuolten näkemykset eroavat toisistaan, joudutaan käyttämään ulkopuolista asiantuntijaa.

NCC:ssä suunnitelmia säilytetään projektipankeissa. Hiltunen ei ole kuullut, että suunnitelmia olisi kadonnut.

”Teemme tuhansia asuntoja vuodessa, ja suunnitelmat pidetään hyvin tallessa. Saattaa olla, että joskus on lipsahtanut, mutta laajamittaista se ei ole”, sanoo YIT:n Oinas.

Skanskasta myönnetään, että toisinaan toteutus poikkeaa suunnitelmista. Yritys kieltää, että tämä johtuisi aina rakennusvirheestä.

”Suunnitelmissa oleva ratkaisu on voitu korvata vastaavalla. Tämä on sallittua. On kuitenkin selvää, että joskus sattuu inhimillisiä virheitä”, sanoo viestintäpäällikkö Liisa Salmela.

SRV:ssä on oma talotekniikka­osasto ja sillä sisäinen valvonta.

”En tunnista, että asiakirjoja olisi kadonnut”, Nuutinen sanoo.


Joskus asunnon ilmanvaihto ei toimi ja ilmanvaihto­kanavista on löytynyt tulppia.

Ilmanvaihtokanavat tuodaan työmaalle tulpattuina, jottei rakennuspöly pääsisi likaamaan kanavia. Tulpat pitää kuitenkin poistaa. Aina niin ei muisteta tehdä.

Miten rakennusliikkeet yrittävät ennaltaehkäistä tällaisia ongelmia?

Skanskasta kerrotaan, että vielä viisi vuotta sitten tämä oli todellinen ongelma tehdasvalmisteisissa ilmanvaihto­hormeissa.

”Ongelma ratkaistiin siten, että hormit kuvattiin niihin pujotettavalla kameralla, jolloin mahdolliset unohtuneet tulpat havaittiin ja voitiin poistaa. Nyt valvontaa on parannettu, mutta yksittäistapauksia edelleen esiintyy”, Salmela sanoo.

Muista isoista rakennusliikkeistä kerrotaan, että ilmanvaihto­kanaviin unohtuneet tulpat tulevat yleensä esille ilmanvaihdon mittaus- ja säätötilanteessa.


Ongelmia ovat aiheuttaneet myös raitisilma­säleikössä olevat hyönteisverkot. Verkkoja ei saisi olla, koska ne voivat tukkiutua.

NCC:n ja YIT:n kohteissa raitisilmasäleiköt tilataan ilman hyönteisverkkoa. Myös Skanska suunnittelee raitisilmasäleiköt ilman verkkoa, mutta joissakin tehdasvalmisteisissa raitisilmasäleiköissä verkko on.

Virheiden määrää on pyritty vähentämään merkitsemällä suunnitelmiin selkeästi, ettei hyönteisverkkoa saa käyttää, ja tekemällä pistokokeita.

SRV:ssä virheitä minimoidaan valvonnan avulla.

”Olen ollut tässä hommassa 30 vuotta. Sinä aikana on ollut jotain yksittäistapauksia pientalopuolella”, Nuutinen sanoo.


Uudenmaan Kiinteistöliiton tietoon on tullut tapauksia, joissa huoneistoja on lämmitetty sähkökäyttöisellä lattialämmityksellä ja ilmanvaihdolla ja vesikiertoiset patterit ovat olleet poissa käytöstä.

SRV:n Nuutinen myöntää yleisellä tasolla, että jotain on mennyt mönkään, jos näin on.

Skanskasta sanotaan, että kyse ei ole välttämättä rakennusvirheestä, vaan lämmitysjärjestelmän käyttöohjeiden puutteellisuudesta.

”Jos lattialämmitys on kytketty kiinteistösähköön ja asukas pitää lattialämmitystä kovin kuumalla, vesikiertoinen patterijärjestelmä ei lämmitä asuntoa voimakkaasti, koska lattialämmityksestä peräisin oleva lämpö lämmittää huoneistoa”, Salmela sanoo.

Samaa mieltä on YIT:n Oinas. Hänen mukaansa haasteena on viestiä vaihtuville asukkaille, miten lämmitys toimii.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen

  5. 5

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  6. 6

   Onko presidentin ympärillä hiljaisuuden kehä?

  7. 7

   Yli kolme metriä korkean keskusta-asunnon kuutiohinta voi olla yllättävän pieni verrattuna tavanomaiseen huoneistoon – ilmatila kannattaa hyödyntää sisustuksessa ja säilytyksessä

  8. 8

   Kiina käyttää kovia keinoja maailmalla, ja se pitäisi ottaa huomioon Suomenkin lainsäädännössä

   Tilaajille
  9. 9

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  3. 3

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  4. 4

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  5. 5

   Tapio Pesola näyttäisi lapsilleen mielellään maailmaa, mutta hän ei lennä vapaa-ajalla: ”Vaikka söisi koko vuoden vegaaniruokaa, ei pysty kompensoimaan kaukomatkojen päästöjä”

  6. 6

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  7. 7

   Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

  8. 8

   Lasse Lempaisen veitsen alla oli sadan miljoonan euron mies – Saako maailman paras urheilukirurgi Sakari Orava seuraajan Suomesta?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  10. 10

   Kehitysmaiden lapset saatiin kouluun, mutta he eivät välttämättä opi edes lukemaan – tutkijan mielestä koulutuksen kärkimaa Suomi voisi auttaa, jos uskaltaisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita
  3. Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan Tilaajille
  4. Rotusortajat ampuivat opiskelijoita tässä Soweton kirkossa – Nelson Mandela muutti kaiken, ja nyt Osmo Vänskä johti mustat ja valkoiset ekstaattiseen harmoniaan hänen satavuotisjuhlissaan
  5. Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana Tilaajille
  6. Onko presidentin ympärillä hiljaisuuden kehä?
  7. Kiina käyttää kovia keinoja maailmalla, ja se pitäisi ottaa huomioon Suomenkin lainsäädännössä Tilaajille
  8. Yli kolme metriä korkean keskusta-asunnon kuutiohinta voi olla yllättävän pieni verrattuna tavanomaiseen huoneistoon – ilmatila kannattaa hyödyntää sisustuksessa ja säilytyksessä
  9. Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen
  10. Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho
  11. Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden Tilaajille
  12. Näytä lisää