Koti

Miksi jotkut asunnot ovat tukahduttavan kuumia? Ilmanvaihto­kanavista löytyy toisinaan jopa tulppia, jotka ovat unohtuneet sinne rakennus­vaiheessa

Rakennusurakoitsijat ja asukkaat ovat usein eri mieltä siitä, onko asuntojen liiallisen kuumuuden syynä rakennusvirhe vai ei.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona 13. kesäkuuta asuntojen liian korkeista lämpötiloista.

Jutussa uusien kerrostalojen kuumuudesta kärsivät asukkaat ja ongelman kanssa painiskelevat asiantuntijat antoivat pyyhkeitä taloja rakentaville rakennus­liikkeille.

Rakennus­liikkeiden edustajat vastaavat nyt arvosteluun.

Yksi kotinsa kuumuutta vastaan taistelevista on vantaalainen Raili Etelämäki. Hän kertoo kärsivänsä jopa 29 asteen lämpötiloista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etelämäen mukaan rakennuttaja eli SRV on vähätellyt ongelmaa ja suositellut paksumpien verhojen hankkimista.

Miten rakennuttaja voi kehottaa ratkomaan ongelman paksummilla verhoilla, SRV:n asunnoista vastaava johtaja Antero Nuutinen?

”En ihan allekirjoita, että tuo olisi ohje, jolla asiaan kehotetaan meillä suhtautumaan, mutta on vaikea ottaa kantaa yksittäistapaukseen.”

 

”Suurin haaste on aurinko.”

Helsingin Aurinkolahdessa asuva Mikko Simonaho taas kertoo, että hänen asunnossaan tuloilma lämpenee tuloilmakanavassa matkalla lämmön­talteen­ottokoneelta huoneilmaan.

Kanava kulkee lämpimässä tilassa, mutta sitä ei ole eristetty. Talon on rakentanut Lemminkäinen, joka on sittemmin sulautunut YIT:hen.

Miksei kuumuutta saada kuriin, YIT:n kehitysjohtaja Marko Oinas?

”Suurin haaste on aurinko. Kun auringon lämpö pääse sisälle huoneistoon, sitä on erittäin hankala saada pois.”

Oinas sanoo, että ilmanvaihto­kanava eristetään vain, jos tuloilma on viilennetty. Näin estetään kondenssi­veden tiivistyminen ja pääsy rakenteisiin.

”Jos ei ole tuloilman viilennystä, kanavaa ei eristetä.”

Hänen mukaansa tuloilma ei voi lämmetä kanavassa niin paljon, että sillä olisi merkittäviä vaikutuksia huoneen lämpötilaan.


 

Miksei lämpimiä vesiputkia eristetä paremmin?

Helsingin Jätkäsaaressa asuva Mikko Palmu puolestaan arvelee, että hänen asuntonsa kuumuus johtuu vesiputkien huonosta eristyksestä. ”Putkissa on olemattomat solukumi­eristeet, ja ne ovat lämpimiä päältä”, Palmu kertoo.

Kerrostalon on rakentanut NCC. Miksei putkia eristetä paremmin, NCC:n talotekniikka­päällikkö Janne-Matti Hiltunen?

Hän siirtää vastuun talon rakennuttajalle eli tilaajalle, joka on Sato.

”NCC on toiminut Jätkäsaaren kohteissa rakennus­urakoitsijana. Vastuu kohteiden suunnitelmista on ollut rakennuttajalla.”

Hänen mukaansa putket kuitenkin eristetään suunnitelmien ja määräysten mukaisesti.

”Pitkillä lämpökausilla voi tulla ongelmia, koska asuntoihin ei useimmiten asenneta jäähdytystä. Myös huoneistossa käytettävien laitteiden lämpökuorma voi olla merkittävä.”

Saton asuntojen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava johtaja Arto Aalto sanoo, että lämpimän käyttöveden putket on suunnittelu ja toteutettu määräysten ja ohjeiden mukaisesti. ”Solukumieriste on normaali tapa eristää lämpimän käyttöveden putkia.”

Aallon mukaan lämpimän käyttöveden putkien merkitys lämmön lähteenä on pieni verrattuna esimerkiksi aurinkoon. ”Jos huoneistojen ylilämmöstä tulee enemmän palautetta, täytyy miettiä, onko eristämisen määräystaso riittävä.”


Uudenmaan Kiinteistöliiton lvi-asiantuntija Arto Kemppainen arvostelee puutteita ilmanvaihdon säädöissä ja mittauksissa.

Hän sanoo, että tuloilman pitäisi olla huone­lämpötilaa viileämpää, mutta säätö usein unohtuu.

Mitä tähän sanovat rakennusliikkeiden edustajat?

NCC:n rakentamissa kohteissa tuloilman lämpötilaa säädetään automaatio­järjestelmällä. Lämpötila on asetettu 17 asteeseen.

Samoin Skanskassa tuloilman lämpötila säädetään automaatio­järjestelmän avulla. Tähän liittyvät asiakirjat liitetään taloyhtiölle luovutettavaan aineistoon.

SRV:ssä ilmanvaihdon säädöt tehdään kohteen luovutusvaiheessa. Samalla mitataan ilmamäärät ja lämpötilat.

”Talvikaudella sisään tulevaa ulkoilmaa lämmitetään, jotta ei olisi vedon tunnetta. Jos ulkona on 20 astetta lämmintä, tuloilman lämpötila pitäisi säätää alle 20 asteeseen”, Nuutinen sanoo.

YIT:ssä tavoitteena on, että tuloilma olisi muutaman asteen sisäilmaa viileämpää.

Arvostelua HS:n jutussa saavat osakseen myös viivyttely rakennus­virheiden korjaamisessa sekä suunnitelmien ja muiden asiakirjojen mystinen katoaminen.

Rakennus­liikkeistä kommentoidaan, että viivettä voi tulla, jos jotkin asiat vaativat tarkempaa selvittelyä.

”On aikamoinen kärjistys sanoa, että aikaa pelattaisiin. Vastuullinen rakennuttaja ja rakentaja pyrkivät korjaamaan vian niin pian kuin mahdollista. Varmasti yksittäistapauksia löytyy”, SRV:n Nuutinen sanoo.


 

”On subjektiivista, mikä katsotaan rakennusvirheeksi.”

Skanskasta todetaan, että jokin ongelma saattaa esiintyä vain tietyn säätilan vallitessa. Tällöin on odotettava oikeanlaista säätä, jotta ongelmaa saadaan selvitettyä.

YIT:n Oinas sanoo, että on subjektiivista, mikä katsotaan rakennus­virheeksi. Jos osapuolten näkemykset eroavat toisistaan, joudutaan käyttämään ulkopuolista asiantuntijaa.

NCC:ssä suunnitelmia säilytetään projektipankeissa. Hiltunen ei ole kuullut, että suunnitelmia olisi kadonnut.

”Teemme tuhansia asuntoja vuodessa, ja suunnitelmat pidetään hyvin tallessa. Saattaa olla, että joskus on lipsahtanut, mutta laajamittaista se ei ole”, sanoo YIT:n Oinas.

Skanskasta myönnetään, että toisinaan toteutus poikkeaa suunnitelmista. Yritys kieltää, että tämä johtuisi aina rakennusvirheestä.

”Suunnitelmissa oleva ratkaisu on voitu korvata vastaavalla. Tämä on sallittua. On kuitenkin selvää, että joskus sattuu inhimillisiä virheitä”, sanoo viestintäpäällikkö Liisa Salmela.

SRV:ssä on oma talotekniikka­osasto ja sillä sisäinen valvonta.

”En tunnista, että asiakirjoja olisi kadonnut”, Nuutinen sanoo.


Joskus asunnon ilmanvaihto ei toimi ja ilmanvaihto­kanavista on löytynyt tulppia.

Ilmanvaihtokanavat tuodaan työmaalle tulpattuina, jottei rakennuspöly pääsisi likaamaan kanavia. Tulpat pitää kuitenkin poistaa. Aina niin ei muisteta tehdä.

Miten rakennusliikkeet yrittävät ennaltaehkäistä tällaisia ongelmia?

Skanskasta kerrotaan, että vielä viisi vuotta sitten tämä oli todellinen ongelma tehdasvalmisteisissa ilmanvaihto­hormeissa.

”Ongelma ratkaistiin siten, että hormit kuvattiin niihin pujotettavalla kameralla, jolloin mahdolliset unohtuneet tulpat havaittiin ja voitiin poistaa. Nyt valvontaa on parannettu, mutta yksittäistapauksia edelleen esiintyy”, Salmela sanoo.

Muista isoista rakennusliikkeistä kerrotaan, että ilmanvaihto­kanaviin unohtuneet tulpat tulevat yleensä esille ilmanvaihdon mittaus- ja säätötilanteessa.


Ongelmia ovat aiheuttaneet myös raitisilma­säleikössä olevat hyönteisverkot. Verkkoja ei saisi olla, koska ne voivat tukkiutua.

NCC:n ja YIT:n kohteissa raitisilmasäleiköt tilataan ilman hyönteisverkkoa. Myös Skanska suunnittelee raitisilmasäleiköt ilman verkkoa, mutta joissakin tehdasvalmisteisissa raitisilmasäleiköissä verkko on.

Virheiden määrää on pyritty vähentämään merkitsemällä suunnitelmiin selkeästi, ettei hyönteisverkkoa saa käyttää, ja tekemällä pistokokeita.

SRV:ssä virheitä minimoidaan valvonnan avulla.

”Olen ollut tässä hommassa 30 vuotta. Sinä aikana on ollut jotain yksittäistapauksia pientalopuolella”, Nuutinen sanoo.


Uudenmaan Kiinteistöliiton tietoon on tullut tapauksia, joissa huoneistoja on lämmitetty sähkökäyttöisellä lattialämmityksellä ja ilmanvaihdolla ja vesikiertoiset patterit ovat olleet poissa käytöstä.

SRV:n Nuutinen myöntää yleisellä tasolla, että jotain on mennyt mönkään, jos näin on.

Skanskasta sanotaan, että kyse ei ole välttämättä rakennusvirheestä, vaan lämmitysjärjestelmän käyttöohjeiden puutteellisuudesta.

”Jos lattialämmitys on kytketty kiinteistösähköön ja asukas pitää lattialämmitystä kovin kuumalla, vesikiertoinen patterijärjestelmä ei lämmitä asuntoa voimakkaasti, koska lattialämmityksestä peräisin oleva lämpö lämmittää huoneistoa”, Salmela sanoo.

Samaa mieltä on YIT:n Oinas. Hänen mukaansa haasteena on viestiä vaihtuville asukkaille, miten lämmitys toimii.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  8. 8

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  9. 9

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  10. 10

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää