Koti

Näin ankea kalamaja muuttui helsinkiläisen virkanaisen somaksi mökiksi – bonuksena oma lampi

Helsinkiläisnainen haaveili omasta kesämökistä lähes 50 vuotta. Sopiva löytyi vihdoin Mikkelin kupeesta.

Maantie polveilee pitkin eteläsavolaista, järvien pilkuttamaa peltomaisemaa. Osoitteen mukainen pikkutie näyttää kääntyvän suoraan pellolle. Otetaan ohjeiden mukaan tiukka vasen ja saavutaan kumpareelle, mistä nurmikko laskeutuu kohti tummaa lampea.

Sievä punamultainen mökki on kääntänyt selkänsä tulijoille, mutta lammen puolella aukeaa kaunis, kukkiva pihapiiri. Talon emännän, Hannele Leiwon, toiveiden mukaan jätämme auton ylös metsän reunaan, ettei nurmikko tärvelly.

Kun Leiwo toukokuussa 2012 tuli paikalle kiinteistönvälittäjän kanssa, ei tummanruskeaksi maalattu mökki synkän metsikön keskellä näyttänyt kovin houkuttelevalta. Vain parinkymmenen metrin päässä huriseva maantiekin tuntui olevan liian lähellä.

Leiwo oli käynyt katsomassa useita, parin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä olevia mökkejä, mutta niiden hinta-laatusuhde oli huono. Tässä paikassa hintapyyntö oli kohdallaan ja budjettiin sopiva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajomatkaa tosin kertyisi runsaat kolme tuntia eikä omaa autoakaan toistaiseksi ollut. Välittäjä sai puhuttua Leiwon ympäri ja kaupat tehtiin vielä samassa kuussa.

”Paikassa oli jotain salaperäistä. Tummasilmäinen metsälampi, pihapiirin tiheä metsikkö ja sen keskellä pikkuruinen mökki, kuin sadussa”, kuvailee Leiwo ensi tunnelmiaan.

Talo oli rakennettu kahdessa osassa. 20 neliön tupa oli lautarakenteinen, mutta saunaosa kauniisti patinoitunutta hirttä. Puhtaalle tuoksuvan saunan lauteille mahtuisi enemmänkin väkeä. Paikka oli siisti ja hyvin hoidettu, mutta kaipasi tavallista isompaa pintaremonttia. Ostohetkellä Leiwo varasi remonttiin noin 20 000 euroa, mutta summa kasvoi, kun työt etenivät.

Ensimmäinen yö mökillä oli jännittävä, ja Leiwo luulikin alussa pelkäävänsä yksinoloa syrjäisellä paikalla.

”Päätin, että jos haluan täällä olla, en voi pelätä. Muutaman päivän kuluttua entinen omistaja soitti kysyäkseen, miten siellä uni on tullut. Hän antaisi myös ohjeita, jos hella ei vedä kunnolla. Se oli ­liikuttavaa huolenpitoa”, Leivo kertoo.


Kesäloman alettua Leiwo ryhtyi kahden poikansa kanssa raivauspuuhiin. Avuksi tilattiin myös metsuri.

Ensimmäisenä pihapiiristä kaadettiin yli kaksikymmentä isoa puuta.

Sisällä mökissä tummuneet mäntylautaseinät ja -katto maalattiin valkoisiksi.

Valoa alkoi tulvia niin tupaan kuin pihaan. Hyttysetkin kaikkosivat syvemmälle metsään.

”Maalasin kaikki pinnat kolmeen kertaan sillä seurauksella, että sain niskani kipeäksi. Fysioterapeutti suositteli jatkomaalauksien teettämistä muilla.”

Ulkohuussin kunnostus sai odottaa, mutta pihassa ollut varastorakennus remontoitiin vierasaitaksi. Leiwo halusi nopeasti yöpymistilaa pojilleen sekä auttamaan tulleille tuttavilleen.

Timpuri purki homeelta haisevat lastulevyt seinistä ja katosta, ja koko sisävuoraus tehtiin uudestaan. Samalla lisättiin eristeitä seiniin ja lattiaan.

Ikkunat ja lahot portaat vaihdettiin uusiin.


Mökin varus­tuksiin kuului muu­rattu puu­hella, jääkaappi ja pieni sähköliesi. Tupaan oli jäänyt myös edellisen asukkaan huonekaluja, kuten upea marmorikantinen pesukomuutti.

Leiwon vuosien mittaan keräämät kauniit, vanhat tavarat löysivät paikkansa tuvassa ja käyttöesineet nostettiin esille avohyllyille.

”Olen innokas sisustaja ja vaikka tilaa on vähän, tykkään laittaa esille kaikkea sievää.”

Mustavetinen metsälampi lisää paikan salaperäisyyttä. 300 neliön lampi on matala, rannalta vain noin metrin syvyinen.

Mutapohjaisen lammen vesi on kuitenkin puhdasta.

Uusi laituri tehtiin entistä paljon pidemmäksi, mutta uimaan on yhä laskeuduttava varovasti, ettei sekoita pohjan mutaa. Varomattomia uimareita varten Leiwo nostaa laiturille ämpärin ja kauhan, jotta voi huuhdella mudat pois.

”Rakastan tätä mustaa lampeani. Elokuun lämpiminä öinä kellun selälläni vedessä katselemassa tähtitaivasta. Täällä metsän keskellä se loistaa todella kirkkaana.”

Vastakkaisella rannalla puiden takana on vain yksi mökki, joten naapurit eivät häiritse kellujaa. Lammesta löytyy monenlaista elämää, kalojakin hyppelee tiuhaan. Pienen laskujoen muodostamassa kosteikossa elää muun muassa äänekkäitä rupikonnia ja yksinäinen majava.


Puiden kaadon jälkeen maasta alkoi sieltä täältä nousta vanhoja perenna­kasveja. Niiden lisäksi Leiwo on istut­tanut pihaan ruusu- ja marja­pensaita. Kun aurinko paistaa ja kukat kukkivat, myös perhoset löytävät paikalle.

Leiwo sanoo olevansa enemmän innokas kuin taitava puutarhuri eikä tiedä, missä mikin kasvi parhaiten viihtyisi. Hän siirtelee niitä paikasta toiseen sen mukaan, miten ne näyttävät kukoistavan. Kesäkukat ja yrtit istutetaan ruukkuihin terassin portaille. Kasvimaa vaatisi hänen mukaansa liian paljon hoitamista.

”Loma-aikana tykkään tehdä mieluummin pieniä nikkarihommia, kaikenlaista tyyliin rumasta kaunista. Juvan ja Mikkelin kirpputorit ko­luan joka kesä.”


Muuta­ma vuosi sitten van­halta sauna­patiolta raken­nettiin leveät portaat rin­nettä alas kohti lampea. Portaiden päähän tehtiin katettu terassi.

Mökissä ollut vanha pirtti­kalusto päätyi maalat­tuna terassille ruokailu­ryhmäksi, grillin viereen. Penkeillä on läheiseltä lammas­farmilta ostetut lampaantaljat ja paikallisesta sisustusliikkeestä hankitut kynttilälyhdyt.


Vuosien työ alkaa olla valmis. Viimeisimpänä rakennettiin salaojitus mökin ympärille ja pystytettiin kuivakäymälä metsän reunaan. Salaojituksen yhteydessä nostettiin mökin painunutta kulmaa, ja myllättyyn maahan istutettiin nurmikkoa.

Kun mökin tummanruskea ulkoväritys, keltaiset ikkunapuitteet ja vihreät ovet saivat uudet puna-valkoiset väripinnat, muuttui synkkä kalamaja kukkivan puutarhan keskellä olevaksi somaksi mökiksi.

Kun Leiwo oli lähes 50 vuotta haaveillut omasta kesämökistä, ei maantiekään enää häirinnyt. Päin vastoin, se antaa omalla tavallaan turvallisuuden tunnetta.

Keskikesällä lehtipuut peittävät näkymän ja vaimentavat harvakseltaan kuuluvat äänet.

”Nyt vain nautin tästä kaikesta. Kesäkuu on parasta aikaa, kun luonto kasvaa kohisten ympärillä ja saan seurata sitä täällä. Se tuottaa joka kerta suurta iloa”, Leiwo sanoo.

Leiwon kesäpaikka on entinen puhelinkeskuksen sauna ja kalamaja

Vuonna 1949 mökin tontille oli tarkoitus rakentaa Juvan kunnan puhelinkeskus. Ensimmäisenä paikalle rakennettiin kuitenkin suuri hirsisauna.

”En ymmärrä, miksi puhelinkeskukseen on pitänyt rakentaa sauna ja vielä näin suuri”, Leiwo kummastelee.

”Ehkä kuviteltiin, että ympäristöön tulisi lisää asukkaita. Täällä saunoisi kerralla kymmenkunta henkeä.”

Itse puhelinkeskusta ei koskaan rakennettu. Tupa on tehty saunan jatkeeksi vuonna 1970. Mökki on toiminut siitä lähtien luultavasti jonkinlaisena kalamajana, myöhemmin kesämökkinä, mutta sen omistajista Leiwolla ei ole tietoja.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Mökki
 • Kesämökit
 • Remontointi
 • Mökki ja piha

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  2. 2

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  6. 6

   Mäntyharjun kuolonkolarin aiheuttajaksi epäilty mies ajoi samaa tietä poliisia pakoon myös viime syksynä – tuolloin poliisi onnistui pysäyttämään kuljettajan

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Maa-ampiaiset hyökkäsivät päivä­koti­ryhmän kimppuun Lappeen­rannassa – ensihoitajat paikalle

  9. 9

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  10. 10

   Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää