Koti

Uudeltamaalta saa kesämökin jopa 25 000 eurolla – purkukuntoisen tönön saa tosin vielä kymppitonnin halvemmalla

Kaipaatko vinkkejä mökin ostoon, maalaamiseen, remontointiin, pihan laittoon tai huussin valintaan? Lue HS:n mökkiekstra.

Miltä kuulostaisi oma kesämökki lyhyen ajomatkan päässä Helsingistä ja hintaa vain 35 000 euroa? Tällaisia mökkejä on Uudellamaalla myynnissä kymmenkunta Oikotie.fi-palvelussa.

Halvimmillaan kesämökin saa 25 000 eurolla. Esimerkiksi Lohjan Pusulassa on myynnissä vuonna 1977 rakennettu mökki hintaan 25 000 euroa. Mökissä on 33 neliötä.


Samaan hintaan saisi Lapinjärveltä 50-neliöisen mummonmökin, jossa ei ole sähköjä.


Espoossa sijaitsevalla mutta Helsingin kaupungin omistuksessa olevalla Varsisaarella puolestaan myydään 12 neliön kesämajaa hintaan 26 000 euroa.


Jos haluaa loma-asunnon nimellä myytävän rakennuksen, tarjolla on Myrskylässä myös vaatimaton tönö puolen hehtaarin tontilla. Mukaan tulee saunarakennus ja liiteri. Hintaa kokonaisuudella on 15 000 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Välittäjän mukaan kylällä on myös jalkapallokenttä, uimaranta ja kivoja ihmisiä.


Osa halvimmista mökeistä on siis melkoisia lautakasoja. Käytännössä vaikkapa 25 000 euron mökin kunnolle, varustukselle tai koolle ei ainakaan voi asettaa mitään vaatimuksia.

”Tähän hintaan ei tietenkään voi odottaa saavansa hienoa mökkiä, mutta voi saada ihan kivan tontin, missä viihtyy ja jonkun mökin aihion tapaisen, johon pääsee nukkumaan”, sanoo kiinteistönvälittäjä Hannu Salo sanoo Kiinteistömaailmasta.

Eri asia on, viihtyykö kovin alkeellisissa oloissa pitkään. Remontointi maksaa, ja kaikkein huonokuntoisimpia mökkejä ei kannata edes kunnostaa.

Jos sitä vastoin on valmis maksamaan 50 000 euroa, sillä voi jo saada kuivalta maalta perinteisen hirsimökin ilman mukavuuksia jopa läheltä pääkaupunkiseutua.

HS kertoi viime maaliskuussa, miten mökkien hinnat ovat kehittyneet. Jutussa oleva laskuri kertoo mökkien hintakehityksen kunnittain.

Alla olevassa kuvassa näkyvää saaristomökkiä myytiin tuolloin Inkoossa.


Useimmat ostajat haluavat kuitenkin mökin, jossa on kaikki mukavuudet, kuten sähköt, vedet, ranta, tie perille sekä mahdollisuus käyttää mökkiä talvella. Tällaisten mökkien hinnat alkavat Uudellamaalla noin 200 000 eurosta.

Ei siis ihme, jos mökkikauppa ei ole merkittävästi piristynyt pitkän taantuman jälkeen. Vaikka vapaa-ajan asuntojen hinnat ovat kiinteistönvälittäjien mukaan nyt ihan oikealla tasolla, monelle oma kesäpaikka Helsingin läheltä on yksinkertaisesti liian kallis.

Pääkaupunkiseudulla keskimääräinen mökkilaina on Danske Bankin mukaan noussut 118 000 euroon. Vuodesta 2013 keskimääräinen mökkilaina on kasvanut peräti 26 prosenttia.

Koska mökkien keskihinnat eivät ole nousseet, kertoo lainojen koon kasvu siitä, että ostajat ostavat yhä kalliimpia mökkejä.

Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan mökkikauppa kävisikin vilkkaammin, jos sopivaa tarjontaa olisi enemmän.

”Suurin osa kysynnästä kohdistuu tällä hetkellä niihin mökkeihin, joita on tarjolla vähiten”, Rantanen sanoo.

Suurin osa ostajista haluaa hyvin varustellun mökin enintään sadan kilometrin kilometrin päästä Helsingistä. Jos rahat eivät riitä vapaa-ajan asuntoon Uudellamaalla, kannattaa sopivaa mökkiä hakea vähän laajemmalta alueelta. Mökit ovat halvempia jo parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta.


Kiinteistönvälittäjien mukaan mökkikauppa on hieman piristynyt viime vuodesta. Tosin alkukesän poikkeukselliset helteet kuulemma vähensivät ihmisten määrää sekä asuntojen että mökkien näytöillä.

Mökkikaupan painopiste on siirtynyt muutenkin pidemmälle kesään. Jos aikaisemmin iso osa mökkikaupoista tehtiin lopputalvesta ja alkukeväästä, nyt niitä tehdään tasaisemmin pitkin kesää, jopa alkusyksyyn asti.

Danske Bankin johtaja Sari Takala tulkitsee, että yhä useampi ostaja haluaa nähdä, miltä mökissä oikeasti näyttää kesällä.

Muutos on tapahtunut parin viime vuoden aikana. Danske Bankin mukaan vuonna 2016 syyskuu oli suosituin lainanottokuukausi ja viime vuonnakin se oli toiseksi suosituin.

Takala neuvoo mökistä haaveilevia tulemaan pankkiin hyvissä ajoin keskustelemaan siitä, minkälaiseen mökkiin todellisuudessa on varaa. Hän huomauttaa, että jos ostaa paljon kunnostamista vaativan mökin, pankki saattaa edellyttää lisää lainavakuuksia.

Haaveiletko mökin ostosta tai kunnostamisesta? Lue HS:n mökkiekstra täältä. Saat ohjeet muun muassa mökin raivaamiseen, sisustamiseen, maalaamisen, remontointiin sekä pihan kunnostukseen ja huussin valintaan.

Oikotie ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  5. 5

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  6. 6

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  7. 7

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  8. 8

   Jupiterilta löytyi 12 uutta kuuta ja niistä yksi on hyvin outo

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Yli 300 päivää ostamatta mitään turhaa – Heidi Juvonen haluaa elää ekologisesti ja siksi hän pesee hiuksensa pelkällä vedellä ja korvaa talouspaperin vaaterievuilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon

  8. 8

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  9. 9

   Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  10. 10

   12 kuvaa, jotka tiivistävät Helsingin historiallisen päivän parrasvaloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  11. Näytä lisää