Koti

Helsinkiläis­perhe muutti kokonaan puusta rakennettuun rivitalokotiin – massiivi­puulevy tekee tuloaan erilaisuutta tavoitteleviin kaupunki­koteihin

Massiivipuulevy clt tekee tuloaan kaupunkikoteihin. Asukkaita siinä viehättää moderni ja persoonallinen ilme, josta eivät kolhut ja naulanjäljet heti erotu.

Kesäkuun puolivälissä Inke Wäinölä seisoi muuttolaatikoiden keskellä ja mietti, mitä tuli tehtyä.

Miten ihmeessä kaikki mahtuisi 77 neliöön? Entä sopisivatko vanhat kalusteet uuteen kotiin, jonka pinnat ovat kauttaaltaan puuta?

Neljä päivää myöhemmin kaikki on paikallaan, ja koti tuntuu jo ensimmäisten öiden jälkeen luontevalta.

”On tämä ollut jännittävää. Koti on tosi tärkeä asia ja iso päätös. Kaikin puolin voi olla huojentunut”, Wäinölä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Wäinölä ja puoliso Ville Kivistö kiinnostuivat heti, kun Helsingin Laajasaloon massiivipuulevyistä valmistuva rivitalo tuli ennakkomarkkinointiin. He asuivat viidensadan metrin päässä muutamaa neliötä suuremmassa kerrostaloasunnossa, eivätkä varsinaisesti etsineet uutta kotia. Puupinnat herättivät kuitenkin mielenkiinnon.

”Tämä on hyvällä tavalla persoonallinen. Edelliset kaksi ko­tiamme ovat olleet tavallisia elementtitaloja. Appiukko sanoi hyvin, että tämä on vähän kuin loft, mutta betonin sijaan on puuta”, Kivistö sanoo.


Talon massiivipuurunko on jätetty näkyviin. Asunnossa seinäpinnat ovat käsittelemätöntä, ­hiottua raakapuuta.

Tarkoitus on vielä asentaa etelänpuoleisiin ikkunoihin uv-suojakalvot ehkäisemään puupintojen kellastumista.

”Emme ainakaan heti halunneet laittaa seiniin mitään aineita, jotta esimerkiksi puun tuoksu säilyy. Meillä on mökki, joka on maalattu valkoiseksi, joten kotona voi hyvin olla puuta”, Wäinölä sanoo.

Wäinölä ja Kivistö eivät vielä tunne tulevia naapureitaan, mutta kaikki asunnot on myyty. Yleisiä näyttöjä pidettiin vain yksi, kertoo arkkitehti Aleksi Niemeläinen. Hän on talon rakennuttaneen Woodbergin toimitusjohtaja.

”Panin merkille, että kiinnostuneista yllättävän moni oli nuoria, 20–35-vuotiaita. Vaikuttaa siltä, että nuoria kiinnostaa, mistä materiaalista rakennus on tehty”, hän sanoo.

Niemeläisen mukaan ihmisiä tuntui kiinnostavan erityisesti tavanomaisesta poikkeava ilme. ”Perusvalkoista kipsilevyseinää on tarjolla niin paljon, että muu erottuu edukseen.”


Puurakentaminen yleistyy vauhdilla kaupungeissa. Suomessa on kaikkiaan jo 62 yli kaksikerroksista asuinpuukerros­taloa, joista kolmannes on tehty clt:stä. Tulevista suurin osa on clt-levyä, kertoo rakennusopin professori Markku Karjalainen Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Karjalaisen viime vuonna tekemässä kyselytutkimuksessa puukerrostalojen asukkaat korostivat puurakentamisen eko­logisia arvoja mutta myös puun ilmettä – aivan kuten Inke Wäinölä ja Ville Kivistökin.

”Ihmiset haluavat puuta ennen kaikkea näkyvänä pintana sekä parvekkeissa että julki­sivuissa”, Karjalainen sanoo.


Moni pitää clt-levypintaa modernimman näköisenä kuin vaikkapa perinteistä hirttä.

”Tähän asti puu on mielletty maaseudun ja vehreiden esikaupunkien materiaaliksi. Puu urbaanissa ympäristössä on Suomessa uutta”, sanoo arkkitehtuurin professori Markku Hedman Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Hedmanin ja Karjalaisen mukaan clt:n suosiota selittää myös se, että materiaalin tuotanto on teollista. Rakennusliikkeet kokevat sen samantapaiseksi kuin betonielementit.

 

Suomessa ei ole kovin paljon massiivipuuosaajia

Arkkitehtejä puolestaan viehättää materiaalin monipuolisuus: siitä voi tehdä hyvin erilaisia ja erimuotoisia rakennuksia.

Woodbergin Niemeläisen mukaan puuta pitäisi käyttää rakentamisessa nykyistä enemmän, koska se on uusiutuva luonnonvara.

”Haasteena meillä ja muillakin tällä hetkellä on, että Suomessa ei ole kovin paljon massiivipuurakentamisen osaajia suunnittelussa tai rakentamisessa. Kyseessä on aika rajattu porukka, ja kaikilla on kalenterit täynnä.”

Laajasalon rivitalon asukkaille Inke Wäinölälle ja Ville Kivistölle clt materiaalina ei ollut aiemmin tuttu.

Pariskunnan lähipiirissä on kuitenkin rakennusalan osaamista, ja ennen ostopäätöstä he tutustuivat muun muassa paloturvallisuus­kysymyksiin. Materiaalin kotimaisuus oli iso plussa.

”Minusta on ihanaa, että tähän on käytetty kotimaista puuta Kainuusta”, Wäinölä sanoo.

Raken­nuksen ääni­eristys on ollut paris­kunnalle iloinen yllätys, varsinkin kun naapuri­asunnossa on vielä sirkkelöity. Lisäksi puuseinään on ollut helppo naulata tauluja.

”Hyllytkin ovat menneet ennätyshelposti seinään”, Kivistö sanoo.

Kun Olivia-tyttären huoneen sisustusjulisteista jokin ei heti löytänyt oikeaa paikkaansa, ei naulanjälki jäänyt pahasti näkyviin. Ja vaikka jäisikin, elävässä puupinnassa se ei pariskuntaa haittaa.

”En usko, että tähän heti kyllästyy”, Kivistö sanoo.


Entä millaisia kokemuksia on sellaisella, joka on ehtinyt asua jo pitempään clt-talossa?

Helsingin ensimmäinen clt-omakotitalo nousi vuonna 2014 Maunulaan. Heti Lundqvistien ovelta näkee tulleensa oikeaan osoitteeseen: kaikki seinät ovat puulevyä. Vierasta on yhä vastassa hento puun tuoksu.

”Me emme enää haista sitä. Ehkä silloin, jos olemme olleet viikon reissussa”, Annamari Lundqvist kertoo.


Lundqvistit kiinnostuivat clt:stä viitisen vuotta sitten. Uudella asuinalueella talon ulkoasu oli tarkkaan määritelty, joten he halusivat keksiä jotain omaa seinien sisäpuolelle.

”Halusimme avaruutta ja valoisuutta, ja clt mahdollisti erilaiset rakenteet. Tavanomaisilla materiaaleilla olisi tarvittu vähintäänkin yksi kantava rakenne keskelle taloa.”

Lundqvistien odotukset ja toiveet talon suhteen ovat toteutuneet. ”Täällä on avaraa ja tilaa hengittää.”


Massiivi­puun ominaisuuksiin kuuluu pintahalkeilu. Sen vähentämiseksi alakerran seinät on uritettu.

Yläkerran urittamattomiin seiniin on tullut muutama hento halkeama, mutta Lundqvistit ajattelevat, että se kuuluu puuhun.

Materiaali on osoittautunut lapsiperheessä armeliaammaksi kuin kipsilevy. Heti ei jää jälkeä, jos vaikka leikki­auto törmää päin seinää.


Ainoa yllätys on ollut satunnainen pauke, jonka ensimmäiset talvipakkaset massiivipuussa aiheuttivat.

”Olin kyllä lukenut, että niin voi käydä, mutta ensin vähän säikähdin, että mitä tämä oikein on.”


Uv-suojavahalla käsitellyt pinnat ovat säilyttäneet raikkaan vaalean ilmeensä.

”Olisi ollut painajaismaista, jos vuosi muuttamisen jälkeen tämä olisi kuin tulisi vanhaan kellastuneeseen kesämökkiin”, Lundqvist nauraa.Porin Asuntomessuihin ja clt-runkoiseen Haltiatar-taloon (kohde 26) voi tutustua 6.7–5.8. Lisätietoa messuista saa täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Rakentaminen
 • Puurakentaminen
 • Uudiskohteet
 • Puu
 • Taina Ahtela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  7. 7

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  8. 8

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  9. 9

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klubi hakkasi päätä seinään 90 minuuttia, Kemi taisteli pisteen Helsingistä – ”Emme saaneet horjuvaa vastustajaa kaadettua nurin”
  3. Genovan silta­turman etsinnät on päätetty, kuolleita 43
  4. Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon
  5. Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”
  6. Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla
  7. Tunti sitten
  8. Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”
  9. Manchester United kompuroi Valioliigassa Brightonin vieraana – Laukoi vain kaksi kertaa maalia kohti
  10. 2 tuntia sitten
  11. Pystyykö kunto­pyörää polkemalla tuottamaan sähköä kotiin? Entä riittävätkö kodin aurinko­paneelit sähköauton lataamiseen? Asian­tuntija vastaa
  12. Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen
  13. Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”
  14. Näytä lisää