Koti

Ullakolle hautautunut ovi voi olla satasen arvoinen – Katso, löytyykö sinulta näitä rahanarvoisia vanhoja esineitä

Ullakolle hylätyt uunin kaakelit, lattialistat ja ikkunaruudut voivat olla rahanarvoisia löytöjä. Remontoijat ja sisustajat etsivät vanhojen talojen osia kissojen ja koirien kanssa.

Rintamamiestaloja ja perinnerakennuksia remontoivat ihmiset etsivät varaosia vanhoihin rakennuksiin. Myös moni uutta asuntoa remontoiva kaipaa sisustukseensa vanhoja osia, kuten koristeellisia uunikaakeleita, ikkunaruutuja ja ovia.

Kesämökin ullakkoa ja vanhojen kotitilojen varastoja tyhjentäessä kannattaakin pitää silmänsä auki, löytyisikö rahanarvoisia talon osia.

Arvokkaimmat esineet ovat peräisin 1800-luvulta aina 1930-luvulle, mutta myös rintamamiestalojen alkuperäiset osat ovat kysyttyjä.

Perinnerakentamisen asiantuntija Hannu Rinne ja Wanhan Wallankumous -liikkeen omistaja Karoliina Borgelin kertovat, mitä varaosia kannattaa erityisesti etsiä. Hinnat ovat arvioita, sillä lopullinen hinta riippuu esineen iästä ja kunnosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Peiliovet ja rintamamies­talojen laakaovet

Borgelin kertoo, että asiakkaat kysyvät eniten peiliovia. Peiliovea ei nimestään huolimatta ole tehty peilistä vaan ovi tarkoittaa ennen sotia valmistettua moniruutuista, puista ovea. Osa oven ruuduista voi olla lasia.

”Peiliovia tarvitaan jatkuvasti: niitä menee perinnerakentamisen lisäksi uusien kotien sisustajille”, Borgelin sanoo.

Ovet saavat olla rapistuneita. Ostajat pitävät siitä, että erilaisten maalikerrosten kautta ovissa näkyy ajan kuluminen. Peiliovi maksaa noin satasen. Vanhan, karmeineen myytävän parioven hinta voi kivuta jopa 450 euroon.

Omat markkinansa on rintamamiestalojen alkuperäisille laakaoville. Moni etsii koivuviilusta tehtyjä alkuperäisiä, maalaamattomia ovia, joissa näkyy puupinta lakkauksen alla.

”1970-luvulla rintamamiestalojen ovia maalattiin kirkkailla väreillä. 1990-luvulla sisustuksessa iski valkoisen kaipuu, joten ovia maalattiin valkoisiksi. Maalattua ovea on vaikea palauttaa alkuperäiseksi, joten moni etsii alkuperäistä, puista ovea”, Rinne sanoo.

2. Moniruutuiset vanhat ikkunat

Vanhoille ikkunoille ja niiden osille on jatkuva kysyntä. Tyypillisimmin ne ovat moniruutuisia ikkunoita, joissa ruutuja on neljästä ylöspäin. Jos ikkunoita on sarja karmeineen, sen arvo voi olla useamman sata euroa.


Borgelin sanoo, että myös yksittäisiä lasiruutuja kysytään paljon joko rikkoutuneiden tilalle tai koristekäyttöön. Ennen sotia lasi tehtiin vetämällä tai puhaltamalla. Suupuhallettu satavuotias lasi maksaa 80 euroa neliöltä. Virheet tekevät lasista halutun.

”Vanha lasi väreilee. Käsintehtynä siihen jää aina epätasaisuuksia, kuten kuplia.”

Ulkoilmassa olleiden ikkunoiden puitteet saattavat olla lahonneita, joten moni ostaa vanhat ruudut ja valmistuttaa ikkunaan pokat erikseen.

3. Katto- ja lattialistat

Remontoijat metsästävät katto- ja lattialistoja, koska sata vuotta sitten puu oli laadukkaampaa kuin nykyisin.

”Tiheäsyisen puun vuosikasvu on 1–2 milliä, nopeakasvuisen jopa 5. Sata vuotta sitten rakentamiseen valittiin tiheä puu, nykyään tuntuu kelpaavan mikä vain”, Hannu Rinne sanoo.

Borgelin lisää, että jos lattialistasta puuttuu vain muutama metri, on halvempaa etsiä vanha lista kuin tilata sahalta kokonainen erä uutta. Satavuotias, yli kymmenen senttiä leveä lista maksaa noin neljä euroa metriltä.

4. Leea-salpa ja pukinsarvikahva

Ihmiset etsivät myös vanhoja lukkoheloja, ovenkahvoja ja saranoita. Metalliset ovenkahvat ovat pitkäikäisiä.

”Ikä ja vuosien käyttö saavat näkyä metallin patinoitumisessa”, Borgelin sanoo.

Rintamamiestaloja alkuperäiskuntoon remontoivat metsästävät erityisesti Leea-salpoja. Pyöreä, bakeliitista valmistettu komeron kahva on tuttu monessa kodissa.


Alkuperäisen salvan arvo on kymppi, mutta salpaa on alettu valmistaa myös uutena.

Remontoijat etsivät myös rintamiestalojen metallisia pukinsarviovenkahvoja, joiden arvo on 20 euroa.


5. Uunien kaakelit

Erityisesti 1970-luvulla kaakeliuunit kokivat kodeissa kovia. Öljylämmitys yleistyi, ja sähköpattereita pidettiin modernin elämän symboleina.

”Vanhoja kaakeliuuneja hajotettiin lekalla säpäleiksi. Niillä ei nähty olevan edes esteettistä arvoa”, Rinne sanoo.

Jos kokonainen kaakeliuuni on ehjä ja purettu oikein, sen arvo voi olla tuhannesta eurosta jopa 4 500 euroon.

Mitä vanhempi ja koristeellisempi uuni on, sitä arvokkaampi se on.


Myös yksittäisiä kaakeleita halutaan ostaa. Sisustajat etsivät erityisesti koristeellisia laattoja.

”Muuten myymme yksittäisiä laattoja lähinnä muurareille, jotka täydentävät vanhojen uunien puuttuvia osia”, Karoliina Borgelin sanoo.

Myös muille vanhoille uuninosille, kuten luukuille ja pelleille, on kysyntää.

”Ihmiset ovat alkaneet muurauttaa puuhelloja uudelleen. Niihin etsitään kaikkia osia”, Borgelin kertoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  3. 3

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  4. 4

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  5. 5

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  6. 6

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  7. 7

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  8. 8

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  10. 10

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää