Koti

Muovi korvasi puun puutarhakalusteissa – Kiinnitä näihin asioihin huomiota kalusteostoksilla

Suomessa myytävien puutarhakalusteiden puu on aiempaa vastuullisempaa. Ennen ostosta kannattaa kuitenkin muistaa tarkistaa muutama asia.

Suomeen tuodaan enää hyvin vähän trooppisesta puusta valmistettuja puutarhakalusteita. Muutos on tapahtunut muutamassa vuodessa.

Vielä kymmenen vuotta sitten ympäristöjärjestöt kampanjoivat, etteivät kuluttajat ostaisi tropiikin puusta valmistettuja puutarhakalusteita. Tuolloin valtaosa Suomessa myydyistä puutarhakalusteista oli valmistettu sademetsästä peräisin olevasta puusta.

Rakentamisen ja sisustamisen alan kauppoja edustavan Rasi ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala sanoo, että kaikki yhdistyksen jäsenten maahantuomat puukalusteet ovat nykyään sertifioituja. Sertifioidun puun alkuperä ja tuotantotapa tunnetaan.


Puu on yli­päätään menettänyt suosiotaan puutarha­kalusteiden mate­riaalina. Kuluttajat hakevat helppo­hoitoisia kalusteita, ja puu vaatii säännöllistä huoltoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Keskon myymistä puutarhakalusteista enää 15 prosenttia on puisia. Suosituin materiaali on polyrottinki eli muovinen punos. Suomen säitä hyvin sietävä alumiini on myös kasvattanut suosiotaan.

Laittomat metsähakkuut ovat maailmanlaajuinen ongelma. Metsien monimuotoisuudesta on huoli kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Siksi sillä on väliä, minkälaisesta puusta puutarhakalusteet on valmistettu. Erityisesti kehitysmaissa sademetsiin liittyy myös taloudellisia kysymyksiä ja ihmisoikeusongelmia.

Iso osa trooppisesta puusta hakataan Kaakkois-Aasiassa, jossa esimerkiksi ammattiyhdistystoimintaa rajoitetaan. Viljeltyyn metsään kohdistuu usein maakiistoja, ja paikallisen alkuperäisväestön oikeuksia poljetaan.


Ainoa sademetsille kehitetty maailmanlaajuinen sertifikaatti on Forest Stewardship Council eli FSC. Se on sittemmin levinnyt koskemaan kaikkea puuta eri puolilla maailmaa.

Ympäristöjärjestöt, ihmisoikeusjärjestöt ja teollisuus kehittivät sertifikaatin 1990-luvulla luomaan metsien hoidolle maailmanlaajuiset vähimmäiskriteerit.

Nykyään sertifikaatin saa myös bambulle ja palmupuista peräisin olevalle rottingille. Niiden tuotannossa on samoja ongelmia kuin kovapuun eli sademetsien lehtipuun tuotannossa.

Toistaiseksi paras keino valita vastuullisia puutarhakalusteita onkin ostaa tuotteita, joissa on FSC-sertifikaatti. Sertifikaatti takaa sen, että tuotetta ei ole valmistettu laittomasti hakatusta metsästä. Puuntuotanto on lisäksi ollut taloudellisesti ja sosiaalisesti vastuullista.


Vastuullisen metsänhoidon yhdistyksen eli FSC Finlandin markkinointi- ja kehityspäällikkö Lauri Ilola uskoo, että maailma on viime vuosina muuttunut paremmaksi. Kuluttajat tietävät ongelmista aiempaa enemmän.

”Mitä enemmän kuluttajat ovat kiinnostuneita tuotteiden alkuperästä, sitä enemmän teollisuuden ja kaupankin täytyy olla”, hän sanoo.

Vasta kymmenen prosenttia kaikista maailman metsistä on FSC-sertifioituja, mutta kaupan kiinnostus sertifioidun puun käyttöön lisääntyy. Esimerkiksi Ikea on asettanut tavoitteekseen, että vuoteen 2020 mennessä sen liikkeissä myydään vain FSC-sertifioituja puutuotteita.

Suomessa ainakin Jysk ilmoittaa, että sillä on myynnissä vain FSC-sertifioituja puisia puutarhakalusteita. Lauri Ilola huomauttaa, että EU edellyttää muutenkin, että puun alkuperä on tiedossa.


Vuosituhannen alun kampanjointi on saanut toisen sävyn. Aikaisemmin kuluttajan piti nimenomaan välttää sademetsän puusta valmistettuja puutarhakalusteita ja suosia eurooppalaista puuta.

Nyt viesti on, että Kaakkois-Aasian puuta voi käyttää, koska se on merkittävä elinkeino paikallisille ihmisille. Puun vain pitää olla vastuullisesti tuotettua.

Kotimaisuuskaan ei välttämättä takaa vastuullisuutta. WWF:n suojeluasiantuntija Annukka Valkeapää muistuttaa, että myös suomalaisen luonnon monimuotoisuus on uhattuna.

”Pelkkä suomalaisuus ei ole tae siitä, että tuote on tehty vastuullisesti. Maailma ei ole sillä tavalla yksinkertainen. Suomenkin metsien monimuotoisuus heikkenee”, Valkeapää sanoo.

Viimeksi kesäkuussa metsäjätti UPM sai FSC:ltä vakavan varoituksen. UPM oli vastoin sertifikaatin kriteerejä hakannut Ruokolahdella metsiä, joissa asui uhanalaiseksi luokiteltu kuukkeli.

Näin ostat puutarhakalusteet kestävästi

1 Etsi käytettynä

Mieti, tarvitsetko ylipäätään uusia puutarhakalusteita. Katso, löytyisivätkö sopivat kalusteet käytettyinä.

2 Osta sertifioitua

Jos ostat kalusteet uusina, osta FSC-sertifioituja tuotteita. Sertifikaatti löytyy joko tuotteesta tai pakkauksesta. Jos myyjä ei osaa kertoa tuotteen alkuperää, sertifikaatin avulla tuote voidaan jäljittää hyvinkin pitkälle.

3 Vältä näitä puulajeja

Jos tuotteessa ei ole FSC-merkintää, jätä ostamatta ainakin kalusteet, jotka on valmistettu esimerkiksi akasiasta, apassista, eukalyptuksesta, kumipuusta, mahongista, merantista, merbausta ja tiikistä. Vältä myös sertifioimattomia bambu- ja rottinkikalusteita.

4 Osta kestävää

Materiaalista riippumatta kannattaa aina ostaa tuotteita, jotka kestävät käyttöä. Puutarhakalusteiden uusiminen vuosittain ei ole ympäristöteko.

5 Hoida hyvin

Kalusteiden pitkäikäistä käyttöä edistää, että hoidat niitä ohjeiden mukaan. Esimerkiksi puiset kalusteet pitää ottaa talveksi sisään.

Lähteet: WWF ja Rasi ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala

Lue lisää vinkkejä puutarhan suunnittelusta ja hoitamisesta puutarhaekstrasta

Fakta

Maailmanlaajuinen puiden sertifiointijärjestelmä


  FSC määrittelee säännöt hyvälle metsänhoidolle. Suomessa on laadittu Suomen olosuhteisiin sopivat säännöt.

  FSC-tavaramerkkiä käytetään tuotteisiin, joiden puu on peräisin FSC-sertifioiduista metsistä ja valvotuista lähteistä.

  Metsänomistajat voivat hakea FSC Metsänhoito -sertifikaattia. Metsänhoito tarkistetaan joka vuosi. Pienmetsänomistajat voivat liittyä ryhmäsertifikaattiin.

  Alkuperäketjun sertifiointi on tarkoitettu puun jalostajille ja myyjille sekä puutuotteiden valmistajille. Se todistaa, että tuotteet täyttävät FSC:n vaatimukset metsästä aina kaupan hyllylle.

  Maailmanlaajuisesti sertifioitua metsää on 201 miljoonaa hehtaaria. Suomessa sitä on 1,6 miljoonaa hehtaaria.

Lähde: FSC

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koti
 • Puutarha
 • Asuminen
 • Kodit ja kalusteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Molemmat Turun saariston talousrikos­tutkinnassa pidätetyt ovat ulkomaalaisia – Venäläismediat: Toinen on Venäjän kansalainen

  5. 5

   Kammottavassa kunnossa oleva julkinen käymälä teljetään lopullisesti Espoossa – ”On ihmisarvoa alentavaa vaatia, että kukaan kävisi siellä”

  6. 6

   Lähestyvää kaamosväsymystä kannattaa ehkäistä jo nyt, sanoo asiantuntija – Testaa, kärsitkö kaamosoireista

  7. 7

   Kuin kärpänen laskeutuisi luodin päälle pimeässä – Japani onnistui laskemaan kaksi hyppivää robottia huimaa vauhtia kiitävän asteroidin pinnalle

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  10. 10

   Satiiriohjelma opastaa kiinalaisia käyttäytymään Ruotsissa: ”Historiallisten rakennusten ulkopuolelle ei saa ulostaa” – Kiina vaatii SVT:ltä anteeksipyyntöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  4. 4

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  8. 8

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  11. Näytä lisää