Koti

Suomalainen unelma: Paula Seppä osti rintamamiestalon 100-vuotiaalta mieheltä, joka oli rakentanut sen – ”Mitään ei korjata, mikä ei ole rikki”

Paula Seppä osasi odottaa alkuperäiskunnossa olevaa taloa, jonka remontti ei lopu koskaan. Silti hän halusi hankkia yhden suomalaisten suurista unelmista: alkuperäisen rintamamiestalon.

Sanotaan, että rintamamiestalon omistaja on ikuinen remontoija. Projekti seuraa toistaan. Koskaan ei ole täysin valmista, aina on korjattavaa, parannettavaa, uusittavaa.

Paula Seppä on vasta tien alussa.


Sepän rintama­miestalo seisoo Iitin Vuolen­kosken kylässä. Hän halusi itsel­leen ja kahdelle lapsel­leen puu­talon, jonka pihalla kasvaa omena­puu. Talon pihalla on kuin onkin yksi omenapuu.

Pihalla on myös juuri kaivettu lammikko, josta vain vesi puuttuu. Tiluksille on juuri siirretty vanha sauna, josta uupuu etuseinän laudoitus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisällä talossa odottaa ainakin eteisen pintojen uusiminen, puulattioiden paikkaus, yläpohjan eristeiden täydennys ja ikkunanvaihto.


Seppä on sinkku, joten hän remontoi rintamamiestaloaan ilman puolisoa. Rahaakaan ei ole käytettävissä kovin paljon.

”Ostin talon edullisesti, mutta remontteihin uppoavat kaikki rahat. Aina kun menen rautakauppaan, pitää pulittaa satoja euroja”, huokaa Seppä, joka tekee toimistohommia ja kotisiivouksia.

Silti elämä rintamamiestalossa on juuri sitä, mitä hän haluaa. Uudet asunnot ja talot ovat Sepän mielestä steriilejä ja ”jotenkin muovisia”.

”Esimerkiksi uudet ovet ovat usein pahvisen tuntuisia. Niissä tuntuu kuin olisi teatterin lavasteissa. Minulle elämän jäljet ovat arvokkaita.”

Vuonna 1954 rakennettua tyyppitaloa uudemmassa hän ei ­haluaisi asua. Seppä osti talon kaksi vuotta sitten mieheltä, ­joka oli sen rakentanut. Omistaja täytti kaupan aikaan 100 vuotta ja muutti palvelutaloon. Talo oli ostohetkellä suurimmaksi osaksi alkuperäisessä kuosissa, joitakin muutoksia oli tehty 1970-luvulla.

”Tiesin mitä sain: kulahtaneita pintoja ja repsottavia ikkunoita, ajan hampaan jälkiä siellä sun täällä. Mutta sain kuivan, terveen ja hengittävän talon.”

Korjauksien kanssa ei ole kiire, joten hän uskalsi ottaa urakan vastaan.

”Teen rahojen ja voimien mukaan.”

Heti aluksi Seppä palkkasi ammattilaisen muuttamaan vessan nykyaikaiseksi kylpyhuoneeksi. Sen jälkeen hän on tehnyt korjaukset itse.

Taloa ei ole tarkoitus nykyaikaistaa enempää kuin on välttämätöntä. Lautalattiat ja katot ovat alkuperäisiä ja saavat jäädä. Talo on hyvin tehty ja pidetty.


”Jotkut nyky­aikaistavat rintama­miestalonsa täysin ja vaihtavat esimer­kiksi keittiön virta­viivaisen moderniksi. Minä en halua korjata mitään, mikä ei ole rikki. Rintamamiestalojen yksinkertaisuus ja järkevä vaatimattomuus viehättävät minua. Niissä on kaikki, mitä elämään tarvitaan, eikä mitään liikaa.”

Avokeittiö, ei kiitos. Spa-osasto, ei kiitos. Seppä pitää avarien tilojen sijaan pienistä huoneista, joiden ovet saa kiinni.

”Rintamamiestalo viestittää, että talon ei tarvitse olla iso ollakseen toimiva. Haluan pitää rintamamiestalon rintamamiestalona, en ala esimerkiksi kaataa seiniä.”

Alakerrassa on rintamamiestalolle tyypillisesti keittiö ja kaksi huonetta. Keittiön kaapit Seppä on maalannut vaaleanpunaisella kalkkimaalilla. Ikkunoista näkyvät pihan halkopinot. Polttopuita on pariksi talveksi.

”Eroni jälkeen päätin selvitä itsenäisesti kaikista arjen ja remontin haasteista.”


Ainoa rintamamiestalon huono puoli on Sepän mielestä eteinen, joka on pieni ja jossa on ovia kuin joulukalenterissa luukkuja.

”Vaatesäilytyksessä joudun hyödyntämään olohuonetta ja kuistia.”

Remontti etenee ”karkealla kymmenvuotissuunnitelmalla”. Seuraavaksi isojen töiden listalla ovat ikkunoiden kunnostus ja ulkovuorauksen maalaus. Valkoisesta talosta tulee ehkä vaaleanpunainen.

”Mutta kuulostelen vielä, miten tämä 50-luvun kaunotar itseään toivoo ehostettavan.”Seppä viihtyy keskeneräisyydessä. Asuminen remontin keskellä on ihan ok. Remonttia tehdään huolella ja samalla rakennetaan hyvää loppuelämää.

Hän tuumii, että talon työt auttavat ylläpitämään positiivista mieltä.

”Kun asuin kerrostalossa, olin levoton. Se johtui puuhan puutteesta. En koe rintamamiestalon suurta työmäärää taakaksi vaan pelkästään hyväksi asiaksi. Minusta on kummallista, jos joku oikein tavoittelee elämää, jossa on mahdollisimman vähän tekemistä ja velvollisuuksia.”

Asukkaat kertovat: Tällaista on asua rintamamiestalossa

”Rintamamiestalo sopii rennolle ja luovalle remontti-ihmiselle. Ei voi ottaa stressiä remontin lopetuspäivästä, koska talo ei tule koskaan valmiiksi.

Toisinaan herää keskellä yötä miettimään, miten eteisen lattian korjaisi. Niinä hetkinä haaveilee modernista pienestä asunnosta, mutta hetket menevät ohi.

Nykyisin talojen pohjat ja asumisen vaatimukset ovat erilaiset kuin ennen. Jouduimme laittamaan lämminvesivaraajan keittiöön kylpytilojen sijaan.

Moni varmaan kauhistelee, ettei mennä ihan sääntöjen mukaan, mutta mikä elämässä menisi loppujen lopuksi.”

Sonja Haavisto, Pablo Jullian, Pori

”Rintamamiestalo ei ole mikään sisustuslehtien kiiltokuva, vaan asutun ja eletyn oloinen talo, joka on muuttunut vuosikymmeniä kehityksen myötä. Puhdasoppisuutta ei voi olla, kun moni aikakausi on jättänyt taloon jälkensä.

Rossipohjatalossa oppii pitämään villasukkia talvikautena, mutta leivinuunin lämpö hellii vastapainoksi. Talon kanssa eletään, siellä ei vain asuta.”

Mikko Virolainen, Akaa

”Rakastan, miten muuntautumiskykyinen rintamamiestalo on. Se koostuu erikokoisista neliön muotoisista huoneista, joilla ei ole selvää käyttötarkoitusta. Voin siirtää olohuoneen makuuhuoneeksi ja toisin päin.

Kun astun kuistille, se huokuu rentoa arkea. Pidän erityisesti portaista. Ne ovat kauniit ja leveät. Niille mahtuu istumaan isompikin sakki lukemaan päivän posteja.”

Annamaija Åhman, Akaa

”Remontteihin menee kaikki aika, lähinnä siksi, että haluamme tehdä mahdollisimman paljon itse.

Puhutaan viisinumeroisesta summasta viiden vuoden aikana. Vielä on paljon laitettavaa, mutta saapa sitten vanhana nauttia valmiista.

Aluksi inhosin alkeellisia oloja, mutta jotenkin mieli on muuttunut vuosien varrella.

Rintamamiestalomme sallii paljon enemmän omien visioiden toteuttamista kuin mitä uudenaikainen talo sallisi. Talo on muokattavissa elämäntilanteen mukaan. Meillä on esimerkiksi ulko-ovi siirretty eteisestä keittiöön tilantarpeen muuttuessa.”

Paula Hassel, Kouvola

Fakta

Näistä syistä Paula Seppä rakastaa rintamamiestaloaan


  Rintamamiestaloni on rakennettu huolella ja hartaudella yksinkertaisista ja hengittävistä materiaaleista. Samoilla opeilla se on korjattavissa, mikäli tarvetta ilmenee.

  Se on kaunis katsella: symmetrinen, levollinen, sopivan kokoinen ja kodikas.

  Talossa on kellari. Sinne muuttavat talveksi verenpisarat, ruusut, kärhöt ja daaliat. Minua käytännöllisempi persoona voisi säilöä sinne myös syötävää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koti
 • Asuminen
 • Remontointi
 • Pientalot
 • Susanna Lehmuskoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  2. 2

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Hämeen poliisi ”pyytää syvästi anteeksi” väärille omaisille vietyä kuolinviestiä

  9. 9

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  10. 10

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsi lupasi ottaa eurot käyttöön, mutta pysyttelee niistä kaukana – Ruotsalais­tutkija: ”Se kysymys on juuri nyt kuollut”
  3. Tuomas Hämäläinen täyttää sittenkin 30 vuotta, sillä pilkkikaveri pelasti hänet hukkumasta – ”Kaveria ei jätetä”, sanoo hengenpelastus­mitalin saava Timo Haapasalo
  4. Pääministeriä informoitu krp:n operaatiosta Turun saaristossa: ”Ilmeisen vakavista talousrikkeistä, veropetoksista ja rahanpesusta puhutaan”
  5. Lehti: Britannian pääministerin Theresa Mayn avustajat valmistelevat yllätysvaaleja marraskuulle – Syynä umpisolmuun menneet brexit-neuvottelut
  6. Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet
  7. EräViikingit kampesi tasoihin ja päihitti Happeen rankkarikisassa – Mika Kohonen epäonnistui rankkarissaan
  8. Batman-kaapu paransi tutkimuksessa 4–6-vuotiaiden keskittymiskykyä – tuloksesta rohkaistuneena HS:n toimittaja ideoi Veijo Meri -asun
  9. Tunti sitten
  10. Hämeen poliisi ”pyytää syvästi anteeksi” väärille omaisille vietyä kuolinviestiä
  11. Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin
  12. Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja
  13. Näytä lisää