Koti

Terassi tulessa, palju kallellaan ja kamiina rikki – varmista ainakin nämä asiat ennen paljun hankkimista

Suomalaiset hurahtivat paljuihin, ja yhä useampi haluaa hankkia sen pihalleen. Keräsimme tärkeimmät tiedot paljun ostamisesta haaveileville.

Paljut eli kylpytynnyrit ovat yleistyneet kesämökkien ja omakotitalojen pihoilla viime vuosina. Helsingin Sanomat keräsi vinkkejä, mitä paljusta haaveilevan tulee tietää kustannuksista, asennuksesta ja huollosta.

Paljonko palju maksaa?

Palju ei ole heräteostos, sillä sen hankkimista harkitaan yleensä pari vuotta. Tavallisen puulämmitteisen paljun saa 1 500–2 600 eurolla.

Kylpytynnyripakettiin kuuluu tavallisesti kamiina, tyhjennysventtiili, piippu ja piipunhattu sekä asennustarvikkeita.

Lisävarusteet nostavat hintaa. Niitä ovat muun muassa raput, kannet ja polyuretaanieristys sekä allasosan valaiseva ledivalaistus. Yhä useampi ostaja haluaa paljuun myös porejärjestelmän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikä on oikea koko?

Suomen suosituin palju on mitoitettu 4–6 hengelle. Niitä on kuitenkin tarjolla aina kahden ihmisen malleista 14 ihmisen jätteihin. Liian suurta paljua ei kannata ostaa vain siksi, että sitä käytetään isolla porukalla kerran vuodessa juhannuksena. Palju kannattaa koeistua ennen ostopäätöstä. Esimerkiksi liian matala selkänoja ei ole talvella mukava, kun hartiat jäätyvät.


Mitä materiaalia paljun pitäisi olla?

Vaikka kokopuisella paljulla on vakaa kannattajakuntansa, se on jäämässä pois markkinoilta. Puu ei ole kätevin vesialtaan materiaali. Suosiotaan kasvattavat paljut, joiden sisäosa on muovia tai lasikuitua.

Muovi on yleisin sisäallasmateriaali. Se ei vaadi muuta huoltoa kuin pesun harjalla ja mäntysuovalla tai painepesurilla silloin tällöin. Myös lasikuidun huolto on helppoa. Riittää kun sen pesee hyvin silloin tällöin ja vahaa kerran vuodessa lasikuidulle sopivalla vahalla.

Paljun ulkoverhoilu tarvitsee käsittelyä riippuen materiaalista. Mökkipaljun yleisin ulkoverhoilu on petsattu kuusipuu. Puu on hyvä öljytä kerran vuodessa. Jos ulkoverhoilu on komposiittilautaa, se ei tarvitse käsittelyä.

Mitä paljun käyttö maksaa?

Käyttökustannukset ovat pienet. Suurin kustannus on vesi, joka on hyvä vaihtaa joka käytön jälkeen, jos paljussa ei ole suodattimia. Jos palju täytetään järvi- tai merivedellä, vedestä ei tule kustannuksia.

Jos palju täytetään vesijohtovedellä, kannattaa täyttökustannukset laskea. Veden hinnoissa on suuria paikkakuntakohtaisia eroja. Keskimäärin vesi maksaa Suomessa 5,68 euroa kuutiolta. 3–5 hengen paljuun menee vettä 1 250 litraa, jolloin yksi kylpykerta maksaa noin seitsemän euroa.

Paljua hankkiessa on hyvä miettiä, kannattaisiko investoida suodatusjärjestelmään. Hiekkasuodattimet maksavat 250–400 euroa. Suodattimin varustellussa paljussa samaa vettä voidaan käyttää kuukausia.


Yli 90 pro­senttia suoma­laisista mökki­paljuista lämpiää puu­kamiinalla. Puuläm­mitteinen kamiina on halpa, jos puuta on saatavilla esimerkiksi omasta metsästä. Jos haluaa veden nopeasti lämpimäksi, kannattaa maksaa enemmän ja ostaa tehokas kamiina.

Tehokas puukamiina lämmittää 4–6 hengen paljun kesällä kahdessa tunnissa. Pienempitehoinen kamiina lämmittää saman määrän vettä 3–4 tunnissa. Talvella lämmitysaikaa kannattaa varata tunti enemmän kuin kesällä.

Vaihtoehtoina puulle on lämmittää palju kaasulla, sähköllä tai dieselillä.

Mikä on paras paikka?

Puulämmitteinen palju kannattaa sijoittaa vähintään kolmen metrin päähän rakennuksista paloturvallisuuden takia. Koska puukamiinan savuputkesta voi tulla kipinöitä, kamiinaa ei kannata sijoittaa puun alle.


Kylpytynnyrin alustaksi pitää valita sen täyden painon kantava tasainen alusta. Sopivia ovat esimerkiksi sorapeti, laatat tai betoni. Paljua ei kannata asentaa suoraan maan päälle tai nurmikolle. Suosittua on upottaa palju terassiin. Silloin puukamiinan pitää olla terassin ulkopuolella.

Miten palju kestää talvella?

Pakkasrajaa paljun käytölle ei ole, sillä palju kestää talven hyvin. Monen mielestä paljussa kylpeminen on sykähdyttävimmillään pakkasella, kun vesi nousee höyrypilvenä.

Kamiinat ovat joko alumiinista tai ruostumattomasta teräksestä, joten kamiinaa ei tarvitse suojata talvella. Jos kamiinaa ei käytetä talvella, se kannattaa puhdistaa hyvin.

Tyhjennysputkeen ei saa jäädä vettä, joka voi jäätyä pakkasella. Jos putket ovat jäätyneet, tynnyriä ei saa käyttää ennen kuin kaikki osat ovat auki ja vedenkierto toimii normaalisti.

Toinen talvikäytön uhka on, että alumiinikamiinaan on jäänyt pieni määrä vettä ja se on jäätynyt. Jos jäinen kamiina sytytetään, se voi rikkoutua.

Jutun lähteinä toimivat Kiramin myyntipäällikkö Kalle Pakkala, TK-Kylpytynnyreiden Teemu Koivu ja Paljupihaan.fi:n Esko Latvala.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Mökki
 • Paljut
 • Susanna Lehmuskoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  4. 4

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  5. 5

   Itäsuomalaiset miehet tulevat Viipuriin viihtymään ja vähät välittävät hiv-epidemiasta – ”En ole ikinä käynyt hiv-testissä, enkä mene”, sanoo Venäjällä seksipalveluja käyttävä Markku

   Tilaajille
  6. 6

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  10. 10

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää