Koti

Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

Miksi uudiskotiin on asennettu niin pienet lavuaarit, että vesi roiskuu ympäriinsä, ihmetteli pariskunta Espoosta. Kysyimme, miksi asuntoihin suunnitellaan epäkäytännöllisiä kylpyhuonekalusteita.

Löytyykö sinunkin kodistasi vähän sinne päin tehty lavuaari? Lähetä meille valokuva suunnittelun kukkasesta tekstiviestillä numeroon 17181 tai sähköpostilla hs.kaupunki@hs.fi.

”Onhan se ihan tyylikäs, mutta aivan liian matala”, sanoo Liisa Marsio kotonaan Espoon Suurpellossa.

Liisan ja hänen miehensä Kari Marsion uuden kodin kylpyhuoneen lavuaari täyttää yhden nurkan. Evermite-merkkinen lavuaari on niin matala ja lavea, ettei siihen voi laskea vettä enempää kuin pari senttiä. Jos vettä yrittää laskea enemmän, ylivuodon ehkäisevä reikä imee sen pois.


Liisa Marsio ottaa pikku­pyykkiä viereisestä pyykki­kaapista ja näyttää, miten vaikeaa käsi­pyykin pese­minen on.

Hän avaa hanan, ja pian vesi peittää laakean altaan pohjan. Vettä ei ole niin paljon, että edes pienen käsinpestävän huivin nyrkkipyykki onnistuisi kunnolla. Käytännössä Marsion on pestävä huivi juoksevan veden alla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Designallas on niin matala, että Marsio arvelee, ettei altaassa pystyisi pesemään edes vauvan peppua.

”Ei kai tälle mitään voi. Meidän pitää vaan sopeutua”, Marsio huokaa.


Friisilässä aiemmin asuneet Marsiot tekivät kaupat uudiskohteesta Suurpellossa viime vuonna. Joulukuussa he muuttivat uuteen kotiinsa. Eläkeläispariskunta on erittäin tyytyväinen sekä alueeseen että uuteen asuntoonsa. Myös perheen koira, 9-vuotias Eliot on kotiutunut Suurpeltoon ja vahtii ikkunoista ohikulkijoita.

Mutta ne lavuaarit.

Kylpyhuoneen käytävän toisella puolella sijaitsee vessa, jonne on asennettu myös Evermite-lavuaari käsienpesua varten.


Lavuaari on pikku­ruinen. Kun Kari Marsio yrittää pestä isoja käsiään altaassa, ne eivät mahdu kun­nolla hanan alle. Vettä rois­kuu joka puolelle.

Samasta syystä hampaiden pesukin on vaikeaa. Altaan hanan alle ei mahdu mitään.

Marsiot ihmettelevät, miksi vessaan on ylipäänsä valittu niin pieni lavuaari, kun tilaa olisi ollut isommallekin.

Kuka suunnittelee näin epäkäytännöllisiä kalusteita?


Liisa ja Kari Marsion asunnot on rakentanut Asuntosäätiö. Asuntosäätiön markkinointipäällikkö Jaana Lahtinen osaa kertoa lavuaareista sen verran, että ne on tehty kovaan käyttöön ja että niiden pinnoite suojaa tehokkaasti naarmuuntumiselta ja värjäytymiltä.

”Lavuaarin puhdistaminen on helppoa likaa hylkivän pinnoitteen vuoksi”, Lahtinen vastaa sähköpostitse.

Lahtisen mukaan on todennäköistä, että kestävyys, likaa hylkivä pinnoitus ja altaiden ulkonäkö ovat vaikuttaneet siihen, miksi altaat valittiin rakennukseen. Kylpyhuoneen suunnittelijat ovat lomalla eivätkä voi kertoa valinnan taustoja tarkemmin.

Lahtisen mukaan asiakkaat ja näiden tarpeet ovat usein kovin erilaisia.

”Toiset haluavat panostaa ainoastaan käytännöllisyyteen, toiset designiin ja sisustuksellisuuteen”, hän sanoo.


Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa on hieman eri linjoilla. Hänkin on sitä mieltä, että asuntoon muuttavan perheen tarpeet voivat olla erilaiset kuin mitä suunnittelija on ajatellut. Kaikki eivät tarvitse pesupaikkaa vauvan pepulle.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että käytännöllisyys ja esteettisyys olisivat vastakkaisia asioita. Toimivuus ei poissulje sitä, ettei kaluste voisi samalla olla hyvännäköinen ja ergonominen. Käytettävyyden pitäisi sitä paitsi olla suunnittelussa ensisijaista.

Marjomaa huomauttaa, että asia on tärkeä erityisesti silloin, kun myydään valmiiksi rakennettuja asuntoja. Silloin kalusteet pitäisi valita niin, että ne toimivat mahdollisimman monille perheille.

”On eri asia, jos on itse valinnut epäkäytännöllisen design-altaan. Tosin silloinkin suunnittelijan olisi hyvä kertoa, minkälaisia ongelmia siitä voi seurata”, Marjomaa sanoo.

Kylpyhuoneet ja keittiöt ovat asunnoissa hyvin tärkeitä, koska niitä käytetään paljon. Tilojen suunnitteluun kannattaakin panostaa.

Kylpyhuoneiden ja keittiöiden rakentamiseen tai remontoimiseen menee myös paljon rahaa. Esimerkiksi laadukkaat wc- ja kylpyhuonekalusteet, kuten pesualtaat, hanat ja suihkut ovat helposti asunnon kalleimpia yksittäisiä kalusteita. Niihin voi kulua tuhansia euroja.

Siksi ne on syytä valita huolella.

Uudiskohteiden ongelma on, että yleensä asukkaat eivät pääse riittävästi mukaan asuntonsa suunnitteluun.


Liisa ja Kari Marsio pääsivät päättämään keittiönsä materiaaleista, mutta pesutilat oli suunniteltu valmiiksi. He eivät voineet valita muunmallisia lavuaareja.

Tarja Marjomaa huomauttaa, että yleensä monet ratkaisut on jo tehty siinä vaiheessa, kun asukkaat tulevat suunnitteluun mukaan. Vaikka asukas haluaisi isomman lavuaarin, kylpyhuone on voitu jo suunnitella niin, ettei sellainen mahdu.

”Asukkaat itsekin yleensä heräävät epäkohtiin vasta siinä vaiheessa, kun he jo asuvat siellä”, Marjomaa sanoo.

Toisaalta vastuuta ei voi siirtää asukkaalle. Marjomaa huomauttaa, että kylpyhuoneen suunnittelija ei voi edellyttää, että asukkaat osaisivat arvioida jokaisen lavuaarin toimivuutta. Vastuu on aina suunnittelijalla.

”Suunnittelijan pitää osata kertoa myös asioita, joita asukas ei tule ajatelleeksikaan, kuten että kaikissa lavuaarimalleissa ei pysty kunnolla pesemään pyykkiä.”

Marjomaan mukaan hyvä suunnittelija onkin aina hintansa arvoinen.

Kylpyhuoneetkin kaipaavat muuntomahdollisuuksia

Rakentajat puhuvat nykyään paljon asuntojen muuntojoustavuudesta. Muuntojoustavuus tarkoittaa, että asunto voidaan muuntaa asukkaiden elämäntilanteen mukaan.

Muuntojoustavan asunnon huoneet voi esimerkiksi helposti jakaa tai yhdistää. Sama tila voi toimia kahtena makuuhuoneena tai se voidaan yhdistää yhdeksi isommaksi huoneeksi purkamalla seinä.

Työtehoseuran tutkijan Tarja Marjomaan mukaan olisi hienoa, jos rakentajat ulottaisivat muuntojoustavuuden koskemaan myös kiintokalustesuunnittelua, kuten keittiön tai kylpyhuoneen kalusteita.

Lapsiperheelle voi olla hankalaa, jos uusi koti ei muunnu perheen tarpeisiin. On iso ongelma, jos lavuaarissa ei mahdu pesemään vauvan peppua, vaikka vauvavaihe kestäisikin vain vähän aikaa.

Elinkaariasumisen periaatteet lähtevät siitä, että ihminen voi asua samassa asunnossa erilaisissa elämäntilanteissa, myös silloin kun toimintakyky heikkenee.

Marjomaa huomauttaa, että tilojen muuntojoustavuus on jopa tärkeämpää kuin suuret neliöt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Espoo
 • Sisustus
 • Kylpyhuoneet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  5. 5

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  6. 6

   Muslimit aloittivat jälleen pyhiin­vaelluksen Mekkaan – kaaos pyritään välttämään kännykkä­sovelluksella ja kymmenillä tuhansilla turva­miehillä

  7. 7

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  8. 8

   Liukkosen veljekset Taisto, 79, ja Teuvo, 77, elivät lapsuutensa Suomen kuuluisimman mielisairaalan alueella – Nyt Lapinlahden ”kakarat” palaavat kotiin, joka on taas heräämässä

  9. 9

   Lauantai oli todennäköisesti kesän viimeinen helle­päivä – ensi viikolla koko maahan saapuu sade

  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  2. 2

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  5. 5

   ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

  6. 6

   Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

  7. 7

   Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

  8. 8

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  9. 9

   Weekend Festivalin porteilla jouduttiin perjantaina jonottamaan tunteja – miksi tapahtuman ympärillä tuntuu kuohuvan vuodesta toiseen?

  10. 10

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää