Koti

Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

Miksi uudiskotiin on asennettu niin pienet lavuaarit, että vesi roiskuu ympäriinsä, ihmetteli pariskunta Espoosta. Kysyimme, miksi asuntoihin suunnitellaan epäkäytännöllisiä kylpyhuonekalusteita.

Löytyykö sinunkin kodistasi vähän sinne päin tehty lavuaari? Lähetä meille valokuva suunnittelun kukkasesta tekstiviestillä numeroon 17181 tai sähköpostilla hs.kaupunki@hs.fi.

”Onhan se ihan tyylikäs, mutta aivan liian matala”, sanoo Liisa Marsio kotonaan Espoon Suurpellossa.

Liisan ja hänen miehensä Kari Marsion uuden kodin kylpyhuoneen lavuaari täyttää yhden nurkan. Evermite-merkkinen lavuaari on niin matala ja lavea, ettei siihen voi laskea vettä enempää kuin pari senttiä. Jos vettä yrittää laskea enemmän, ylivuodon ehkäisevä reikä imee sen pois.


Liisa Marsio ottaa pikku­pyykkiä viereisestä pyykki­kaapista ja näyttää, miten vaikeaa käsi­pyykin pese­minen on.

Hän avaa hanan, ja pian vesi peittää laakean altaan pohjan. Vettä ei ole niin paljon, että edes pienen käsinpestävän huivin nyrkkipyykki onnistuisi kunnolla. Käytännössä Marsion on pestävä huivi juoksevan veden alla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Designallas on niin matala, että Marsio arvelee, ettei altaassa pystyisi pesemään edes vauvan peppua.

”Ei kai tälle mitään voi. Meidän pitää vaan sopeutua”, Marsio huokaa.


Friisilässä aiemmin asuneet Marsiot tekivät kaupat uudiskohteesta Suurpellossa viime vuonna. Joulukuussa he muuttivat uuteen kotiinsa. Eläkeläispariskunta on erittäin tyytyväinen sekä alueeseen että uuteen asuntoonsa. Myös perheen koira, 9-vuotias Eliot on kotiutunut Suurpeltoon ja vahtii ikkunoista ohikulkijoita.

Mutta ne lavuaarit.

Kylpyhuoneen käytävän toisella puolella sijaitsee vessa, jonne on asennettu myös Evermite-lavuaari käsienpesua varten.


Lavuaari on pikku­ruinen. Kun Kari Marsio yrittää pestä isoja käsiään altaassa, ne eivät mahdu kun­nolla hanan alle. Vettä rois­kuu joka puolelle.

Samasta syystä hampaiden pesukin on vaikeaa. Altaan hanan alle ei mahdu mitään.

Marsiot ihmettelevät, miksi vessaan on ylipäänsä valittu niin pieni lavuaari, kun tilaa olisi ollut isommallekin.

Kuka suunnittelee näin epäkäytännöllisiä kalusteita?


Liisa ja Kari Marsion asunnot on rakentanut Asuntosäätiö. Asuntosäätiön markkinointipäällikkö Jaana Lahtinen osaa kertoa lavuaareista sen verran, että ne on tehty kovaan käyttöön ja että niiden pinnoite suojaa tehokkaasti naarmuuntumiselta ja värjäytymiltä.

”Lavuaarin puhdistaminen on helppoa likaa hylkivän pinnoitteen vuoksi”, Lahtinen vastaa sähköpostitse.

Lahtisen mukaan on todennäköistä, että kestävyys, likaa hylkivä pinnoitus ja altaiden ulkonäkö ovat vaikuttaneet siihen, miksi altaat valittiin rakennukseen. Kylpyhuoneen suunnittelijat ovat lomalla eivätkä voi kertoa valinnan taustoja tarkemmin.

Lahtisen mukaan asiakkaat ja näiden tarpeet ovat usein kovin erilaisia.

”Toiset haluavat panostaa ainoastaan käytännöllisyyteen, toiset designiin ja sisustuksellisuuteen”, hän sanoo.


Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa on hieman eri linjoilla. Hänkin on sitä mieltä, että asuntoon muuttavan perheen tarpeet voivat olla erilaiset kuin mitä suunnittelija on ajatellut. Kaikki eivät tarvitse pesupaikkaa vauvan pepulle.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että käytännöllisyys ja esteettisyys olisivat vastakkaisia asioita. Toimivuus ei poissulje sitä, ettei kaluste voisi samalla olla hyvännäköinen ja ergonominen. Käytettävyyden pitäisi sitä paitsi olla suunnittelussa ensisijaista.

Marjomaa huomauttaa, että asia on tärkeä erityisesti silloin, kun myydään valmiiksi rakennettuja asuntoja. Silloin kalusteet pitäisi valita niin, että ne toimivat mahdollisimman monille perheille.

”On eri asia, jos on itse valinnut epäkäytännöllisen design-altaan. Tosin silloinkin suunnittelijan olisi hyvä kertoa, minkälaisia ongelmia siitä voi seurata”, Marjomaa sanoo.

Kylpyhuoneet ja keittiöt ovat asunnoissa hyvin tärkeitä, koska niitä käytetään paljon. Tilojen suunnitteluun kannattaakin panostaa.

Kylpyhuoneiden ja keittiöiden rakentamiseen tai remontoimiseen menee myös paljon rahaa. Esimerkiksi laadukkaat wc- ja kylpyhuonekalusteet, kuten pesualtaat, hanat ja suihkut ovat helposti asunnon kalleimpia yksittäisiä kalusteita. Niihin voi kulua tuhansia euroja.

Siksi ne on syytä valita huolella.

Uudiskohteiden ongelma on, että yleensä asukkaat eivät pääse riittävästi mukaan asuntonsa suunnitteluun.


Liisa ja Kari Marsio pääsivät päättämään keittiönsä materiaaleista, mutta pesutilat oli suunniteltu valmiiksi. He eivät voineet valita muunmallisia lavuaareja.

Tarja Marjomaa huomauttaa, että yleensä monet ratkaisut on jo tehty siinä vaiheessa, kun asukkaat tulevat suunnitteluun mukaan. Vaikka asukas haluaisi isomman lavuaarin, kylpyhuone on voitu jo suunnitella niin, ettei sellainen mahdu.

”Asukkaat itsekin yleensä heräävät epäkohtiin vasta siinä vaiheessa, kun he jo asuvat siellä”, Marjomaa sanoo.

Toisaalta vastuuta ei voi siirtää asukkaalle. Marjomaa huomauttaa, että kylpyhuoneen suunnittelija ei voi edellyttää, että asukkaat osaisivat arvioida jokaisen lavuaarin toimivuutta. Vastuu on aina suunnittelijalla.

”Suunnittelijan pitää osata kertoa myös asioita, joita asukas ei tule ajatelleeksikaan, kuten että kaikissa lavuaarimalleissa ei pysty kunnolla pesemään pyykkiä.”

Marjomaan mukaan hyvä suunnittelija onkin aina hintansa arvoinen.

Kylpyhuoneetkin kaipaavat muuntomahdollisuuksia

Rakentajat puhuvat nykyään paljon asuntojen muuntojoustavuudesta. Muuntojoustavuus tarkoittaa, että asunto voidaan muuntaa asukkaiden elämäntilanteen mukaan.

Muuntojoustavan asunnon huoneet voi esimerkiksi helposti jakaa tai yhdistää. Sama tila voi toimia kahtena makuuhuoneena tai se voidaan yhdistää yhdeksi isommaksi huoneeksi purkamalla seinä.

Työtehoseuran tutkijan Tarja Marjomaan mukaan olisi hienoa, jos rakentajat ulottaisivat muuntojoustavuuden koskemaan myös kiintokalustesuunnittelua, kuten keittiön tai kylpyhuoneen kalusteita.

Lapsiperheelle voi olla hankalaa, jos uusi koti ei muunnu perheen tarpeisiin. On iso ongelma, jos lavuaarissa ei mahdu pesemään vauvan peppua, vaikka vauvavaihe kestäisikin vain vähän aikaa.

Elinkaariasumisen periaatteet lähtevät siitä, että ihminen voi asua samassa asunnossa erilaisissa elämäntilanteissa, myös silloin kun toimintakyky heikkenee.

Marjomaa huomauttaa, että tilojen muuntojoustavuus on jopa tärkeämpää kuin suuret neliöt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Espoo
 • Sisustus
 • Kylpyhuoneet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  5. 5

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  6. 6

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  7. 7

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  8. 8

   Tiesitkö, että Peking on maailman vasta 187. saasteisin kaupunki?

  9. 9

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  10. 10

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää