Koti

Johannes Sankari osti vanhan aseman ja opettelee nyt muinais­neuvojen avulla, kuinka korjata sata ikkunaa – ”Pippuria ikkunan kittiin, jotta linnut eivät syö sitä”

Johannes Sankari kunnostaa vanhaa rautatieasemaa yhden huoneen vuodessa. Hän osti itselleen ja Lilli-koiralleen yhdeksän huonetta ja 500 neliötä Piikkiöstä.

Moni vanhan talon omistaja sanoo tekevänsä remonttia iäkästä rakennusta kunnioittaen, rakennusajankohdan tyylille uskollisena ja perinteisillä materiaaleilla. Johannes Sankari on vienyt tämän uudelle tasolle.

Hän osti Varsinais-Suomessa sijaitsevan Piikkiön rautatieaseman 1,5 vuotta sitten. Asema valmistui vuonna 1889. Sankari remontoi sitä nyt hitaasti huone vuodessa -tahtiin.

”Minulla ei ole mihinkään kiire. Aseman remontoiminen kodiksi on mielekästä vastapainoa kustantajan päivätyölle.”


Keisari Nikolai II katselee seinältä, kun Sankari remontoi. Sankari on purkanut turhia väliseiniä ja vuosien varrella laitettuja lattiapinnoitteita. Edessä odottaa vielä muun muassa talon kengitys eli alimman hirsikerroksen lahovaurioiden paikkaaminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi suurimmista urakoista on kuitenkin talon yli sadan ikkunaruudun läpikäyminen.

Remontin alussa Sankari pohti, miten ikkunanpokat saataisiin puhtaaksi monesta maalikerroksesta. Hän oli aiemmin remontoinut kaksion, mutta muuta alan kokemusta hänellä ei ollut. Pian Sankari oppi, että vanhan talon remontoiminen on helppoa ja yksinkertaista, kunhan taustatyö on tehty hyvin. Hän luki kirjallisuutta muun muassa vanhojen puuikkunoiden kunnostuksesta ja pinkopahvituksesta. Nyt molemmat luonnistuvat.

Vanhan ikkunan ulkonäkö pettää helposti. Hilseilevän maalipinnan alla on usein täysin kunnossa oleva kova puu.

 

”Harjaantumaton silmä saattaa pitää vanhoja ikkunoita huonokuntoisina, vaikka vain maali repsottaa.”

”Jos puuaines on lujaa, ikkuna on pienen korjauksen jälkeen toimintakuntoinen.”


Senaatti-kiinteistöt myi Piikkiön aseman Sankarille huutokaupalla puolitoista vuotta sitten. Viimeinen juna lähti asemalta 1970-luvulla. Asema oli kuusi vuotta tyhjillään ennen kuin Sankari osti sen. 36-vuotias sinkkumies muutti asemalle Kaarinan keskustasta Lilli-rottweilerinsa kanssa. Miehellä ja koiralla on käytössään yhdeksän huonetta ja viitisensataa neliötä. Asuinhuoneet muodostuvat aseman tiloista, jotka toimivat aiemmin esimerkiksi naisten buduaarina eli salonkina sekä toisen luokan ja kolmannen luokan odotushuoneina.

”Niin hieno asema ei ollut, että täällä olisi ollut ensimmäisen luokan odotushuone.”

Sankari ei etsinyt aktiivisesti vanhaa asemaa kodikseen. Mutta kun isä huomasi huutokaupattavan aseman ja ehdotti sitä pojalleen, Sankari ajatteli, miksipä ei. Ei kerrostalossa ollut oikein mitään tekemistä. Koirallekin olisi kiva saada oma piha.

”Remontointi on kai verissä, kun isä ja setä ovat vanhojen talojen remontoijia.”


Sankari etsi pitkään talon alkuperäispiirustuksia ja löysi ne Kansallisarkistosta. Niiden mukaan hän entisöi asemaansa, jonka on suunnitellut Valtionrautateiden pääarkkitehti Bruno Granholm. Sankari arvostaa arkkitehdin kädenjälkeä ja pitää tämän ansiona, että asema on kestänyt kauan.

Remonttitavoite on, että asemalla on mahdollisimman vanha tunnelma.

 

”Haluan tulla töistä kotiin ja astua sata vuotta ajassa taaksepäin.”

”Tämä on jotain vanhojen, parempien aikojen kaipuuta. Toki taloon tulee modernia tekniikkaa, mutta kaikki piilotetaan tarkasti.”

Museovirasto määräsi, ettei talon ulkoasuun saa tehdä näkyviä muutoksia. Eikä Sankari niitä haluaisikaan tehdä. Kun huoneet ovat vuosien päästä valmiit, on aika kunnostaa ulkoverhoilu ja ulkokarmit. Ikkunoiden puuleikkaukset ulkona ammentavat vaikutteita karjalaisista esikuvista.


Taajaman puolella suurin osa ikkunoiden laseista on ehjiä, kiskojen puolella rikki. Miltei kaikki 120-vuotiaat puiset pokat ovat hyvässä kunnossa.

”Käsittääkseni talon ikkunoita ei ole koskaan vaihdettu eli kaikki ovat alkuperäisiä. Osa laseista on kylläkin vaihdettu vuosien varrella. Sen huomaa siitä, että vanha lasi väreilee. Jos lasin pinta on ihan suora, se on uusittua lasia.”

Johannes Sankari laittaa infrapunalämmittimen kuumenemaan ja huolehtii, ettei Lilli vedä johtoa mukanaan. Hän lämmittää maalipintaa ennen kuin alkaa kaapia vanhaa maalia pois. Lämmitys helpottaa kaavintaa.


Vanhan maalin poiston jälkeen hän hioo puitteet huolellisesti. Sitten ne käsitellään lämmitetyllä pellavaöljyllä, jota sivellään pintaan niin kauan kuin puu sitä imee. Pellavaöljyn jälkeen vuorossa on pellavaöljymaali.

”Maalia kannattaa levittää puitteisiin jo ennen lasitusta muutama kerros ja jatkaa maalaamista lasituksen jälkeen.”


Ikkunaverstaana toimii tuleva ruokasali. Sen nurkassa on pino uusia laseja. Puitteiden kunnostuksen jälkeen ikkunaan kiinnitetään uusi lasi tai alkuperäinen uudestaan. Mieluiten alkuperäinen puhallettu ja väreilevä lasi.

 

”Arvostan puhalletun lasin epätasaista kauneutta. Sellaista ei enää saa ostamallakaan, sillä nykyisin valmistetaan vain hintavia imitaatioita.”

Sadan ikkunaruudun korjaaminen on työlästä ja tylsää, mutta samalla palkitsevaa vanhan talon lumovoiman palauttamista.

”Jotkut sanovat, että ikkunoita kannattaisi kunnostaa niin, että ottaisi kaikki ikkunat samalla kertaa ja tekisi niihin yhden työvaiheen kerrallaan tehdasmaisesti. Näin yksi työvaihe tulisi opittua perusteellisesti eikä mitään unohtuisi. Minulle tuollainen olisi liian ikävää. Parempi tehdä pienissä erissä muiden hommien välissä.”

Sankari käyttää vain perinnemateriaaleja ja -menetelmiä. Hän arvostaa kaikkea remontoimiseen ja kunnostamiseen liittyvää perinnetietoa. Silti omien aivojen käyttö on sallittua.


”Perinne­tiedon mukaan ikku­noiden kittiin pitäisi sekoit­taa pip­puria, jot­teivät linnut menisi syömään sitä. En kuiten­kaan lähtisi laitta­maan kittiin mitään, mikä voi homeh­tua.”

Remontti etenee ja ikkunoita valmistuu joka viikko. Sankari on poistanut rakennuksen oudoimmat erikoisuudet. Hän poisti lipunmyyntitilan asfaltin. Sen alta paljastui lankkulattia, joka oli säilynyt hyvin vuosista asfaltin alla. Nyt asema täyttyy puuntuoksulla.

Keittiö alkaa olla valmis. Puuliesi on toiminnassa, joten ruuat saa valmistettua puu-uunissa tai -hellalla. Sähköliettä taloon ei tule.

”Muutin asemalle kerrostalokämpästä, jossa minulla oli induktioliesi. Ero entiseen elämäntyyliin on valtava. Mutta ruoka on parempaa, kun se on puuhellalla valmistettu.”

Remontoidussa keittiössä ikkunalasi väreilee satavuotiasta kauneuttaan.

Fakta

Miksi vanhat puu­ikkunat kannattaa kunnostaa?


  Perinteisen puuikkunan huono kunto ei yleensä ole merkki laadun puutteesta vaan huollon laiminlyömisestä. Hyvin huonokuntoiselta näyttävä ikkuna voi olla puuainekseltaan täysin kunnossa.

  Käsityön osuus ikkunanvalmistuksessa on pienentynyt vähitellen. Ennen 1960-luvun puoliväliä valmistetut ikkunat on useimmiten tehty enimmäkseen käsityönä ja huolellisesti valikoidusta puutavarasta.

  Hyvistä materiaaleista valmistetun ja säännöllisesti huolletun puuikkunan käyttöikä voi olla satoja vuosia.

  Perinteisillä materiaaleilla tehty kunnostus on pitkän päälle taloudellisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin ikkunoiden uusiminen.

  Koska vanhat ikkunat on tehty yksinkertaisista ja ympäristöystävällisistä materiaaleista, ne eivät muutu ongelmajätteeksi. Ne voi kierrättää vaikka kasvihuoneen rakentamiseen.

Lähde: arkkitehti Netta Böök

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  3. 3

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  6. 6

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  8. 8

   Naistyöntekijä puukotti kolmea vastasyntynyttä New Yorkissa – Kukaan ei kuollut kiinalaistaustaisten vauvojen ja äitien hoivakodissa

  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää