Koti

Puiden kaatamisen jälkeen pariskunta löysi vesiputouksen kellaristaan – Vanhan talon kehno salaojitus aloitti kosteus­remonttiputken

Vanhan omakotitalon piti olla täysin remontoitu. Helsinkiläispariskunnan yllätys oli suuri, kun kellariin alkoi tulvia vettä. Valtaosa vanhojen talojen salaojista on puutteellisia tai ne puuttuvat kokonaan.

Tuolta sitä tuli ja tuonne se meni. Juha Partanen osoittaa reikää seinässä. Omakotitalon kellarissa Helsingin Marjaniemessä syöksyi pieni vesiputous runsas puoli vuotta sitten. Partasen mukaan reiästä valui vettä talon alakertaan pahimmillaan 250 litraa vuorokaudessa.

”Se oli helppo laskea. Tyhjensimme kymmenen litran ämpärin 25 kertaa.”

Vahinko tapahtui marraskuun lopulla viime vuonna. Juha ja hänen vaimonsa Erja Partanen olivat ehtineet asua pian 70 vuotta täyttävässä omakotitalossaan vasta muutaman kuukauden.

”Nyt olemme eläneet remontin keskellä seitsemän ja puoli kuukautta, vaikka ostimme lähes täydellisesti remontoidun talon. Kuvittelimme, ettei täällä tarvitse tehdä mitään”, Juha Partanen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Epäonninen tapahtuma sai alkunsa pian sen jälkeen, kun ammattilainen kävi kaatamassa talon pihalta viisi isoa puuta: kuusen lisäksi koivuja ja mäntyjä. Niiden paikalle on tarkoitus rakentaa autotalli.


Puut ovat pihoilla merkittäviä kosteuden kerääjiä. Puut haihduttavat paljon vettä ja vaikuttavat siten pihan kosteusolosuhteisiin, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija ja arboristi Eeva-Maria Tuhkanen. Hän toimii myös Suomen puunhoidon yhdistyksen puheenjohtajana.

 

Puiden kaadon jälkeen pihalle jää vettä.

”Puiden kaadon jälkeen pihalle jää enemmän vettä. Tiedän tapauksia, joissa pihalta on kaadettu iso koivu. Syksyllä on ihmetelty, miksi vesi seisoo pihalla”, Tuhkanen sanoo.

Lämpimänä kesäpäivänä koivu voi imeä jopa 500–1 000 litraa vettä. Havupuut käyttävät vettä lehtipuita vähemmän.

”Kyllä se jossain tuntuu, jos kaikki puiden käyttämä vesi jää kaadon jälkeen pihalle.”

Maaperän kosteuden takia on tärkeää, että talossa on kunnollinen salaojajärjestelmä. Vanhoissa taloissa salaojat ovat kuitenkin valitettavan usein retuperällä.

Toimitusjohtaja Mikko Juva Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksesta PRKK:sta kertoo, että salaojaremontti on tekemättä tai salaojaa ei ole ollenkaan jopa yhdeksässä kymmenestä ennen 1980-lukua rakennetusta talosta.


Salaojan tarkoitus on pitää talon perustus kuivana. Kun vesi liikkuu maan sisällä, se kertyy hiljalleen salaojaputkiin niissä olevista pienistä rei’istä. Putket kuljettavat veden pois tontilta.

Salaojajärjestelmän tekninen käyttöikä on 40 vuotta. Sen jälkeen salaojat täytyy uusia. Mikko Juvan mukaan viimeistään 30 vuoden kohdalla kannattaa selvittää salaojaremontin tarve.

 

Salaojat täytyy uusia 40 vuoden välein.

Salaojien ympärillä täytyy olla veden läpäisevää kiviainesta, esimerkiksi salaojasoraa. Vuosien mittaan soraankin sekoittuu savea ja muuta hienoainesta, jolloin vesi ei enää kulje kunnolla sen läpi.

”Silloin salaojaputkesta ei ole mitään hyötyä. Maaperässä oleva vesi tulee sisälle taloon tai kastelee perustuksen”, Juva sanoo.

Marjaniemessä Juha ja Erja Partasen taloon oli tehty salaojaremontti noin vuotta ennen kauppoja, mutta salaoja ei kierrä koko taloa. Se on tehty vain yhdelle seinustalle.

He arvelevat, että salaojaa ei ollut alun perin edes täytetty salaojasoralla. Myös tarkastuskaivo puuttui, mikä on tyypillistä vanhoille taloille.


Joskus tarkastuskaivot on jätetty piiloon maan alle. Se tekee salaojan tarkastamisesta hankalaa.

”Niitä voi joutua etsimään ja kaivamaan auki. Se on yksi syy, miksi huolto ja tarkastaminen jäävät tekemättä”, PRKK:n Mikko Juva sanoo.

Tarkastuskaivo on tärkeä, koska siitä esimerkiksi näkee, ovatko salaojaputket tukossa. Tarkastuskaivo pitäisi olla talon jokaisessa kulmassa.

Täyttä varmuutta talonsa salaojajärjestelmästä Partasilla ei ole, koska he eivät ole saaneet salaojaremontista asiakirjoja.

Vedentulo kellariin loppui ennen joulua, ja kosteusvaurioiden ja salaojan korjaukset pääsivät vihdoin alkamaan. Työt valmistuivat vasta hiljattain, koska kellarin betonipinnat kuivuivat hitaasti.


Maaperästä kellariin valunut vesi aiheutti näkyviä vaurioita talon pintarakenteisiin. Kellariin vievien portaiden ja sitä reunustavien seinien maali alkoi kuplia ja irtosi. Vinyylilattia piti poistaa ja asentaa uudelleen.


Salaoja on nyt täytetty soralla. Lisäksi siihen asennettiin tarkastuskaivo ja patolevy, joka toimii vedeneristeenä talon perustuksen ja sitä ympäröivän maa-aineksen välillä.

Vastaaviin virheisiin on törmännyt toimitusjohtaja Timo Röyskö salaojia korjaavasta Torsten-yrityksestä.

Hänen mukaansa vanhojen talojen perustuksia ympäröivät maatäytöt on tehty lähes poikkeuksetta hienoilla maa-aineksilla, kuten hiekalla, jolloin kosteus pääsee siirtymään maasta talon perustuksiin.

Usein salaojia esiin kaivaessa myös paljastuu, että salaojaputket on asennettu talon perustuksen viereen eikä sen alapuolelle. Jos putket ovat perustuksen vieressä, salaoja ei kuivata perustuksen alaosaa ja kosteus pääsee nousemaan kapillaarisesti talon rakenteisiin märkää perustusta pitkin, Röyskö sanoo.


Ongelmia aiheuttavat lisäksi sadevesijärjestelmän puutteet. Joskus niitä ei ole ollenkaan, ja katolta tuleva sadevesi leviää suoraan perustuksen viereen. Kunnollinen sadevesijärjestelmä tehdään salaojaremontin yhteydessä.

 

Väärin asennetusta salaojasta tulee kastelu- eikä kuivausjärjestelmä.

Sadevesijärjestelmä johtaa sadevedet omassa putkistossaan pois siten, etteivät ne kerry pihalle lammikoiksi eivätkä aiheuta kosteusrasitusta perustukselle tai kellarille.

Röyskön mukaan ei ole tavatonta, että sadevedet on ohjattu salaojaan. Silloin salaojaputket toimivat kuin kastelukannu: vesi pääsee putkien rei’istä maaperään ja salaojasta tulee kastelu- eikä kuivausjärjestelmä. Toisin kuin salaojaputkissa, sadevesiputkissa ei ole reikiä.

Salaoja- ja sadevesijärjestelmän vedet kootaan perusvesikaivoon. Kaivossa salaojaputken liittymäkohdassa täytyy olla takaiskuventtiili. Näin vesi ei pääse kaivosta takaisin salaojaan kastelemaan maaperää esimerkiksi rankkasateella.

Perusvesikaivosta vesi ohjataan yleensä kunnalliseen sadevesiviemäriin tai avo-ojaan.


Partasia harmittaa. Vaurioiden korjailun ja murehtimisen sijasta tekisi jo mieli päästä nauttimaan omakotitaloelämän hyvistä puolista.

Kellarin pinnat kaipaavat vielä paikkauksia ja maalia. Suunnitelmissa on myös laajentaa salaojia.

Kokemus opetti sen, ettei talokaupassa pidä luottaa liikaa puheeseen, vaan kaikista remonteista on pyydettävä paperit nähtäväksi ennen kuin allekirjoittaa mitään.

Fakta

Näin teet salaojaremontin


  Teetä salaojaremontti asiantuntevalla yrityksellä, jolloin virhevastuu on tekijällä. Selvitä urakoitsijan taustat.

  Teetä suunnitelma ulkopuolisella asiantuntijalla ja pyytää tarjous valmiin suunnitelman perusteella.

  Hyödynnä salaojaremontin työn osuus verotuksessa. Kotitalousvähennystä ei saa esimerkiksi matkakuluista eikä tarvikkeista.

  Varaudu viivytyksiin. Salaojaremontti kestää yleensä 2–4 viikkoa. Hinta on tyypillisesti 15 000–35 000 euroa.

  Kesä on paras aika tehdä salaojaremontti, koska kuivan maan kaivaminen on helpompaa kuin kostean tai routaisen maan.

Lähteet: PRKK:n toimitusjohtaja Mikko Juva, Torstenin toimitusjohtaja Timo Röyskö, Verohallinto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Remontointi
 • Asuminen
 • Piha
 • Kosteusvaurio
 • Sami Takala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  2. 2

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Oikeus määräsi Marine Le Penin psykiatrille – Populistijohtajaa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeus Isis-kuviin liittyvässä tutkinnassa

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  8. 8

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  9. 9

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  10. 10

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  8. 8

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää