Koti

Kahdentuhannen euron höyryuuni, viidensadan lavuaari – Saako rakentaja rahastaa hitas-kohteissa mitä vain?

”Uusien hitas-kohteiden hinnat herättävät kysymyksen, kannattaako niitä edes tällä hetkellä rakentaa”, myöntää Helsingin hitas-työryhmän sihteeri Ville Vastamäki.

Helsingin Etelä-Haagaan valmistuvan hitas-asunnon ostaja voi valita rakennuttajan listalta normaalitasoa laadukkaammat kalusteet. Niiden hinnat kuitenkin ihmetyttävät ostajia.


Esimer­kiksi keittiö­kalusteisiin integroi­dun AEG-jää­kaappi-pakastimen hinta rakennut­tajalla on 1 050 euroa, kun Veikon Kone -kaupassa sama jääkaappi-pakastin maksaa 899 euroa. Teräk­sinen AEG-höyry­uuni maksaa Haagassa 2 000 euroa, kun Power-verkkokaupasta uunin saisi hintaan 1 594 euroa. Keittiön tasoon upotettava musta Stala-komposiittiallas maksaa 520 euroa. Netraudasta sama allas olisi tarjouksessa 305 euroa.


”Voivatko hitas-kohteen muutostyöt maksaa mitä vain?” ihmettelee vantaalainen Tomi Vekki.

Hän on perheineen tehnyt kaupat Etelä-Haagaan ensi vuonna valmistuvasta hitas-asunnosta. Eliel Saarisen tielle rakennettavan Helsingin Haagan Huvilat -taloyhtiön rakennuttaja on Bonava ja rakentaja Hartela. Asuntojen velattomat hinnat lähtevät 320 000 eurosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vekin perhe osti Haagan Huvilasta kolmion, jonka materiaaleja Vekki kuvaa sanalla ”vaatimaton”. Asunnon kaikki lattiat ovat laminaattia ja erillisvessan seinistä vain yksi on kaakeloitu. Perhe toivoo, että asunnon taso vastaisi vapaarahoitteisen asunnon tasoa. Sen saavuttaminen edellyttäisi perheen laskujen mukaan kuitenkin muutostöiden ostamista 20 000 eurolla rakentajalta.

”Asunnot eivät ole alun perinkään edullisia. Ne maksavat lähes 6 000 euroa neliö, mikä on suolainen hinta. Talot ovat kuitenkin vuokratontilla”, Vekki huomauttaa.

Hitas-asunnot ovat Helsingin kaupungin hintasäänneltyjä asuntoja, joten niitä ei voi myydä eteenpäin mihin tahansa hintaan. Kaupunki säätelee, kuinka paljon omistaja voi asunnostaan pyytää myydessään sen eteenpäin. Asuntoon tehdyt remontit ja perusparannukset vaikuttavat jälleenmyyntihintaan vain, jos ne on tehty rakennusaikana. Asumisen aikana tehtyjä parannuksia ei oteta huomioon vuoden 2010 jälkeen valmistuneissa hitas-yhtiöissä.

Käytännössä uuden hitas-asunnon ostaja joutuu siis tilaamaan muutostyöt kohteen rakentajalta tämän määrittelemään hintaan. Tomi Vekki näkee tässä rakentajalle tilaisuuden rahastaa.

 

Helsinki ei sääntele hitas-kohteiden muutostöiden hintaa.

Helsinki ei sääntele hitas-kohteiden muutostöiden hintaa, vaan rakentajat ovat vapaita esittämään hinnastonsa asiakkaalle. Asiakas valitsee, haluaako maksaa töistä. Helsingin kaupungin hitas-työryhmän sihteerin Ville Vastamäen mukaan tämä on ainoa keino siirtää asunnon parannukset jälleenmyyntihintaan.

Kaupunki lähtee siitä, että hitas-asunnot ovat riittävän laadukkaita ilman ylimääräisiä muutostöitä. Vastamäki toteaa, että jos hitas-kohteen asiakkaalla on niin paljon rahaa, että tämä haluaa asuntoonsa ”marmorilavuaarit”, asiakas on vapaa niistä maksamaan.

”Lähtökohtaisesti asiakkaat haluavat parannella asuntoaan kai itseään varten eivätkä siinä tilanteessa mieti jälleenmyyntiä”, Vastamäki sanoo.

Eikö tällainen käytäntö luo mahdollisuuden rakentajalle rahastaa?

”Teoriassa kyllä. Jos haluat muotoilla sen noin.”

Bonava on toimittanut Haagan Huvilan asiakkaille monisivuisen sisustusvalintalomakkeen, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti, mitä muutoksia asuntoihin on mahdollista tehdä, millä aikataululla, mitkä muutokset kuuluvat hintaan ja mistä pitää maksaa erikseen. Bonava on neuvotellut muutostöiden hinnoista Hartelan kanssa. Mitä tahansa hintaa Bonava ei kuulemma olisi ollut valmis hyväksymään.

Toisaalta Bonavan yksikön johtaja Matti Kuronen myöntää, että koska sopimus on tehty Hartelan kanssa, kaikki kohteen lisätyöt on käytännössä pakko ostaa Hartelalta. Hän kuitenkin kiistää, että muutostöiden hinnoittelulla olisi tarkoitus rahastaa asiakkaita.

 

”Iso osa asiakkaistamme on ihan tyytyväisiä varustelutasoon, joka siellä on.”

”Emme halua tehdä hitas-kohteita kannattamattomasti, mutta emme myöskään lisää preemiota (lisähintaa) päälle”, Kuronen sanoo.

Myös Bonavan lähtökohta on, että asunnot on valmiiksi rakennettu niin laadukkaasti, ettei maksullisia muutostöitä tarvita.

”Iso osa asiakkaistamme on ihan tyytyväisiä varustelutasoon, joka siellä on.”

Miksi sitten Haagan Huviloihin myytävät kalusteet maksavat enemmän kuin jos ne ostaisi muualta? Kuronen ei osaa vastata suoraan. Hän toteaa, että asiakkaille toteutettavat muutostyöt vaativat ”suunnittelua, hankintaa, kuljetusta sekä asennuksen” ja että työajalle on laskettava hintansa.

 

Asiakkaille ei korvata käyttämättä jääneitä tavaroita.

Haagan asunnon ostaneen Tomi Vekin mielestä selitys on outo. Urakoitsijahan joka tapauksessa asentaa keittiöön altaan ja vessaan pöntön. Mitä ylimääräistä kustannusta tulee, jos sinne valitaan toinen malli? Hän huomauttaa, ettei asiakkaille edes korvata käyttämättä jääneitä tavaroita. Rakentaja ei hyvitä laminaatin hintaa, vaikka asiakas ostaisi sen tilalle parketin.

Hitas-järjestelmän ajatus on tuottaa kohtuuhintaista asumista. Näyttää siltä, että kukaan ei ole tällä hetkellä täysin tyytyväinen lopputulokseen.

Hitas-työryhmän sihteeri Ville Vastamäki myöntää, että uusien hitas-kohteiden hinnat herättävät kysymyksen, kannattaako tässä markkinatilanteessa ylipäänsä rakentaa hitaksia.

Kun rakentaminen käy kuumana, kaikki maksaa, myös hitasten rakentaminen. Vastamäki on samaa mieltä Tomi Vekin kanssa siitä, ettei lähes 6 000 euron neliöhintaa voi pitää kohtuullisena.

Matti Kurosenkin mielestä on hyvä kysymys, miksi Haagan Huvilat edes on hitas-kohde.

Fakta

Helsingin kohtuuhintaista asumista


  Hitas on Helsingin kaupungin asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä. Se pyrkii tuottamaan asuntoja, joiden hinnat perustuvat todellisiin tuotantokustannuksiin.

  Asunnosta pitäisi teoriassa tulla edullisempi kuin vapailla markkinoilla. Esimerkiksi merenrannalle rakennettavissa asunnoissa ranta ei vaikuta hitas-asunnon hintaan toisin kuin vapaarahoitteisissa asunnoissa. Merenrannan arvo ei hitaksessa siirry rakentajalle.

  Hitas-kohteet rakennetaan aina kaupungin omistamalle vuokratontille.

  Kaupunki sääntelee hitas-kohteiden enimmäishintaa, kun rakentaja rakentaa asunnot, myy ne asukkaille ja kun asukas myy hitas-asuntonsa eteenpäin.

  Asuntojen jälleenmyyntihinnan sääntely uusissa kohteissa loppuu 30 vuoden kuluttua asuntojen valmistumisesta.

Lähde: Helsingin kaupunki

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntokauppa
 • Asuminen
 • Uudiskohteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat

  3. 3

   ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta

  9. 9

   Kiista soluasunnon tiskialtaalla johti yli sataan veitseniskuun Mikkelissä – oikeus tuomitsi opiskelijan murhasta

  10. 10

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ahvenanmaa saattaa saada brexitissä Suomen ainoan ”maakuntamepin” – Eduskunta pohtii, voisiko Suomen uuden paikan antaa pysyvästi Ahvenanmaalle
  3. Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat
  4. Trump vaati Twitterissä todisteita naiselta, joka syyttää Kavanaughia seksuaalisesta häirinnästä
  5. Kymmeniä yhä kadoksissa lautan kaaduttua Victoriajärvellä Tansaniassa – yli sata ruumista löydetty
  6. Suomen ensimmäinen #metoo-oikeudenkäynti alkoi – Laulaja Tomi Metsäketoa koskevista kirjoituksista haetaan sakkorangaistuksia
  7. May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta
  8. FC Barcelonan pelaajat osaavat tehdä yhden kysymyksen lihasvamman sattuessa: ”Olenko menossa Turkuun?” – joukkueen lääkäri oli torstaina mukana tuoreimmassa leikkauksessa
  9. Espanjan jalkapalloliitto haluaa kieltää Barcelona–Girona-ottelun pelaamisen Yhdysvalloissa – Liitto kaipaa syytä katalonialaisjoukkueiden valinnalle, väittää urheilulehti
  10. Tunti sitten
  11. Kiista soluasunnon tiskialtaalla johti yli sataan veitseniskuun Mikkelissä – oikeus tuomitsi opiskelijan murhasta
  12. ”Erittäin fiksu”, sanoo ohjaaja Spike Lee elokuvansa psykopaattirasistista Jasper Pääkkösestä – Viikonloppuna Lee kylpee Pääkkösen saunassa, sillä yhteistyö jatkuu Tilaajille
  13. Näytä lisää