Koti

Uusia koteja nousee nyt kaikkialle, mutta kiinnostavatko ne enää ketään? Selvitimme, mitä asuntokaupalle kuuluu

Miksi asuntokauppa on tänä vuonna vähentynyt myös Helsingissä? Hyvän työllisyyden ja alhaisten korkojen pitäisi kiihdyttää kauppaa.

Remaxin kiinteistönvälittäjät Kyösti Juntunen ja Johanna Mustonen seisovat uutuuttaan kiiltävän kerrostalon pihalla Vantaan Martinlaaksossa. Aurinko kuumentaa talon suuria lasitettuja parvekkeita.

Ensimmäiset asukkaat pääsivät muuttamaan Vantaan Kukintie-nimiseen taloyhtiöön heinäkuun alussa. Talon 96 huoneistosta 12 on vielä myymättä, joten välittäjät ovat jälleen kerran tulleet esittelemään asuntoja mahdollisille ostajille. Kyösti Juntusen mukaan asunnot ovat käyneet paremmin kaupaksi sen jälkeen, kun talo valmistui. Hän uskoo alueen vetovoimaan. Martinlaakson juna-asemallekin on alle kilometri matkaa.

”Näistä ovat olleet kiinnostuneita niin ensiasunnon ostajat, pariskunnat kuin yksinelävät vanhemmatkin ihmiset”, Juntunen esittelee Kukintien uutta yhtiötä.


Martinlaakso, Tikkurila, Kalasatama. Suurpelto, Kruunuvuorenranta, Tapiola. Mihin tahansa pääkaupunkiseudulla katsoo, joka paikassa rakennetaan uusia kerrostaloja. Kaikki ei kuitenkaan ole aivan sitä, miltä näyttää. Uudiskohteiden kysyntä on tilastojen perusteella nimittäin vähentynyt. Myös rakentamisen ennustetaan hiipuvan. Käänne tapahtui keväällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tämän vuoden maalis-toukokuussa myönnettiin rakennuslupia kaikkeen asuinrakentamiseen neljännes vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kerrostaloasuntojen osalta myönnetyt rakennusluvat vähenivät vuodessa peräti 36 prosenttia. Se tarkoittaa, että parin vuoden päästä uusia kerrostaloasuntoja valmistuu paljon vähemmän kuin nyt.


Rakennusteollisuus RT:n pää­ekonomisti Sami Pakarinen sanoo, että asuntorakentaminen on palaamassa muutaman kiivaan vuoden jälkeen ”normaalimmalle” tasolle. Hän toivoo, että käänne tapahtuu hallitusti. Historian valossa Suomella on rakentamisen suhdanteista huonoja kokemuksia.

”Kun menee hyvin, menee tosi kovaa ja kun menee huonosti, mennään nopeasti alaspäin.”

Joidenkin mielestä nyt menee jo liian kovaa. Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola epäilee, että tänä vuonna saatetaan jo olla niillä rajoilla, että asuntoja on rakennettu liikaa.

”Kasvukeskuksiin tarvitaan kymmeniä tuhansia asuntoja lisää, mutta markkinat eivät pysty nielemään kaikkea kerralla. Jos nykyinen rakentamisen vauhti jatkuu tai kiihtyy, asunnoista tulee ylitarjontaa. Silloin niitä jää myymättä”, Metsola sanoo.


Kiinteistönvälitysalan keskusliiton ylläpitämän hintaseurantapalvelun mukaan tammi–kesäkuussa myytiin uudiskohteita 10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Vaikka rakentajat myyvät paljon kohteitaan itse, kiinteistönvälittäjien tekemien kauppojen väheneminen kertoo, että uudiskohteiden kauppa ei käy yhtä hyvin kuin vielä vuosi sitten.

Timo Metsolan mukaan ”b-luokan” eli huonommilla alueilla sijaitsevien uudiskohteiden kauppa yskii jo. Se näkyy myös tilastoissa. Tilastokeskuksen mukaan uusien kerros- ja rivitalo­asuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla huhti–kesäkuussa 3,7 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

 

Mahtavatko vanhojen asuntojen näytöt kiinnostaa ketään?

Helsingissä on heinäkuisena iltana kuuma, kun HS lähtee kuulostelemaan asuntokaupan tunnelmia itäiseen kantakaupunkiin. Mahtavatko vanhojen asuntojen näytöt Merihaassa ja Hakaniemessä kiinnostaa ketään vai ovatko kaikki terassilla?

Merihaan 33,5-neliöisen yk­siön näytölle saapuu vain yksi kiinnostunut. Kulman takana Hakaniemen Näkinpuistossa sitä vastoin syntyy melkein ruuhkaa. Myynnissä olevan kolmion ensinäytölle tulee peräti 11 asunnon ostamisesta kiinnostunutta.

”Tämän kokoisia asuntoja ei ole juuri nyt tällä alueella myynnissä”, sanoo kiinteistönvälittäjä Maikki Relander-Lindhol Relander Unique LKV:stä.

Kiinnostusta ei näytä vähentävän edes 66,5-neliöisen kolmion hintapyyntö, 425 000 euroa eli lähes 6 400 euroa neliö. Relander-Lindholm uskoo, että asunto myydään nopeasti, vaikka ensimmäisellä näytöllä yksikään asunnon katsoja ei jätä tarjousta.

 

Kaikki talouden mittarit ovat juuri nyt asuntokaupalle suotuisat.

Ja miksipä ei myytäisi. Kaikki talouden mittarit ovat juuri nyt asuntokaupalle suotuisat: talous kasvaa, työttömyys vähenee ja kuluttajien luottamus tulevaisuuteen on korkea. Asuntolainojen korotkin ovat edelleen matalat.

Silti vanhojen asuntojen kauppa ei vilkastu. Vanhojen asuntojen hinnat nousivat Helsingissä kesäkuussa 3,1 prosenttia vuoden takaisesta. Asuntokauppamäärät ovat kuitenkin jääneet selvästi odotuksista.

Tilastokeskuksen mukaan tammi–kesäkuussa Helsingissä tehtiin vanhoista asunnoista 3,5 prosenttia vähemmän kauppoja kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Pääkaupunkiseudulla kauppamäärät vähenivät 3,8 prosenttia.

Koko maassa vanhoja asuntoja myytiin ensimmäisellä vuosipuoliskolla 1,4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Katso grafiikasta, miten vanhojen asuntojen kauppa on vähentynyt alueittain. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Yksi syy kauppamäärien vähenemiselle koko maassa on se, että Suomen asuntomarkkinat ovat jakautuneet voimakkaasti. Monin paikoin ei tehdä asuntokauppaa enää ollenkaan.

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna huomauttaa, ettei edes käynnissä oleva nousukausi ole taittanut taantuvien alueiden alamäkeä. Nurmijärvi-ilmiö ei ole palannut. Nurmijärvi-ilmiöllä viitataan siihen, että ihmiset muuttavat kaupunkien keskustojen kerrostaloasunnoista kehyskuntiin omakotitaloihin.

”Tämä lienee yllätys niille, jotka ovat suhtautuneet kaupungistumiseen skeptisesti”, Pauna sanoo.

Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu.

On luultavaa, ettei kauppojen lukumäärissä päästä enää entisille huipputasoille. Vuonna 2010 Suomessa tehtiin vielä 71 000 kauppaa vanhoista asunnoista, viime vuonna enää runsaat 62 000.

Miksi asuntokauppa on tänä vuonna vähentynyt myös Helsingissä? Sitä on miettinyt muun muassa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. Syitä on haettava monesta paikasta.


Ensiasunnon ostajien voi olla vaikea löytää asuntoa, koska pienet asunnot ovat menneet sijoittajille. Työn perässä muualta muuttavat eivät ehkä saa vanhaa kotiaan myydyksi eivätkä voi siksi ostaa uutta. Vuokra-asumisen suosio on saattanut kasvaa, koska hyviä vuokra-asuntoja on ollut poikkeuksellisen paljon tarjolla.

”Ja selkeästi asuntosijoittajat ovat tulleet varovaisemmiksi”, Rantanen sanoo.

Vuokraturvan Timo Metsolan mielestä keskustelu esimerkiksi yhtiölainoista, korkoriskistä ja velkaantumisesta on saanut ylipäänsä asunnonostajat varovaisiksi.

”Yksi lehtijuttu ei muuta mitään, mutta kun yhdeksän kuukautta johdonmukaisesti valtamedioissa esitetään varoituksia, sillä on merkitystä”, Metsola sanoo.

Vantaan Martinlaakson Kukintien-taloyhtiön näyttö on päättynyt. Toimittajan ja kuvaajan lisäksi näytölle ei tullut tällä kertaa muita.


Helsingin kerrostaloasunnon hinnalla saa jo kaksi asuntoa Vantaalta

Suomessa on puhuttu jo pitkään siitä, että asuntomarkkinat ovat jakautuneet kahtia. Hintojen etääntymistä kuvaa hyvin se, että siinä missä pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen hinnat nousivat kesäkuussa 2,9 prosenttia vuodentakaisesta, muualla Suomessa ne laskivat 0,7 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen keskihinta on nyt 3 767 euroa neliöltä, kun se muualla Suomessa on vain 1 638 euroa.

Todellisuudessa asuntomarkkinoita on enemmän kuin kaksi. Asuntojen hinnat kehittyvät hyvin eri tahtia myös kasvukeskusten sisällä. Pääkaupunkiseudulla Helsinki on karannut muilta. Helsingissä vanhan osakehuoneiston keski­neliö­hinta oli kesäkuussa 4 418 euroa. Espoossa ja Kauniaisissa se oli 3 401 euroa ja Vantaalla 2 686 euroa.

Useimmat ihmiset pääkaupunkiseudulla asuvat kerrostaloissa. Jos katsotaan pelkkiä kerrostalohintoja, erot ovat vieläkin suuremmat. Helsingissä kerrostaloasunnon neliö­hinta oli kesäkuussa keskimäärin 4 749 euroa, Espoossa ja Kauniaisissa 3 279 euroa ja Vantaalla 2 470 euroa. Helsingissä vanhan kerrostaloasunnon neliöhinta on siis jo lähes kaksinkertainen Vantaaseen verrattuna.

Katso grafiikasta asuntojen hintojen eriytyminen alueittain. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen arvioi, että Helsinki vetää puoleensa ihmisiä, joilla on maksukykyä ja varallisuutta keskimääräistä enemmän. He myös saavat isompia asuntolainoja, mikä mahdollistaa ihan ytimessä asumisen.

”Moni haluaa Helsinkiin, maksoi mitä maksoi”, Rantanen sanoo.

Kyse ei ole vain Helsingin vetovoimasta. Myös asuntopolitiikka vaikuttaa, miten no­peasti asuminen kallistuu. Hypon toimitusjohtaja Ari Paunan mielestä Vantaa on tässä suhteessa parantanut. Hänen mielestään Vantaa on tehnyt asuntopolitiikkaa, jota no­peasti kasvavan kaupungin kuuluukin tehdä. Varsinkin takavuosina Vantaan kaavoitus oli tehokkaampaa kuin Helsingissä. Vantaa on myös säännellyt asuntojen keskikokoja Helsinkiä vähemmän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntokauppa
 • Asuminen
 • Uudiskohteet
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Nuoriso on pilalla, taas

  7. 7

   Tutkijat antoivat mustekalalle ekstaasia, ja epäsosiaalinen eläin ryhtyi välittömästi halimaan

  8. 8

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  9. 9

   Lehti: Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariehdokas Kavanaugh’ta syytetään myös toisesta ahdistelusta

  10. 10

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  7. 7

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää