Koti

”Etsitään 5 huoneen perheasuntoa Helsingin keskustasta” – Yhä useampi palkkaa välittäjän etsimään unelmakotia, joka ei ole virallisesti myynnissä

Ostotoimeksiantoihin turvautuvat etenkin nuoret ja toiselle paikkakunnalle muuttavat.

Asuntokaupan markkinat eriytyvät Suomessa. Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, miten pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat ovat nousseet huimasti muuhun Suomeen verrattuna.

Samaan aikaan halutuimmilla alueilla kysyntä ylittää tarjonnan. Nämä asiakkaat saattavat löytää asunnon ostotoimeksiannon avulla.

”Asiakkaanamme oleva lapsiperhe etsii 4–5 huoneen asuntoa. Myös remontoitava kelpaa. Myyjälle ei kuluja”, kerrotaan kiinteistönvälitysketju Kotijoukkueen sanomalehti-ilmoituksessa.

Vastaavia ostotoimeksiantoja näkee yhä useammin. ”Asiakkaani etsii asuntoa tältä alueelta” -ilmoituksiin saattaa törmätä oman talon rappukäytävässäkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tai sitten kiinteistönvälittäjä soittaa ja kysyy, kiinnostaisiko asunnon myynti. Hänellä olisi kuulemma asiakas valmiina.

Ostotoimeksiantoja ovat perinteisesti käyttäneet erityisesti asuntosijoittajat. Kotijoukkueen kiinteistönvälittäjä Markku Hakalan mukaan nykyään sellaisen tekee yhä useammin tavallinen kuluttaja, joka etsii itselleen kotia. Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen puolestaan kertoo, että heillä ostotoimeksiannot ovat kaksinkertaistuneet viime vuodesta.

Ostotoimeksiantojen määrän kasvu kertoo ainakin siitä, että tietyillä alueilla kysyntä tietyntyyppisistä asunnoista ylittää selvästi tarjonnan. Esimerkiksi kaupunkien keskustoissa kilpailu kohtuuhintaisista perheasunnoista on kovaa.

Suomen kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Cowellin mukaan ostotoimeksianto voi olla joskus ainoa tapa löytää sopiva asunto.

 

Ostotoimeksiantoja tekevät paluumuuttajat tai toiselle paikkakunnalle muuttavat ihmiset.

Alueen hyvin tunteva kiinteistönvälittäjä saattaa löytää asuntoja, jotka eivät ole julkisessa myynnissä. Koska kiinteistönvälittäjät tekevät paljon kotikäyntejä, he tietävät ihmisiä, jotka ovat aiemmin harkinneet myyvänsä asuntonsa.

Ostotoimeksiantoja tekevät Cowellin mukaan todennäköisesti myös paluumuuttajat tai toiselle paikkakunnalle työn perässä muuttavat ihmiset. He eivät joko tunne alueen tarjontaa tai heillä ei ole aikaa kiertää näytöillä. Cowell sanoo, että toimeksiantojen lisääntyminen voi kertoa siitä, että yhä useampi ihminen muuttaa työn perässä.

”Sehän on myös kansantalouden kannalta hyvä asia.”

Suomessa perinteisesti myyjä palkkaa kiinteistönvälittäjän myymään asuntoaan. Monessa muussa maassa on tavallista, että myös ostaja palkkaa kiinteistönvälittäjän etsimään sopivaa asuntoa.

Ostotoimeksiannot eivät kuitenkaan ole nopeasti yleistyneet Suomessa. Kiinteistömaailmassakin niiden määrä on kasvusta huolimatta edelleen muutamia kymmeniä vuosittain. Kiinteistönvälittäjät epäilevät, että palvelu on edelleen melko tuntematon.

 

Suomessa on vallalla tee se itse -kulttuuri.

Maria-Elena Cowellin mielestä suomalaisessa palvelukulttuurissa on ylipäänsä vielä kehitettävää. Suomessa on vallalla tee se itse -kulttuuri. Ihmiset ovat tottuneet siihen, että kodin löytäminen vaatii aikaa ja vaivannäköä.

Cowell huomauttaa, että hänen vanhempiensa ikäluokka ei palkkaisi edes siivoojaa kotiinsa, mutta nuoremmat polvet osaavat jo luontevasti ostaa palveluita. Ehkä ostotoimeksiantojen määrän kasvu kertoo myös siitä.


Myyjän näkökulmasta ostotoimeksianto on varsin kätevä tapa myydä asunto. Kotia ei tarvitse järjestellä myyntikuvien ottamista varten eikä siivota näyttöjä varten. Ei tarvitse edes kertoa julkisesti, että on myymässä asuntoaan.

Monessa maassa lyödään myynnissä-kyltti keskelle pihaa, mutta suomalainen ei aina kehtaa kertoa edes naapureilleen asunnon myynnistä. Varsinkin asunnon myyntihinnasta puhuminen julkisesti voi olla vaikeaa.

Mutta kannattaako asuntoaan myydä suoraan kiinteistönvälittäjän asiakkaalle? Myyjällä säästyy vaivaa ja myyntipalkkio, mutta saako myyjä asunnosta varmasti hyvän hinnan?

Kotijoukkueen Hakalan mukaan suomalaiset ovat hyvin hintatietoisia.

”Sekä ostajat että myyjät seuraavat hintoja”, Hakala sanoo.

Fakta

Ostotoimeksiannosta aina sopimus


 Ostotoimeksiannossa ostaja tekee kiinteistönvälittäjän kanssa sopimuksen, joka määrittelee palkkion lisäksi esimerkiksi millaista asuntoa tietyltä alueelta etsitään.

 Palkkio maksetaan vain, jos sopiva asunto löytyy ja kaupat syntyvät. Palkkio on samaa suuruusluokkaa kuin myyntipalkkio, mutta siitä neuvotellaan aina erikseen.

 Kiinteistönvälitysliikkeet saattavat laskuttaa asiakkaalta erikseen myös perusmaksun. Kiinteistömaailmassa se on 600 euroa.

 Laki edellyttää, että kiinteistönvälittäjällä on aina oltava ostotoimeksianto todelliselta asiakkaalta, jos hän ilmoittaa julkisesti etsivänsä asuntoa. “Asiakkaani etsii” - hakuilmoituksia ei saa käyttää vain lisämyyntikohteiden etsimiseen.

Lähde: Kiinteistönvälittäjät

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntokauppa
 • Asuminen
 • Asuntomarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  3. 3

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  6. 6

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  7. 7

   Eduskunta kuuli suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”

  8. 8

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  9. 9

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  10. 10

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Eduskunta kuuli suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”
  3. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – suora lähetys jatkuu
  4. Hämmentävä 80 000 ihmisen joukkohuokaus yllätti nyrkkeilyn mestaruusottelussa – samoin tyrmäystä seurannut ilo
  5. Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla
  6. Kiira Korpi vastaa kohuun HS-haastattelussa: ”Välillä tuntuu, että apua, mitä olen mennyt tekemään”
  7. Järvenpääläiset vaihtaneet innokkaasti yksityisille terveysasemille – Valinnanvapauskokeilun jatkorahoituksesta ei ole tietoa
  8. Läksyt puhuttavat Englannissa – jalkapallolegenda Gary Lineker vaati läksyjen poistamista ”ajanhukkana”, kollega Ian Wright vastasi röhönaurulla
  9. Airiston Helmen venäläisellä omistajalla on Maltan kansalaisuus, jonka voi ostaa 650 000 eurolla – EU-komissaari on huolissaan juuri Maltan kautta EU-passin saaneista venäläisistä
  10. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  11. Mies putosi hotellista ja kuoli Manchesterissa, toinen löytyi kuolleena saman hotellin huoneesta
  12. Näytä lisää