Koti

”Etsitään 5 huoneen perheasuntoa Helsingin keskustasta” – Yhä useampi palkkaa välittäjän etsimään unelmakotia, joka ei ole virallisesti myynnissä

Ostotoimeksiantoihin turvautuvat etenkin nuoret ja toiselle paikkakunnalle muuttavat.

Asuntokaupan markkinat eriytyvät Suomessa. Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, miten pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat ovat nousseet huimasti muuhun Suomeen verrattuna.

Samaan aikaan halutuimmilla alueilla kysyntä ylittää tarjonnan. Nämä asiakkaat saattavat löytää asunnon ostotoimeksiannon avulla.

”Asiakkaanamme oleva lapsiperhe etsii 4–5 huoneen asuntoa. Myös remontoitava kelpaa. Myyjälle ei kuluja”, kerrotaan kiinteistönvälitysketju Kotijoukkueen sanomalehti-ilmoituksessa.

Vastaavia ostotoimeksiantoja näkee yhä useammin. ”Asiakkaani etsii asuntoa tältä alueelta” -ilmoituksiin saattaa törmätä oman talon rappukäytävässäkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tai sitten kiinteistönvälittäjä soittaa ja kysyy, kiinnostaisiko asunnon myynti. Hänellä olisi kuulemma asiakas valmiina.

Ostotoimeksiantoja ovat perinteisesti käyttäneet erityisesti asuntosijoittajat. Kotijoukkueen kiinteistönvälittäjä Markku Hakalan mukaan nykyään sellaisen tekee yhä useammin tavallinen kuluttaja, joka etsii itselleen kotia. Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen puolestaan kertoo, että heillä ostotoimeksiannot ovat kaksinkertaistuneet viime vuodesta.

Ostotoimeksiantojen määrän kasvu kertoo ainakin siitä, että tietyillä alueilla kysyntä tietyntyyppisistä asunnoista ylittää selvästi tarjonnan. Esimerkiksi kaupunkien keskustoissa kilpailu kohtuuhintaisista perheasunnoista on kovaa.

Suomen kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Cowellin mukaan ostotoimeksianto voi olla joskus ainoa tapa löytää sopiva asunto.

 

Ostotoimeksiantoja tekevät paluumuuttajat tai toiselle paikkakunnalle muuttavat ihmiset.

Alueen hyvin tunteva kiinteistönvälittäjä saattaa löytää asuntoja, jotka eivät ole julkisessa myynnissä. Koska kiinteistönvälittäjät tekevät paljon kotikäyntejä, he tietävät ihmisiä, jotka ovat aiemmin harkinneet myyvänsä asuntonsa.

Ostotoimeksiantoja tekevät Cowellin mukaan todennäköisesti myös paluumuuttajat tai toiselle paikkakunnalle työn perässä muuttavat ihmiset. He eivät joko tunne alueen tarjontaa tai heillä ei ole aikaa kiertää näytöillä. Cowell sanoo, että toimeksiantojen lisääntyminen voi kertoa siitä, että yhä useampi ihminen muuttaa työn perässä.

”Sehän on myös kansantalouden kannalta hyvä asia.”

Suomessa perinteisesti myyjä palkkaa kiinteistönvälittäjän myymään asuntoaan. Monessa muussa maassa on tavallista, että myös ostaja palkkaa kiinteistönvälittäjän etsimään sopivaa asuntoa.

Ostotoimeksiannot eivät kuitenkaan ole nopeasti yleistyneet Suomessa. Kiinteistömaailmassakin niiden määrä on kasvusta huolimatta edelleen muutamia kymmeniä vuosittain. Kiinteistönvälittäjät epäilevät, että palvelu on edelleen melko tuntematon.

 

Suomessa on vallalla tee se itse -kulttuuri.

Maria-Elena Cowellin mielestä suomalaisessa palvelukulttuurissa on ylipäänsä vielä kehitettävää. Suomessa on vallalla tee se itse -kulttuuri. Ihmiset ovat tottuneet siihen, että kodin löytäminen vaatii aikaa ja vaivannäköä.

Cowell huomauttaa, että hänen vanhempiensa ikäluokka ei palkkaisi edes siivoojaa kotiinsa, mutta nuoremmat polvet osaavat jo luontevasti ostaa palveluita. Ehkä ostotoimeksiantojen määrän kasvu kertoo myös siitä.


Myyjän näkökulmasta ostotoimeksianto on varsin kätevä tapa myydä asunto. Kotia ei tarvitse järjestellä myyntikuvien ottamista varten eikä siivota näyttöjä varten. Ei tarvitse edes kertoa julkisesti, että on myymässä asuntoaan.

Monessa maassa lyödään myynnissä-kyltti keskelle pihaa, mutta suomalainen ei aina kehtaa kertoa edes naapureilleen asunnon myynnistä. Varsinkin asunnon myyntihinnasta puhuminen julkisesti voi olla vaikeaa.

Mutta kannattaako asuntoaan myydä suoraan kiinteistönvälittäjän asiakkaalle? Myyjällä säästyy vaivaa ja myyntipalkkio, mutta saako myyjä asunnosta varmasti hyvän hinnan?

Kotijoukkueen Hakalan mukaan suomalaiset ovat hyvin hintatietoisia.

”Sekä ostajat että myyjät seuraavat hintoja”, Hakala sanoo.

Fakta

Ostotoimeksiannosta aina sopimus


 Ostotoimeksiannossa ostaja tekee kiinteistönvälittäjän kanssa sopimuksen, joka määrittelee palkkion lisäksi esimerkiksi millaista asuntoa tietyltä alueelta etsitään.

 Palkkio maksetaan vain, jos sopiva asunto löytyy ja kaupat syntyvät. Palkkio on samaa suuruusluokkaa kuin myyntipalkkio, mutta siitä neuvotellaan aina erikseen.

 Kiinteistönvälitysliikkeet saattavat laskuttaa asiakkaalta erikseen myös perusmaksun. Kiinteistömaailmassa se on 600 euroa.

 Laki edellyttää, että kiinteistönvälittäjällä on aina oltava ostotoimeksianto todelliselta asiakkaalta, jos hän ilmoittaa julkisesti etsivänsä asuntoa. “Asiakkaani etsii” - hakuilmoituksia ei saa käyttää vain lisämyyntikohteiden etsimiseen.

Lähde: Kiinteistönvälittäjät

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntokauppa
 • Asuminen
 • Asuntomarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  3. 3

   Mestarien liigan katsomoissa huutaa nyt joukkio, jonka taival on kuin verivana katsomo­tappeluista kansan­murhaan

  4. 4

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  5. 5

   En haluaisi olla myrkyllinen mies, ja siksi tutkin itseni naistenlehden testissä

  6. 6

   Sukupuoli voi nyt olla vaikka salmiakki

  7. 7

   ”Miljoona suomalaista pitää kouluttaa uudelleen” – Mutta kuka keksi hurjan luvun, joka vakiintui politiikan hokemaksi?

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  10. 10

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää