Koti

Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

Yli satavuotiaan rautatieläisten talon hirsirakenteista löytyi mikrobivaurioita ja kellarin seinistä kosteusvaurioita.

Entisessä rautatietyöläisten talossa Pasilan Toralinnassa iloittiin kesällä. Vuokranantaja Sato teetti yli satavuotiaassa talossa laajan kuntotutkimuksen, jossa avattiin lattia- ja seinärakenteita.

Punatiilitalo on remontoitu viimeksi 1987. Talossa on kärsitty muun muassa sisäilma- ja mikrobiongelmista, kertoi HS tammikuussa 2018.

Asukkaiden riemu on kuitenkin vaihtunut suruksi. Sato ilmoitti viime viikolla asukkaille, että kaikki vuokralaiset irtisanotaan ja talo tyhjenee helmikuussa peruskorjausta varten. Asukaskirjeessä mainittiin syyksi, että kuntotutkimuksen ennakkotietojen mukaan terveellisiä asuinoloja ei voida varmistaa kaikissa asunnoissa.


Kunto­tutki­mukseen päädyttiin Saton liike­toiminta­johtaja Antti Asteljoen mukaan alku­vuonna asukkailta tulleiden rekla­maati­oiden vuoksi. Lopulliset tutkimus­tulokset saatiin eilen maanan­taina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Muun muassa hirsi­rakenteista on löytynyt mikrobi­vaurioita, kuten paikallisia laho­­vaurioita. Lisäksi kellarin maan vastaisissa seinissä on kosteus­vaurioita”, kertoo Asteljoki.

Peruskorjauksen suunnittelu alkaa heti. ”Rakenteista poistetaan kaikki vaurioitunut ja vaurioitumisherkkä materiaali.”

Asteljoen arvion mukaan peruskorjaus alkaa aikaisintaan kesällä 2019 ja se kestää oletettavasti noin vuoden.

Toralinnassa on 62 vuokra-asuntoa ja 85 asukasta. Lapsia on paljon ja koiriakin lähes 30.

Moni Toralinnan vuokralaisista on asunut talossa pitkään. Tiivis asukasyhteisö hajoaa nyt. ”Olemme olleet kuin yhtä perhettä”, kertoo Anu Tikkanen.

Idyllisessä talossa on viime aikoina kärvistelty myös Keski-Pasilan ja Triplan rakentamisen takia. Rakennustyömaalta tulee meteliä ja pölyä, ja Toralinnan pihaakin on kaivettu.

Jessi Laidlerin perhe on muuttanut jo kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä. Ensin he muuttivat Toralinnan H-rappuun toukokuussa 2017. He tarvitsivat kuitenkin lisää tilaa ja halusivat isomman kodin. Sellainen löytyikin A-rapusta viime toukokuussa ja perhe vaihtoi asuntoa heti.

”Kysyimme ennen muuttoa Satolta monta kertaa, että onhan huoneistossa turvallista asua. Satolta vakuutettiin, että on. Muutimme vasta kolme kuukautta sitten, ja joudumme jo nyt pois. Meille valehdeltiin”, hän kertoo.

Asteljoki vastaa, että Sato sai tutkimustulokset vasta maanantaina. ”Toralinna tulee vaatimaan kokonaisvaltaisen peruskorjauksen. Kolme kuukautta sitten meillä ei ollut tällaista käsitystä.”

Kaikki Toralinnan asukkaat eivät ole kärsineet sisäilmaongelmista. ”Mutta ne, joilla ongelmia on ollut, kokevat että Sato on reagoinut valituksiin hitaasti”, Jessi Laidler sanoo.

Anu Tikkanen kertoo, että hänen kodissaan on vuosien varrella ehtinyt vieraillut kaksikin kuntotutkijaa kahden eri isännöitsijän aikana. Molemmat suosittelivat, että yhden huoneen seinä pitäisi avata ja tutkia, mitä sieltä löytyy.

”Asialle ei kuitenkaan tehty mitään.”


Laidler suree sitä, että talon lasten koulunkäynti ja harrastaminen vaikeutuu poismuuton takia. Jalkapallokentätkin ovat kivenheiton päässä.

”Kohta 11-vuotias poikani käy Ressun koulua. Näin läheltä keskustaa tuskin löytää vastaavaa vuokra-asuntoa, johon meillä olisi varaa”, Jessi Laidler suree.

Keskivuokra Toralinnassa on ollut 18 euroa neliöltä.

Tikkasen ja Laidlerin mielestä olisi reilua, jos Sato ei perisi asukkailta lainkaan vuokraa loppuajalta.

Antti Asteljoki ei innostu ajatuksesta. ”Lähtökohtaisesti etsimme asukkaille uudet kodit. Mahdollisista muista yksityiskohdista keskustelemme asukastilaisuudessa.”

Asukastilaisuus järjestetään tänään tiistaina.

Satolla on vapaana lähes neljäsataa asuntoa.

”Uskon, että uudet asunnot löytyvät ripeästi. Toralinnan asukkaiden asioita hoitaa viisi asiakaspalvelijaa”, Asteljoki kertoo.

Sato on luvannut korvata ”merkittävän osan” asukkaiden muuttokustannuksia. Korvauksen määrään vaikuttaa muun muassa asunnon koko.


Tavoitteena on, että Toralinnan peruskorjaus valmistuu vuoden 2020 aikana.

”Ennakkomarkkinointi alkaa arviolta neljä kuukautta ennen peruskorjauksen valmistumista. Nykyiset asukkaat ovat etusijalla sitten, kun vuokralaisia valitaan”, Asteljoki kertoo.

Nykyiset asukkaat voivat jo nyt ilmoittaa halukkuudestaan palata Toralinnan asukkaaksi, ja ilmoituksia on jo tullutkin Satolle.

Remontoidun Toralinnan vuokratasosta Asteljoki ei sano muuta kuin että asunnoista tullaan perimään markkinahintaa.

Kauppakeskus Tripla avautuu vuoden 2019 lopussa. Remontoidaanko Toralinnan asunnot luksuskodeiksi hyvien palveluiden ja liikenneyhteyksien naapuriin?

”Tätä emme vielä tiedä. Sitten kun peruskorjauksen suunnittelu käynnistyy, määritellään myös remontin laajuus.”

Oikaisu: Jessi Laidlerin sukunimi oli ensin kirjoitettu muodossa Leidler.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Vuokra-asuminen
 • Vuokra-asunnot
 • Helsinki
 • Pasila
 • Tripla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  4. 4

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  5. 5

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  6. 6

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  7. 7

   Matematiikan arvosanan korottaminen ei enää onnistu, vaikka lapseni kirjoitti ylioppilaaksi kaksi vuotta sitten

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   USA:n pörssikurssit uusiin ennätyksiin – Trumpin kauppasodasta huolimatta sijoittajat ”bailaavat railakkaasti”

  10. 10

   Itä-Ukrainan sodasta tuli asukkaiden arkea – kymmenet­tuhannet ylittävät tulitauko­linjan päivittäin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  10. 10

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää